یک کارشناس بازار سرمایه مطرح کرد: روند صعودی بازار سهام یک حالت پارادایمی دارد که نمی توان گفت چه زمانی بازار به حالت نرمال خود باز خواهد گشت. ممکن است هیچ وقت این اتفاق رخ ندهد. یعنی بازار برای همیشه با P/E بالاتر مورد معاملات قرار بگیرد. فعلا چیزی که ما در واقع داریم و علت اصلی رشد بازارمان است ورود منابع است.
بورس24 : یک کارشناس بازار سرمایه مطرح کرد: روند صعودی بازار سهام یک حالت پارادایمی دارد که نمی توان گفت چه زمانی بازار به حالت نرمال خود باز خواهد گشت. ممکن است هیچ وقت این اتفاق رخ ندهد. یعنی بازار برای همیشه با P/E بالاتر مورد معاملات قرار بگیرد. فعلا چیزی که ما در واقع داریم و علت اصلی رشد بازارمان است ورود منابع است.
ولید هلالات کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با بورس24 در رابطه با وضعیت بازار سهام و افق میان مدت آن گفت: بازار همیشه به دو گروه اصلی تقسیم شده، گروه شرکت هایی که سود آوری دارند و مبنای معاملاتشان EPS آن ها است و توجه ها به این بوده که این شرکت ها چقدر سود می سازند و در مجامعشان چقدر از آن را تقسیم می کنند و گروه دوم گروهی بوده اند که در واقع سود آوری نداشته و معاملات آن ها خیلی از مواقع حالت حبابی گونه می گرفته یا در این سهم ها سفته بازی اتفاق می افتاده است. آن چیزی که ما در حال حاضر در حال تجربه آن هستیم این است که ما بازارمان همیشه 30 هزار تا 40 هزار کد فعال در آن وجود داشته که روند بازار را تعیین می کرده اند. عمده افراد که فعال بازار بودند افرادی بودند که سابقه زیادی در بازار دارند یا اینکه به لحاظ مالی رشته مرتبطی با بازار خوانده اند.
او تصریح کرد: در حال حاضر تعداد فعالان بر اساس عرضه اولیه ها ۱.۳ ملیون نفر است که بخش بسیار زیادی از این ها به تازگی با بورس آشنا شده اند و کدهای خود را فعال کرده اند و این ورود پول باعث شده که بازار روند صعودی بگیرد. بنابر این با الگوهایی مانند P/E نسبی و اینکه شرکت ها در واقع چه ریسکی دارند و در چه قیمتی مورد معامله قرار بگیرند دیگر نمی شود بازار را سنجید چرا که تعداد فعالان جدید بازار هم به لحاظ سرمایه ای که در دستشان است و هم به لحاظ تعدد نفرات بسیار بالاتر از گذشته است.
هلالات افزود: بنابر این یک حالت پارادایمی دارد که نمی توان گفت چه زمانی بازار به حالت نرمال خود باز خواهد گشت. ممکن است هیچ وقت این اتفاق رخ ندهد. یعنی بازار برای همیشه باP/E بالاتر از همیشه مورد معاملات قرار بگیرد. فعلا چیزی که ما در واقع داریم و علت اصلی رشد بازارمان است ورود منابع است.
او اظهار کرد: علت اصلی هم دو موضوع است؛ یکی اینکه قوانین محدود کننده زیادی در بازارهای موازی داریم که باعث شده نقدینگی به این سمت بیاید یعنی بازارهای رقیب بازار سرمایه ورود در آن ها یا فعالیت در آن ها به دلیل مباحث مالیاتی با مشکل مواجه است. بحث بعدی نیز این است که دولت هم علاقه مند است که بازار سرمایه در حالت رونق باشد. بنابر این خروجی این دو مبحث باعث می شود که منابع از بازارهای رقیب به سمت بورس بیاید.
این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: از آن جایی که بورس نسبت به بازارهای دیگر بسیار کوچک بوده، یعنی میزان شناوری که در بازار وجود دارد نسبت به حجم معاملات و کارهایی که در بازارهای رقیب اتفاق می افتد، ورود آن منابع بسیار راحت بازار را تکان می دهد. در حقیقت نمی توانیم بگوییم که این اتفاق و مثبت بودن های پیاپی چه زمانی تمام خواهد شد. به عنوان نمونه روز گذشته یک روز نسبتا منفی را در بورس داشتیم اما ارزش معاملاتمان 6 هزار میلیارد تومان بوده. یعنی ما گرچه در هر شرایطی یک روز مثبت را داشته باشیم و چه یک روز منفی را داشته باشیم ده برابر نرمال همیشگی بازار در حال معامله است.
وی در پایان گفت: اینکه بازار عوض شده خیلی نمی شود گفت که قرار است اتفاقی در آینده رخ دهد. شاید مثلا بر اساس مبانی مانند پی بر ای گروهی بگویند که این بازار نمی ارزد ولی بر اساس میزان نقدینگی که در اقتصاد می چرخد و به سمت بازار آمده به هر حال این بازار دارد رشد می کند و نمی شود برایش یک تارگت مشخص تعیین کرد.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.