Bourse24 Ads 245
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 236
تبلیغ بورس24

دیگر «پنیکی» در کار نیست؟ خطر درگیری نظامی از بین رفته است و از این بابت ریسک جدی متوجه بازار نیست. تحریم هایی که دیشب توسط وزاری خارجه و خزانه داری آمریکا اعلام شد عمدتا تکرار قبلی هاست و خطر جدی ایجاد نخواهد کرد. با توجه به روند صعودی شتابنده ۴۰ روز قبل از ۱۳ دی اصلاح قیمت برخی از سهام ممکن است تداوم داشته باشد و این در مورد صنایع کوچک و متوسط ممکن است بیشتر باشد هر چند قضاوت کلی نباید صورت گیرد. و...

تحلیل چند خبره از روزهای پیش روی بورس

بورس24 : خوب است که تحلیل های سیاسی محیط بین الملل و تاثیر آن ها بر بازار مورد توجه قرار گیرد. آیا ریسک ها کاهش یافته و خطرها تحت مدیریت و کنترل است؟تحریم های اعلام شده جنبه نمایشی یا واقعی دارد؟ آیا گام جدید در کاهش تعهدات برجامی ایران واکنش اروپایی ها را به همراه خواهد داشت و تاثیری بر ریسک کشور می گذارد؟ این پرسش ها و سوالات دیگری که می تواند در مورد تمهیداتی اتخاذ شده مربوط به کاهش دامنه نوسان، صندوق تثبیت بازار و... باشد ، بخشی از نکاتی است که علی رحمانی مدیر عامل اسبق بورس تهران و فعال بازارهای مالی ایران مطرح نموده است.

این تحلیلگر بازار تاکید دارد که دوستانی که حجم معاملات یک سال اخیر را تحلیل کرده اند بیان داشته اند که حدود ۶۰ درصد حجم معاملات به شرکت های کوچک و فقط ۴۰ درصد به شرکت های بزرگ تعلق داشته است. آن ها هم نگرانی شان این بود که غیر از شرکت های بزرگ ، شرکت های کوچک هم باید در اقدامات حمایتی مورد توجه قرار گیرند.

او معتقد است ؛ تصور این است که سایه جنگ دور شده است ولی هراس سرمایه گذاران با توجه به کاهش قیمت ها از بین نرفته است و همکاری و هماهنگی بیشتری را می طلبد باید فرصت ها و شرایط مساعد و مثبت هم بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

رحمانی از نکات مثبت حمایتی مسئولان می گوید و اشاره می کند که این هم یک نکته مثبت است که مسئولان بازار سرمایه و شورای عالی بورس توجه و حساسیت کافی به بازار داشته اند و به موقع و مناسب واکنش نشان داده اند.

او در نهایت اشاره دارد که؛ سهامداری باید توسط صندوق ها و مدیران آن ها و نیز سازمان و بورس ها فرهنگ سازی شود و به تدریج نهادینه شود. متاسفانه محدود کردن کانال های صدور و ابطال یک عامل بازدارنده بود. مدیر ثبت باید متنوع و ابزارهای آن گسترش یاید. بسترهایی چون بانک ها یا ای بی شاپ یا امثال آن باید فعال شود و محدودیت های اعمال شده رفع گردد.

چند نکته؛ یک بازار...

۱. خطر درگیری نظامی از بین رفته است و از این بابت ریسک جدی متوجه بازار نیست.

۲. تحریم هایی که دیشب توسط وزاری خارجه و خزانه داری آمریکا اعلام شد عمدتا تکرار قبلی هاست و خطر جدی ایجاد نخواهد کرد.

۳. با توجه به روند صعودی شتابنده ۴۰ روز قبل از ۱۳ دی اصلاح قیمت برخی از سهام ممکن است تداوم داشته باشد و این در مورد صنایع کوچک و متوسط ممکن است بیشتر باشد هر چند قضاوت کلی نباید صورت گیرد.

۴. مدیریت فضای مجازی به خصوص کانال هایی که سویه دار به نوسرمایه گذاران خط می دهند باید مورد توجه قرار گیرد.

۵. واکنش سازمان بورس و شورایعالی بورس و هماهنگی بورس ها و فرابورس و حقوقی ها مطلوب بوده است و باید همچنان ادامه یابد.

۶. ریسک هایی که از ناحیه FATF و خروج احتمالی اروپا از برجام ممکن است تشدید شود باید مورد توجه قرار گیرد و برای آن هم به خصوص مدیران ارشد بازارهای مالی برنامه و آمادگی داشته باشند.

۷. رفع نگرانی سرمایه گذاران و حفظ اعتماد آن ها مهم است، هر چند پدیده هراس کنترل و مدیریت شده است.

۸. با توجه به نقدینگی موجود در بازار و افزایش عمق آن و کاهش ریسک های هفته قبل، بازار به سرعت خودش را باز خواهد یافت.

۹. اصلاح قیمت باید به رسمیت شناخته شود و نباید با ایجاد مانع این اصلاح فرسایشی شود، هر چند کاهش دامنه نوسان با توجه به اتفاقات چهارشنبه مناسب بوده است.

تغییر رویه دهیم ؛ از کوتاه مدت به بنیادی

عظیم ثایت، پیشکسوت بازار و مدیر عامل کارگزاری بانک سپه می گوید؛ به نظر بنده، با توجه به اقدامات خوبی که در طی هفته گذشته در کنترل هیجانات بازار از سوی همه ارکان فعال و مسوول صورت گرفت و متعاقب اخبار امیدوارکننده ای که در اثر مدیریت مناسب اوضاع سیاسی اعمال گردید، تا حدود زیادی در غلبه بر اتمسفر نااطمینانی موجود کارگشا هست.

به نظر می رسد هفته و ماه های پیش رو همچنان استقبال از بازار سرمایه با فراز و فرودهایی ادامه دار خواهد بود ؛چرا که انتظارات تورمی ، افزایش نسبی نرخ دلار و نفت و نیز اخبار تجدید ارزیابی شرکت های دارایی محور، شرایط را برای مانایی بازار در کورس رقابت با بازارهای موازی تداوم خواهد بخشید

در همین راستا، توجه به بازارگردانی بیشتر، افزودن به عمق بازار از سوی سهامداران عمده و افزایش پذیرش شرکت های جدید و نیز انتشار اوراق اختیار تبعی سهام و تغییر هوشمندانه نگاه سرمایه گذاران از روش های کوتاه مدت به میان مدت سرمایه گذاری و توجه به پتانسیل های سهام بنیادی و ارزشی می تواند از راه کارهای موثر در مانایی سرمایه ها در بازار سرمایه باشد که مستلزم همکاری های گسترده و اهتمام مداوم همه ارکان بازار می باشد.

اصلاح قیمتی داشتیم، بازار پانیک نداشت

حافظ عزیزی دیگر تحلیلگر بازار می گوید؛ متاسفانه پیش از این و در تنش های سیاسی و نظامی قبلی، بازار سهام ؛ بیش از سایر بازارها به این موضوعات واکنش نشان می داد و سیر نزولی قابل توجهی پیدا می کرد.

بنده خودم بنابه تجربه 20 ساله ای که از بورس تهران و واکنش آن نسبت به تهدیدها و تنش های وارده داشتم. با ترور سردار شهید سلیمانی و کوبیدن طبل جنگ توسط دشمن، اقدام به فروش و نقد کردن سهام خود کردم ولی این بار با کمال تعجب، دیدم که مسئولان سازمان، حقوقی ها، شرکت های سرمایه گذاری و نهادها و بازیگران حرفه ای بازار ... به طرز شایسته و قابل تحسینی به حمایت از بازار برخاستند و افت سطح عمومی قیمت ها بالاخص در نمادهای ارزنده و دارای فاند قوی بنیادی، بیش از دو روز کاری به طول نکشید. در نتیجه قوت قلب پیدا کرده و چهارشنبه صبح،اقدام به خرید مجدد و ورود به بازار کردم. الان نیز یقین دارم تهدید و سایه جنگ، از ایران و منطقه برداشته شده و نه ایران دنبال جنگ است و نه آمریکا. لذا اطلاق لفظ پانیک و وحشت برای بورس تهران در شرایط فعلی، درست نیست.

از طرفی، اخبار خوب و مثبت و حائز اهمیتی در راه است از قبیل : 1- رشد مجدد قیمت کامودیتی ها 2- افزایش نسبی نرخ ارز 3- عملکرد خوب شرکت های بزرگ و بنیادمحور( بالاخص معدنی ها و فولادی ها و فلزی ها و پتروشیمیایی ها) 4- گزارشات خوب 9 ماهه انتظاری 5- قضیه تجدید ارزیابی دارایی شرکت ها و ده ها عامل اثر گذار دیگر.من حیث المجموع، کلا بازار و شاخص را مثبت و رو به جلو ارزیابی می کنم ولی انتظار دارم سهام خرد و کوچک و بی بنیاد بازار( نه همه آن ها ، بلکه حباب دارها)، راه اصلاح قیمتی و تخلیه حباب پیش گیرند.

سرمایه گذاران فعال را بشناسیم!

مازیار حقیقی دیگر پیشکسوت بازار سهام عنوان کرده؛ اگر بخواهیم بازار را از منظر رفتاری تحلیل کنیم به نظر ترکیب سرمایه گذاران فعال در بازار اهمیت ویژه ای خواهد داشت. طبق مطالعات و نظر سنجی هایی که ما در واحد تحقیقات کارگزاری آبان انجام دادیم (به لحاظ نمونه گیری و تست های لازم کاملا علمی انجام شده است) داده های زیر را در رابطه با سرمایه گذاران فعال در بازار به دست آوردیم:

۶۲ درصد در محدوده سنی ۲۱ تا ۴۰ سال قرار دارند.۴۴ درصد کمتر از یکسال و ۲۷ درصد بین یک تا سه سال سابقه سرمایه گذاری در این بازار را دارند.۶۵ درصد در هیچ دوره آموزشی شرکت نکرده اند.۴۰ درصد به دنبال بازدهی کوتاه مدت هستند.۴۰ درصد از تحلیل های خودشان و ۲۷ درصد از تحلیل های شبکه های اجتماعی جهت تصمیمات سرمایه گذاری خود استفاده می کنند.با نگاهی به این نتایج، متوجه رفتار هیجانی سرمایه گذاران در روزهای گذشته می شویم.

از لحاظ تعدادی بیش از نیمی از سرمایه گذاران تا کنون یک سیکل کامل بازار را تجربه نکرده اند و تجربه ای در برخورد با این گونه شرایط ندارند و تعداد کثیری به دنبال بازدهی کوتاه مدت هستند، این گروه صبح خرید انجام می دهد و اگر روند بازار صعودی نشود در همان روز فروشنده هست، به احتمال زیاد بیشتر به دنبال سهام شرکت هایی می روند که شناوری پایین دارد و امکان رشد سریع قیمت در آن وجود دارد، این گروه علاقه عجیبی یه صف خرید و فروش دارد و در هر دو حضوری فعال دارد. جالب اینجاست که تنها ۸ درصد اعلام کردند که از تحلیل های شرکت های مشاوره سرمایه گذاری و یا کارگزاری ها استفاه می کنند!

خیالمان از سایه جنگ راحت شد

مهدی مظفری ، کارشناس بازار سهام می گوید؛ بازار سرمایه در هفته پر چالشی که داشت نزدیک به ۱ واحد از p/e ttm خودش را از دست داد و از ۸.۵ به ۷.۵ واحد رسید، در صورتی که p/e تحلیلی بازار را هم با نرخ های کامودیتی ها که تقریبا روندی افزایشی گرفتند و با دلار حداقل ۱۳ هزار تومان و حداکثر ۱۵ هزار تومان محاسبه کنیم به عدد ۶ واحد می رسیم که نشان از ارزندگی بازار هست.

در بعد سیاسی دیدیم که ایران و آمریکا به بالاترین سطح تنش رفتند و بدون بروز جنگ برگشتند. قطعا همچنان ریسک های سیاسی در منطقه خاورمیانه باقی خواهند ماند اما این بالاترین سطح تنش بود که تجربه کردیم و خیالمان از عدم وقوع جنگ راحت شد.

تا پایان دولت ترامپ قطعا هیچ مذاکره ای نخواهیم داشت و با وضع بودجه دولت سال آینده تورم حداقل ۵۰ درصدی را تجربه خواهیم کرد در چنین شرایطی آیا گزینه ای مناسب تر از بازار سرمایه خواهیم داشت؟؟ ارز ۴۲۰۰ تومانی هم که قطعا در سال آتی به مرور برای صنایع غذایی و دارویی حذف و یا کاهش جدی خواهد داشت.

منبع خبر: سازمان خبری - تحلیلی بورس 24

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :

نظرات :

شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.

شما هم نظر دهید

برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید


Bourse24 Ads 242


پاسخ به سوالات بورسی شما
Bourse24 Ads 250
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 246
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 143
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 247
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 208
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 25
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 27
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 32
تبلیغ بورس24