ایجاد صف های دریافت کد بورسی در کارگزاری ها، تمایل افراد به سرمایه گذاری در بازار سهام و ورود نقدینگی که اخیرا در بازار سرمایه شاهدش بودیم، نشان دهنده این است که دیگر حنای سایر بازارهای موازی بورس برای مردم رنگی ندارد.
بورس24 : ایجاد صف های دریافت کد بورسی در کارگزاری ها، تمایل افراد به سرمایه گذاری در بازار سهام و ورود نقدینگی که اخیرا در بازار سرمایه شاهدش بودیم، نشان دهنده این است که دیگر حنای سایر بازارهای موازی بورس برای مردم رنگی ندارد. به نظر می رسد افت این بازارها چشم مردم را ترسانده باشد. هم اکنون شاهد استقبال مردم برای سرمایه گذاری در بورس هستیم و چه خبری بهتر از این. چرا که هم موجب رشد و رونق بخش تولید کشور خواهد شد و هم مردم از این سرمایه گذاری ها منتفع می شوند. علاوه بر این شرکت های بورسی می توانند از ارزان ترین راه برای تامین نقدینگی مورد نیاز خود برای انجام طرح های توسعه ای خود نیز برخوردار شوند. اما برای اثبات این مدعا می توان نگاهی به عرضه های اولیه نیمه نخست سال بیاندازیم. اینکه چند درصد از مردم در این عرضه های اولیه مشارکت داشته اند. بر همین اساس اسامی شرکت های عرضه اولیه ای امسال را در ادامه آورده ایم. بر اساس آمار یک درصد از مردم ایران در عرضه اولیه شرکت توسعه مولد نیروگاهی جهرم که طی هفته گذشته انجام شد مشارکت داشته اند. آماری قابل توجه که مدیران این بازار باید توجه ویژه به آن مبذول داشته باشند. شناساندن بورس، سازو کارهای آن و... آن طور که باید انجام نشده است. این فرصت بهترین زمان برای هدایت جریان نقدینگی به این بازار خواهد بود.
عرضه اولیه شرکت صدر تامین نخستین عرضه اولیه سال جاری بود که در نهمین روز از اردیبهشت ماه اتفاق افتاد. عرضه اولیه این شرکت که در بازار سهام با نماد «تاصیکو» شناخته می شود، با رکورد همراه بود. چرا که دو میلیارد سهام معادل ده درصد شرکت سرمایه گذاری صدر تامین توسط بیش از 427 هزار نفر(حقیقی و حقوقی) خریداری شد. این ثبت سفارش بر اساس اظهارات معاونت بازار بورس تهران و در قیاس با آخرین عرضه موفق در سال گذشته در نوع خود یک رکورد محسوب می شد. عرضه اولیه شرکت سرمایهگذاری صدر تامین در محدوده قیمتی 205 تا 220 تومانی برای هر سهم این شرکت و با سهمیه 7000 سهمی هر کد حقیقی و حقوقی انجام شد.
دومین عرضه اولیه سال جاری مربوط به شرکت کشت و صنعت شریف آباد بود که در سی و یکمین روز از اردیبهشت ماه 10 درصد از سهام این شرکت برای نخستین بار عرضه شد. برای عرضه اولیه «زشریف» محدوده قیمتی هرسهم 410 تا 420 تومان و سهمیه هر کد حقیقی و حقوقی 250 سهم تعیین شده بود. در عرضه ۱۰ درصد از سهام شرکت کشت و صنعت شریفآباد که همچون عرضههای پیشین به روش بوک بیلدینگ انجام شد،376 هزار و 222 کد معاملاتی مشارکت کردند که به هر کدام 139 سهم تعلق گرفت. با احتساب این میزان کد شرکت کننده در این فرآیند به هر کد معاملاتی 58 هزار 380 تومان اختصاص یافته است. در این عرضه 52 میلیون سهم از سهام شرکت کشت و صنعت شریفآباد در بازار دوم فرابورس عرضه شد.
تولید ژلاتین کپسول ایران سومین عرضه اولیه سال جاری بود. در این عرضه اولیه که در تاریخ پنج خرداد ماه سال جاری اتفاق افتاد 20 درصد از سهام شرکت تولید ژلاتین کپسول ایران عرضه شد. در سومین عرضه اولیه امسال فرابورس 40 میلیون سهم از 200 میلیون سهم این شرکت روی تابلو معاملات رفت که با مشارکت 380هزار و 747 نفری خریداران رو به رو شد. همچنین برای هر شخص حقیقی و حقوقی تعداد 200 سهم تعیین شده بود که به 378 هزار و 219 نفر تعداد 179 سهم تخصیص یافت.
در تاریخ 27 خرداد همین سال شرکت پلی پروپیلن جم چهارمین شرکتی بود که سهامش برای نخستین بار در فرابورس عرضه شد. در این عرضه اولیه، سهام شرکت «جم پیلن» با دامنه قیمت 2100 تا 2250 تومانی هر سهم و سهمیه 500 سهمی هر فرد حقیقی و حقوقی و نقدینگی یک میلیون و 130 هزار تومانی به عنوان چهارمین عرضه اولیه امسال بازار سرمایه روانه میز فروش شد. در عرضه اولیه این شرکت ۴۴۸ هزار و ۴۳۰ کد معاملاتی برای تملک ۲۰۰ میلیون سهم (معادل ۱۰ درصد از کل سهام شرکت) از سهام «جمپیلن» حضور داشتند.
شرکت سیمرغ پنجمین شرکتی است که در دومین روز از تیر ماه سال جاری سهام این شرکت برای نخستین بار عرضه شد. 10 درصد از سهام «سیمرغ» شامل 130 میلیون سهم در محدوده قیمتی 500 تا 510 تومانی هر سهم و سهمیه هر کد حقیقی و حقوقی 400 سهم در بازار دوم معاملات بورس عرضه شد. در این عرضه اولیه به هر کد، 302 سهم (معادل 154هزار تومان) تخصیص یافت. بر همین اساس بیش از 430 هزار کد معاملاتی در این عرضه اولیه شرکت کردند.
«درهآور» ششمین شرکتی عرضه اولیه ای امسال بود. 20 درصد از سهام شرکت دارویی ره آورد تامین معادل 40 میلیون سهم در تاریخ12 تیرماه با محدوده قیمت 300 تا 315 تومانی هر سهم و سهمیه 330 سهمی هر فرد حقیقی و حقوقی در بازار دوم معاملات فرابورس عرضه اولیه شد.
22 تیر ماه سال جاری سهام شرکت پتروشیمی نوری که در بازار سهام با نماد «نوری» شناخته می شود برای نخستین بار عرضه شد. در این عرضه اولیه 10 درصد سهام پتروشیمی نوری که معادل ۳۰۰ میلیون سهم است با نرخ هر سهم معادل 3125 تومان فروخته شد. اما نکته قابل توجه این عرضه اولیه رکورد شکنی آن بود. به طوری که بیش از ۵۶۲ هزار کد معاملاتی در این عرضه اولیه شرکت کردند که تا آن زمان بی سابقه بوده است.
15درصد(معادل67 میلیون سهم) سهام شرکت پخش هجرت در هشتمین عرضه اولیه امسال و در تاریخ 19 تیر ماه همین سال روی میز فروش قرار گرفت. کف قیمت هرسهم 1770تومان و سقف آن نیز 1850 تومان و حداکثر سهم قابل خریداری برای هر شخص حقیقی و حقوقی 225 سهم در نظر گرفته شده بود. در مجموع 600 هزار و 855 نفر به خرید این سهم اقدام کردند که رکورد خرید عرضه اولیه شرکت پتروشیمی نوری به وسیله این شرکت شکسته شد.
غلتک سازان سپاهان نهمین شرکت عرضه اولیه ای در سال جاری بود. 20درصد از سهام این شرکت که با نماد «فسازان» شناخته می شود در تاریخ 28 مرداد ماه سال جاری برای نخستین بار عرضه شد. در این رویداد 75 میلیون سهم از شرکت غلتک سازان سپاهان با دامنه قیمت 800 تا 840 تومانی هرسهم و سهمیه حداکثر 200 سهمی هر سهامدار حقیقی و حقوقی از طریق کارگزاری بانک ملی عرضه اولیه شد.
در تاریخ 13 شهریور ماه دهمین عرضه اولیه به نام شرکت جنرال مکانیک با نماد «رنیک» ثبت شد. در این عرضه اولیه 100 میلیون سهم از شرکت فوقالذکر با نماد معاملاتی «رنیک» با دامنه قیمت 785 تا 790 تومان برای هر سهم و سهمیه حداکثر 300 سهمی برای سهامداران حقیقی و حقوقی عرضه اولیه شد.
اما در نهایت شرکت توسعه مولد نیروگاهی جهرم توانست رکورد عرضه های اولیه پیشین را در 6 ماه نخست سال بزند. به طوری که طبق آمار و ارقام منتشر شده یک درصد جمعیت ایران در عرضه اولیه این شرکت سهام خریدند. در عرضه پنج درصد از سهام شرکت توسعه مولد نیروگاهی جهرم 823 هزار و 565 نفر مشارکت کردند که تخصیص حداکثر 1493 سهم به هر یک از 818 هزار و 286 کد معاملاتی انجام گرفت.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.