رسانه؟ مردم؟ مرجع قضایی ؟ «بدهکار بانکی» واژه پرکاربرد این روزهای ایران ماست.در این روزها هر روز خبرهای امیدوارکننده ای از مبارزه با انواع فساد در رسانه ها منتشر می شود که در اوضاع متلاطم کنونی مرهمی است بر زخم های مردم ؛ مردمی که در ١٨ ماه گذشته دست کم ارزش دارایی های آن ها یک سوم شده ، حالا این روزها نظاره گر برخورد جدی با مفسدان اقتصادی هستند... رسیدگی به وضعیت بدهکاران بانکی یکی از موضوعات داغ این روزهاست اما در این میان برخی از رسانه ها بدون بررسی دقیق از برخی چهره های بانکی به عنوان بدهکار یاد می کنند ، در حالی که مرجع اعلام فساد ، بدهی یا هر جرم و تخلفی از سوی هر یک از اشخاص حقیقی و حقوقی قوه قضائیه است و لاغیر... نکته دیگر آن که در نشر این گونه مطالب حفظ آبروی افراد به عنوان یک اصل اساسی در نظر گرفته نمی شود...
بورس24 : «بدهکار بانکی» واژه پرکاربرد این روزهای ایران ماست.در این روزها هر روز خبرهای امیدوارکننده ای از مبارزه با انواع فساد در رسانه ها منتشر می شود که در اوضاع متلاطم کنونی مرهمی است بر زخم های مردم ؛ مردمی که در 18 ماه گذشته دست کم ارزش دارایی های آن ها یک سوم شده ، حالا این روزها نظاره گر برخورد جدی با مفسدان اقتصادی هستند.
رسیدگی به وضعیت بدهکاران بانکی یکی از موضوعات داغ این روزهاست اما در این میان برخی از رسانه ها بدون بررسی دقیق از برخی چهره های بانکی به عنوان بدهکار یاد می کنند ، در حالی که مرجع اعلام فساد ، بدهی یا هر جرم و تخلفی از سوی هر یک از اشخاص حقیقی و حقوقی قوه قضائیه است و لاغیر.
نکته دیگر آن که در نشر این گونه مطالب حفظ آبروی افراد به عنوان یک اصل اساسی در نظر گرفته نمی شود.
هفته گذشته در خبرها آمده بود که سهامدار اصلی یک بانک خصوصی ۳ هزار میلیارد تومان به نظام بانکی بدهی دارد. مجموعه شرکت های او همچنین ۱۳۶ میلیون یورو بدهی به نظام بانکی کشور دارند. این گزارش مدعی شده بود: طی ماههای گذشته چند مجموعه شبهدولتی تلاش کردهاند تا با خرید بخشی از سهام این بانک مانع از بروز بحران گسترده در سطح نظام مالی کشور شوند ولی بررسی صورتهای مالی این بانک خصوصی تایید می کند سهامدار اصلی این بانک، هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان از مجموعه خودش وام گرفته است. سهامدار اصلی این بانک بیش از ۶۰ شرکت در اختیار دارد. همچنین او موفق شده تعداد قابل توجهی شرکت اقماری با حضور کارمندان خود راهاندازی کند. اوجگیری مجموعه های وابسته به او مربوط به سال ۶۴ میشود. در ابتدای دهه ۶۰ مجموعه های تحت هدایت او دچار بحران مالی شده بودند. پیش از این مجموعه او در یکی از پروژه های مهم «خلع ید» شده بود ولی مدتی بعد از طریق حضور در بازار سرمایه همچنین تجارت با پاکستان به وضعیت خود سامان داد.
در این گزارش ادعا شده بود : در میانه دهه هشتاد مجموعه ساختمانی او در آمریکای جنوبی وارد پروژه های ساختمانی شد. در این دوره زمانی سایت های خبری داخلی از ارتباط ویژهای اطلاع دادند که میان این مجموعه و دولت وقت رقم خورده بود. سایت های زرد خبری از او به عنوان یکی از هشت ثروتمند ایران یاد می کنند. اما بحران های اخیر اطراف او زمانی اوج گرفت که صورت های مالی بانک مورد بررسی قرار گرفت. این صورت ها نشان می دهند این مجموعه سال گذشته با زیان هزار و ۳۰۰ میلیارد تومانی مواجه شده است. این بانک تنها در یک ماه بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده است. تنها طی یک ماه گذشته ۲۴۴ میلیارد تومان سپرده از این بانک خارج شده است. این بانک در دوره زمانی یک ساله نزدیک به ۴ هزار میلیارد تومان سود به سپردهگذاران خود پرداخت کرده بود. در صورت تداوم بحران مالی در این بانک، موجی از تحولات مالی در اقتصاد ایران و بازار سرمایه رقم می خورد.
اما فارغ از این که آیا رسانه ها صلاحیت معرفی فرد یا افرادی را به عنوان بدهکار بانکی دارند ، بررسی های اولیه نشان می دهد موضوعات مطرح شده چندان قابل اتکا نیست.
سایت بنکر در شفاف سازی آخرین خبرهای مطرح شده درباره چهره مزبور می نویسد : با توجه به حضور بانک مذکور در بازار سرمایه و امکان دسترسی به اطلاعات مالی آن در سامانه کدال، بررسی ها نشان می دهد سهامدار یاد شده از سال 1391 به بعد هیچ گونه تسهیلات جدیدی از بانک مورد اشاره دریافت ننموده و نیز مجموع رقم تسهیلات دریافتی او در سنوات قبل نیز بسیار کمتر از رقم یاد شده می باشد. مطابق صورت های مالی منتشره و نیز الزام بانک به شفافیت اطلاعاتی از سوی نهادهای ناظر، تمامی تسهیلات ارائه شده به افراد حقیقی و حقوقی وابسته در چارچوب قوانین و دستورالعمل های بانک مرکزی بوده است.
پیگیری موضوع از نزدیکان چهره مزبور نیز حاکی از آن است : کل وامی که این هلدینگ و شرکت های وابسته آن دریافت کرده 174 میلیارد تومان بوده که در طول 18 سال دریافت شده و بیش از 225 میلیارد تومان هم بازپرداخت کرده است.
برخی دیگر از یافته های این رسانه حاکی از آن است که سهامدار مورد اشاره از پیمانکاران و فعالان معتبر صنعت راه و ساختمان است و پروژه های عظیمی همسو با سیاست ها و برنامه های توسعهای کشور، در دولت های مختلف اجرا و به اتمام رسانده که از جمله می توان به اتوبان قم – کاشان، راه آهن اصفهان – شیراز، راه آهن قزوین – رشت، پل های خاص دریاچه سد کارون 3، سدهای آزاد، تالوار و ارسباران و همچنین انبوه سازی های بهره برداری شده مسکن مهر اشاره نمود.
بررسی های اولیه سایت بنکر نشان می دهد نامبرده تاکنون از هیچ پروژه ای تاکنون خلع ید نشده و در حال حاضر نیز با توجه به پروژههای اجرا شده در زمره طلبکاران دولت قرار داشته و تسهیلات دریافتی از نظام بانکی نیز در همین راستا مصروف گردیده است.
از دیگر مسائل ادعا شده این بود که شخص مزبور به عنوان سهامدار اصلی بانک معرفی شده گردیده در حالی که وی فقط یکی از سه سهامدار با حدود 15 درصد سهام می باشد که مطابق قانون منعی برای این موضوع وجود ندارد. شایان ذکر است فرد مذکور از ابتدای تاسیس بانک یعنی سال 1380 با سرمایه شخصی جزء بنیان گذاران بانک بوده و ریسک موفقیت ایجاد بانکداری خصوصی در ایران را پذیرفته است.
بنکر می نویسد : تعداد شرکتهای در اختیار این هلدینگ به عدد 10 نیز نمی رسد در حالی که در خبر 60 شرکت ذکر شده است و فرد مذکور هیچ شرکت اقماری با حضور کارمندان خودش ندارد. از سویی در سالهای 60 و 64 هم مجموعه های تحت هدایتی نداشته که دچار بحران مالی شوند و در بازار سرمایه نیز هیچگاه فعالیت چشمگیری نداشته است.
در خصوص تسهیلات دریافتی نامبرده نیز بررسی ها نشان می دهد شرکت های زیرمجموعه این هلدینگ از ابتدای تأسیس آن تاکنون به انضمام بانکی که خودش در آن سهامدار می باشد، مجموعاً از 5 بانک تسهیلات دریافت کرده اند و کل دریافتی آن ها در تمام این سال ها 460 میلیارد تومان بوده و تسهیلات مذکور برای اجرای پروژه های مختلف و مهم زیربنایی کشور از جمله 3 سد بزرگ مانند سد تالوار ، سد آزاد و سد ارسباران ، 3 محور مهم راه آهن کشور مانند راه آهن اصفهان – شیراز ، راه آهن قزوین – رشت و راه آهن رشت – انزلی ، اتوبان مانند اتوبان قم – کاشان ، فرودگاه مانند فرودگاه سوقاترا در کشور یمن ، پل های بزرگ و تونل های بزرگ مانند پل های خاص روی دریاچه سد کارون 3 ، مسکن مهر و پروژه های مختلفی در 3 قاره جهان مصرف شده است. نکته جالب این که آمارها نشان می دهد هلدینگ مورد اشاره در مقابل این 460 میلیارد تومان تسهیلات دریافتی، بیش از 800 میلیارد تومان به همین بانک ها بازپرداخت کرده است.
در خصوص وام های ارزی نیز کل وام ارزی دریافتی متعلق به یکی از شرکت های این هلدینگ به مبلغ 11 میلیون یورو بوده که در پروژه ای در خارج از کشور مصرف شده که از آن پروژه نیز بیش از 100 میلیون یورو، طلب مصوب و نهایی شده دارد و مبلغ حدود 3 میلیون یورو از این 11 میلیون ، بازپرداخت شده لذا چگونگی محاسبه این عدد اندک و تبدیل به 136 میلیون یورو مشخص نیست.
در خصوص تعامل شرکت پیمانکاری فرد یاد شده با پاکستان ، سوابق مستند نشان می دهد این پروژه از اولین پروژه های خدمات فنی و مهندسی تاریخ کشور و جمهوری اسلامی است که توسط این شرکت در پاکستان انجام شده که از افتخارات کشور است ، لذا هیچ نوع رابطه تجارتی در بین نبوده است.
سایت بنکر نوشته : یادآور می شود در دهه هشتاد دولت ایران تعدادی را مأمور کرد که پروژه های صنعتی و ساختمانی در کشور ونزوئلا انجام دهند که این شرکت هم یکی از آن ها بوده که کارش را به خوبی انجام داده و هم اکنون 125 میلیون دلار از دولت ونزوئلا طلبکار است که متأسفانه تا کنون این این طلب وصول نشده است .
در این گزارش تصریح شده : بانکی که چهره مزبور در آن سهامدار و بنیانگذار است، از خوشنام ترین و معتبرترین بانک های کشور است و اعداد و ارقام و تحلیل هایی که در ارتباط با ضرر و زیان بانک در این مقاله نوشته شده از صحت و روایی کافی برخوردار نبوده و در حال حاضر این بانک جزو بانک های با بنیان محکم و موفق است.
در شرایطی که مقام معظم رهبری تاکید بر تقویت بخش خصوصی و توسعه صادرات دارند حمایت از صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی که بیشترین ارز آوری را برای کشور همراه دارد ، حائز اهمیت است. فرد یاد شده از اوایل انقلاب اسلامی در زمره بزرگترین صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی به سه قاره جهان به نام ایران بوده و ده ها سد، تونل فرودگاه و ... در سایر کشور ها اجرا کرده و بارها در سال های مختلف به عنوان صادرکننده نمونه و کارآفرین برتر از سوی سازمان ها و نهادهای مختلف مورد تقدیر قرار گرفته است.
سایر بنکر از یک اختلاف درون سازمانی به عنوان منبع اصلی اخبار و شایعات اخیر یاد می کند.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.