هدایت سرمایه ها به سمت بازار سرمایه یک نیاز است مسئولان اقتصادی به رونق این بازار کمک کنند امروزه نظام مالی و اقتصادی ما در حال تشویق عدم شفافیت است و به شرکت هایی که...
بورس24 : رئیس مرکز پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار بیان کرد: موفقیت در تحقق شعار «رونق تولید» مستلزم آن است، که عمده تأمین مالی از طریق بازار سرمایه انجام شود و در این راستا هدایت نقدینگی به سمت بازار اهمیت دارد.
سال ۱۳۹۸ از سوی رهبر معظم انقلاب به نام «رونق تولید» نام گذاری شده است. در این راستا هر نهادی با توجه به وظیفه ذاتیاش باید به نقش خود عمل کند.
مسلماً بازار سرمایه یکی از مهم ترین نهادهایی است، که نقش مهمی را در رونق تولید برعهده دارد، اما تاکنون به دلیل بانک محوری اقتصاد ایران به تأمین مالی از طریق بازار سرمایه توجه کمتری شده و عمده تأمین مالی برعهده نظام بانکی است و متأسفانه شبکه بانکی هم تاکنون به وظیفه خود در حمایت از تولید کنندگان به خوبی عمل نکرده است.
بنابراین امید است، که در سال جاری مسئولان اقتصادی کشور به رونق بازار سرمایه در راستای رونق تولید توجه بیشتری کنند.
سید مرتضی شهیدی، رئیس مرکز پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار، در گفت و گویی به بیان نکاتی درباره نقش بورس در تحقق شعار «رونق تولید» پرداخت و اظهار کرد: البته بورس تاکنون نقش خود را در حمایت از تولید به خوبی ایفا کرده، اما قوانین بالا دستی باید از سرمایه گذاران و تولید کنندگان و در مجموع از شرکت های فعال در بازار سرمایه حمایت کنند، تا خود را با الزامات بازار سرمایه منطبق کنند.
انتشار ماهانه اطلاعات از سوی شرکت های بورسی
وی با اشاره به اهمیت شفافیت در بازار سرمایه ادامه داد: یکی از الزامات اساسی این بازار، شفافیت است و شفافیت هم هزینه دارد. هزینه شفافیت هم این است، که باید مرتب اطلاعات بدهیم و صورت های مالی را افشا کنیم و آمار عملکرد ماهانه ارائه دهیم. شرکت های ما به صورت ماهانه آمار تولید و فروش خود را ارائه می دهند، اما شرکت های مشابه غیر بورسی از این تکلیف مبرا هستند.
شهیدی افزود: امروزه نظام مالی و اقتصادی ما در حال تشویق عدم شفافیت است و به شرکت هایی که به فعالیت در بازار سرمایه تمایل دارند امتیازی داده نمی شود. پذیرش در بورس یا فرابورس ملازم با انتشار اطلاعات است و باید از این شرکت ها حمایت شود. برای مثال باید حمایت های مالیاتی و سهولت در پرداخت تسهیلات یا هر اقدام دیگری که لازم است انجام شود.
شرکت های بورسی مصداق بارز شرکت های تولیدی اند
این کارشناس بازار سرمایه تأکید کرد: مصداق بارز شرکت های تولیدی با حجم سرمایه ای که جمع آوری کرده اند، همین شرکت های بورسی هستند، اما اکنون عملاً یکی از مشکلاتی که در نظام اقتصادی ما وجود دارد افزایش حجم نقدینگی است و وقتی فشار نقدینگی به هر قسمت از بخش های اقتصادی وارد می شود، باعث نابودی آن خواهد شد.
وی گفت: این نقدینگی یک بار به سمت بازار مسکن و یکبار ارز یا طلا می رود اما این نقدینگی تمایل ندارد یا کمتر تمایل دارد که به سمت بازار سرمایه بیاید که شرکت های تولیدی ما در آنجا فعالیت می کنند و علتش همین الزامات سخت گیرانه ای است که شرکت های بورسی مکلف به تبعیت از آنها هستند.
ضرورت هدایت نقدینگی به سمت بازار سرمایه
رئیس مرکز پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به نقش شرکت های بورس در رونق تولید تصریح کرد: در یک کلام موفقیت در تحقق شعار امسال یعنی رونق تولید و حتی شعارهای سال های گذشته و موارد دیگری همانند اقتصاد مقاومتی، مقابله با تحریم ها و .... مستلزم تأمین مالی شرکت های داخلی است و یکی از مصادیق این تأمین مالی از طریق هدایت نقدینگی به سمت بازار سرمایه است.
شهیدی گفت: عمده تأمین مالی باید از طریق بازار سرمایه انجام شود و این گونه نباشد که اولین چیزی که به ذهن سرمایه گذار می رسد این باشد که با پول خود، مِلک و طلا بخرد، چرا که در آنجا بازدهی غیر متناسبی وجود دارد.
ضرورت تناسب بین پاداش و ریسک در اقتصاد ایران
وی اظهار کرد: بازار سرمایه ریسک دارد، در حالی که نرخ سود بانکی بدون ریسک است و وقتی درصد مشخصی سود بدون ریسک مثلاً در حد ۱۷ درصد به سپرده گذار پرداخت می شود، علی القاعده باید نرخ سود پر ریسک بیشتر از این میزان باشد تا سرمایه گذار به سرمایه گذاری در این زمینه ترغیب شود یا اینکه باید نرخ سود بدون ریسک پایین بیاید.
رئیس مرکز پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار یادآور شد: در واقع باید تناسب بین بازده و پاداش و ریسک برقرار شود. تا زمانی که تناسب بین پاداش و پذیرش ریسک در کشور ما برقرار نشود، انتظار ارتقای سطح فعالیت های اقتصادی و رشد اقتصادی همانند آرزوی بدون عمل است.
دلایل حرکت نقدینگی به سمت بازارهای موازی
شهیدی درباره دلایل حرکت نقدینگی به سمت برخی بازارهای موازی بیان کرد: بازارهای موازی، سود بدون ریسک و راحت تری دارند. وقتی بازار سرمایه سودی دارد که ملازم با ریسک است. بنابراین قطعاً افراد تمایل دارند به بازاری مراجعه کنند که ریسک کمتر و حتی سود پایین تری دارد.
وی در پایان با اشاره به برنامه ریزی سالانه وزارت امور اقتصادی و دارایی برای تحقق شعار سال اظهار کرد: وقتی شعار سال اعلام می شود، به منظور تحقق آن وزارت اقتصاد متولی برنامه ریزی برای همه نهادهای اقتصادی فعال از جمله سازمان بورس و اوراق بهادار می شود. لذا معیارهایی را تدوین و در نهایت میزان تحقق آنها را می سنجد.
منبع: سنا
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.