کاظم نادرعلی در گفت و گو با بورس ٢۴ : هنوز برای نتیجه گیری در مورد بازار زود است و دورنمای فعلی مبهم است شرایط بازارهای جهانی و شرایط سیاست های اقتصادی دولت نامعلوم است .اگر در این شرایط قیمت ارز کنترل شود قطعا با عرضه زیاد و فشار فروش کالا و کاهش قیمت روبرو خواهیم بود و عمده شرکت ها سود ناشی از نرخ تسعیر ارز را داشتند و باید دید این موضوع در سال دیگر محقق خواهد شد یا خیر؟ رقم قابل توجهی از سود شرکت ها در سال جاری ناشی از تسعیر ارز است که همین سود پی بر ای بازار را کاهش داده است.
بورس24 : این روزها شاخص با افت روزانه روبروست ، بازاری که تا همین چند وقت پیش رکورد های مثبت روزانه ثبت می کرد، هر روز یک رکود منفی می زند، روز گذشته شاخص مقاومت 160 هزار واحد را در هم نوردید و البته بسیاری از فعالان بازار انتظار داشتند تا امروز شاخص روند مثبت را در پیش بگیرد.
اما در این بین این سوال مطرح است که آیا بازار با متغیر های فعلی توان ثبت رکوردها صعودی جدید را دارد یا خیر، یا تمام تلاش های تصمیم گیران سازمان بورس برای رشد خارج از هیجان شاخص با افت قیمت نفت بی نتیجه مانده و عطش تقاضا به عطش عرضه تبدیل شده است و حالا باید تلاش کنند تا تعادل را از سمت منفی آن به سمت مثبت برگردانند که با توجه به ترس سرمایه گذارانی که با منفی بازار آشنا نیستند این تغییر بسیار طاقت فرسا خواهد بود.
افت شاخص طبیعی است...
کاظم نادرعلی تحلیل گر بازار سرمایه درباره شرایط حال حاضر بازار سرمایه به بورس24 گفت: این روند با توجه به تحریم های اخیر و کاهش قیمت نفت غیر طبیعی نیست . طبعا زمانی که بازار روند مثبت داشت کسی فکر این که قیمت نفت با افت این چنینی روبرو شود را نداشت و جنگ تجاری چین و آمریکا هم که بسیاری معتقد بودند از سال های 2019و 2020 آثار آن بر بازار نمایان خواهد شد زودتر از موعد خود نمایی کرده است.
وی ادامه داد: تصور بر این است که با توجه به شرایط صعودی که شاهد آن بودیم برخی از تصمیم گیران بازار تلاش کردند که برنامه کنترل این هیجان و حرکت منطقی را در بازار پیاده کنند که افت قیمت نفت و کاهش قیمت ها در بازار های جهانی تمام برنامه ها را بر هم زد و در شرایط فعلی هم حقوقی های بازار نتوانستند عطش عرضه ها را کاهش دهند.
فعلا بازار تحلیل پذیر نیست...
نادرعلی گفت: طبعا کاهش قیمت ها بر عملکرد شرکت ها اثر گذار است. کاهش قیمت نفت، کاهش قیمت کامودیتی ها، تحریم ها همگی شرایطی است که منجر به شرایط حال حاضر شده و تحلیل این شرایط نیاز به زمان دارد و با گزارشات فعلی امکان تحلیل وجود ندارد.
برای مثال آمار صادرات ملی مس حکایت از آن دارد که میزان کنسانتره صادراتی از مرداد ماه به صفر رسیده است و مفتول و کاتد هم با شیب منفی روبرو هستند اگر این شرکت نتواند صادرات داشته باشد قطعا عملکرد و سود سازی آن دست خوش تغییر می شود.
بازار باید به نقطه تعادل برسد....
این فعال بازار سرمایه گفت: این فراز و فرود ها باید ادامه داشته باشد چرا که در حال حاضر روند بازار روند سینوسی دارد و اگر خط افقی را خط تعادل در نظر بگیریم با اخبار خوب شاهد رشد بیشتر از تعادل در بازار و با اخبار بد شاهد افت بیش از حد تعادل هستیم ، در این شرایط قیمت سهام از نقطه تعادلی فاصله می گیرد.
برای مثال برخی سهامی که در بازار قیمت تعادلی در حدود 700 تومان داشتند در زمان های هیجان مثبت بازار تا قیمت های 1100 تومان هم بالا رفتند و طبیعتا در این شرایط برخی سهام از حد تعادل پایین تر خواهند آمد و پس از آن مجدد خریداران ورود می کنند.
شش ماهه اول بازار شاهد حکمرانی اخبار مثبت بودیم....
نادرعلی گفت: شش ماهه اول سال چندین متغیر مثبت منجر شد تا بازار سرمایه بیش از آنچه که باید با شیب بسیار تند رشد داشته باشد از جمله نوسانات قیمت ارز، حذف سقف رقابت ها، قیمت ها در بازار جهانی و قیمت نفت که همگی بر شرکت ها اثر مثبت داشتد و در شش ماهه دوم سال شاهد اخبار منفی هستیم از جمله ریزش قیمت نفت، تحریم ها،کاهش قیمت ارز، افزایش قیمت حامل های انرژی و محدودیت های صادراتی و ...
دورنمای بازار فعلا غبار آلود است...
این فعال بازار گفت: این اخبار منفی به همراه ترس سهامداران منجر می شود بازار با شیب بسیار تندی اقدام به اصلاح کند ، از طرفی با توجه به ابهام های موجود دورنمای بازار برای سرمایه گذاران جذاب نیست با سود های امسال بازار مشکل خاصی ندارد و برخی سهم ها بسیار خریدنی هستند اما شرایط سال آتی شرکت ها با توجه به ابهام در متغیرها فعلا مبهم است.
زمان ؛ حلال همه مشکلات است
وی افزود : در حال حاضر بازار نیاز به زمان دارد تا بسیاری از ابهامات شفاف شوند برای مثال اگر قیمت نفت یک ماه در قیمت های فعلی نوسان کند خیال بازار از بابت کف سازی قیمت راحت می شود.همچنین باید زمان بگذرد تا ببینیم شرایط صادرات چه می شود و قیمت نفت و قیمت و دلار چه می شود.
بازار به نقطه امن نزدیک شده است...
نادرعلی تصریح کرد : در شرایط فعلی کم کم به سطح تعادلی قیمت ها نزدیک می شویم و روند آتی بازار نیاز به زمان دارد.
بازار دوطرفه برای سرمایه گذاری جذاب است...
این فعال بورس گفت : بازار اگر دو طرفه شود قطعا سرمایه گذاران به سرمایه گذاری ترغیب می شوند چرا که در شرایط فعلی و با ابهامات موجود بسیاری از افراد ترجیح می دهند در بازار نباشند اما اگر بازار دوسویه شود با قرار گرفتن در موقعیت فروش می توان سود های خوبی را در این بازار نیز جذب کرد و سرمایه گذاران به سمت سرمایه گذاری ترغیب می شوند.
اگر سیاست کلان انقباضی باشد رکود را خواهیم داشت...
وی گفت : در شرایط فعلی اگر سیاست های دولت سیاست های انقباضی باشد طبعا با رکود روبرو خواهیم شد و با توجه به محدودیت هایی که در صادرات وجود دارد با کاهش قیمت و به دنباله آن کاهش تقاضا را خواهیم داشت این به معنی کاهش تولید است.
هنوز برای تحلیل شرایط زود است...
به گفته این تحلیل گر بورس ، در مجموع هنوز برای نتیجه گیری در مورد بازار زود است و دورنمای فعلی مبهم است شرایط بازارهای جهانی و شرایط سیاست های اقتصادی دولت نامعلوم است .اگر در این شرایط قیمت ارز کنترل شود قطعا با عرضه زیاد و فشار فروش کالا و کاهش قیمت روبرو خواهیم بود و عمده شرکت ها سود ناشی از نرخ تسعیر ارز را داشتند و باید دید این موضوع در سال دیگر محقق خواهد شد یا خیر؟ رقم قابل توجهی از سود شرکت ها در سال جاری ناشی از تسعیر ارز است که همین سود پی بر ای بازار را کاهش داده است.
پی بر ای امسال متعادل است...
وی گفت : در شرایط فعلی نسبت پی بر ای بازار در محدوده 8 است که در اوج بازار این عدد به 10 رسیده بود، برای سال جاری با انتشار گزارش های نه ماهه پی بر ای بازار کاهشی خواهد بود اما باید دید بودجه سال آتی شرکت ها به چه شکل است؟
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.