حدود دو سال است که اقتصاد جهانی تقریباً از وضعیت غیرمعمول عبور کرده و در این میان فلزات اساسی بهویژه مس که پویایی و رشد قیمتی آنها به تکاپوی اقتصاد جهانی وابسته است شاهد صعود قیمت شدهاند.
بورس24 : در این میان، بازدهی 120 درصدی فملی در مقایسه با شاخص کل، دستیابی به بالاترین رکورد تاریخی ارزش بازار فملی به میزان بیش از 20 هزار میلیارد تومان؛ کسب بهترین رتبه تاریخی 4 در بین 50 شرکت برتر و فعال بورس؛ دستیابی به رتبه سوم بالاترین ارزش بازار در بین بیش از 580 شرکت مختلف در بازارهای مختلف بورس و فرابورس ازجمله دستاوردهای کلیدی شرکت مس در بهار سال 1397 بوده که توانسته است بهاری رؤیایی، پربار و بازدهی کمنظیر حدود 30 درصدی را تنها طی 3 ماه برای سهامدارانش رقم بزند. در ادامه، گفتوگو با بهروز رحمتی مشاور مدیرعامل و مدیر امور سهام و سرمایهگذاری و مجامع شرکت مس را با محوریت دستاوردهای بورسی شرکت مس و همچنین رویکرد توسعه پایدار و متوازن به عنوان یکی از مهمترین عومل حفظ اعتماد سهامداران به یک شرکت بورسی را می خوانید.
*در آستانه برگزاری مجمع عمومی، شرکت مس طی سهماهه نخست سال جاری چه دستاوردهایی برای سهامدارانش داشته است؟
سهام فملی در پایان بهار ۹۷ بازدهی کمنظیر حدود مثبت 30 درصدی را برای سهامداران شرکت ایجاد کرده است. این مهم در حالی رخ داد که باوجود بازدهی 13 درصدی شاخص کل بورس اوراق بهادار در سهماهه اول 1397، سهام شرکت مس در همین مدت بازدهی بیش از دو برابری (معادل بیش از 120 درصد) در مقایسه با شاخص کل بورس را داشته است. علاوه بر این در پایان خردادماه 1397 ارزش بازار سهام شرکت به رقم قابلتوجه 205.8 هزار میلیارد ریال رسید که بالاترین رقم تاریخی ارزش بازار شرکت بوده است. همچنین آمار و ارقام منتشرشده از سازمان بورس نشان میدهد که رتبه شرکت مس در پایان 1396در بین 50 شرکت فعالتر بورس با جهش خیرهکنندهای از 30 به 4 ارتقاء یافته است و در پایان خردادماه سال جاری با ارتقاء یک رتبهای نسبت به سهماهه چهارم سال قبل به رتبه سوم ازلحاظ ارزش بازار ارتقا یافته است که این رتبه نیز بالاترین رتبه تاریخی شرکت از بدو پذیرش سهام شرکت بهعنوان اولین شرکت واگذارشده توسط دولت به بخش خصوصی در راستای سیاستهای ابلاغی نظام و مقام معظم رهبری تحت عنوان شرکتهای صدر اصل 44 بوده است. همچنین این شرکت ازلحاظ ارزش اسمی سهام (مبلغ سرمایه ثبتشده) دارای رتبه چهارم بورس است که بالاترین رتبه تاریخی این شرکت از بدو پذیرش سهام شرکت در بورس اوراق بهادار از بهمن 1385 به بعد بوده است.
*برای سال مالی گذشته سود شرکت مس چقدر بوده است؟
برای سال مالی گذشته سود خالص حدود 29 هزار میلیارد ریالی را محقق کردیم که بالاترین رکورد تاریخی سود سهام شرکت بوده است، علاوه بر آن، حدود 5 هزار میلیارد ریال سود انباشته از سالهای قبل داشتیم که درمجموع برای پایان سال مالی اخیر حدود 34 هزار میلیارد ریال معادل 565 ریال سود قابلتقسیم به ازای هر سهم خواهیم داشت که دستاورد بسیار چشمگیریبرای سهامداران شرکت بوده است.
*رویکرد شرکت مس در قبال سود بهدست آورده چیست؟ آیا معتقد به تقسیم حداکثری بین سهامداران است یا اختصاص حداکثری به افزایش سرمایه را اولویت میداند؟
در این زمینه و بر پایه تجربیات چهار دوره گذشته مجمع شرکت مس قاعدتاً بحث افزایش سرمایه به یک بحث کلیدی در استراتژی شرکت مس بهویژه با عنایت به لزوم پیشبرد طرحهای توسعه و تأمین مالی این طرحها تبدیل شده است. بدون تردید، در شرایطی که کشور از منظر دسترسی به بازارهای مالی جهانی و استفاده از انواع فاینانسهای مختلف دچار محدودیتهایی است، رویکرد افزایش سرمایه فملی میتواند یک استراتژی بسیار خوب و البته سهلالوصول و در راستای حفظ، صیانت و افزایش ثروت سهامداران شرکت بهمنظور پیشبرد طرحهای توسعهای باشد. البته رویکرد تقسیم سود باید به شکلی باشد که سهامداران انگیزه و امید برای ماندن در فملی را داشته باشند و بتوانند بر اساس سرمایهگذاری که کردهاند هزینههای جاری خود را در طول سال پوشش دهند. با توجه به اینکه در شرایط کنونی کشور راههای تأمین مالی از کشورهای خارجی سختتر خواهد شد، باید افزایش سرمایه قابلتوجه در دستور کار اساسی شرکت مس قرار بگیرد تا با انجام طرحهای توسعه با هدف افزایش ظرفیت تولید پایدار از یکسو اعتبار بینالمللی بنگاه اقتصادی مس حفظ شود و همزمان از سوی دیگر باعث اعتماد فعالان بازار سرمایه و سهامداران به فملی شویم.
*چه پیشنهاداتی برای افزایش سرمایه مطرح شده است؟
گزارش توجیهی افزایش سرمایه تهیهشده است تا انشاالله بتوانیم پس از اخذ تأییدیه حسابرس مستقل و بازرسی قانونی شرکت، مجوز افزایش سرمایه را از سازمان بورس و اوراق بهادار با نظر مساعد سهامداران محترم و مجمع را بگیریم. با عنایت به اهمیت لزوم انجام طرحهای بازسازی و نوسازی فرایندهای موجود تولیدی در مجتمعهای مختلف و همچنین احیای شایسته پروژههای مختلف توسعهای شرکت در راستای تولید و توسعه پایدار شرکت، پیشنهاد ما افزایش سرمایه 40 تا 50 درصدی شرکت مس است؛ یعنی حداقل 2 هزار و 400 میلیارد تومان از این سود را در حوزه توسعه هزینه کنیم و بخشی از این سود را هم به سهامداران محترم پرداخت کنیم که بتوانند هزینههای جاری خود را پوشش دهند. بنابراین درصورتیکه مجوز افزایش سرمایه از سازمان بورس گرفته شود شرکت مس میتواند این سرمایه را در جهت توسعه پایدار به کار گیرد نه اینکه صرف هزینههای مالی جاری شود.
*آیا سهامداران با افزایش سرمایه شرکت مس موافقت خواهند کرد؟
موافقت سهامداران شرکت مس بهویژه سهامداران خرد به اعتماد آنها به شرکت بستگی دارد که البته بررسی ترکیب سهامداران طی بیش از یک دهه اخیر بهوضوح نشان میدهد که سهامداران فملی به دلیل اعتمادی که به این سهم دارند ازجمله وفادارترین سهامداران شرکتها محسوب میشوند. بهبیاندیگر، اگر سهامداران مطمئن به انجام طرحهای توسعهای و بازگشت سرمایهشان باشند حتماً موافقت خواهند کرد.
*در شرایط کنونی این اعتماد به فملی وجود دارد؟
در این زمینه باید بر اساس آمار ارائهشده از سوی بورس صحبت کنیم. بر اساس این آمار طی 12 سال گذشته یعنی از سال 1385 که شرکت مس بورسی شد سهام شرکت مس بازدهی مثبت 1130 درصدی را داشته است و میانگین سالیانه بازدهی سهامدارانی که از بدو پذیرش سهام شرکت در بورس، سهامدار شرکت بودهاند، در حدود 94درصد در سال بوده است که عدد قابلتأملی است. توجه به این ارقام، خود دلیل گویایی است بر اینکه سهام شرکت مس همواره جزو سهامهای پویا و قدرتمند بورس بوده است و طی این مدت همواره بهطور میانگین بازدهی مثبت چشمگیری را برای سهامداران به ارمغان آورده است.
*به نظر میرسد توسعه سونگون که یکی از ارکان تحقق برنامه قبلی تولید 700 هزار تن کاتد شرکت مس بوده است با انتخاب مدیرعامل جدید شرکت مس حل شده است؟
بله هماکنون با تغییراتی که در حوزه مدیریتی شرکت مس رخ داده است، با توجه به افزایش قیمتهای جهانی مس به حدود 7000 دلار بر تن که طی 8 ماهه گذشته در محدوده رنج قیمتی 6900 دلار با تلرانس حدود 400 دلار در نوسان بوده است، باز هم بهدرستی بازنگری اساسی در اجرای طرحهای توسعه شرکت با هدف ارتقا ظرفیت تولید و فعال کردن تعدادی از پروژههایی که به دلایل مختلف ازجمله کاهش قیمتهای جهانی مس طی چند سال گذشته متوقفشده بودند، مجدداً احیا و توسعه بلندمدت و پایدار شرکت مس در دستور کار قرار گرفته است و در این راستا چنانچه بخواهیم سال 1397 را در شرکت مس نامگذاری کنیم، شاید «سال توسعه پایدار و متوازن»، شایستهترین عنوانی باشد که بتوان بر این سال گذاشت.
*ورود شرکت مس به موضوع ذوب سونگون آیا برای شرکت سودآوری خواهد داشت چون خیلیها معتقدند حوزه معدن و تغلیظ است که باعث سودآوری برای شرکت مس خواهد شد؟
در حوزه سونگون بهطور خاص و با توجه به اینکه تجربیات و تخصص اصلی من عمدتاً در حوزه فرایند ذوب در شاخه متالورژی استخراجی است نکتهای به ذهنم میرسد که شاید به شفاف شدن دیدگاههای مختلف در این حوزه کمک کند. در حوزه توسعه صنعت مس اولویت اول شرکت برای توسعه و راهاندازی پروژهها، حوزه معدن و فرآوری تا تولید کنسانتره مس خواهد بود که دارای حاشیه سود حدود 80 درصدی از کل سود قابلدسترسی در زنجیره کامل تولید از معدن تا پالایش است. در مرحله بعدی توسعه ذوب و پالایشگاه است که البته نسبت به مرحله معدن و فرآوری و تولید کنسانتره حاشیه سود کمتری در شرایط طبیعی دارد (حدود 20درصد) و این به معنای ضرر ده بودن یا کاهش سودآوری نیست و قطعاً این حوزه نیز سودآور بوده و باعث ایجاد برکت کامل 100 درصدی برای صنعت مس کشور خواهد شد که این نوع طرحها نیز با عنایت به لزوم توسعه پایدار و متوازن زنجیره کامل تولید، در اولویت بعدی توسعه قرار خواهند گرفت. همچنین یکی از دلایلی که بعضاً عزیزانی که مخالف احداث واحدهای ذوب هستند مطرح میکنند این است که به کسر هزینه ذوب و تصفیه (TC/RC) از قیمت فروش کنسانتره مس تاکید میکنند که عدد قابلتوجهی نیست و این عدد که در سالیان اخیر عمدتاً کمتر از 200 دلار بر تن بوده است، ارزش اقتصادی ندارد که کنسانتره مس به کاتد تبدیل شود و بهتر است که کنسانتره به همین شکل روانه بازارها شود. از طرف دیگر اینجانب اعتقاد دارم که منتقدان احداث واحدهای ذوب، نباید تنها به عدد حدود 200 دلاری مذکور توجه کنند و آیتمهای متعدد دیگری وجود دارند که بعضاً میتواند عدد حدود 200 دلار مذکور را حتی به بیش از حدود 1000 دلار افزایش دهند که در این صورت برتری قابلتوجهی میتوان برای فروش کاتد متصور شد. در این راستا میتوان به ذکر نکات ذیل در ارتباط با مزایای تبدیل کنسانتره مس به کاتد و فروش کاتد در مقایسه با فروش کنسانتره اشاره کرد:
*روند قیمت جهانی مس را که تأثیر بسزایی در میزان سودآوری شرکت در سال جاری خواهد داشت را چگونه ارزیابی میکنید؟
همانگونه که بارها در برتری تقریباً مطلق صنعت مس در مقایسه با سایر صنایع فلزات پایه در زمینه میزان بازدهی این صنعت و پایداری این بازدهی در سالهای آینده صحبت کردم، در حوزه پیشبینی قیمت جهانی مس نیز به دلایلی که بارها جزئیات آن را در مصاحبههای مختلف عنوان کردم، روند آتی قیمت جهانی مس مثبت ارزیابی میشود. در مصاحبهای که اوایل سال گذشته و در زمانی که قیمتهای جهانی مس در کانال 5000 دلاری بود، پیشبینی شد که به لحاظ تکنیکال دو هدف قیمتی 7300 دلار و 8600 دلار، اهداف آتی قیمتهای جهانی مس خواهند بود که الحمدالله هدف قیمتی 7300 دلار محقق شد و قیمت جهانی مس طی 8 ماهه گذشته در کانال قیمتی 6900 دلار و با تلرانس حدود 400 دلاری در نوسان بوده است که به نظر اینجانب با توجه به جمیع شرایط سیاسی و اقتصادی حاکم بر دنیا محدوده قیمتی مناسبی است. همچنین با توجه به پررنگ شدن اختلاف رئیس جمهور امریکا با سایر کشورها در حوزه وضع تعرفههای متقابل بر واردات محصولات مختلف کشورها احتمال ورود قیمت به فاز اصلاحی و حتی شکستن خط حمایت ۶۵۰۰ دلاری که برای هشت ماه بسیار مقاومت میکرد در کوتاه مدت بسیار محتمل است. در مجموع روند بلندمدت قیمت جهانی مس کماکان مثبت ارزیابی میشود و امکان دستیابی به هدف قیمتی دوم تا پایان سال جاری دور از دسترس نخواهد بود. در پایان باید بر این نکته تاکید کنم که در شرایط کنونی تهدیدی که دولت امریکا هرازگاهی برای اقتصاد دنیا ایجاد کرده است مهمترین دلیل توقف قیمت جهانی مس در رنج قیمتی حدود 7000 دلاری است. بنابراین امید میرود با اصلاح مناسبات بینالمللی و مقاومت سایر قدرتهای اقتصادی جهان درنهایت تعادل مناسبی در فضای اقتصاد بینالملل به وجود بیاید و در نتیجه شاهد تداوم رشد اقتصادی دنیا که منجر به مصرف بیشتر مس و افزایش قیمتهای جهانی مس خواهد شد باشیم و با اوج گیری بیشتر قیمتها موجبات افزایش سودآوری شرکت مس و مسرت سهامداران محترم شرکت را فراهم کنیم.
منبع: فلزات آنلاین
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.