علیرضا باغانی کارشناس بازار سهام در گفتوگو با «جامعه فردا» از تصمیمات یکباره سازمان بورس به شدت انتقاد کرد و گفت: در شرایطی که ریسکهای غیر سیستماتیک بورس افزایش یافته، به هیچ عنوان منطقی نبود که سازمان با اعمال دستورالعملی جدید بر ریسکهای سرمایهگذاری افزوده و به اعتبار برخی از شرکتها و ستونهای بازار سرمایه لطمه وارد کند...
در بازار شنبه برخلاف روزهای خوش گذشته فروشندگان بازار سهام حرف اول را میزدند، فروشهای هیجانی در نیم ساعت نخست بازار شاخص را تا 981 واحد مجبور به عقبنشینی کرد. اما با گذشت زمان از هیجان فروش اهالی بازار سهام کاسته شد و بازار تا حدودی آرام تر بود. در نهایت، شاخص بازار سهام دیروز با 687 واحد سقوط در محدوده 97211 واحدی به کار خود پایان داد. همچنین بیش از یک میلیارد و 123 میلیون برگ سهام با ارزشی در حدود 253 میلیارد تومان مورد داد و ستد قرار گرفته است. شاخص بازار فرابورس نیز با پیروی از کلیت بازار 13.7 واحد منفی شده و در جایگاه 1068 واحدی قرار گرفت.
علیرضا باغانی کارشناس بازار سهام در گفتوگو با«جامعه فردا» از تصمیمات یکباره سازمان بورس به شدت انتقاد کرد و گفت: در شرایطی که ریسکهای غیر سیستماتیک بورس افزایش یافته، به هیچ عنوان منطقی نبود که سازمان با اعمال دستورالعملی جدید بر ریسکهای سرمایهگذاری افزوده و به اعتبار برخی از شرکتها و ستونهای بازار سرمایه لطمه وارد کند.
این کارشناس بازار سهام، با اشاره به آنکه سازمان بورس با اعمال تغییراتی جدید به ریسکهای سرمایهگذاری در بازار افزوده، تصریح کرد: در دو ماه گذشته برخی از نمادهای بازار سرمایه با رشد در قیمتها روبهرو شدند و تغییر جهت شاخص ازین زوایه منطقی به نظر میرسد، اما این استراحت شاخص در جریان معاملات روز گذشته جنبه هیجانی به خود گرفته و فروشندگان سهام تحتتأثیر اقدامات خلق الساعه سازمان بورس خود نمایی فراوانی به نمایش دراورند.
او افزود: در شرایطی که کشور با توجه به برخی مشکلات اقتصادی و افزایش تورم با التهاباتی مواجه بوده و ریسک غیر سیستماتیک بازار سرمایه افزایش یافته، سازمان با اعمال تغییراتی جدید به ریسک سرمایهگذاری در بورس افزوده است. هیچکدام از فعالان بازار سرمایه توقع این را نداشتند که در این شرایط حساس، سازمان بورس ریسک سیستماتیک هم به سهامداران تحمیل کند، از صبح شنبه در سامانه کدال جلوی بسیاری از نمادهای بازار عبارت (تحت احتیاط مشمول تعلیق) درج شده، که این سیگنال مناسبی به بازار سهام نداده است. برای مثال نمادهایی همچون معدنی صنعتی گل گهر، معدنی صنعتی چادر ملو و فولاد مبارکه اصفهان که اصطلاحا به ستونهای بورس مشهور بوده، با مشکلاتی مواجه شدند، طبیعتا در جریان این تغییرات به اعتبار بازار لطمه وارد شده است. همچنین برخی از شرکتها فقط به خاطر عدم ارائه گزارش نُه ماههشان مربوط به آذر ماه در لیست شرکتهای تحت احتیاط قرار گرفتهاند.
این کارشناس بورس، ضمن بیان انتقاد از درجهبندی اعتباری جدید شرکتها در سامانه اطلاعرسانی ناشران افزود: با مراجعه به سامانه کدال میبینید که 70 درصد شرکتها بازار با علامت تحت احتیاط روبهرو شدهاند، برای مثال صندوق بازنشستگی کشوری که به غول صنعت پتروشیمی کشور شناخته میشود با درج عبارت تحت احتیاط مواجه شده است. همچنین پیش بینی سود شرکتها حذف شده تا تحلیلگری در بازار سهام جا بیفتد و سرمایهگذاران بر اساس تحلیل خود یا شرکتهای مشاور سرمایهگذاری اقدام به خرید سهام داشته باشند، اما با درجهبندی اعتباری جدید و مشمول شدن 70 درصد شرکتها به عباراتی با عنوان (تحت احتیاط) سرمایهگذاران با ریسک بیشتری مواجه خواهند شد.
باغانی، در خصوص تأثیرات اعمال دستورالعمل جدید سازمان بر سبد سهامداران گفت: در جریان معاملات روز گذشته ریسک سیستماتیک (ریسک درونزا) به انواع مشکلات بازار سهام افزوده شده و مسئولان سازمان بورس میبایست در قبال داراییهای سرمایهگذاران جوابگو بوده و با تصمیمات ناگهانی به بازار لطمه وارد نکنند. بورس بازان پس از رونق ماههای گذشته در حال جبران بخشی از زیان سبد معاملاتیشان بودند، اما این علامتگذاری در سامانه کدال و بدون توضیحات کافی به سبد اکثر سهامداران آسیب وارد کرده است.
او افزود: در اواخر ساعات معاملاتی بازار شنبه تا حدودی از صفوف فروش و هیجان در عرضهها کاسته شد و طبیعتا در روزهای آینده شاهد وضعیت بهتری خواهیم بود و احتمالا بازار وارد یک دوره نوسانی جدید خواهد شد. افزایش ریسک سیاسی در کشور بر ریسک سرمایهگذاری بازار سهام خواهد افزود و از آنجا که دامنه اعتراضات اخیر جنبه اقتصادی داشته، بر بازار سرمایه اثرگذار خواهد بود.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.