Bourse24 Ads 245
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 236
تبلیغ بورس24

یکسان شدن نرخ سود سپرده ها به نفع بانکهای دولتی است. باید توجه داشته باشیم که همواره ریسک و بازدهی دارای رابطه های منطقی با یکدیگر هستند. همانطور که در ماه های اخیر پیرو جو نامناسب و شایعاتی که در خصوص بانکها و موسسات خصوصی به وجود آمده بود بخشی از سپرده ها به سمت بانک های دولتی راه پیدا کرد طبیعی است که یکسان شدن نرخ سود سپرده ها نیز شدت گرایش سپرده ها را به سمت بانک های دولتی افزایش خواهد داد.

کاهش نرخ سود، پول ها را روانه بانک های دولتی کرد/ بررسی آخرین تحولات پس از تصمیم تاثیرگذار بانک مرکزی

بورس24 : کاهش نرخ سود بانکی همواره یکی از دغدغه های دولت بوده که با وجود ناکام ماندن در سالهای اخیر تلاشهای زیادی را در این زمینه انجام داده است. در هفته ابتدایی شهریور ماه بانک مرکزی با اعلام ضرب الجل یک هفته ای به بانک ها و موسسات مالی و اعتباری فرصت داد تا نسبت به کاهش نرخ سود سپرده ها اقدام نمایند.

بر اساس آخرین مصوبات شورای پول و اعتبار و دستورالعمل بانک مرکزی نرخ سود سپرده بلند مدت به 15 درصد و کوتاه مدت به 10 درصد کاهش یافت. این در حالی است که پیش از این بسیاری از بانک ها و موسسه های مالی و اعتباری برای افزایش جذب سپرده ها نرخ های 22 و حتی 23 درصدی نیز پرداخت می کردند که در برخی موارد نیز حتی به بالاتر از این ارقام می رسید. اما حال باید دید یکسان سازی نرخ سود سپرده ها چه تاثیری بر صعت بانکداری خواهد داشت؟

ملی و ملت منابع زیادی جذب کردند

بهاالدین حسینی هاشمی کارشناس بانکداری در گفت و گو با خبرنگار بورس24 درباره اثرات یکسان سازی نرخ سود بانکها ابراز داشت: کاملا واضح است که یکسان شدن نرخ سود سپرده ها به نفع بانکهای دولتی است. باید توجه داشته باشیم که همواره ریسک و بازدهی دارای رابطه های منطقی با یکدیگر هستند. همانطور که در ماه های اخیر پیرو جو نامناسب و شایعاتی که در خصوص بانکها و موسسات خصوصی به وجود آمده بود بخشی از سپرده ها به سمت بانک های دولتی راه پیدا کرد طبیعی است که یکسان شدن نرخ سود سپرده ها نیز شدت گرایش سپرده ها را به سمت بانک های دولتی افزایش خواهد داد.

وی افزود: با توجه به اعتمادی که مردم نسبت به دولت دارند توقع دارند که اعتبار تعهدات بانک های دولتی نسبت به بانک های خصوصی بیشتر باشد. بنابراین در شرایطی که شرایط سرمایه گذاری در بانک ها و موسسات مالی برایشان یکسان باشد قطعا بخش دولتی و نیمه دولتی و بانک های با سابقه و بزرگ را ترجیح می هند.

او با اشاره به ریشه به وجود آمدن رقابت بین بانک ها اذعان کرد: زمانی که بانک های خصوصی در حال تشکیل بودند بانک مرکزی برای ایجاد اطمینان بین مردم به منظور افزایش گرایش آنها به سپرده گذاری در این نهادها دستورالعملی را تصویب کرد که بانک های خصوصی بتوانند 3 درصد بیشتر از بانک های دولتی سود پرداخت کنند و با توجه به اینکه بانک های خصوصی با شعب و خدمات بهتری نسبت به بانک های دولتی تاسیس شده بودند این دستورالعمل آغاز حرکت جذب سپرده ها به سمت خصوصی ها شد.

این کارشناس بانکداری افزود: یکسان سازی نرخ سود سپرده ها به آن معنی است که جاذبه، خلاقیت و ابتکار بانک ها و موسسات مالی و اعتباری از بین می رود و هیچ تفاوتی در ارایه خدمات میان آنها دیده نمی شود. بنابراین اگر به معنی واقعی یکسان سازی نرخ سودها انجام شود قطعا سرمایه ها از بانک های خصوصی به سمت بانک های دولتی و بانک هایی که پشتوانه های قویتری دارند خواهد رفت.

حسینی هاشمی تاکید کرد: حدود یک ماه قبل از آنکه بانک مرکزی یک هفته به بانک ها و موسسات مالی و اعتباری فرصت دهد تا نسبت به کاهش نرخ سود سپرده های خود اقدام نمایند با آغاز اولین زمزمه های این دستورالعمل حجم قابل توجهی از منابع جذب بانک های دولتی و به ویزه بانک های ملی و ملت شدند. در صورتی که یکسان سازی واقعی صورت گیرد این انتظار وجود دارد که روند جذب سپرده ها به بانک های دولتی ادامه یابد.

سیستم بانکی ما ناسالم است

او در پاسخ به اینکه در صورت یکسان سازی نرخ سود سپرده ها بانک های خصوصی چه راهکارهایی برای جذب سپرده جدید یا حفظ سپرده های فعلی خود خواهند داشت تصریح کرد: ممکن است بانک ها از طریق کارهای پنهانی که در گذشته نیز انجام می دادند امتیازات ویژه ای را برای سپرده گذاران در نظر گیرند تا بتوانند منابع خود را حفظ نمایند اما هنوز مشخص نیست که بتوانند در این راه موفق عمل نمایند یا خیر. باید منتظر ماند و دید چه ترفندهایی را به کار خواهند برد که دارای ظاهری قانونی باشد.

وی با تاکید بر ناسالم بودن سیستم بانکی ایران اظهار داشت: کاهش نرخ سود بانکی بهترین پاداش برای بانکهاست زیرا آنها را از زیان خارج می کند. این فرصتی است که بسیاری از بانک های دولتی منتظر آن بودند. اما باید توجه داشته باشیم که نرخ سودی که در کشور ما وجود دارد از طریق بازار مدیریت نمی شود بلکه هموار افرادی آن را مدیریت کرده اند. بانک مرکزی نرخی را برای سپرده ها در نظر می گیرد و به بانک ها ابلاغ می کند و بانک ها نیز بر همان اساس منابع جذب می کنند. متاسفانه این ساختار کاملا اشتباه و ناسالم است زیرا در شرایط فعلی بانک ها در تحریم هستند و تعادل در این صنعت وجود ندارد. بنابراین با توجه به اینکه ساختار مالی بانک ها مناسب نیست در صورت یکسان بودن نرخ سود و سایر خدمات نقدینگی به سمت بانکی خواهد رفت که اولویت اول آنها سهامدارانش باشند. به سمتی خواهد رفت که متعلق به نماد و سازمانی قوی باشد تا در موارد لزوم بتوانند تعهدات خود را نسبت به سپرده گذاران انجام دهند.

حسینی هاشمی در پایان تاکید کرد: توضیحاتی که داده شد اختلالات و موانعی است که بر سر راه موفقیت سیاست یکسان سازی نرخ سود بانک ها وجود دارد و بعید است که این سیاست مدت زیادی تدوام یابد.

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :

نظرات :

شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.

شما هم نظر دهید

برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید


Bourse24 Ads 242


پاسخ به سوالات بورسی شما
Bourse24 Ads 250
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 246
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 143
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 247
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 208
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 25
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 27
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 32
تبلیغ بورس24