شرایط بازار سیمان به گونه ای است که برخی از کارخانه های نیمه ساز تمایلی برای ادامه کار ندارند و پروژه های خود را متوقف کرده اند. آن دسته از کارخانه هایی که فعال هستند نیز به دلیل کاهش حجم تقاضا برای سیمان فعلا با ٧٠ درصد از ظرفیت خود تولید کنند. رکود صنعت ساخت و ساز و افت شدید پروژه های عمرانی دولت در داخل کشور از یک سو و مناقشه های داخلی عمده ترین محصولات سیمانی ایران یعنی عراق از سوی دیگر موجب شده تا صنعت سیمان در سال های اخیر با وضعیت نابسامانی مواجه شود...
بورس24 : شرایط بازار سیمان به گونه ای است که برخی از کارخانه های نیمه ساز تمایلی برای ادامه کار ندارند و پروژه های خود را متوقف کرده اند. آن دسته از کارخانه هایی که فعال هستند نیز به دلیل کاهش حجم تقاضا برای سیمان فعلا با 70 درصد از ظرفیت خود تولید کنند. رکود صنعت ساخت و ساز و افت شدید پروژه های عمرانی دولت در داخل کشور از یک سو و مناقشه های داخلی عمده ترین محصولات سیمانی ایران یعنی عراق از سوی دیگر موجب شده تا صنعت سیمان در سال های اخیر با وضعیت نابسامانی مواجه شود.
وضعیتی که بسیاری از شرکت ها را مجبور کرده تا برای بقا به ناچار وارد رقابتی منفی با سایر تولیدکنندگان شوند و محصولات خود را با قیمت هایی ارزان تر از ارزش واقعی آن ها بفروشند. تولیدکنندگان سیمان در سال های اخیر برای این که محصولاتشان روی دستشان نماند سعی کرده اند در جهت کاهش قیمت های فروش گوی سبقت را از یکدیگر بربایند.
اما در هفته های اخیر اخبار مثبتی از این صنعت شنیده می شود که می تواند بارقه های امید را در دل تولیدکنندگان روشن نماید. آزادسازی موصل، عدم صدور مجوز جدید برای احداث کارخانه سیمان و تلاش انجمن صنفی سیمان برای دریافت مجوزهای لازم جهت ورود سیمان به بورس کالا از مهمترین خبرهای روزها و هفته های اخیر درباره این صنعت است. همچنین در ماه های اخیر تلاش های زیادی برای گسترش بازارهای هدف سیمان و افزودن مشتری های جدید از سایر کشورها صورت گرفته که به نظر می رسد در آینده ای که چندان دور نیست به این اهداف دست یابیم. آغاز صادرات سیمان و کلینکر به موزامبیک که در قاره افریقا واقع شده از مهمترین دستاوردها در همین زمینه است.
رکود در عراق، رونق در افغانستان
علی محمد بد مدیر عامل هلدینگ سیمانی غدیر در گفت و گو با بورس24 ضمن اعلام بهبود وضعیت صادرات سیمان ابراز داشت: به طور کلی امسال فروش صادراتی سیمان نسبت به گذشته افزایش پیدا کرده است. با وجود اینکه اخیرا صادرات سیمان به عراق به دلیل مشکلاتی که در این کشور وجود داشت با کاهش مواجه شده بود اما میزان صاردات به کشور افغانستان رشد قابل توجهی یافته است. رشد فروش صادراتی در برخی از شرکت ها مانند سیمان قاین، سیمان زابل و باقران بیرجند بیش از سایر شرکت ها بوده است.
وی درباره تاثیر راه اندازی خط آهن میان ایران و افغانستان بر صادرات سیمان به این کشور تصریح کرد: به نظر نمی رسد راه اندازی خط آهن میان ایران و افغانستان تاثیر چندان زیادی بر رشد صادرات کشورمان به افغانستان داشته باشد. زیرا اساسا در کشور ما هزینه های حمل ریلی بالاتر از حمل کامیونی است.
در ادامه از بد پرسیدیم که علت پایین بودن نرخ فروش سیمان صادراتی نسبت به بهای فروش داخلی چیست. وی گفت: متاسفانه در بین کارخانه های تولید کننده سیمان انسجام کافی و لازم وجود ندارد تا بتوانند با هماهنگی با یکدیگر قیمت ها را تعیین و اعمال نمایند. با توجه به این که در کشور ما مازاد تولید سیمان وجود دارد و تقاضای داخلی کمتر از میزان تولید محصولات سیمانی است بنابراین تولیدکنندگان برای فروش محصولات خود با یکدیگر رقابت می کنند و قیمت ها را کاهش می دهند. در همین راستا حتی در بخش فروش داخلی نیز رقابت هایی دیده می شود. به طور مثال شرکتی که در مرکز کشور وجود دارد محصولات خود را در مشهد به فروش می رساند.
او با ابراز خوش بینی نسبت به آینده صنعت سیمان تاکید کرد: آنچه مسلم است با توجه به مرتفع شدن مشکلات کشور عراق به زودی شاهدبهبود صادرات سیمان به این کشور خواهیم بود. در سال گذشته بودجه کل کشور عراق برابر با 96،000 میلیارد دینار بود که از این مبلغ 12،000 میلیارد دینار به منظور عمران و توسعه اختصاص داده شده بود که این مبلغ در زمینه جنگ صرف می شد. با اتمام درگیری های این کشور احتمالا این مبلغ مجددا صرف عمران و ساخت و ساز خواهد شد. ضمن اینکه برخی از کشورها نیز برای کمک به بازسازی شهرهای این کشور اعلام آمادگی کرده اند. از جمله عربستان که اعلام کرده 2 میلیارد دلار برای بازسازی مناطق سنی نشین عراق تزریق خواهد کرد.
بد افزود: بنابراین با توجه به این که عمده ترین مشتری سیمان کشورمان عراق است پیش بینی می شود در سال 2018 میلادی شاهد شکوفایی صنعت سیمان ایران باشیم و در حال حاضر صنعت سیمان ایران در تدارک برنامه ریزی برای استفاده از فرصت فروش سیمان در این سال خاص است.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.