تک نرخی شدن ارز کاری بسیار دشوار بوده و زمانی می تواند تک نرخی شدن صورت گیرد که بانک مرکزی بتواند بازار را در حد اعلای خود کنترل کند. یعنی هر گونه تقاضای ارز را پاسخگو باشد.
بورس24 ؛ در پی نوسانات نرخ ارز بار دیگر صحبت از تک نرخی شدن ارز شد. به گفته سیف تک نرخی شدن ارز در راه است و باید هر چه سریعتر صورت گیرد. این موضوع موجب تاثیر بر شرکت های بورسی و غیر بورسی شده و تاثیر خود را بر معامله معامله گران می گذارد. این که ارز با چه نرخی ثابت خواهد شد و چه اتفاقاتی خواهد افتاد نیز مهم است. این که این موضوع لازمه چه نظارتی است و چگونه صورت می گیرد نیز مهم است. تاثیر این مسئله بر بورس نیز باید مد نظر قرار گیرد.
علیرضا عسگری مارانی مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری ملی ایران در خصوص نوسانات نرخ ارز و تک نرخی شدن آن در سال جاری به خبرنگار بورس24 گفت: در هیچ اقتصادی دو نرخی بودن ارز مناسب نیست، یعنی هر اقتصاد دو نرخی ای، اقتصاد ضعیفی بوده و مضرات خود را دارد. این چنین بازاری مبنای استفاده از رانت را فراهم می آورد.
وی ادامه داد: تک نرخی شدن ارز تاثیر مثبتی بر اقتصاد کشور می گذارد. اما در مصادیق ارز تاثیری نمی گذارد. اما سازمان هایی که ارز ارزان می خرند پس از تک نرخی شدن باید گران تر بخرند. در نتیجه برای واحدهایی که این ارز سرمایه درگردش آن ها را تامین می کند، باید تلاش کنند که به ازای ما به التفاوت ارز مبادله ای و آزاد تامین مالی کنند و بهای تمام شده خود را کاهش دهند.
وی افزود: بحث بر این است که نرخ ارز مبادله ای و آزاد بهم نزدیک شده و از دوگانگی بپرهیزیم. نرخ ارز در حال حاضر پایین بوده ومی توان گفت واقعی نیست. البته باید گفت این نرخ ارز از نرخ بهره بانکی که بسیار غیر واقعی است، بهره می گیرد و ما باید به سمت واقعی شدن نرخ بهره بانکی نیز برویم.
عسگری مارانی بیان داشت: تک نرخی شدن ارز می تواند مدیریت شود و کار سختی نیست. دولت و بانک مرکزی به اندازه ای قدرت دارد که بتواند بر تک نرخی شدن ارز مدیریت کند. ضمن اینکه نرخ ارز باید اصلاح و واقعی شود تا بتوانیم واردات و مبادلات بین المللی را انجام دهیم. این موضوع نیز طول می کشد. مردم ایران نیز به این طول کشیدن ها عادت دارند. جامعه و اقتصاد در ابتدا شاید عکس العمل نشان دهند اما کم کم اقتصاد خود را با این موضوع وفق خواهد داد.
وی تاکید کرد: تک نرخی شدن ارز به معنای حذف بازار OTC نیست بلکه به معنای تساوی نرخ ارز آزاد و مبادله ای است. با تک نرخی شدن ارز صنایعی که از ارز مبادله ای برای خرید مواد اولیه شان استفاده می کنند با تک نرخی شدن ارز بهای تمام شده شان افزایش خواهد یافت و در نتیجه مسلما سودآوری آن ها کاهش خواهد یافت.
وی بیان داشت: در حال حاضر ارز مبادله ای بسیار کم بوده و سعی بر این شده که تک نرخی شدن ارز صنایع را زیاد تحت تاثیر قرار ندهد. به نظر می رسد نرخ ارز نسبت به رقم فعلی کمی رشد کند. شرکت های صادرات محور نیز در صورتی رشد سودآوری خواهند داشت که ارز به سمت قیمت واقعی خود برود.
عسگری مارانی در پاسخ به این سوال که این موضوع چه تاثیری بر روی بورس خواهد گذاشت، گفت: تاثیر بسزا و با اهمیتی بر بورس نخواهد گذاشت چرا که نرخ مبادله ای در صنایع فعال در بورس بسیار کاهش داشته است.
میثم رادپور از دیگر کارشناسان بازار سرمایه تک نرخی شدن ارز را کاری دشوار و دور دانست. وی گفت: تک نرخی شدن ارز کاری بسیار دشوار بوده و زمانی می تواند تک نرخی شدن صورت گیرد که بانک مرکزی بتواند بازار را در حد اعلای خود کنترل کند. یعنی هر گونه تقاضای ارز را پاسخگو باشد. چنانچه بخواهیم نرخ ارز آزاد و مبادله ای را به هم نزدیک کنیم باید کنترل بر این بازار را جدی انجام دهیم.
وی ادامه داد: باید حواله های تحت نظارت نیز در نظر گرفته شود. کنترل جدی بر بازار ارز باید توسط بانک مرکزی نیز صورت بگیرد. فراتر از آن چه که اکنون در حال انجام است. تصور می کنم این سیاست بسیار خوب بوده و موجب اتفاقات مثبت در اقتصاد می شود. اما همانطور که گفته شد کاری دشوار بوده و به نظر نمی رسد خیلی سریع اتفاق بیفتد. تا زمانی که اقتصاد ایران نفتی بوده تک نرخی شدن ارز به سختی و دور از انتظار است.
رادپور با اشاره به تک نرخی شدن ارز و اثری که بر اقتصاد می گذارد، بیان داشت: تک نرخی شدن ارز باید با نظارت بانک مرکزی باشد و چنانچه بانک مرکزی پای خود را بیرون بکشد نوسانات زیادی در بازار ارز به وجود می آید و همان طور که گفته شد نیاز به تلاش زیادی دارد.
وی گفت: اگر تحریم ها به طور کامل برداشته می شد تک نرخی شدن ارز آسان تر بود، هنوز هم بانک های اروپایی تمایلی به ارتباط با ایران به صورت حرفه ای ندارند. اگر ارز تک نرخی شود نرخ مبادلات افزایش می یابد. بعید می دانم با نرخی پایین تر از نرخ ارز آزاد تک نرخی شدن صورت گیرد. برای آن که این عملیات موفقیت آمیز باشد باید ثبات سیاسی و روابط بین المللی داشته باشیم. از طرفی باید تحریم ها نیز به طور کامل برداشته شود.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: بیش از 95 درصد از بازارهای ارز دنیا شبیه ارز تهران است. بازار OTC را نمی توان حذف کرد و چنانچه این موضوع اتفاق بیفتد نیاز به زیرساخت های بسیاری دارد و لازمه آن نیز اقتصاد غیر نفتی شدن ایران است.
وی درباره تاثیر بورس از این موضوع گفت: تک نرخی شدن ارز برای بورس نه مضر است و نه فایده ای دارد.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.