پاشنه آشیل اقتصاد ایران حسین عبده تبریزی در سخنانی گفت: متاسفانه آنچه که امروز گریبان گیر اقتصاد ایران است، مجموعه ای از مشکلات است که در صدر آنها مسئله بانک ها قرار دارد. این اقتصاددان مطرح افزود: رئیس جمهور باید در نظر داشته باشد که اگر تصمیم بگیرد، شرایط فعلی را حفظ کند، قطعا دیگر نمی تواند اشتغال ایجاد کند. مشکلات تولید ملی باقی می ماند و این خود موجب می شود، نرخ رشد هم افزایش پیدا نکند. بنابراین حفظ شرایط موجود کمکی نخواهد کرد...
بورس24 : حسین عبده تبریزی در گفتگویی گفت: متاسفانه آنچه که امروز گریبان گیر اقتصاد ایران است، مجموعه ای از مشکلات است که در صدر آنها مسئله بانک ها قرار دارد.
او گفت: زیرا برای یک دوره نسبتا طولانی که تقریبا از دولت دهم آغاز شد و تا امروز ادامه دارد، یک تفاوت قابل ملاحظه ای میان تورم و نرخ سود بانکی وجود داشته است و با این دامنه برای مدت طولانی سود پرداخت شده است.
وی افزود: همین مسئله موجب شده است که یک خلاء قابل توجه ایجاد شود و تلاش های بانک مرکزی برای رفع آن به دلیل بی توجه ای یا حداقل کم توجه ای به مبانی موفقیت آمیز نبوده است و حالا حجم پول و تولید با قیمت ها فاصله زیادی دارد و این دولت دوازدهم را مشکلات بسیار بزرگ و عمیق مواجه خواهد بود و دقیقا مانند یک «کش» که کشیده شده است، هر لحظه ممکن است رها شود.
او تاکید کرد: اصلاح این مشکل هم بسیار بسیار سخت است. زیرا از هر مسیری برویم با دشواری ها و هزینه های زیادی مواجه خواهیم شد. یعنی اگر مثلا از مسیر مردم برویم مشکلاتی دارد. اگر از طریق پرداخت دولت به بانک مرکزی اقدام کنیم هم مشکلات زیادی به همراه خواهد داشت.
وی افزود: راه دیگر هم استفاده از سهامداران است که نه تنها کافی نیست، بله آن هم مشکل ساز خواهد بود. مثلا در راه حل تحمیل هزینه ها به سرمایه گذاران، قطعا با چند مشکل جدی مواجه خواهیم شد.
او ادامه داد: افزایش بی اعتمادی و ریسک گریزی در آحاد مردم از عوارض این راه حل است که همین موضوع باعث افزایش نقدینگی و تورم می شود. البته این ساده ترین راهکار است، اما عوارض جانبی آن می تواند بسیار هزینه ساز باشد.
مشاور مدیریت و تأمین مالی وزارت راه و شهرسازی عنوان کرد: درباره راهکار تامین پول از سوی دولت برای بانک مرکزی هم، باید در نظر داشت چنین مسئله ای موجب افزایش پایه پولی می شود و تاثیرات منفی بر تقاضا و خدمات و بعد بر کالا و خدمات می گذارد و نرخ تورم بالا را با خود به همراه می آورد.
وی خاطر نشان کرد: بنابراین از هر مسیر که برویم تورم در کمین دولت و کشور است و این مسئله باعث شده که دولت دوازدهم بسیار آسیب پذیر شود. زیرا این اول روی ارز، بعد روی کالاهای اساسی و بعد بر روی بازار سهام و در نهایت به بازار مسکن تاثیر منفی می گذارد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: مشکل دیگری که بسیار نگران کننده است، ماجرای کسری بودجه است که سازمان برنامه و بودجه معتقد است برای رفع آن فاینانس می کنند اما این تصمیم درستی نیست.
وی ادامه داد: زیرا کسری بودجه مانند گوله برفی می ماند که در سرازیری یک کوه پوشیده از برف، رها شود. این گوله هر چه جلو تر می رود بزرگ و بزرگ تر می شود. ضمن اینکه ما شاهد هستیم، بخش عمده این کسری به دلیل هزینه های صندوق های بازنشستگی ایجاد می شود.
عبده تبریزی گفت: با همه این تفاسیر به عقیده من تیم اقتصادی دولت باید یک دست باشد. ضمن اینکه دولت فکر درستی کرده است که یک نفر را راس امور قرار دهد تا دیگران را هدایت و مدیریت کند و بتواند تصمیم های سخت بگیرد.
وی ادامه داد: البته این مسائل صرفا مشکل دولت نیست و یک مسئله ملی است و اگر تصمیم به حل آن گرفته شود، باید تمامی نهادها و هر سه قوه در آن دخیل باشند. واقعیت این است که شاید با برخی راهکارها بتوان این مشکلات را به صورت مقطعی حل کرد اما در بروز بحران نهایی شکی وجود ندارد و شاید به تاخیر بیافتد اما دیر یا زود زمان بروز بحران فرا می رسد.
او گفت: لذا زمان را نباید بیشتر از این از دست داد و باید با مدیریت درست سعی کنیم مشکلات فعلی را حل و فصل کنیم.
عبده تبریزی در پایان تاکید کرد: رئیس جمهور باید در نظر داشته باشد که اگر تصمیم بگیرد شرایط فعلی را حفظ کند، قطعا دیگر نمی تواند اشتغال ایجاد کرد و مشکلات تولید ملی را رفع کرد.
او گفت: این موجب می شود نرخ رشد هم افزایش پیدا نکند. بنابراین حفظ شرایط موجود هم کمکی نمی کند و باید برای حل این مشکل بار حل مسئله را بر روی دوش سه راهکاری که بیان کردم بیاندازند. یعنی هم افزایش سرمایه سهامداران، افزایش هزینه سرمایه گذاران و کمک دولت به بانک را در دستور کار خود قرار دهد تا از این طریق بتواند مشکلات فعلی را رفع کند.
منبع: فرارو
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.