سایر رقبای بازار از جمله اوراق خزانه، مشارکت و سایر اوراق صندوق های با درآمد ثابت موجب شده که پدیده بازار های موازی شمایل دیگری به خود بگیرد؛ به طوری که دیگر بازار پول و سرمایه به معنای واقعی رقیب هم نباشند بلکه سایر بازارها جایگزین مناسبی برای این دو بازار هستند.
زمانی نرخ تورم ۴۵ درصدی و کاهش نرخ سود به صورت کاملا محسوسی در جدال با هم بودند. تا جایی که کاهش تورم به زیر ۱۰ درصد موجب شده کاهش نرخ سود توجیه منطقی با آن داشته باشد. اما از سویی دیگر سایر رقبای بازار از جمله اوراق خزانه، مشارکت و سایر اوراق صندوق های با درآمد ثابت موجب شده که پدیده "بازار های موازی" شمایل دیگری به خود بگیرد؛ به طوری که دیگر بازار پول و سرمایه به معنای واقعی رقیب هم نباشند بلکه سایر بازارها جایگزین مناسبی برای این دو بازار هستند.
پس می توان اینگونه تعبیر کرد که هرگاه تغییرات نرخ سود به وجود بیاید بازار سرمایه به دلایل مختلفی از جمله وجود همین "بازار های موازی" بی اقبال باقی بماند و بازار پول هم که راه خود را در پیش بگیرد.
بهزاد گلکار، کارشناس ارشد بازار سرمایه در خصوص تغییرات نرخ سود بانکی بر بازار سرمایه به خبرنگار بورس24 گفت: بازار پول یکی از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر بازار سرمایه است. ما طی 10سال اخیر دیده ایم که با تغییرات نرخ سود در بازار سرمایه چه تغییراتی به وجود آمده است.
وی گفت: به جرات می توان گفت که در سال های 89 تا آخر سال 91 اگر تغییرات نرخ ارز به صورت جهشی وجود نداشت، رشد نرخ بهره بانکی باعث می شد که بازار سپرده و پول جذاب تر از بازار سرمایه شود.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: در 4 سال اخیر هم با تغییراتی که در سیاست های پولی اتفاق افتاد، سیاست های پولی را به سمت سیاست های انقباظی کشاند. با افزایش نرخ بهره بانکی پول ها بیشتر در مسیر جذب سپرده بانکی فعال شدند و کمتر در بازار سرمایه بوده اند. البته منظور از نرخ بهره بانکی نرخ سپرده ها است.
وی ادامه داد: البته رقیب دیگر برای نرخ سپرده بانکی وجود دارد که همان نرخ بهره ای است که انواع اوراق مالی می دهند.
گلکار افزود: سود مشارکت اوراق هم نرخ بهره ای دارد که رقیب نرخ سود بانکی و رقیب بازار بورس است. در 4 سال گذشته دیده ایم که تغییراتی که در نرخ بهره بانکی به سمت افزایش به وجود آمد چه تاثیرات منفی را در بازار سهام بر جای گذاشت.
بازار کم عمق است، سایر اواراق رقیب اند...
این کارشناس ارشد بازار سرمایه گفت: حال اگر قرار باشد نرخ سود سپرده بانکی کاهش یابد، درست است که به لحاظ تئوریک باید بازار سرمایه رشد داشته باشد ولی می بنیم که در مقابل آن در بازار سرمایه نتیجه عکس داشته است. به نوعی با کاهش معنی دار حد اقل 4 درصدی نرخ سود سپرده های بانکی اولین بازار رقیب در بازار سرمایه صکوک اوراق خزانه دولتی و سایر اوراق مشابه است.
وی ادامه داد: از آن جایی که بازار سرمایه یک بازار محدود از نظر حجم و اندازه است با سرعت نمی تواند در آینده خیلی نزدیک گسترش پیدا کند. جذب سرمایه گذار خیلی سخت می شود ولی در نهایت در کوتاه مدت قیمت های اوراق را به شدت افزایش می دهد.
وی افزود: پس می توان گفت که اگر کاهش نرخ سود سپرده بانکی بسیار معنا دار باشد اثر آن روی بازار بورس کوتاه مدت و زود گذر است. چرا که شرکت های بورس و فرابورس به لحاظ وضعیت اقتصادی کلان کشور شرایط رو به رونقی را ندارند. باید نرخ های تغییرات سود به گونه ای باشد که بتواند p/E بازار را طی چشم انداز بلند مدت افزایش دهد.
نظرات :
این مطلب 1 نظر دارد.
نظر کاملا خوبی بود کارشناسانه وواضح
7 سال پیش