معاون امور مجلس رئیسجمهور با ابراز تاسف از نحوه برخورد یکی از رسانههای منتقد دولت با موضوع محرمانگی تجاری در قراردادهای اقتصادی از جمله قراردادهای نفتی گفت: متاسفانه یکی از رسانههای منتقد دولت احتمالا از روی بیاطلاعی و ضعف دانش از محرمانگی تجاری در قراردادهای تجاری، با انتخاب تیتری جعلی سعی در گمراه کردن مخاطبان کرد.
به گزارش بورس24 ؛ حسینعلی امیری اظهار داشت: محرمانگی در قراردادهای تجاری با محرمانگی امنیتی و سیاسی متفاوت است. متاسفانه یکی از رسانهها با حذف کلمه "تجاری" از "عبارت محرمانگی تجاری" تلاش کرد این گونه القاء کند که دولت مثلا در قراردادهای نفتی مردم را محرم نمیداند.
وی افزود: این رسانه اخیرا تلاش کرده این موضوع را در قرارداد نفتی با توتال القاء کند و به همین دلیل هم سخنان این جانب را در روز دوشنبه تحریف کرد و با حذف کلمه تجاری از عبارت "محرمانگی تجاری" اظهار نظر حقوقی این جانب را جعل کرد.
امیری اظهار داشت: در قراردادهای تجاری به طور معمول در زمانی که موضوع قرارداد از اهمیت خاصی برخوردار باشد، یک پیشقرارداد یا توافق محرمانگی دارد که بر اساس آن طرفی که قرار است به عنوان پیمانکار مسئولیت اجرای پروژه را بر عهده بگیرد، ارزیابیهای اولیه تجاری را انجام دهد. در برخی موارد این توافقها یکجانبه و در برخی موارد دوجانبه و چندجانبه است که طرفین توافق متعهد میشوند اطلاعات تجاری را که یک طرف عرضه میکند، حفظ کنند که به آن پیماننامه یا توافق عدم افشا نیز میگویند.
معاون پارلمانی رئیسجمهور افزود: بر اساس توافق عدم افشا (Non-disclosure Agreement) که یک توافق بسیار مرسوم و معمول در عالم تجارت و فعالیتهای اقتصادی است، طرفین توافق میکنند یک سری اطلاعات محرمانه شامل دانش و اطلاعات که طرفین به منظور خاصی به یکدیگر عرضه میکنند، افشا نشود و صرفا در همان منظور خاص مورد استفاده قرار گیرد.
وی اظهار داشت: این نوع توافق در واقع اطمینان دو طرفه ایجاد میکند تا به راحتی اطلاعات، دانش و رازهای تجاری خود را به اشتراک بگذارند بدون آن که بیم آن را داشته باشند که این اطلاعات به طرف سومی منتقل شود. بنابراین توافق یا پیماننامه عدم افشا (NDA) به منظور مصون داشتن هر نوع اطلاعات محرمانه، انحصاری یا اسرار تجاری منعقد میشود تا محرمانگی تجاری را میان طرفهای موافقتنامههای مهم اقتصادی حفظ کند.
وی گفت: در برخی مواقع علاوه بر امضای توافق عدم افشا، قوانین موضوعه هم بر محرمانه ماندن اطلاعات تجاری برای حفظ منافع طرفین موافقتنامههای اقتصادی تاکید دارند.
امیری بار دیگر به قرارداد نفتی توتال و سوالی که از سوی برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درباره مفهوم محرمانگی این قرارداد مطرح شده بود، اشاره کرد و گفت: خوشبختانه با توضیحات بسیار مفصل و خوبی که آقای مهندس زنگنه، وزیر محترم نفت در مجلس ارائه کرد بسیاری از مسائل مطرح شده حل و با تبیین موضوع توسط ایشان و امور پارلمانی مجموعه دولت منجر به استرداد امضاءهای طراحان محترم و خروج طرح از دستور کار مجلس شد.
معاون پارلمانی رئیسجمهور افزود: برخی از نمایندگان راجع به محرمانه بودن این قرار داد سوال داشتند؛ در حالی که همانگونه که توضیح دادم محرمانگی در چنین قراردادهایی به هیچ وجه محرمانگی سیاسی و امنیتی نیست بلکه منظور محرمانگی تجاری است و در همه جای دنیا نیز اسرار اقتصادی و تجاری شرکتها و کشورها در قراردادها حفظ میشود تا به منافعشان آسیب نرسد و این عرف تجارت است که البته اسرار تجاری یکی از مصادیق مالکیتهای معنوی (Intellectual Property) نیز محسوب میشود.
وی اظهار داشت: این قرارداد مطابق قانون و مقررات و بر اساس منافع کشور امضاء شده و اکثر کارشناسان نیز ضمن تمجید از این قرارداد آن را یکی از ثمرات مهم برجام و خنثیکننده توطئه دشمنان برای منزوی کردن ایران میدانند.
معاون پارلمانی رئیسجمهور افزود: مضافا این قرارداد در چارچوب فرمتهای مورد تایید و تصویب مراجع زیربط منعقد شده و همان گونه که آقای دکتر لاریجانی، رئیس محترم مجلس شورای اسلامی نیز اعلام کرد هیاتی متشکل از قوه قضائیه و مجلس بر قرارداد توتال نظارت میکند، فلذا این قرارداد برای مراجع و مقامات ذیربط در دسترس میباشد.
وی گفت: به نظر میرسد برخی انتقادات از این قرارداد نفتی به دلیل موفقیت دولت در این راه دشوار باشد وگرنه محرمانگی تجاری در چنین قراردادهایی کاملا معمول و مرسوم است که نمونه مشابه آن را میتوان در توافق شرکت ملی نفت ایران با شرکتهای روسی و چینی دید.
منبع: ایسنا
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.