یک مقام نظارتی به بورس ٢۴ گفته : با توجه به این که صندوق ها به دارایی هایشان وابسته هستند ممکن است دارایی های موجود در صندوق قابلیت نقدشوندگی نداشته باشد که در این شرایط نیز بازارگردان هر صندوق مسئولیت تامین آن بخش از دارایی هایی که نقد شونده نیستند را دارد. بنابراین می توان گفت به طور قطع صندوق ها با ریسک از بین رفتن دارایی ها مواجه نیستند و از این لحاظ ریسکی متوجه سهامداران نیست...
بورس24 : در حال حاضر 9 شرکت تامین سرمایه فعال در کشور وجود دارد. امین، نوین، بانک ملت، امید، سپهر، لوتوس پارسیان، آرمان، کاردان و بانک مسکن.
محمدرضا معتمد رییس اداره نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در گفت و گو با بورس24 درباره تمرکز شرکت های تامین سرمایه در صندوقداری گفت: رسالت اصلی شرکت های تامین سرمایه تعهد پذیره نویسی است که یا در قالب سهام یا در قالب اوراق بدهی انجام می شود. اوراق بدهی در بازار وجود دارد که تامین سرمایه یا خود به آن متعهد می شود یا به صورت مشارکتی با صندوق ها انجام می دهد.بنابراین صندوقداری دقیقا در راستای فعالیت شرکت های تامین سرمایه است.
او درباره این که آیا نظارتی بر روی این نهادها انجام می شود یا خیر گفت: شرکت های تامین سرمایه نیز مانند سایر نهادهای مالی مشمول مقررات و دستورالعمل های نظارتی می شوند و ما هم نظارت های لازم را بر عملکرد آن ها انجام می دهیم.
رتبه بندی تامین سرمایه ها
معتمد درباره رتبه بندی تامین سرمایه ها اعلام کرد: ما مقام ناظر هستیم و خودمان این شرکت ها را رتبه بندی نمی کنیم اما در بسیاری از موارد پارامترهای مشخصی داریم که هر یک از تامین سرمایه ها را بر اساس موضوعی مشخص بررسی و رتبه بندی می کنیم اما نتیجه این بررسی ها به صورت عمومی منتشر نمی شود. افزون بر این رتبه بندی که مقام ناظر بر نهادها انجام می دهد به معنی توصیه ای برای همکاری با این شرکت ها یا عدم همکاری تلقی نمی شود.
او درباره آخرین وضعیت عملکرد شرکت های تامین سرمایه گفت: با توجه به این که مجامع شرکت ها هنوز برگزار نشده بنابراین گزارش عملکرد سال 95 تامین سرمایه ها هنوز منتشر نشده است. به محض اتمام مجامع شرکت ها این گزارش نیز همانند سال های قبل بر روی سایت سازمان قرار خواهد گرفت. هر ساله این گزارش حدود تیر و مرداد منتشر می شد و احتمالا امسال نیز در ماه های ابتدایی تابستان انتشار خواهد یافت.
شرایط جدید صندوق ها
رییس اداره نظارت بر نهادهای مالی درباره عدم تمدید مجوز برخی از صندوق ها تصریح کرد: بر اساس آخرین تصمیمات اتخاذ شده قرار شد اساسنامه و امیدنامه صندوق های سرمایه گذاری با اصلاحاتی همراه شود. مقرر شد از این پس صندوق های تنها با درآمد ثابت در اوراق را نداشته باشیم و این صندوق ها بر اساس معیارهایی که برایشان در نظر گرفته شده بخشی از فعالیت خود را به سهام اختصاص دهند.
وی افزود: برخی از صندوق هایی که سررسیدشان به اتمام رسیده بود با این تغییرات همراه شدند و مابقی نیز به تناسب منابعی که در اختیار دارند در آینده با این شرایط هماهنگ خواهند شد اما تا زمانی که صندوق ها افزایش سقف نخواهند یا زمانشان به اتمام نرسیده باشد می توانند به فعالیت خود با شرایط قبلی ادامه دهند.
او در مقابل این پرسش که آیا محدودیتی برای این صندوق ها مشخص شده اظهار داشت: حداقل تعیین شده برای ورود منابع این صندوق ها به بورس 5 درصد است که می بایست به سهام اختصاص دهند اما هر صندوقی بر اساس استراتژی مدیران خود می تواند این میزان را افزایش دهد.
صندوق جدیدی در راه است
معتمد درباره صدور مجوزهای جدید برای تامین سرمایه ها هم گفت: تامین سرمایه ها در صورتی که نوعی از صندوق ها را در اختیار نداشته باشند می توانند درخواست خود را ارایه کنند. در حال حاضر یکی از تامین سرمایه ها درخواست راه اندازی صندوق جدیدی را ارایه کرده که در دست بررسی است و به همین دلیل نمی توان نام آن تامین سرمایه را فعلا بیان کرد.
صندوق ها و ریسک نکول
در ادامه از این مقام نظارتی پرسیدیم که آیا صندوق های سرمایه گذاری با ریسک نکول یا همان از بین رفتن سرمایه ها مواجهند یا خیر؟ او در پاسخ بیان داشت: با توجه به این که صندوق ها به دارایی هایشان وابسته هستند ممکن است دارایی های موجود در صندوق قابلیت نقدشوندگی نداشته باشد که در این شرایط نیز بازارگردان هر صندوق مسئولیت تامین آن بخش از دارایی هایی که نقد شونده نیستند را دارد. بنابراین می توان گفت به طور قطع صندوق ها با ریسک از بین رفتن دارایی ها مواجه نیستند و از این لحاظ ریسکی متوجه سهامداران نیست.
معتمد در ادامه به احتمال عدم تمدید قرارداد برخی صندوق ها اشاره کرد و ابراز داشت: در حال حاضر هیچ صندوقی وجود ندارد که قرارداد خود را تمدید نکرده باشد. اگر صندوقی حداقل های لازم را دارا نباشد بر اساس امیدنامه با آن رفتار خواهد شد. یکی از مهمترین این حداقل ها سرمایه آن هاست که می بایست 10 میلیارد تومان باشد و مورد بعدی نیز تعداد واحدهای لازم است که اگر تعداد واحدها مجاز نباشد یا اگر صندوقی حداقل سرمایه لازم را نداشته باشد به آن ها اعلام خواهد شد و سپس از ادامه فعالیت آن جلوگیری به عمل خواهد آمد. اما فعلا صندوقی با این شرایط وجود ندارد.
بر اساس بند 18 ماده 1 قانون بازار اوراق بهادار، شرکت تأمین سرمایه شرکتی است که بهعنوان واسطه بین ناشر اوراق بهادار و عامه سرمایهگذاران فعالیت میکند و میتواند فعالیتهای کارگزاری، معاملهگری، بازارگردانی، مشاوره، سبدگردانی، پذیرهنویسی، تعهد پذیرهنویسی و فعالیتهای مشابه را با اخذ مجوز از "سازمان" انجام دهد. حداقل سرمایه لازم برای تأسیس شرکت تأمین سرمایه در قالب شرکت سهامی خاص 200 میلیارد تومان است.
گفتنی است صندوق سرمایه گذاری نهادی مالی است که منابع مالی حاصل از انتشار گواهی سرمایهگذاری را در موضوع فعالیت مصوب خود سرمایهگذاری میکند و مالکان آن به نسبت سرمایهگذاری خود، در سود و زیان صندوق شریکاند.
صندوق های سرمایه گذاری بر اساس نوع ممکن است وجوه جمع آوری شده رادر انواع اوراق بهادار با درآمد ثابت، سهام و حق تقدم سهام، پروژه ساختمانی، طلا، ارز و ....که مشخصات آن ها در امیدنامه صندوق ذکر شده است سرمایه گذاری می کند. صندوق های سرمایه گذاری می توانند قابلیت معامله در بورس را داشته باشند یا مبتنی بر صدور و ابطال باشند. این صندوق ها در دو قالب کلی صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار و صندوق سرمایه گذاری زمین و ساختمان و جسورانه در حال فعالیت هستند.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.