آنچه باعث انحراف سرمایه گذاری های ساختمانی از بازار مصرف به بازار خانه های خالی شده و تبعات آن، رکود عمیق سال های ٩٣ تا ٩۵ را رقم زد، از سه عامل نشات می گیرد...
تعداد خانه های خالی در کشور با 55 درصد رشد ظرف 5 سال، در حال حاضر از حدود یک میلیون و 600 هزار واحد مسکونی در سال 90 به حدود 2 میلیون و 600 هزار واحد افزایش پیدا کرده است که این میزان آپارتمان بلااستفاده در مقایسه با میزان ساخت و سازهای 90 تا 95، به لحاظ کارکرد بازار مسکن، قابل تامل و نگران کننده ارزیابی می شود.
بررسی بورس24 حاکی از آن است:طی 5 سال اخیر، حدود 3 میلیون واحد مسکونی جدید در کشور احداث شد اما یک میلیون از این میزان عرضه جدید، مستقیم وارد بازار املاک بلااستفاده شد.
نرخ رشد تعداد خانه های خالی نزدیک به سه برابر نرخ رشد عرضه مسکن بوده است. کل واحدهای مسکونی کشور در فاصله زمانی 90 تا 95 رقمی معادل 18 درصد افزایش پیدا کرد در حالی که حجم واحدهای مسکونی خالی از سکنه در همین دوره، 55 درصد رشد یافته است.
آنچه باعث انحراف سرمایه گذاری های ساختمانی از بازار مصرف به بازار خانه های خالی شده و تبعات آن، رکود عمیق سال های 93 تا 95 را رقم زد، از سه عامل نشات می گیرد.
عامل اول، ضعف شدید قدرت خرید مسکن در سال های 90 تا 92 بود که همزمان با رونق ساخت و ساز، مانع از فروش واحدهای مسکونی نوساز و در نتیجه افزایش خانه های خالی شد.در سال 92 تحت تاثیر جهش قیمت مسکن، قدرت تسهیلات خرید مسکن به زیر 10 درصد در مقایسه با بهای آپارتمان ها رسید.
گرایش سازنده ها به بزرگسازی، دومین عامل رشد خانه های خالی است. متوسط مساحت آپارتمان های مسکونی که در سال های اخیر در شهرها ساخته شده بین 140 تا 150 متر مربع بوده است در حالی که، بیشترین حجم فروش واحد مسکونی در کشور به آپارتمان های با مساحت حول و حوش 100 مترمربع اختصاص دارد.
عدم تناسب بین رشد تقاضای مسکن و رشد عرضه نیز عامل سوم حجیم شدن بازار خانه های خالی بوده است.
در فاصله سال های 90 تا 95، تعداد کل خانوارها در کشور 14 درصد افزایش پیدا کرد اما در این فاصله، میزان عرضه مسکن رشد 18 درصدی را تجربه کرد. این نابرابری در نرخ رشد عرضه و تقاضا، به شکل افزایش واحدهای بلااستفاده در بازار مسکن، بروز کرده است.در حال حاضر 25 میلیون واحد مسکونی در کل کشور وجود دارد.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.