وزیر امور خارجه با بیان اینکه از برجام شرمنده نیستم و به آن افتخار میکنم گفت: برجام با خطر جدی مواجه نیست به شرط آنکه ما خودمان برجام را حفظ کنیم.
به گزارش خبرنگار بازرگانی باشگاه خبرنگاران تسنیم «پویا»، محمد جواد ظریف امروز در نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اظهار کرد: درباره تعاملات بانکی ایران با سایر کشورها در شرایط پس از اجرای برجام باید اظهار داشت، تعداد کارگزاریهای ما در سال 89 تا 90 که حدود 600 کارگزاری بود با روند تدریجی کاهش یافت و به 50 کارگزاری رسید اما بعد از اجرای برجام این روند متوقف و برعکس شد.
وی افزود: با توجه به اینکه کم شدن تعداد کارگزاریها در زمان تحریمها به صورت تدریجی انجام شد افزایش تعداد آنها نیز به صورت تدریجی انجام خواهد شد.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: در زمان تحریمها اتفاقاتی افتاد که باعث شد کشور از امکاناتی محروم شود اما دنیا در این مدت بیکار نمانده بود و بیشترین تحولات دنیا در حوزه نظام بانکی اتفاق افتاد و قوانین و مقررات جدیدی وضع شد در حالی که ما بیرون از این بازی بودیم اما به ناگاه با همه این مشکلات مواجه شدیم.
ظریف تصریح کرد: قبل از تحریمها نیز آنطور نبود که با هیچ مشکلی مواجه نباشیم به طوری که تحریم «یوترن» داماتو یا ایسا مربوط به قبل از تحریمهاست.
وی ادامه داد: این موارد تاثیرات خود را بر روابط بینالمللی ایران گذاشته بود اما برجام توانست این موارد را تا حدی که بحث هستهای بر آن اثر گذاشت خدمت کند. چون ایران به موضوع تحریمهای هستهای وارد شد سایر تحریمها نیز شدت گرفته بود.
وزیر امور خارجه گفت: در مراودات تجاری نگرانی از آینده برجام برای شما فعالین تجاری وجود دارد و این امر باعث میشود که هر فشاری جای طرح پیدا کرد.
وی در تکمیل صحبتهای خود گفت: موفقیت برجام بر آن بود که فضای روانی جهان را درباره ایران آماده کند به همین دلیل بدخواهان تمام تلاش خود را به کار بردند که این آرامش در فضای ایران حاکم نشود.
ظریف یادآور شد: اگر سناتورها و نمایندگان مجلس آمریکا بیش از 50 طرح به مجلس یا سنا میبردند بدون اینکه قانونی شود برای این بود تا فضایی ایجاد کنند تا فضای ارتباط با ایران خطرناک و هزینهمند جلوه داده شود.
وی گفت: امروزه بیشترین تلاش برای ایجاد فضای نگرانی درباره تحریمها انجام میشود که ما وظیفه داریم برجام را نگه داریم و تحت تاثیر این تبلیغات قرار نگیریم.
وزیر امور خارجهادامه داد: بعد از اجرای برجام برخی به سراغ من آمدند و تشکر کردند که اجرای این توافق باعث شد که ما هواپیما بخریم یا فروش نفت خود را افزایش دهیم، اما به حقیقت امر من باید از آنها تشکر کنم زیرا آنها باعث حفظ شرایط برجام هستند.
ظریف گفت: 3 موضوع نفت، حمل و نقل و بانکها موضوع رسمی تحریمها بودند و مابقی تحریمها ناشی از فضای روانی ایجاد شده است. هرچند که دارو نیز به ما نمیفروختند و بحث تحریم السی را مطرح میکردند که این کار فعالیتی غیرقانونی بود.
وی اضافه کرد: نفت و حمل و نقل با کمک همکاران ما حل شد اما در بخش بانک کارها به تدریج در حال حل شدن است .
وزیر امور خارجه در خصوص دلایل تدریجی بودن رفع مشکلات بانکی گفت: بانکها محافظهکار هستند و همانطور که روند کاهش ارتباطات بانکی به صورت تدریجی و محافظهکارانه انجام شد برای برقراری دوباره این روابط نیز موسسات پولی و بانکی به صورت تدریجی اقدام میکنند.
ظریف با بیان اینکه بعضیها فکر میکنند که من از برجام شرمندهام اما باید به آنها بگویم که من به برجام افتخار میکنم گفت: برجام با خطر جدی مواجه نیست به شرط آنکه خودمان برجام را حفظ کنیم و من نه تنها اینکه از برجام شرمنده نیستم بلکه به آن افتخار میکنم اما موضوع برجام هر روز نباید مطرح شود و معتقدم که برجام باید در یک فضای عادی حرکت کند و در این خصوص نباید دعوا کنیم.
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه صحبتهای خود گفت: در مذاکرات مربوط به برجام هر طرفی مجبور شد نکاتی را بپذیرد که در این ارتباط آمریکا نکات بیشتری از ما پذیرفت زیرا آنها معتقد بودند که ایران نباید حتی یک عدد سانتریفیوژ داشته باشد.
ظریف افزود: اسنپبک در کنگره آمریکا وقتی توسط سناتورهای این کشور از مذاکره کنندگان هستهای سوال کردند اینطور مطرح شد که شما ما را طوری محروم کردید که نتوانیم هیچ وقت علیه ایران تحریم بگذاریم.
وی افزود: اسنپبک یک تضمین برای ادامه برجام و نقطه تداوم آن است. بند اسنپبک نشان میدهد که طرفین مذاکره هیچ وقت به یکدیگر اعتماد نداشتهاند.
* اگر به آمریکا اعتماد داشتیم اسنپبک در کار نبود
ظریف افزود: کسانی که میگویند ما به آمریکا اعتماد کردیم باید به آنها پاسخ داد که اگر به آمریکا اعتماد داشتیم که اسنپبک را در توافقات خود لحاظ نمیکردیم هرچند که این فضای بیاعتمادی از طرف آنها نیز وجود داشت.
وی افزود: اسنپبک برای ایران عالی است و هر زمان از طرف ایران مشاهده شود که از این توافق امتیاز نمیگیریم میتوانیم خارج شویم اما برای طرف مقابل اینطور نیست و باید با هزاران بانک و شورای امنیت مذاکره کنند.
وزیر امور خارجه گفت: باید توجه داشت برجام کاملا در فضای بیاعتمادی به نتیجه رسید و دو طرف به یکدیگر اعتماد نداشتند هرچند ما معتقدیم که بیاعتمادی آنها نابجا است.
ظریف افزود: در ایران در همه حوزهها کنشگر و تعیین کننده هستیم و نمیگذاریم که برجام را نقض و یا اسنپبک را به اجرا بگذارند.
وی گفت: مسائل جنگ، تحریمها، حقوق بشر و... از وزارت خارجه ما یک سازمان سیاسی ساخته است اما سیاست ما باید در خدمت توسعه کشور باشد. اکنون میخواهیم در خدمت توسعه باشیم هرچند که محدودیتیهایی نیز در این باره داریم.
وزیر امور خارجه افزود: به سفارتخانههای خود در سایر کشورها تاکید کردهایم که باید درب آنجا باید به روی همه به ویژه بخش خصوصی باز باشد.
ظریف در پاسخ به سوال یکی از بازرگانان درباره اینکه سفرای ما در سایر کشورها اطلاعات اقتصادی مناسبی ندارند گفت: بخش خصوصی در برخی موارد اطلاعات بهتری از سفرای ما دارد امیدواریم که در آینده نیز اطلاعات اقتصادی سفرای ما بیشتر شود.
وی همچنین در خصوص مشکلات پیوستن به سازمان تجارت جهانی گفت:در این خصوص مشکلاتی وجود دارد و در حال تلاش برای رفع آنها هستیم هرچند وزارت صنعت در این ارتباط مسئولیت مستقیم دارد.
* پاسخ وزیر امور خارجه درباره مشکلات صدور روادید
وزیر امور خارجه همچنین در پاسخ به اظهارات عسگراولادی درباره مشکلات صدور روادید در بازرگانانی ایرانی گفت: به ما فشار میآورند که برای توسعه توریست روادید صادر کنیم که این امر مشکلات اقتصادی ایجاد کرده است.
وی افزود: همانطور که برای فعالیتهای گردشگری و بازرگانی از طرف ایران به راحتی ویزا صادر میشود سایر کشورها به این اندازه با ما همکاری ندارند. در صورتی که بخواهیم عمل متقابلی در این خصوص صورت گیرد صنعت توریست ما با مشکل مواجه میشود.
* برخورد تند با سفارتخانههایی که وقتفروشی میکنند
ظریف تاکید کرد: پدیده وقتفروشی به سفارتخانههای کشورهای دیگر که بسیاری از هموطنان خودمان نیز در آن نقش دارند عمل درستی نیست و حتی برخوردهای تندی با این سفارتخانهها کردهایم.
وی با اشاره به اینکه با دستگاههای اطلاعاتی و انتظامی برای رفع این مشکل همکاری میکنیم، گفت: هموطنانی نیز که در این سفارتخانهها هستند باید خود این موضوع را درک کرده و همکاریهای لازم را به عمل آورند.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.