پایگاه خبری بورس ٢۴ در گزارشی وضعیت بورس ، دلار و سکه را در دوران آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی بررسی کرده است.دوران ریاست جمهوری هاشمی هر چند بلافاصله پس از پایان جنگ تحمیلی آغاز شد اما به دوران رشد بورس مشهور است.در زمان ریاست جمهوری او بورس دارای شاخص شد و دماسنج تازه طراحی شده بورس ٢۵٠ درصد رشد کرد،دلار و سکه هم در زمان وی صعودی بودند...
بورس24 :آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی 24 ساعت پیش در سن 82 سالگی دارفانی را وادع گفت.او در کنار مسئولیت های سنگینی که از ابتدای انقلاب اسلامی برعهده داشت 8 سال رئیس جمهور ایران بود.از سال های 1368 یعنی دقیقا پایان جنگ تا 1376 او به مدت 8 سال در مقام رئیس قوه مجریه کشور را اداره کرد.از این دوران 8 ساله به عنوان دوران سازندگی یاد می شود.تعداد زیادی از فعالان اقتصادی و همین طور اقتصاددانان از دوران هاشمی رفسنجانی به عنوان نقطه آغاز جهش اقتصادی ایران یاد می کنند.
اما مرگ ناگهانی این چهره بانفوذ و سیاستمدار بلد اقتصاد ایران سبب شد تا در گزارشی به بررسی وضعیت بورس ،سکه و دلار در دوران 8 ساله ریاست جمهوری وی بپردازیم،به ویژه آن که هاشمی تنها رئیس جمهوری بود که از تالار بورس بازدید کرده است.
کمی از تاریخچه بورس بدانید
فعالیت بورس اوراق بهادار از 15بهمن سال 46 و با ورود سهام بانک توسعه صنعتی و معدنی، شرکت نفت پارس، اوراق قرضه دولتی، اسناد خزانه،اوراق قرضه سازمان گسترش مالکیت صنعتی و اوراق قرضه عباس آباد آغاز شد. طی 11 سال فعالیت بورس تا پیش از انقلاب اسلامی در ایران، تعداد شرکتها و بانک ها و شرکتهای بیمه پذیرفته شده از 6 بنگاه اقتصادی با 2.6 میلیارد ریال سرمایه در سال 46 به 105 بنگاه با بیش از 230 میلیارد ریال در سال 57 افزایش یافت.همچنین ارزش مبادلات در بورس از 15 میلیون ریال در سال 46به بیش از 34 میلیارد ریال طی سال57 افزایش یافت.
هاشمی و دوران اوج بورس
پس از آن در دوره های بعد به تدریج شرکت های دیگری وارد بازار شدند تا مقدمات رشد و توسعه بورس آغاز شود.در سال های 68تا 76 که دوره سازندگی محسوب می شود بازار بورس به اوج رشد خود نزدیک شد و رنگ و بوی بیشتری به خود گرفت.با پایان یافتن جنگ، در چارچوب برنامه پنج ساله اول توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تجدید فعالیت بورس اوراق بهادار بهعنوان زمینهای برای اجرای سیاستهای خصوصیسازی مورد توجه قرار گرفت.به هرحال، گرایش سیاستگذاریهای کلان اقتصادی به استفاده از ساز و کار بورس، افزایش چشمگیر شمار شرکتهای پذیرفته شده و افزایش حجم فعالیت بورس را در بر داشت، طوری که حجم معاملات در سال 67 برابر با 9.9میلیارد ریال بوده است.همچنین از سال 69 محاسبه شاخص بهای سهام در بورس اوراق بهادار تهران آغاز شد که مقدار آن 472 واحد در سال 70 بوده است.
هاشمی رفسنجانی از بعد اقتصادی، برخلاف محافظهکاران راست سنتی که طرفدار دیدگاه اقتصاد بازار بودند ،به یک اقتصاد ترکیبی معتقد بود.برای نمونه او به ملی کردن صنایع بزرگ و مالیاتهای سنگین باور داشت و در کنار آن دیدگاه مترقی به حوزه فرهنگ داشت.همین امر باعث شده که از حمایت طیفهای چپ نیز برخوردار باشد.
با وجود تمایلات راست در اندیشه اقتصادی هاشمی، نوع نگاه او به اقتصاد با محافظهکاران جناح راست سنتی تفاوت اساسی داشته است. جناح راست سنتی طالب حاکمیت اقتصادی بازار بود. درحالی که رفسنجانی به اقتصادی مبتنی بر صنایع مدرن باور داشت . هاشمی رفسنجانی، رییس جمهوری بود که با توجه به دیدگاه های اقتصادی عنوان شده، در بازار سرمایه نیز تحولاتی ایجاد نمود.
وی اولین رییس جمهوری بود که به تالار بورس سر زد و از آن بازدید کرد ، این به معنای میزان اهمیت دادن وی به ویترین اقتصادی کشور آن هم چند سال پس از پایان جنگ تحمیلی بوده است.
صعود 250 درصدی بورس در دوران هاشمی
شاخص قیمت سهم (کل) بورس در سال 70برابر با 472.1واحد بود که در پایان ریاست جمهوری او در سال 76 به 1653.1 واحد رسید که می توان گفت طی این مدت بازدهی 250درصدی داشته است.همچنین ارزش معاملات بازار در سال 68معادل 11میلیارد ریال بوده که در پایان دوره وی به 2هزارمیلیارد ریال رسیده است.افزون بر این، تعداد شرکت های پذیرفته شده در بورس در ابتدای دوره ریاست جمهوری هاشمی 54 شرکت بوده که به 268شرکت رسیده است.
289 درصد رشد دلار/470 تومان!
در همین حال ، نرخ دلار آمریکا در ابتدای دوره ریاست جمهوری هاشمی 1207 ریال و در اتمام دوره ریاست جمهوری هاشمی 4700ریال بوده است.سکه طرح قدیم هم در دوره ریاست جمهوری هاشمی از 109هزار ریال در سال 68به 388هزار ریال در سال 76رسیده است که معادل 255درصد رشد داشته است.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.