مدیرعامل تامین سرمایه بانک ملت اعلام کرد:شرکتهای تأمین سرمایه از دو طریق بانکداری سرمایهگذاری و ارائه خدمات تخصصی تأمین مالی از طریق اوراق سرمایهای و اوراق بدهی از جمله انتشار اوراق سلف و همچنین از طریق خرید این اوراق به واسطه صندوقهای سرمایهگذاری خود، نقش بسزایی را در نظام تأمین مالی و بازار بدهی کشور ایفا میکنند.همچنین این شرکتها خدمات مشاورهای تخصصی را به شرکتها، بنگاههای اقتصادی و دولتها در زمینه شیوههای تأمین مالی، بانکداری سرمایهگذاری، خدمات مدیریت دارایی و سایر مشاورههای مالی و مدیریت ریسک ارائه می کنند...
با توجه به اندازه بالغ بر 350 هزار میلیارد ریالی بازار بدهی کشور، شرکتهای تأمین سرمایه از دو طریق بانکداری سرمایهگذاری و ارائه خدمات تخصصی تأمین مالی از طریق اوراق سرمایهای و اوراق بدهی از جمله انتشار اوراق سلف و فعالیت صندوقهای سرمایهگذاری خود، می توانند منجر به توسعه بازار بدهی کشور شوند.
علی قاسمی ارمکی مدیرعامل تامین سرمایه بانک ملت در گفتوگو با «تابناک اقتصادی» به تصویب «قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور» اشاره کرد که زمینه شکلگیری بازار بدهی و انتشار اوراق بهادار در بازار پول و سرمایه در قبال بدهیهای دولت را فراهم کرده است.
علی قاسمی ارمکی همچنین به بندهای «الف» و «ب» از تبصره ۵ قانون بودجه ۹۵ نیز اشاره کرد که به موجب این بندهای قانونی به دولت اجازه انتشار صدوپنجاههزارمیلیارد ریال (پانزده هزارمیلیارد تومان) اوراق مشارکت با قابلیت خرید و فروش در بازارهای ثانویه و تضمین اصل و سود علیالحساب از طریق سازمان بورس برای طرحهای انتفاعی دارای توجیه، داده شده است. در همین راستا دولت اقداماتی را در زمینه تأمین منابع مالی مورد نیاز برای ایفای تعهدات در زمینه خرید تضمینی گندم و حوزه بیمه سلامت را در دستور کار خود قرار داده است.
وی با اشاره به خرید تضمینی گندم به عنوان یکی از تعهدات دولت در زمان شروع سال زراعی، گفت: با توجه به محدودیت منابع مالی دولت و عدم تکافوی آن در این زمینه، بازار بدهی به عنوان کانالی برای هدایت نقدینگی موجود در جامعه به سمت موضوع خرید تضمینی گندم مطرح شده است.
وی معتقد است که سایر منابع در اختیار دولت در این زمینه که شامل اعتبارات وزارت جهاد کشاورزی، تسهیلات بانکی و اعتبارات شرکت بازرگانی دولتی می شود، به تنهایی پاسخگویی این موضوع نیست.
وی به رویکرد مناسب دولت طی دوسال اخیر در جهت ایجاد و تقویت بازار بدهی در بورس های کشور و ابزارهای مالی جدید اشاره کرد که تأمین مالی بخشی از مطالبات گندمکاران از طریق انتشار اوراق سلف موازی در بورس کالا انجام شد. بر این اساس اوراق سلف موازی گندم به منظور تامین مالی 26.500 میلیارد ریالی شرکت بازرگانی دولتی برای پرداخت مطالبات گندمکاران در بورس کالا در روزهای چهارشنبه 24 و شنبه 27 شهریور ماه 1395 منتشر شد.
این فعال صنعت تامین مالی ادامه داد: همچنین وزارت جهاد کشاورزی در راستای تبصرۀ 36 اصلاحیۀ قانون بودجه کل کشور و مصوبۀ هیأت وزیران مبنی بر اجازۀ انتشار اوراق اسلامی، بابت خریدهای تضمینی محصولات استراتژیک کشاورزی، 34.320 میلیارد ریال اوراق مرابحه در سیستم بانکی و 10.000 میلیارد ریال در فرابورس منتشر کرد.
وی در ادامه به اظهارات مدیران بیمه سلامت اشاره کرد که بدهی این سازمان به مراکز درمانی و داروخانههای طرف قرارداد در سال 94 را 60.000 میلیارد ریال ذکر کرده اند، به طوری که به این بدهی ها در پنج ماهه اول امسال، 50.000 میلیارد ریال دیگر افزوده شده است. مساله ای که سبب شد تا دولت برای جبران این مطالبات، برنامه تزریق 80.000 میلیارد ریال را در قالب انتشار اوراق بدهی برای سازمان بیمه سلامت در بازار بدهی در دستور کار خود قرار دهد.
قاسمی ادامه داد: در این راستا و در مرحله اول مقرر شد تا 10.000 میلیارد ریال اوراق در بازار منتشر شود که بخشی از تعهدات یعنی پنج هزار میلیارد تومان به عنوان لایحه پیشنهادی دولت به مجلس ارائه شده بود.
وی که اندازه بازار بدهی کشور را بالغ بر 350 هزار میلیارد ریال عنوان میکرد، گفت: هرچند بازار بدهی کشور در مقایسه با سایر بازارهای بدهی دنیا از حجم کمتری برخوردار است اما روند رو به رشد آن نوید روشنی را در تأمین مالی ارائه میکند.
وی توسعه و تعمیق بازار بدهی کشور را نیازمند فراهم کردن زیرساختهای مورد نیاز در زمینه ارتقاء شفافیت، راهاندازی موسسات رتبهبندی اعتباری، تعامل در بازارهای سرمایه دنیا در انتشار اوراق بدهی بینالمللی و اتخاذ تدابیر لازم در کنترل تورم انتظاری آتی ذکر کرد تا بتوان به نحو مناسب و مدیریت شدهای از ظرفیتهای بازار بدهی استفاده کرد.
وی، بازار بدهی کشور را مشتمل بر اوراق مشارکت بورسی، صکوک، اوراق سلف موازی استاندارد و اسناد خزانه اسلامی تعریف کرد که 46 درصد این بازار را اسناد خزانه اسلامی و اوراق مشارکت، صکوک و اوراق سلف موازی استاندارد به ترتیب به 25، 16 و 12 درصد رتبههای بعدی را به خود اختصاص دادهاند.
قاسمی در میان انواع ابزارهای مالی موجود در بازار بدهی کشور، به اوراق سلف موازی استاندارد اشاره کرد که این اوراق با برخورداری از رویه کوتاهمدتتر، به خوبی قادرند نیازهای تأمین مالی بنگاههای اقتصادی و دولت را از طریق نقدینگی موجود در بازار به نحو مناسبی تأمین کنند؛ لذا در مقایسه با شیوههای موجود تأمین مالی از طریق بازار پول، گزینه مناسبی به شمار میآید.
به گفته وی؛ شرکتهای تأمین سرمایه از دو طریق بانکداری سرمایهگذاری و ارائه خدمات تخصصی تأمین مالی از طریق اوراق سرمایهای و اوراق بدهی از جمله انتشار اوراق سلف و همچنین از طریق خرید این اوراق به واسطه صندوقهای سرمایهگذاری خود، نقش بسزایی را در نظام تأمین مالی و بازار بدهی کشور ایفا میکنند.همچنین این شرکتها خدمات مشاورهای تخصصی را به شرکتها، بنگاههای اقتصادی و دولتها در زمینه شیوههای تأمین مالی، بانکداری سرمایهگذاری، خدمات مدیریت دارایی و سایر مشاورههای مالی و مدیریت ریسک ارائه می کنند.
وی تصریح کرد: با انتشار انواع ابزارهای مالی اسلامی در بازار بدهی کشور و نقش فعالی که شرکتهای تأمین سرمایه در این زمینه ایفا کرده اند، گام مهمی در ایفای تعهدات دولت برداشته و زمینه پیشبرد اهداف توسعهای دولت را در شرایط رکورد اقتصادی کشور فراهم کردهاند.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.