درست در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بود که بسیاری از پس اندازهای دلاری با پیش بینی پیروزی دموکرات ها و کاهش قیمت دلار راهی بازار ارز شد...
بورس24 : درست در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بود که بسیاری از پس اندازهای دلاری با پیش بینی پیروزی دموکرات ها و کاهش قیمت دلار راهی بازار ارز شد اما با غلبه ترامپ این پیش بینی ها غلط از آب درآمد.
با این حال آنان که اهل سرمایه گذاری روی دلارند ناچار برای خرید دلار به بازار برگشتند و این خود بر موج تقاضای دلار در آستانه سال نو میلادی افزود. زیرا هر ساله در این هنگام، هم تقاضای ارز برای سفرهای خارجی بالا می رود و هم برای تسویه پایان سال بسیاری از بانک ها و شرکت ها با شرکای خارجی خود.
این ها تنها عواملی نیستند که موجب رشد قیمت دلار در ایام پیش از حصول توافق اوپک شده اند، رشدی که چندان به افزایش قیمت جهانی دلار مرتبط نیست؛ زیرا حتی در روز اعلام نتایج انتخابات آمریکا که نرخ دلار در برابر دیگر ارزهای جهانی کاهش یافت، در این جا شاهد افزایش قیمت دلار بودیم که در واقع نشانه ای از کاهش ارزش پول ملی ایران بود.
البته برخی عوامل خارجی این روزها بر قیمت دلار در بازار ایران اثرگذار بوده است، عواملی همچون افزایش قیمت حواله درهم که به جایگزینی دلار در برخی معاملات تجاری با امارات انجامیده و نیز صعود نرخ دلار در اقلیم کردستان عراق که برخی واسطه ها و دلالان را به تأمین دلار از بازار ایران برای عرضه در آن اقلیم ترغیب کرده است، همان واسطهها و دلالانی که روند تک نرخی شدن ارز را دنبال می کنند و می خواهند تا آخرین لحظه ممکن از حاشیه سود حاصل از ارز دو نرخی حداکثر بهره را ببرند.
پای دولت هم در ماجرا در میان است؛ کاهش سود سپرده های بانکی از یک سو و تنگ شدن حلقه فرار مالیاتی از سوی دیگر، موجب خروج بسیاری از پول ها از بانک و سر در آوردن آن ها از بازار ارز شده است.
البته منتقدان دولت، نقش دولت و بانک مرکزی را بسیار فراتر از این ها می دانند. آن ها دولت را عامل اصلی افزایش قیمت ارز در بازار معرفی می کنند و می گویند بانک مرکزی با کاهش عرضه دلار به موج افزایش قیمت دامن زده است. آن ها می گویند دولت نمی خواهد در ماه های پایانی سال که با هزینه هایی همچون عیدی کارمندانش رو به روست، فشار کسری بودجه را بیش از این متحمل شود.
به گفته منتقدان، انگیزه دوم دولت برای افزایش نرخ دلار، قیمت بالایی است که برای دلار در لایحه بودجه 96 لحاظ کرده است، قیمتی که تصویب آن نیازمند متقاعد کردن نمایندگان مجلس است.
هر چند که رییس بانک مرکزی این تحلیل ها را قویا تکذیب می کند اما این را نیز باید در نظر داشت که ارزش پول ملی یعنی نرخ برابری آن با ارزهایی همچون دلار ابزاری مرسوم برای دخالت دولت ها در اقتصاد و مدیریت بر ارزش درآمدهای صادراتی است و این کار در اقتصاد بسیاری از کشورها همچون ژاپن، چین، آذربایجان و... سابقه دارد.
در آوریل امسال (2016) ارزش دلار آمریکا تا 105 ین پایین آمد که در 18 ماه گذشته بیسابقه بود و موجب شد بانک مرکزی ژاپن، سیاست پولی انبساطی را با اعلام رسمی در دستور کار خود قرار دهد.
در همان زمان آمار اعلامشده از سوی گمرک چین نشان داد کاهش ارزش یوان در برابر دلار ناشی از کاهش صادرات این کشور نبوده بلکه در واقع توسط بانک خلق چین و با هدف افزایش ارزش صادرات این کشور انجام شده است.
بانک مرکزی جمهوری آذربایجان نیز در فوریه سال گذشته (2015) ارزش منات را در برابر دلار آمریکا به دو سوم میزان قبل کاهش داد تا آسیب دیدگی اقتصادی ناشی از سقوط قیمت نفت را جبران کند.
در کشور ما نیز ارزش پول ملی بارها به ابزار و دستاویز دولت ها برای افزایش ارزش درآمدهای ارزی بدل شده است؛ به طور مشخص در دولت قبل که با رشد منفی اقتصادی و رکود فراگیر رو به رو بود، به جای آن که مانند منطقه یورو در بحران اقتصادی 2008 شاهد کاهش قیمت ها باشیم، شاهد تورم شدید ناشی از کاهش ارزش پول ملی بودیم. زیرا دولت با افزایش هرچه بیش تر نرخ ارز کنار می آمد تا این افزایش جبران کننده کاهش شدید مقدار آن باشد.
اما میدان دادن به افت ارزش پول ملی هر کشور نگرانی هایی را نیز درباره جهش نرخ تورم به ویژه در کالاهای مصرفی به وجود می آورد، چرا که هزینه واردات این کالاها را به این کشورها بالا می برد. از این رو مسلما بانک مرکزی دولت یازدهم که در طول سال های گذشته همواره با امر مدیریت نرخ و بازار ارز، برخوردی محتاطانه و سنجیده داشته و سیاست انضباط مالی را به دقت دنبال کرده است، برای محافظت از دستاوردهایی همچون کاهش نرخ تورم هم که شده، با این بازار بازی خطرناکی نخواهد کرد.
از این رو کسانی که قصد سرمایه گذاری بر روی ارز را با در نظر گرفتن سرعت جهش قیمت دلار در این روزها دارند باید بدانند؛ با وجود عبور نرخ دلار از سطح مقاومت 3900 تومانی که انتظار شکستن خط مقاومت 4 هزار تومانی را نیز بالا برده و با وجود انتظارات و پیش بینی هایی که حاکی از تداوم افزایش قیمت دلار با شیب ملایم است، به نظر نمی رسد این افزایش تا پایان امسال با شتابی همراه شود که در روزهای پیش از حصول توافق اوپک شاهد آن بودیم.
منبع: عصر ایران
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.