هشتیمن نشست خبری یک دیدار، یک عرضه ویژه نشست خبری آغاز معاملات ثانویه اوراق مرابحه گندم در فرابورس ایران در حالی برگزار شد که مدیران فرابورس و بازارگردان این اوراق بر ظرفیتهای مغفول بازار سرمایه در تامین مالی دولت و سایر بخشهای اقتصادی، لزوم توجه بیش از پیش به توسعه بازار بدهی همسو با اقتصادهای پیشرو، لزوم همگرایی نرخ سود اوراق منتشره در بازار بدهی متناسب با نرخ تورم و نیز نقش بازار سرمایه در بزرگترین تامین مالی بخش کشاورزی و بهطور مشخص تسویه مطالبات گندمکاران تاکید کردند.
به گزارش روابط عمومی فرابورس ایران، معاون توسعه بازار فرابورس ایران با بیان اینکه یک حرکت ملی در بازار سرمایه بهمنظور تامین مالی دولت و سایر بخشهای اقتصادی در کشور بهویژه از سال گذشته آغاز شده، عنوان کرد: ابزارهای تامین مالی مختلفی که همگی آنها ضوابط و مقررات مربوطه از حیث اسلامی بودن را در کمیته فقهی سازمان بورس طی کرده و دستورالعملهای مرتبط با آن از سازمان بورس اخذ شده وارد بازار سرمایه شدهاند که بهخصوص در یک سال گذشته شاهد تامین مالی دولت از طریق این ابزارهای تامین مالی به کمک ظرفیتهای بازار سرمایه هستیم.
رضا غلامعلیپور با اشاره به اینکه همواره بهطور سنتی سیستم بانکی، محور تامین مالی بوده است، چرخش به سمت بازار سرمایه برای این منظور را حرکت خوب و ارزندهای در این مسیر عنوان کرد و گفت: دولت بهطور مشخص با تشکیل اداره کل مدیریت بدهیها و تعهدات عمومی در بدنه وزارت اقتصاد سعی در ساماندهی و نظمبخشی به بدهیهای دولت را دارد و در همین مسیر با کمک ارکان مختلف سال گذشته شاهد ورود اسناد خزانه اسلامی به بازار سرمایه با محوریت فرابورس ایران بودیم که نقش اثرگذاری در بازپرداخت مطالبات پیمانکاران غیردولتی و درنتیجه تامین مالی دولت داشت.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به انتشار و عرضه اوراق مرابحه گندم در فرابورس ایران اشاره و بیان کرد: با ابلاغ معاون اول رئیسجمهور در خصوص اجازه به وزارت جهاد کشاورزی برای انتشار اوراق اسلامی بابت پرداخت بدهیها و تعهدات مربوط به خریدهای تضمینی محصولات استراتژیک؛ شاهد آن بودیم که بخشی از تعهدات گندم کاران از طریق بورس کالا و اوراق سلف موازی و بخش دیگری از آن به مبلغ هزار میلیارد تومان از طریق فرابورس ایران و اوراق مرابحه گندم تسویه شد.
وی تسویه زودتر از موعد اسناد خزانه اسلامی مراحل اول تا سوم و همچنین پرداخت سود اوراق اجاره دولت در زمان مقرر را موجب جلب اعتماد سرمایهگذاران و مخاطبان بازار سرمایه به ابزارهای تامین مالی که دولت ضامن آنها است دانست و افزود: این امر نویدبخش توجه و تمرکز ویژه دولت بر توسعه بازار بدهی است و در شرایطی که بازار بدهی کشور ما در مقابل سایر کشورها رقم کوچکی دارد با هماهنگی و همافزایی دستگاههای ذیربط شاهد روند رو به رشد آن که ماحصلش کشف واقعی نرخ سود در اقتصاد است، خواهیم بود.
پرداخت مطالبات گندمکاران به کمک ظرفیتهای بازار سرمایه
در بخش دیگری از این نشست، مدیرعامل کارگزاری بانک کشاورزی که مشاور پذیرش، بازارگردان و عامل فروش این اوراق بود، به استفاده دولت از ظرفیتهای بازار سرمایه برای تامین مالی بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: در یک ماه گذشته مبلغی بالغ بر 3 هزار و 650 میلیارد تومان برای تامین مالی بخش کشاورزی و بهطور مشخص بهمنظور پرداخت مطالبات گندمکاران از ظرفیتهای بازار سرمایه استفاده شده که 2 هزار و 650 میلیارد تومان آن از اوراق سلف موازی بورس کالا و مابقی به کمک اوراق مرابحه گندم در فرابورس بود.
حسین خزلی خرازی این میزان تامین مالی را دومین تامین مالی بزرگ در تاریخ بازار سرمایه عنوان کرد و گفت: شرکت ملی نفت با فروش 5 هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت نخستین تامین مالی بزرگ بازار سرمایه را رقم زد، اما به هر ترتیب مبلغ 3 هزار و 650 میلیارد تومان نخستین تامین مالی بخش کشاورزی به کمک ظرفیتهای بازار سرمایه است که در نوع خود رقم بسیار بزرگی است.
به گفته وی دولت در طول سالهای گذشته برای تامین مالی بخش کشاورزی از بودجه یا از تسهیلات بانکی استفاده میکرد، اما در حال حاضر به سمت بازار سرمایه چرخش کرده که طرف حساب آن سهامداران حقیقی و حقوقی بیشماری هستند و این موضوع لزوم توجه دولت به بازپرداخت بهموقع تعهدات را بیش از پیش پررنگ میکند.
خزلی خرازی به تجربه موفق دولت در تسویه بهموقع اسناد خزانه اسلامی مراحل اول تا سوم زودتر از زمان سررسید سررسید اشاره و تایید کرد: در نبود شرکتهای رتبهبندی رفتار هر ناشری در سررسید خواه در زمینه پرداخت کوپن سود یا وجه اسمی اوراق؛ نشاندهنده اعتبار ناشر و البته اهتمام وی به ادامه فرایند تامین مالی از طریق بازار سرمایه است که بررسی رفتار دولت در خصوص اوراق پیشین بهخوبی از تلاش آن برای اعتمادسازی در فضای بازار سرمایه حکایت میکند.
وی با اعلام اینکه صندوق سرمایهگذاری یکم کارگزاری بانک کشاورزی متعهد پذیرهنویس اوراق مرابحه گندم بوده و تا سررسید این اوراق نیز وظیفه بازارگردانی آن را بر عهده دارد، گفت: این صندوق موظف است بهمنظور حفظ نقدشوندگی اوراق تعداد مشخصی از آن را هر روز خریداری کرده یا بفروشد که بابت این وظیفه کارمزد خود را نیز از دولت دریافت کردهایم.
به گفته وی، سازمان بورس بهدفعات متعدد به صندوقها و شرکتهای کارگزاری مجوز تعهد پذیرهنویسی و بازارگردانی را ارائه داده و این در حالی است که نرخ کارمزد در فرایند پذیرهنویسی این اوراق نسبت به نرخ معمول شرکتهای تامین سرمایه پایینتر بود.
خزلی در خصوص ریسکهای بازارگردانی این اوراق نیز گفت: اگر 10 درصد از دارندگان واحدهای سرمایهگذاری صندوق یکم کشاورزی بخواهند منابع خود را خارج کنند، صندوق موظف به نقد کردن واحدهای خود خواهد بود که با توجه به اینکه 70 درصد منابع صندوق بهصورت سپرده نزد بانک کشاورزی قرار دارد، نگرانی بابت ابطال واحدهای سرمایهگذاری حتی تا 30 درصد منابع صندوق نیز وجود ندارد.
وی تاکید کرد: ضامن نقدشوندگی صندوق یکم، بانک کشاورزی است و این بانک برای سالهای متمادی از منابع پولی کافی برخوردار است.
نقدشوندگی بالای اوراق مرابحه گندم در فرابورس
در این نشست خبری نماد معاملاتی اوراق مرابحه گندم در حضور خبرنگاران بازگشایی و معاملات ثانویه آن پس از طی مرحله سفارش گیری آغاز شد.
در همین حال معاون عملیات و نظارت بازار فرابورس ایران به ذکر برخی ویژگیهای این اوراق پرداخت و تشریح کرد: در معاملات ثانویه اوراق مرابحه گندم حجم مشخصی برای معاملات اوراق تعیین نمیشود و تمامی پذیرهنویسان و خریداران میتوانند اقدام به دادوستد اوراق کنند.
بهنام محسنی دامنه نوسان این اوراق را باز و تا 50 درصد در هر روز اعلام کرد و گفت: بسته به انتظارات سرمایهگذاران، نرخ سود موثر آن در نوسان خواهد بود.
محسنی ازجمله مزایای این اوراق را پرداخت سود سالانه آن عنوان کرد و گفت: نماد این اوراق سالی یکبار برای پرداخت سود بسته میشود و بهاینترتیب در تمام طول سال قابل معامله خواهد بود که این مساله موجب افزایش نقدشوندگی آن خواهد شد.
بازار بدهی بازار سرمایه در مسیر توسعه
در ادامه مدیر بازار ابزارهای نوین مالی نیز به تشریح وضعیت بازار بدهی بازار سرمایه به تفکیک ارکان پرداخت و توضیح داد: ارزش بازار بدهی کل کشور به ارزش 519.6 هزار میلیارد ریال رسیده که سهم شبکه بانکی بهاندازه 222.3 هزار میلیارد ریال بوده و مابقی آن مربوط به بازار سرمایه است.
به گفته علیرضا توکلی کاشی ارزش بازار بدهی فرابورس ایران و بورس تهران به ترتیب 186.3 و 75.3 هزار میلیارد ریال و در بورسهای کالا و انرژی 35.5 هزار میلیارد ریال به ثبت رسیده است.
وی در خصوص ناشران اوراق در بازار بدهی نیز گفت: رقمی در حدود 277.3 هزار میلیارد ریال اوراق بدهی از سوی دولت منتشر شده و سازمانهای دولتی، شهرداریها، شرکتهای خصوصی و ناشران بانکی نیز بهترتیب مبالغ 92.2، 45.1، 80.5 و 24.3 هزار میلیارد ریال را منتشر کردهاند.
توکلی با اذعان به اینکه سهم بازار بدهی ایران در مقایسه با کشورهای دیگر ناچیز است، ادامه داد: اما بهطور مشخص بازار بدهی بازار سرمایه پتانسیل زیادی برای رشد و توسعه دارد و بررسی ارقام مربوط به اندازه این بازار در تاریخ 29 اسفند سال گذشته با وضعیت فعلی بهخوبی گویای حرکت این بازار در مسیر رشد و توسعه است.
وی چالش بازار بدهی بازار سرمایه را فاصله زیاد نرخ سود این اوراق از نرخ تورم عنوان کرد و گفت: در شرایطی که نرخ تورم کشور حدود 10 درصد است اما نرخ سودهایی بعضا در بازه 20 درصد تا 23 درصدی برای این اوراق منظور شده که به دولت در زمینه عمل به تعهدات فشار خواهد آورد.
وی از ارائه پیشنهاد به دولت برای انتشار اوراق مصون از تورم خبر داد و گفت: ما به دولت پیشنهاد کردهایم انتشار اوراق مصون از تورم را با نرخ شناور و تعادلی در دستور کار قرار دهیم که این مشکل از این طریق برطرف شود.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.