بازار سرمایه یکی از بازارهای جذاب است که معاملهگران روزانه به انجام معاملاتی میپردازند که گاها برای آنها سودآور و گاهی زیان آور است. رفتارشناسی بازار سرمایه و سهامی که در آن خرید و فروش میشود، برای سهامداران خرد و عمده، غالبا میتواند به آنها در شناخت بهتر سهمها یاری رساند.
به گزارش بورس24 ؛ به جز برخی اخبار که در روزنامه و سایتهای خبری منتشر شده و قیمت سهام را جابهجا میکند، چند شاخص مهم در بازار سرمایه نقش بسیار اساسی دارند که بررسی رفتار آنها برای سهامداران میتواند جالب توجه باشد.
در این خصوص شاخص کل، شاخص کل هموزن، شاخص کل فرابورس و شاخص 50 شرکت فعالتر، مهمترین شاخصها در بررسی کلی بازار سرمایه هستند. در زیر تحلیل رفتاری آنها و دلایل افت و یا صعود شاخصها را در دو ماه شهریور و مهر سالجاری از نظر میگذرانید:
رفتار شاخص کل بورس تهران در بازه دو ماهه شهریور و مهرماه سالجاری نشان از آن دارد که با آنکه رفتارهای هیجانی زیادی داشته، اما در مجموع از ابتدای این بازه تنها با رشد 6 واحدی همراه بوده و از رقم 78 هزار و 86 واحد به 78 هزار و 92 رسید. شاخص کل در کمترین مقدار خود در تاریخ 27 شهریورماه بود که به 76 هزار و 105 واحد و در بیشترین مقدار خود نیز 28 مهرماه بود که به رقم 78 هزار و 92 واحد رسید.
ازسوی دیگر بازدهی شاخص کل در هفته آخر مهرماه حدود 0.26 درصد و این رقم در طی یک ماه به 2.38 درصد رسید.
شاخص کل که درواقع بازدهی کلی بازار سرمایه را نشان میدهد، بیانگر سطح عمومی قیمت و سود سهام شرکتهای حاضر در بورس است. بازدهی نیز از دو طریق دریافت سود سالانه و تغییرات قیمتی سهم در مدت زمان خریداری شده به دست میآید.
علیرضا کدیور تحلیلگر ارشد بازار سرمایه در این خصوص به بورس24 گفت: یکی از اتفاقاتی که امسال به طور جدیتر دنبال شد بحث نرخ سودهای بین بانکی بود. اوایل سالجاری بود که نرخ سود کاهش یافت و این اتفاق باعث شد تا نقدینگی از بانکها به سمت بورس روانه شود. بنابراین بازار سرمایه در سه ماهه ابتدایی سال عملکرد بهتری را از خود نشان داد.
کدیور اضافه کرد: مهمترین دلیلی که باعث شد در شهریور ماه اغلب شاخصهای مهم بازار سرمایه با افت روبهرو شوند، پیشنهاد سود بالاتر بانکها (البته به طور غیررسمی) بود.
بازدهی 5 درصدی شاخص هموزن در مهرماه!
اما در همین مدت شاخص کل هموزن عملکرد بهتری را از خود به جا گذاشت، به طوریکه بازده هفته آخر شهریورماه حدود 1.08 درصد و بازدهی این شاخص در مهرماه به 5 درصد رسید.
از طرف دیگر شاخص کل هموزن در بازه مورد بررسی شهریور و مهرماه درمجموع روند صعودی را طی کرد؛ به طوریکه این شاخص در اول شهریور 14 هزار و 538 واحد بود و در 28 مهرماه با 753 واحد رشد به 15 هزار و 291 واحد رسید. شاخص کل هموزن نیز شاخصی برای محاسبه تغییرات قیمت سهام است.
کدیور درخصوص شاخص هموزن تاکید کرد: افزایش نرخ سود بانکی باعث شد تا با افزایش میزان P/E، جذابیت بورس کمتر شود. ازسوی دیگر خوشبینی سهامداران به گزارشات 6 ماهه، باعث شد در مهرماه وضعیت بهتر شود؛ البته این گزارشات چنگی به دل نزد و ممکن است در آبان ماه دوباره روند بازار معکوس شود.
عملکرد بهتر فرابورس نسبت به بورس
در همین راستا شاخص کل فرابورس نیز همچون شاخص کل بورس در مدت گفته شده روند رفت و برگشتی زیادی را طی کرد؛ به طوریکه شاخص مذکور در ابتدای شهریورماه رقم 803 واحد را نشان میداد که در تاریخ 31 شهریور با رشد 13 واحدی به عدد 816 واحد رسید. شاخص در اولین روز کاری مهرماه (3 مهر) با رشد 7 واحدی به 723 واحد و در 28 مهر کار خود را در 825 واحد به پایان برد.
فرابورس که در این مدت تقریبا عملکرد معقولی را طی کرد، در آخرین هفته مهرماه بازدهی منفی داشت. بازده مهرماه شاخص کل فرابورس 1.68 درصد و بازدهی آخرین هفته این ماه، منفی 0.15 درصد بود. فرابورس در واقع بازاری همانند بورس است که معمولا در آن شرکتهای کوچکتر معامله میشوند. از 500 شرکت حاضر در بازار سرمایه، 60 شرکت در این بازار به خرید و فروش سهم مشغول هستند.
کدیور درخصوص وضعیت بازار فرابورس طی شهریور و مهرماه نیز اضافه کرد: در فرابورس به دلیل آنکه اغلب شرکتهای کوچکتر فعالیت میکنند، این شرکتها معمولا درگیر سفته بازی میشوند. بنابراین در بازار پرریسکتر فرابورس، معمولا جابهجاییها بیشتر است.
نقدشوندگی بهتر مهر نسبت به شهریورماه
اما شاخص قیمت 50 شرکت بازار سرمایه که از اهمیت خاصی برخوردار است، در طی این دو ماه عملکرد چندان مثبتی را از خود به جای نگذاشت. از آنجایی که نقدشوندگی در بازار سرمایه حرف اول در رسیدن به سود را به سهامداران میزند، بنابراین سازمان بورس و اوراق بهادار 50 شرکت فعالتر را انتخاب کرده اند و درواقع سهام این شرکتها از بقیه سهمها نقدشونده تر است.
زمانی که این شاخص را در دو ماه شهریور و مهرماه بررسی میکنیم متوجه خواهیم شد که در اصل بازار سرمایه در این مدت از لحاط نقدشوندگی عملکرد خوبی را نداشته است.
شاخص قیمت 50 شرکت فعالتر در اول شهریورماه رقم 3 هزار و 107 واحد را نشان میداد که این رقم با روند نزولی که درپیش گرفت در پایان این ماه با افت 23 واحدی به عدد 3 هزار و 84 واحد رسید. درواقع میتوان نتیجه گرفت نقدشوندگی بازار سهام در شهریورماه خوب نبود.
البته از ابتدای مهرماه وضعیت تغییر یافت و این شاخص که در 3 مهر به 3 هزار و 39 واحد رسیده بود، طی یک ماه گذشته توانست 45 واحد رشد کند، ولی هنوز برای بازگرداندن قلههای از دست رفته به زمان بیشتری نیاز است.
این تحلیلگر بازار سرمایه در رابطه با تاثیر شاخص قیمت 50 شرکت گفت: شاخصهای اینچنینی و حتی شاخص صنایع بزرگ، چون معمولا شاخص کل بورس را با خود جابهجا میکند، بنابراین روند این شاخصها و دلایل افت و خیزش نیز به همان دلایل گفته شده مربوط است.
کاهش 7 هزار میلیارد تومانی ارزش بازار در شهریور
از دیگر پارامترهای موثر در بازار سرمایه میتوان به ارزش بازار اشاره کرد؛ درواقع ارزش بازار به معنای مجموع ارزش روز و متعارف سهام تمامی 500 شرکت حاضر در بازار سرمایه گفته میشود. ارزش بازار در اولین روز از شهریورماه 323 هزار و 447 میلیارد تومان بود که در 31 شهریورماه با افت حدود 6 هزار و 760 میلیارد تومانی روبهرو بود و درمجموع به رقم 316 هزار و 687 میلیارد تومان رسید. درمجموع ارزش بازار افت چشمگیری را در این مدت زمان مشاهده کرد.
ازسوی دیگر ارزش بازار سرمایه در مهرماه روند رو به رشدی را درپی گرفت؛ به طوریکه از رقم 318 هزار و 605 میلیارد تومان در 3 مهرماه با رشد 5 هزار و 267 میلیارد تومانی به رقم 323 هزار و 872 میلیارد تومان رسید.
افت 10 درصدی حجم معاملات
حجم سهام معامله شده در شهریورماه نیز با افت 10 درصدی از 19 میلیارد و 706 میلیون سهم به 17 میلیارد و 778 میلیون سهم رسید. در این ماه دفعات معاملات سهام همچنین از 1 میلیارد و 348 میلیون و 813 هزار دفعه به 1 میلیارد و 4 میلیون 351 هزار دفعه رسید.
کدیور در پایان تاکید کرد: ارزش و حجم معاملات بازار سرمایه طی دو ماه اخیر کاهش یا افزایش زیادی را تجربه نکرد و بازار تقریبا ساکن بود. بنابراین درمجموع به دو دلیل ذکر شده شاخصها در این دو ماه جابهجا شدند، اما اتفاق خاصی در بازار رخ نداد.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.