با احتمال پیروزی دموکرات ها در آمریکا و ادامه ریاست جمهوری حسن روحانی و هم جهت بودن دولت و مجلس اتفاقات خوبی در بازار و اقتصاد خواهد افتاد.به ویژه آن که دولت فعلی تلاش زیادی برای فروش سهام شرکت های داخلی به خارجی ها دارد که این موضوع بسار مثبت و مساعد به نظر می رسد...
شرکت کارگزاری بانک کشاورزی نشست تحلیلی "نگاهی به رفتار انتخاباتی بازار سرمایه" را عصر امروز در تهران برگزار کرد.
به گزارش خبرنگار بورس24 ، این نشست در تالار استاد فقید دکتر غلامرضا اسلامی بیدگلی دوشنبه 26مهرماه برگزار شد.در این نشست تحلیلی سعید اسلامی بیدگلی عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی و امیر شفیعی معاون سرمایه گذاری شرکت تدبیرگران فردای امید به بررسی تاثیر انتخابات بر بازار سرمایه پرداختند.
امیر شفیعی در این نشست گفت:بازار آمریکا به عنوان کامل ترین بازار علمی دنیاست و از سال۱۹۰۰ تا به امروز۱۹ رییس جمهور روی کار آمده اند و بالاترین GDP در حزب دموکرات اتفاق افتاده است.
وی ادامه داد:۱۲۱ درصد رشد شاخص داوجونز در زمان ریاست جمهوری اوباما رخ داده است.اما در بازار سرمایه ایران نوسانات بازار و چگونگی بازدهی آن از روند عاقلانه تر و منطقی تری برخوردار بود.میانگین بازدهی روزانه دولت اصلاحات بالاتر از سایر دولت ها بوده است. اما ذکر این نکته نیز لازم است که نمی توان تمام اتفاقات مثبت یا منفی بازار را به شخص خاصی نسبت داد.
شفیعی گفت:کل بازدهی بازار در دولت اصلاحات ۲۶۵ درصد و در دولت محمود احمدی نژاد ۱۸۱ درصد بوده است.
وی تصریح کرد: از اوایل سال ۸۸ ، ۲۵ ماه رشد بازار شروع شد و اواخر سال ۸۹ با تکیه بر موضوع هدفمند سازی یارانه و با تدوین بسته سیاسی بانک مرکزی مبنی بر کاهش نرخ سود بانکی هجوم نقدینگی به بازار سرمایه صورت گرفت و همین عامل منجر به رشد قیمت های سهام در بازار شد.در اواخر سال ۹۰ نیز حباب قیمتی سهام در بازار را شاهد بودیم و خانه نشینی رییس جمهور جرقه کاهش در این بازار را زد به گونه ای که پی بر ای بازار از ۹ به ۴.۶ مرتبه رسید.
او خاطر نشان کرد:با احتمال پیروزی دموکرات ها در آمریکا و ادامه ریاست جمهوری حسن روحانی و هم جهت بودن دولت و مجلس اتفاقات خوبی در بازار و اقتصاد خواهد افتاد.به ویژه آن که دولت فعلی تلاش زیادی برای فروش سهام شرکت های داخلی به خارجی ها دارد که این موضوع بسار مثبت و مساعد به نظر می رسد.
در ادامه جلسه سعید اسلامی بیدگلی گفت: با این که سال ۹۲ به نظر اهالی بازار سالی خوب است اما در این سال ارزش دلاری بازار کاهش یافت و عملا همه ما ضرر کردیم. بازار خوب بازاری است که رابطه ریسک و بازده به طور منطقی وجود داشته باشد.
وی عنوان کرد:تقسیم بندی رفتار بازار سرمایه نسبت به انتخابات به سه دوره تقسیم می شود.دوره کوتاه مدت که رفتارهای هیجانی و تحت تاثیر سیاست را نشان می دهد، دوره میان مدت رفتار بازار براساس سیاست گذاری ها و انتظارات ناشی از سیاست گذاری هاست و دوره بلند مدت که رفتار کلان اقتصادی را نشان می دهد.او توضیح داد:با توجه به ثبات در اقتصاد دولت روحانی و کاهش نوسانات بازار به نظر می رسد در صورت انتخاب مجدد دولت روحانی این ثبات مقدمه ای برای رشد آهسته آهسته باشد.
گزارش تکمیلی 1 :
نشست تحلیلی نگاهی بر رفتار انتخاباتی بازار سرمایه در تالار آموزشی استاد فقید دکتر غلامرضا اسلامی بیدگلی شرکت کارگزاری بانک کشاورزی با حضور سعید اسلامی بیدگلی و امیر شفیعی در میان جمعی از تحلیلگران بازار سرمایه تشکیل شد. در ابتدای جلسه امیر شفیعی معاون سرمایه گذاری شرکت تدبیرگران فردای امید از بازار کارا یاد کرد و بازار آمریکا را به عنوان کاراترین بازار موجود معرفی نمود و گفت: بازار آمریکا کامل ترین بازار علمی دنیاست و این بازار می تواند مبنای خوبی برای مقایسه سایر اقتصادها باشد.
این کارشناس خبره ادامه داد: وضعیت بازار سرمایه در سه کشور قدرتمند بررسی شده و نتایج در تمام آن ها نشان داد که در دو هفته مانده به انتخابات ریاست جمهوری بازدهی های غیرمنطقی در بازارهای سرمایه دیده می شود. بررسی دوره های ریاست جمهوری آمریکا نشان داد که در زمان دموکرات ها شرکت های کوچک از بازدهی بیشتری نسبت به شرکت های بزرگ برخوردار بودند این در حالی است که چنانچه دولت و مجلس را یک حزب تشکیل داده اند بازدهی ها نیز بهتر بوده است.مشابه همین موضوع در ایران نیز اتفاق افتاده البته ما نمی توانیم بازدهی های مثبت یا منفی را به حضور شخص خاصی نسبت دهیم و مطمئنا عوامل دیگری نیز بر بازار تاثیر می گذارند لازم به ذکر است که بازدهی کل بورس در دوره اصلاحات 265 درصد بوده و این در حالی است که این بازدهی در دولت احمدی نژاد 181 درصد ثبت گردیده است.
شفیعی عنوان کرد: سال انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا، معمولا برای بازار سرمایه خوش یمن بوده و در 81 درصد موارد بازده شاخص S&P مثبت بوده و میانگین بازدهی این سال در 65 سال گذشته 66 درصد بوده است. سال بعد از انتخابات به عنوان ضعیف ترین دوره از لحاظ عملکرد بازار سهام شناخته می شود و سال دوم بعد از انتخابات متوسط بازده شاخص از دو سال قبلی بیشتر بوده و سال ماقبل انتخابات نیز عملکرد بازار سهام بهتر از همه سال ها بوده است.
جدول زیر بازده بازار در سال های مختلف دوره های ریاست جمهوری آمریکا را نشان می دهد.
وی بیان داشت: از اوایل سال 88 به مدت 25 ماه رشد بازار شروع شد. اواخر سال 89 هدفمند سازی یارانه ها و همچنین بسته سیاسی بانک مرکزی مبنی بر کاهش نرخ سود بانکی منجر شد ما شاهد افزایش قیمت ها در بازار باشیم علاوه بر آن نیز شرکت ها به دلیل رشد شاخصه های انرژی مقدار سود تقسیمی خود را کاهش دادند و همین عامل p/e بازار را افزایش داد. تا اواخر فروردین 90 تا شاهد رشد قیمتی سهام و به گونه ای حباب قیمتی بودیم و جرقه افت پی بر ای سهام با 11 روز خانه نشینی رییس جمهور زده شد و بعد از یک دوره رشد ما شاهد 18 ماه افت قیمت سهام بودیم.
دوره های بازار به شرح زیر است:
وی تاکید کرد: در حال حاضر ارزش هر سهم در بازار ما 7 سنت بوده که کمترین مقدار خود را تجربه می کند. با احتمال پیروزی حزب دموکرات و ادامه ریاست جمهوری حسن روحانی و همچنین هم جهت بودن دولت و مجلس ما شاهد بازدهی های معنادار خواهیم بود و علاوه بر آن بهبود اقتصاد جهانی نیز بر عوامل گفته شده کمک خواهد کرد تا موجبات رشد شرکت ها فراهم شود.تاکید می کنم ارزش بازاری هر سهم بازار بسیار پایین و حدود 7 سنت می باشد و این در حالی است که شرکت ها حدود 1 سنت سود هم تقسیم می کنند پس این مورد می تواند موجبات جذب سرمایه گذار خارجی را فراهم آورد. دولت یازدهم نیز تمایل زیادی به حضور سرمایه گذاران خارجی در ترکیب سهامداری شرکت های داخلی دارد که با فرض موفقیت این جذب موجبات رشد برای بازار فراهم خواهد شد. سرمایه گذاران خارجی به ارزان بودن سهام بازار ایران اشراف دارند و تنها موضوعی که آن ها را از ورود به سهامداران شرکت ها باز می دارد ابهامات موجود است البته ابهامات زیادی در چند وقت اخیر رفع شده و جذابیت را برای سرمایه گذاران خارجی بیشتر کرده است. به نظر می رسد بازار سرمایه رشد خواهد داشت اما این رشد خیلی سریع یا نزدیک نخواهد بود.
هر مثبتی مطلوب نیست
در ادامه سعید اسلامی بیدگلی عضو هیات مدیره دانشگاه علامه طباطبایی عنوان کرد: به نظر اهالی بازار، بازار سال 92 خوب بوده و همگان از آن سال به نیکی یاد می کنند اما سوال این است که آیا اگر بازار مثبت باشد یعنی بازار خوب است، در حالی که بازار خوب به لحاظ علمی بازاری است که کسب بازدهی مناسب و معقولانه در ازای پذیرش ریسک مورد نظر باشد و رابطه بین ریسک و بازده متعادل باشد.بازار سال 92 ارزش دلاری بازار را به شدت کاهش داد و این مسئله به معنای ضرر تمامی ما و همچنین اقتصاد کشور است. تاثیرات سیاست و انتخابات را بر بازار سرمایه به سه دوره می توان تقسیم کرد. اثرات کوتاه مدت که منجر به رفتار توده ای در بازار و تصمیم گیری های شتابزده می شود و اساسا نمی توان تفکیکی منطقی برای سهامداران ایجاد کرد؛ تاثیرات میان مدت که ناشی از تغییرات سیاست گذاری ها و انتظارات ناشی از سیاست گذاری ها است و بازه بلند مدت که روندی از وضعیت کلی اقتصاد را نشان خواهد داد.
وی عنوان کرد: هر پدیده بلند مدتی تشکیل شده از پدیده های کوتاه مدت است و تحلیل روند بازار براساس اقتصاد بنیادین و مناسب است و سیاست در بازه های زمانی کوتاه منجر به متعادل کردن و بازگشت روندهای بازار خواهد شد.
اسلامی بیدگلی گفت: متوسط ارزش بازار نسبت به نقدینگی 33 درصد بوده و ما در حال حاضر 29 درصدیم. سنجش یک موضوع زمانی درست است که مابقی عوامل متاثر ار صفر را در نظر بگیریم بازار ایران علاوه بر سیاست به عواملی همچون قیمت نفت، ارز و.. هم وابسته است.
از این نشست گزارش های تکمیلی تری در روزهای بعد منتشر خواهد شد...
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.