مدیر معاملات کالایی کارگزاری بانک کشاورزی در بیان تجربه خود در اجرای این طرح، عنوان کرد: عدم آشنایی خریداران با ساز و کار معاملات در بورس کالا، همچنین عدم آشنایی کشاورزان با نحوه اخذ کد بورسی و عدم دسترسی سریع و آسان به بورس کالا منجر شد تا در ابتدای شروع و اجرای این طرح در سالجاری، حجم معاملات این محصول در بورس کالا رونق نداشته نباشد...
بورس امروز:به موجب اجرای ماده ۳۳ قانون افزایش بهره وری در بخش کشاورزی بود که هیات وزیران طی مصوبه ای، مقرر کرد که دولت خرید تضمینی از کشاورزان در کل کشور را از طریق بورس کالا انجام دهد بر این اساس در ۲۸ استان طرح خرید تضمینی همانند گذشته اما در قالب بورس کالا و به صورت شفاف انجام شود؛ در این میان سازمان مدیریت هم موظف شد تا مابه التفاوت قیمت تضمینی با نرخ فروش در تابلوی بورس را نهایتا ظرف مدت دو هفته به کشاورزان پرداخت کند. عدم وجود زیر ساخت های لازم برای اجرای این طرح و آشنایی کشاورزان با سازوکارهای بورس ابهاماتی را در اجرای موفقیت آمیز این طرح فراهم کرده بود؛ بطوری که اقدام دولت در انجام واردات و افزایش حجم آن حتی در اجرای طرح مزبور منجر شد تا رونق چندانی در معاملات این محصولات حاصل نشود.
مدیر معاملات کالایی کارگزاری بانک کشاورزی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، به مصوبه هیئت دولت در سال جاری اشاره کرد که در پی تجربه موفق دولت در فروش ذرت خوزستان بصورت گواهی سپرده کالایی در بورس کالا، مقرر شد تا تمامی ذرت و جو تولیدی کشاورزان در سراسر کشور با روش قیمت تضمینی در بورس کالای ایران فروخته شود.
وی ادامه داد: اما عدم فرصت کافی جهت پذیرش انبارهای استاندارد در سراسر کشور توسط بورس کالا برای فروش جو سبب شد تا فقط در سه استان تهران، کردستان و قزوین معاملات جو بصورت گواهی سپرده کالایی معامله شود؛ در مابقی استان ها عرضه جو به صورت فیزیکی در بورس کالا و از سوی خریداران مورد معامله قرار می گیرد.
محمد باقری از شرکت پشتیبانی و امور دام کشور به عنوان متولی عرضه فیزیکی نام برد که به وکالت از سوی کلیه کشاورزان نسبت به عرضه جو اقدام می کند.وی یادآورشد: در هر دو روش عرضه فیزیکی و فروش به صورت گواهی سپرده کالایی کشاورزان طی مدت حداکثر سه روز، وجوه حاصل از فروش را دریافت می کنند و مابه التفاوت قیمت فروش تا قیمت تضمینی را نیز از طرف دولت متعاقبا دریافت خواهند کرد .
مدیر معاملات کالایی کارگزاری بانک کشاورزی در بیان تجربه خود در اجرای این طرح، عنوان کرد: عدم آشنایی خریداران با ساز و کار معاملات در بورس کالا، همچنین عدم آشنایی کشاورزان با نحوه اخذ کد بورسی و عدم دسترسی سریع و آسان به بورس کالا منجر شد تا در ابتدای شروع و اجرای این طرح در سالجاری، حجم معاملات این محصول در بورس کالا رونق نداشته نباشد.
وی که با توجه به رونق نسبی معاملات جو پیش بینی می کرد که این روند همچنان تداوم داشته باشد، ممنوعیت واردات جو با ارز مبادله ای به عنوان تصمیم متخذه از سوی دولت را اقدامی دیر هنگام توصیف و به این نکته اشاره کرد که مهلت ثبت سفارش برای واردات جو شش ماه اعتبار دارد، مضافا اینکه حجم زیادی از جو در سال جاری از طریق بنادر جنوبی و شمالی وارد کشور شده است؛ مساله ای که اختلاف قیمت بورس و بازار خارج از بورس و در نتیجه کاهش حجم معاملات را در ابتدای اجرای طرح در پی داشت.
باقری با این حال قیمت ها در بورس را بسیار مناسب و بهتر از قیمت های خارج از بورس دانست که ما شاهد رشد حجم و ارزش معاملات هستیم . همچنین مدیرمعاملات کالایی کارگزاری فارابی نیز طی گفت و گویی با خبرنگار بورس امروز، به محدودیت معاملات جو در بورس کالا به واسطه قیمت خرید تضمینی دولتی اشاره کرد.
مرتضی محمدی در مقایسه قیمت خرید تضمینی جو و قیمت آن در بورس کالا، عنوان کرد: در حالی دولت برابر خرید تضمینی خود در جو را با قیمت یک هزار و 28 ریال به ازای هر کیلو انجام می دهد که در بورس کالا این محصول با قیمت 6 هزار و 800 ریال تا 7 هزار و 100 ریال مورد معامله قرار می گیرد.وی از فاصله قیمتی موجود میان قیمت خرید تضمینی و قیمت جو در بورس کالا به عنوان عاملی نامبرد که سبب شده است تا در مقایسه با قیمت های پایین وارداتی این محصول، کسی حاضر به خرید جو از بورس کالا نباشد.
مدیر معاملات کالایی کارگزاری فارابی از بوروکراسی موجود در بورس کالا، عدم دسترسی کافی مکانی و زمانی کشاورزان به این امکانات به عنوان مواردی یاد کرد که شرایط را برای ورود اشخاص حقیقی به عنوان خریدار جو در این حوزه دشوار ساخته است. به گفته وی؛ وارادات بدون تعرفه و آزاد جو در بورس کالا سبب تسهیل واردات این محصول با قیمت 6 هزار ریال به ازای هر کیلو شده است؛ ضمن اینکه این واردات در حجم بالا و در زمان فصل برداشت محصول در کشور صورت می گیرد.
محمدی تصریح کرد: در واقع اقدام دولت در واردات این محصول منجر به در حاشیه رفتن بورس کالا در معاملات جو می شود .
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.