Bourse24 Ads 245
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 236
تبلیغ بورس24

مدیر عامل بورس کالای ایران در خصوص اقدامات دولت طی یک سال گذشته در حوزه بورس کالا گفت: حمایت های دولت در حوزه معاملات محصولات کشاورزی در بورس کالا و اجرای...

 سلطانی نژاد: دولت می تواند از ابزارها و ساز و کار بورس کالا برای تنظیم بازار بهره ببرد / دولت پشتیبان شفافیت است

بورس24 : مدیر عامل بورس کالای ایران در خصوص اقدامات دولت طی یک سال گذشته در حوزه بورس کالا گفت: حمایت های دولت در حوزه معاملات محصولات کشاورزی در بورس کالا و اجرای ماده ۳۳ قانون افزایش بهره وری کشاورزی قابل توجه بوده و در این بین دولت می تواند از ابزارها و ساز و کار بورس کالا برای تنظیم بازار بهره ببرد.

به گزارش پایگاه خبری بورس کالا حامد سلطانی‌ نژاد به مناسبت هفته دولت درباره اقدامات دولت در حوزه بورس کالای ایران، اظهار کرد: بخشی از کارهای دولتی که در حوزه بورس کالا انجام شد، حمایت از توسعه رینگ کشاورزی بود. سال‌ ها دولت با تامین منابع مالی برای خرید تضمینی محصولات مشکل داشت، اما با اجرایی شدن ماده ۳۳ قانون افزایش بهره‌ وری، دولت دیگر مجبور نیست منابع مالی سنگینی را برای خرید کالاهای اساسی تخصیص دهد.

به کارگیری سیاست قیمت تضمینی

وی افزود: پس از اجرایی شدن ماده ۳۳ قانون افزایش بهره‌ وری بود که دولت توانست از ساز و کار بورس کالا در بخش کشاورزی استفاده کرده و قیمت تضمینی را جایگزین خرید تضمینی کند.

مدیر عامل بورس کالا با بیان اینکه این اقدام بحث شفافیت را به همراه دارد، اضافه کرد: دولت در حوزه توسعه رینگ کشاورزی و عرضه این محصولات در بورس کالا اقدامات ارزنده‌ ای داشت، به طوری که بین ساز و کار بازار آزاد و ساز و کار یارانه‌ محور، بازار آزاد را ترجیح داد.

سلطانی‌ نژاد ادامه داد: در ساز و کار بازار آزاد می‌ توان مطمئن بود آن مفسده‌ هایی که ناشی از امتیازدهی به گروه‌ های خاص وجود داشت از بین برود و اگر قرار است به کسی یارانه داده شود، خارج از مکانیزم معاملات و غیر بازاری صورت می‌ گیرد.

دولت پشتیبان شفافیت

وی با اشاره به حمایت‌ هایی که دولت از حضور صنایع مختلف در بورس کالا داشت، گفت: سیاست‌ گذاران مختلف بعضا نظرات متفاوتی در مورد محصولات و کالاها در بورس کالا دارند که دولت در این مورد نشان داد که پشتیبان شفافیت و عرضه شفاف محصولات در بورس کالاست و می‌ خواهد از سازوکار عرضه و تقاضا به جای ساز و کار دستوری برای تنظیم بازار استفاده کند.

مدیر عامل بورس کالا افزود: اقدامات دولت نشان می دهد که در صورت لزوم، خود به عنوان یک بازارساز فعال و مانند شخصی که خود را ملزم به تبعیت از ساز و کار بازار می‌ داند رفتار کند تا دیگران هم ملزم به این باشند که از ساز و کار بازار حمایت کنند. این اتفاقات موضوعات خوبی بود که در حوزه صنایع اتفاق افتاد و اگر این روند ادامه داشته باشد، شرایط مساعدتر هم خواهد شد.

سلطانی‌ نژاد با اشاره به این‌که شرکت بورس کالا سهامی عام است، تصریح کرد: بورس کالا صاحب‌ اش عموم مردم هستند و نفع عده‌ ای خاص در آن دنبال نمی‌ شود. این ساز و کار از سال‌ ها پیش به وجود آمده و در حال حاضر دوره رشد خود را طی می‌ کند؛ به طور حتم هرچه به رشد این بازار کمک شود، اقتصاد از مزایای آن در دوران بلوغ‌ اش بهره‌ مند می شود.

وی تاکید کرد: بلوغ بورس کالا زمانی خواهد بود که بتوانیم از ابزارهای مالی استفاده کنیم و از طریق ساز و کار بورس برای صنایع تامین مالی داشته باشیم و همچنین امکان تصمیم‌ گیری درباره‌ آینده اقتصادی را با استفاده از سازوکار بورس داشته باشیم؛ این ها همه نیازمند حمایت‌های دولت در بدو راه‌ اندازی است.

مرجعیت قیمتی از طریق بورس های کالایی

مدیر عامل بورس کالا اظهار کرد: در سال‌ های مختلف نهادهای خاصی شکل گرفته‌ اند که ساختارشان چندان در تبعیت از شفافیت نبود. این نهادها باید کم‌ کم با حمایت دولت به سمت شفافیت پیش بروند و نقش آنها از یک حالت دولتی صرف، یارانه بگیر و بعضا دارای رانت به یک بخش شفاف و موثر در اقتصاد تبدیل شود.

سلطانی‌ نژاد درباره‌ بورس‌ های کالایی سایر کشورها نیز گفت: در کشورهای مختلف دنیا بورس‌ های کالایی سابقه خیلی خوبی دارند. ما در خرید خیلی از کالاهای وارداتی به بورس کالایی دیگر کشورها به صورت مستقیم یا غیر مستقیم مراجعه می‌ کنیم و از آن جمله می‌ توان به بورس کالای برزیل، آرژانتین و بورس مبادلات فلزی لندن اشاره کرد.

وی ادامه داد: این بورس‌ های خارجی طی سال‌ ها سابقه و اعتبار به دست آمده است. این بورس‌ ها با فعالیت‌ هایی که برایشان صورت گرفت به دوره اوج خود رسیدند و الان به نهادهایی تبدیل شدند که نه تنها در حوزه داخلی بلکه در حوزه بین‌ الملل هم ساختارهایی را برای مبادله کالا به وجود آورده‌ اند و برای پوشش ریسک به مرجعیت قیمتی تبدیل شدند.

مدیر عامل بورس کالا بیان کرد: در دنیا فقط به بورس‌ های آمریکا و اروپا نگاه نشده، بلکه برای بازارهای منطقه ای به بورس‌ های منطقه برای کشف قیمت مراجعه می‌ شود. در حال حاضر بیلت ترکیه جزو مواردی است که قیمت‌ هایش حتی توسط خود ما دنبال می‌ شود.

مدیریت و تنظیم بازار از طریق ابزارهای بورس کالا

سلطانی‌ نژاد در مورد اقداماتی که دولت می‌ تواند درباره بورس کالا انجام دهد، تصریح کرد: دولت می‌ تواند برای تنظیم بازار در زمان حال و آینده از طریق ساز و کار بورس وارد شود، به عنوان مثال اگر تصمیم به واردات یا صادرات یک محصول کشاورزی بگیریم، می‌ توانیم از عرضه‌ های سلف و قرارداد آتی در بورس کالا استفاده کنیم.

برای شکر نیز می‌ توانستیم عرضه‌ های سلف شکر را در بورس کالا از قبل داشته باشیم و متوجه شویم چقدر متقاضی برای آن وجود دارد؛ البته امکان دارد که دلال‌ ها وارد خرید شکر شوند، اما برای ابتدای کار مشکلی نیست و می توان آنها را از طریق ابزارهای مالی مدیریت و از منابع آنها در راستای تولید استفاده کرد.

وی اضافه کرد: به عنوان مثال در بورس CBOE آمریکا، تخم‌ مرغ و روغن عرضه می‌ شود و در آن بورس؛ عرضه‌ ها به صورت سلف است، بنابراین هر کس می‌ تواند در این بازار پوزیشن گرفته و بر مبنای موقعیت‌ ها خرید یا فروش کند؛ در نتیجه تولید کننده از قبل می‌ داند که چقدر تخم مرغ یا روغن باید تولید کند.

این ها سیاست‌ هایی است که دولت می‌ تواند از طریق آن بازار را تنظیم کند. دولت می‌ تواند از امکانات بورس کالا استفاده کرده و این زیرساخت‌ ها را به وجود آورد.

منبع: ایسنا

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :

نظرات :

شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.

شما هم نظر دهید

برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید


Bourse24 Ads 242


پاسخ به سوالات بورسی شما
Bourse24 Ads 250
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 246
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 143
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 247
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 208
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 25
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 27
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 32
تبلیغ بورس24