مدیر عامل فرابورس ایران از ابلاغ دستورالعمل تاسیس صندوق سرمایه گذاری جسورانه از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار خبر داد و این مهم را تکمیل...
بورس24 :مدیر عامل فرابورس ایران از ابلاغ دستورالعمل تاسیس صندوق سرمایه گذاری جسورانه از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار خبر داد و این مهم را تکمیل کننده تامین مالی اقتصاد دانش بنیان از مسیر بازار سرمایه عنوان کرد.
امیر هامونی با بیان اینکه صندوق های سرمایه گذاری جسورانه از مهم ترین ابزارهای تامین مالی برای طرح های دانش بنیان محسوب می شوند، گفت: این صندوق ها با سرمایه گذاری در شرکت های دارای فناوری جدید، الگوی نوآورانه کسب و کار و در صنایع پیشرفته به تامین مالی و راه اندازی کسب و کارهای نوپا و همچنین شرکت های کوچک اما با پتانسیل رشد بلند مدت کمک می کنند و به عنوان یک ابزار مهم تامین مالی در کشورهایی مانند هند، چین، ایالات متحده و کشورهای اروپایی مورد استفاده قرار می گیرند.
مدیرعامل فرابورس ایران با اشاره به اینکه پس از ابلاغ دستورالعمل تاسیس این صندوق ها به زودی کمیته ای متشکل از 4 عضو به منظور بررسی پرونده های دریافتی تشکیل خواهد شد، گفت: موتور محرکه اقتصاد دانش بنیان، تبدیل ایده و اختراعات در شرکت های دانش بنیان به محصولات و خدمات فناورانه در بازار است که در این میان تامین مالی کسب وکارهایی که مبتنی بر دانش هستند، از جمله موضوعات مهم و دغدغه های امروز شرکت های دانش بنیان در ایران به شمار می رود.
وی با بیان اینکه تلاش ها و برنامه ریزی های زیادی برای ورود شرکت های دانش بنیان به فرابورس ایران صورت گرفته، گفت: این شرکت ها با حضور در بازار سرمایه از امکانات متنوع تامین مالی بهره مند شده و توسعه می یابند و همچنین با نقش پررنگ خود در هم افزایی علم و ثروت و توسعه اقتصاد دانش محور به تحقق اهداف علمی و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه در حوزه فناوری های برتر کمک قابل ملاحظه ای می کنند.
هامونی حضور دانش بنیان ها در بازار سرمایه با محوریت فرابورس ایران و رشد و توسعه اینگونه شرکت ها در سطح اقتصاد کشور را بسیار مهم دانست و گفت: این امر موجب کاهش تاثیرپذیری اقتصاد و بازار سرمایه از نوساناتی که در بازارهای کالایی جهانی از قبیل فلزات اساسی، مواد و محصولات معدنی، پتروشیمی و ... رخ میدهد نیز میشود چراکه بسیاری از صنایع فعال در کشور ما کالامحور هستند و با هرگونه نوسان منفی در بازارهای جهانی با کاهش سودآوری روبهرو می شوند.
وی به تجربه سایر کشورها در این زمینه نیز اشاره کرد و گفت: به عنوان مثال ایالات متحده پس از بحران مالی سال 2008 میلادی به مدد حضور شرکت های دانش بنیان مانند اپل، گوگل و ... توانست ساختار بورس خود را ترمیم کرده و توجهات دوباره سرمایه گذاران را به بازار سرمایه خود جلب کند. همچنین در سایر کشورهای پیش رو نیز بررسی ها حاکی از افزایش سهم خدمات نسبت به تولیدات کالایی در تولید ناخالص داخلی است که لزوم توجه ویژه برای گذار اقتصاد کشور از کالا محوری به خدمات محوری را گوشزد می کند.
مدیر عامل فرابورس ایران با یادآوری امضای تفاهمنامه میان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان بورس و اوراق بهادار به منظور بهکارگیری ظرفیت های بازار سرمایه در جهت رشد و توسعه محصولات و خدمات دانش بنیان عنوان کرد: به کمک این تفاهمنامه و ابلاغ دستورالعمل تاسیس صندوق های VC، شاهد تسهیل فرایند ورود و تشویق شرکت های دانش بنیان برای حضور در بازار سرمایه خواهیم بود.
علیرضا باغانی، کارشناس بازار سرمایه:
پل ورود سرمایه گذاران جدید به بورس
صندوق های جسورانه همانطور که از نام آنها بر می آید، صندوق هایی هستند که وارد انجام فعالیت های جسورانه میشوند و در این راه جسارت به خرج می دهند.
آنها به تامین مالی کسب و کارهای نوین، استــارتاپ ها (شتاب دهندهها) و ســـرمایه گـــذاری های مخــــاطره پذیر روی می آورند که ممکن است یا به طور کامل ضرر کنند یا اینکه در یک بازه زمانی کوتاه به سود سرشاری دست پیدا کنند.
از آن جایی که وظیفه اساسی بورس تامین مالی تولید و بنگاه های اقتصادی است، این اقدام تا حدود زیادی به این هدف جامه عمل می پوشاند چرا که در سال های گذشته سهام در بازار بورس به نتیجه نرسیده و از این ابزار بیشتر برای فعالیت های دلالی استفاده میشده درحالی که صندوق های سرمایه گذاری جسورانه به بورس فرصت انجام وظیفه اصلی خود که تامین مالی است را می دهد البته ابزارهای دیگری نیز به مشابه این صندوق طی سال های گذشته تاسیس شده که نمونه آن اوراق مشارکت، اوراق مرابحه، اوراق
صکوک و ... است.
تاسیس این نهادها نیز به قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی بر می گردد که به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. به نظر می رسد از آن جایی که نقش مهم صندوق های جسورانه تامین مالی و حل مشکل نقدینگی است که در شرایط فعلی مهم ترین مشکل اقتصاد کشور است، با ورود مدیران حرفه ای به این صندوق ها بتوان کارایی این صندوق ها و نتایج مثبت عملکرد آنها را مشاهده کرد. این صندوق ها در واقع پلی هستند برای ورود سرمایه گذاران و حلقه مفقوده بورس در تامین مالی.
عباسعلی حقانی نسب، کارشناس بازار سرمایه:
تولید محصول و اختراعات جدید در بورس
مزیت تاسیس صندوق های جسورانه برای بورس این است که فضا را برای انجام پروژه هایی که درحقیقت ریسک بالاتر و انتظار بازدهی بیشتری دارند، فراهم می سازد. هدف از این صندوق ها که در واقع همان ابزارهای تامین مالی هستند، جذب منابع مالی در بورس و تحریک سرمایه گذاران برای مشارکت در این بازار است.
به ویژه طرح های دانش بنیان که تاسیس این صندوق ها کمک شایان توجهی به تامین مالی آنها کرده و به ایجاد محصولات جدید در بورس منجر شده، زمینه را برای اختراع و ابداع تولیدات جدید در بورس فراهم می سازد اما مساله مهم در رابطه با ین ابزارها این است که با وجود تاسیس ابزارها در بورس اما هنوز برای نهادینه کردن آنها اقدامی صورت نگرفته است. اقدام مهم جذب منابع و به کارگیری منابع است که نیاز به تلاش جدی تری دارد. از آن جایی که بورس سه وظیفه مهم شفافیت، نقدشوندگی و تامین مالی را بر عهده دارد، تاسیس این صندوق ها درباره پروژه های ریسک پذیر بهویژه پروژه های با ریسک بالا، اهمیت دارد.
اقتصاد درواقع به دو بخش واقعی و مالی تقسیم می شود که برای شروع هر فعالیت باید به بخش واقعی و برای هدایت ایده هایی که درنظر گرفته ایم، باید به تامین مالی رجوع کنیم بنابراین این صندوق ها بهمثابه ابزار تامین مالی کمک زیادی به تحقق ایده ها می کنند اما لازم است در کنار آن برای جذب سرمایه گذاران در بورس و جذب منابع نیز راهکارهایی ارائه دهیم و خلاهای موجود در این باره را آسیب شناسی کنیم.
منبع: روزنامه کسب و کار
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.