با توجه به نیاز بازار و کشش تقاضای شکر در فصل گرم سال، بورس کالا هم شاهد رشد تقاضا برای این کالا در تالار کشاورزی بود.
به گزارش بورس24 ؛ از ابتدای سال عرضه و تقاضا حجم قابل توجهی به خود گرفت اما روند عرضه و تقاضا نرمال و متعادل بود. اخیرا بورس کالا شاهد صف های سنگین تقاضا برای شکر شده است و شکر را به کام دلالان شیرین تر از همیشه کرده است. کالایی که در بورس کالا با قیمت 2520 تومان عرضه و در صف های خرید قیمت به 26460 ریال می رسد و همین رشد تقاضا و تامین نشدن نیاز مشتریان موجبات جولان دلالان را در بازار شکر را فراهم کرده است تا قیمت شکر در بازار آزاد به محدوده بیش از 3500 تومان برسد.
کالایی که رشد تقاضا و نبود هماهنگی های لازم باعث شد تا قیمتش رشد چشمگیری را به ثبت برساند. کارشناسان معتقدند رشد قیمت ها به دلیل کمبودهای شکر خام و رشد نسبی قیمت شکر در بازار جهانی و همچنین به دلیل عدم هماهنگی ها میان دستگاه های دولتی است.
این روزها بازرگانی دولتی عرضه های خود را بیشتر از نوع فروش مدت دار در بورس روی تابلو می آورد که با استقبال خوبی روبرو نمی شود. از طرفی بروکراسی های صدور حواله هم برای عرضه های این مجموعه بسیار زیاد است و در برخی موارد بارهای فروخته شده با تاخیر به مشتریان عرضه می گردد.
علت این نوع عرضه را می توان به نبود شکر خام ربط داد چرا که کارخانه های تولیدی به دلیل اینکه در فصل تولید نیستند عملا غیر فعال اند و نیاز به ماده اولیه ای به نام شکر خام دارند و در عرف بازار معمولا عرضه های سلف زمانی روی تابلو می آید که آن کالا برای عرضه و تحویل یا آماده سازی با تاخیر روبرو باشد.
بهمن دانایی دبیر انجمن صنفی کارخانههای قند و شکر نیز در روز سی ام خرداد ماه به فارس گفته بود: هفته گذشته به وزارت جهاد کشاورزی پیشنهاد دادم تا با واردات 150 هزار تن شکرخام برای ذخایر استراتژیک فعالیت کارخانههای غیرفعال تصفیه شکرخام مجدد آغاز شود.
وی در مورد دلیل تعطیلی کارخانه تصفیه شکر ورامین گفت: ماده اولیه این کارخانه شکر خام است و با توجه به محدودیت واردات شکرخام در راستای حمایت از تولید داخل، کارخانه تصفیه شکر ورامین با کمبود ماده
اولیه برای ادامه فعالیت مواجه شده است.
دبیر انجمن صنفی کارخانههای قند و شکر با بیان اینکه 5 کارخانه تصفیه شکر در کشور موجود است، افزود: بقیه کارخانههای تصفیه شکر در حال حاضر مشغول به فعالیت هستند، اما ممکن است با ادامه روند
ممنوعیت وارد شکر با کمبود ماده اولیه و قطع فعالیت مواجه شوند.
وی در پاسخ به این سؤال که تا پایان خرداد قرار است، بیش از 300 هزار تن شکر خام به کشور وارد شود، آیا این شکرهای وارداتی در اختیار کارخانههای تصفیه شکرخام قرار میگیرد، گفت: خیر، مجوز شکر وارداتی بر اساس سهمیهبندی به کارخانههای چغندری و نیشکری تعلق دارد، تا از سود واردات آن مابهالتفاوت قیمت عرضه شکر به بازار با قیمت مصوب، تأمین و جبران شود.
خبری که حکایت از کاهش ذخایر شکر سفید دارد و نهایتا منجر به کاهش حجم شکر در بازار و ترس بازار شده است.
همچنین عباس یعقوبی مدیر امور ناظرین و تالار های بورس کالا در ارتباط با رشد تقاضای شکر در بورس کالا گفت: عرضه های شکر در بورس کالا به دو نوع نقدی و سلف است. عرضه های نقدی یا کوتاه مدت معمولا با تقاضای بالاتری همراه است و با سقف قیمت مجاز معامله می شوند چون سر رسید تحویل آن ها پس از صدور حواله است. از طرفی تعامل عرضه کنندگان دولتی با مشتریان بسیار با اهمیت است و باید نسبت به تعدیل بروکراسی های صدور حواله از سوی عرضه کنندگان دولتی اهتمام ویژه ای صورت پذیرد. هچنین روند تحویل کالا تدوام عرضه و فروش از سوی شرکت های تولید کننده مطابق با ظرفیت حمل و تحویل به موقع کالا صدور و تحویل سریع حواله در استقبال خریداران از خرید شکر در بورس دارد، به خصوص از طرف شرکت های عرضه کننده دولتی.
وی افزود: از یکی دو ماه گذشته عرضه ها افزایش داشته اما باید عرضه ها به گونه ای باشد که تحویل به موقع هم صورت گیرد. در دو روز اخیر عرضه شکر در بورس افزایش داشته اما باید به این مهم توجه شود که عرضه ها به سمت تحویل فوری وفروش نقدی سوق پیدا کند این امر می تواند به سیاست های وزارت جهاد کشاورزی در تنظیم بازار شکر کمک کند.
از مهمترین نکات به جهت تعادل بازار می توان به تحویل به موقع از سوی شرکت های دولتی، ضرورت هماهنگی شرکتهای دولتی عرضه کننده با حجم تولید کارخانجات ،کاهش بروکراسی صدور حواله از سوی عرضه کنندگان دولتی همچون بازرگانی دولتی و فروش های نقدی با دوره تحویل کوتاه مدت اشاره نمود.
محمد گرجستانی از فعالان صنعت قندو شکر نیز به خبرنگار بورس24 گفت: در فصل تابستان همواره مصرف شکر روند صعودی به خود می گیرد و امسال هم با توجه به شرایط نامناسب بازار و نیاز شدید به نقدینگی شرکت های قندی، این شرکت ها مجبور به فروش بیشتر تولیدات خود بودند تا از پس هزینه های جاری بر آیند و نتیجتا این امر منجر به کاهش موجودی انبار ها برای فصل تابستان بود .
وی افزود: تولید شکر در ایران از اوایل مهر ماه آغاز می شود و تا بهمن ماه ادامه دارد که در این مدت به جهت حمایت از تولید نباید شکر وارد شود تا شرکت های قندی متضرر نشوند. اما نیمه ابتدایی سال به دلیل کاهش تولید واردات شکر خام هم به تنظیم بازار هم به ادامه فعالیت کارخانجات کمک خواهد کرد.
همچنین او گفت: هزینه های تولید شکر در بخش های مختلف کشور متفاوت است که قیمت های مصوب دولتی تکافوی هزینه ها نیست و در سال های اخیر شاهد بیلان منفی کارخانجات قندی هستیم که در برخی موارد شرکت ها بدلیل نبود نقدینگی مجبور به فروش شکر زیر قیمت مصوب نیز هستند.
گرجستانی افزود: به نظر من اتفاقات اخیر در بازار شکر تاثیر چندانی بر ارزش سهام قندی های ندارد و این رشد قیمت ها مقطعی و کوتاه مدت است و نمی توان آن را به کل سال تعمیم داد.
در پایان، آنطور که از شواهد بر می آید، کمبود شکر، افت قابل توجه تولید داخلی در فصل مصرف، تاخیر در واردات شکر خام برای استحصال و تبدیل به شکر سفید، تاخیر در عرضه ها و عرضه های سلف بازرگانی دولتی که دردی از بازار دوا نمی کند همگی منجر به عدم تعادل در بازار شده است.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.