تنها در عرض دو روز ارزش بورس آمریکا بیش از شش هزار میلیارد دلار کاهش یافت و در بازارهای دیگر هم سرمایه گذاران زیان های بزرگ متحمل شده اند. واکنش سرمایه گذاران به تعرفه های ترامپ بسیار بزرگ بوده و انتظار نمی رفت چنین سقوطی در بازارها رخ دهد. حالا سوال اصلی این است که آیا شرایط بدتر خواهد شد یا از این پس بازارها صعود می کنند؟ در مطلب حاضر به تقویم اقتصاد جهان در هفته پیش رو و چند نکته درباره آینده اشاره شده است.

بورس24 : هفته گذشته یکی از بی سابقه ترین هفته ها در چند دهه گذشته بود زیرا برنامه بزرگ تعرفه ای از سوی دولت آمریکا اعلام شد، عملکرد بورس های بزرگ، بازار نفت، بازار طلا، بازار فلزات پایه و برخی بازارها دیگر به شدت منفی شد و با اقدام متقابل چین، یعنی اعمال تعرفه بالا بر کالاهای صادراتی آمریکا، عملا جنگ تجاری بین دو اقتصاد بزرگ جهان شروع شده است. دو روز گذشته شاخص های بورس آمریکا به شدت کاهش یافتند و عملکرد هفتگی بازار منفی شد. عملکرد بورس در سال جاری میلادی تاکنون یعنی دوره ریاست جمهوری ترامپ به شدت منفی است. در واقع ترامپ توانسته بازار رو به رشد را به بازاری دچار وحشت و نزولی تبدیل کند. مشخص نیست این وضعیت تا چه وقت ادامه پیدا خواهد کرد.
روز چهارشنبه که ترامپ آن را "روز آزادی" نامید، تعرفه ها از 10 درصد تا 50 درصد بر کالاهای وارداتی بیش از 180 کشور جهان به آمریکا اعمال شد. رهبران کشورها و تحلیلگران دیدگاه های خود را درباره این وضعیت بیان کرده اند و همه نسبت به تاثیر این تعرفه ها بر اقتصاد جهان هشدار داده اند.
مشخص نیست در آینده چه اتفاقاتی رخ خواهد داد اما درباره برخی موضوع ها هیچ تردیدی وجود ندارد. برای مثال درباره تغییر عمیق و همیشگی روابط اقتصادی و تجاری آمریکا و چین، درباره کاهش نرخ رشد اقتصاد جهان در سال جاری، درباره تغییر ساختارهای تجاری جهان، درباره ضعف تقاضا برای مواد خام، درباره سردرگمی طولانی سرمایه گذاران و مصرف کنندگان و درباره دشواری مسیر پیش روی بانک های مرکزی هیچ شکی وجود ندارد.
ترامپ وارد مسیری شده که نهایت آن، تغییر همه چیز است و بخش عمده این تغییرات منفی است. تلاش هایی که برای استقرار تجارت آزاد طی چند دهه انجام شده به سرعت در حال از میان رفتن است. حمایت گرایی ترامپ به انزوای آمریکا و تشکیل ائتلاف های جدید تجاری و غیرتجاری منجر می شود.
در این دوره جدید، شرکت ها باید برنامه های متفاوت تدوین کنند، صادرکنندگان مواد خام برای ضعف بازار آماده شوند و مصرف کنندگان برای دوره رشد تورم آمادگی پیدا کنند. تعرفه ها و اساسا هر نوع حمایت گرایی اگر برای دورانی طولانی دنبال شود اثرات بسیار منفی در پی خواهد داشت.
هفته پیش رو
این هفته مجموعه ای از داده های مهم از اقتصادهای بزرگ منتشر می شود و برخی مقامات بانک مرکزی آمریکا درباره وضعیت اقتصاد و نرخ های بهره سخن خواهند گفت. این هفته همچنین گزارش نشست قبلی کمیته سیاستگذاری بانک مرکزی آمریکا منتشر می شود و بر مبنای آن می توان فهمید این نهاد درباره نرخ های بهره چه دیدگاهی دارد. مهم ترین گزارش این هفته، گزارش وضعیت تورم آمریکا مربوط به ماه پیش است.
تقویم اقتصاد جهان
روز دوشنبه وضعیت تولید صنعتی در آلمان، شاخص قیمت مسکن در انگلستان، شاخص اعتماد سرمایه گذاران و قیمت خرده فروشی در منطقه یورو اعلام می شود. وضعیت اقتصاد اروپا خوب نیست اما تورم در حال کاهش است بنابراین بانک مرکزی اروپا می تواند نرخ های بهره را پایین آورد.
روز سه شنبه تغییرات ذخیره نفت آمریکا در هفته گذشته مشخص می شود. هفته پیش قیمت نفت به شدت کاهش یافت و روز جمعه در پایان معاملات هفته در بازارهای جهان قیمت هر بشکه نفت برنت و نفت آمریکا به ترتیب در سطح 66 دلار و 62 دلار قرار گرفت. تصمیم اوپک برای شروع افزایش تولید از ماه آینده میلادی، ضعف اقتصاد چین و تعرفه های اعمال شده از سوی آمریکا بر کالاهای وارداتی به این کشور عوامل اصلی افت شدید قیمت نفت هستند. اوپک در نشست هفته پیش خود تصمیم گرفت از ماه آینده میلادی تولید روزانه خود را بالا ببرد. احتمالا به تدریج عرضه رشد می کند و در نهایت بیش از 2.2 میلیون بشکه بر تولید روزانه افزوده خواهد شد. این درحالیستکه بازار نفت زیر فشار است و رشد تقاضای جهانی برای نفت سال جاری کمتر از سال قبل خواهد بود.
روز چهارشنبه گزارش نشست قبلی کمیته سیاستگذاری بانک مرکزی آمریکا منتشر می شود و در آن مشخص خواهد شد مقامات بانک مرکزی درباره وضعیت اقتصاد و نرخ های بهره چه دیدگاهی دارند. از دید رییس بانک مرکزی، تعرفه ها سبب رشد تورم می شوند بنابراین کاستن از نرخ های بهره قبل از مشخص شدن تاثیر کامل این تعرفه ها اشتباه است. بانک مرکزی فعلا قصد ندارد تغییری در نرخ های بهره بدهد اما ترامپ بر این نهاد فشار وارد کرده تا نرخ ها پایین آورده شود.
روز پنجشنبه نرخ تورم چین و آمریکا در ماه قبل و وضعیت بازار کار آمریکا در هفته گذشته مشخص خواهد شد و نیز دو تن از مقامات بانک مرکزی درباره نرخ های بهره و اقتصاد اظهارنظر می کنند. وضعیت تورم یک عامل مهم برای تصمیم گیری بانک مرکزی آمریکاست. تعرفه ها بر تورم می افزایند. تاثیر این عامل را در ماه های آینده مشاهده خواهیم کرد.
روز جمعه نرخ تورم آلمان و اسپانیا، تولید صنعتی و نرخ رشد اقتصاد انگلستان و شاخص بهای تولیدکننده در آمریکا مشخص می شود.
هفته پیش رو بازارها از تحولات هفته گذشته و عوامل دیگر نظیر داده ها از اقتصادهای بزرگ، اظهارنظرهای ترامپ و اخبار تنش های تجاری تاثیر خواهند پذیرفت. بعید است سقوط هایی که هفته پیش رخ داد خیلی زود جبران شود. سرمایه گذاران به شدت درباره آینده نگران هستند و نشانه های ضعف در شاخص های اقتصاد نمایان شده است. نهادهای سرمایه گذاری معتقدند احتمال رخ دادن رکود افزایش یافته است. ترامپ در آینده زیر فشار قرار خواهد گرفت تا تغییر رویه دهد. از پیش میزان رضایت مردم از عملکرد اقتصادی او کاهش یافته است.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.