شروع سال جاری میلادی مانند شروع هیچ سال دیگری نیست. دوران کنونی یعنی هفته ها و ماه های پیش رو باید منتظر ماند و محتاط بود. وعده هایی که ترامپ داده هم جنبه های مثبت دارد و هم منفی و بدون شک ابهام هایی در حوزه های گوناگون وجود دارد. در مطلب حاضر به نکاتی در همین زمینه اشاره شده است. دیدگاه هایی که از سوی تحلیلگران مطرح می شود با آنکه قطعی نیستند اما به درک محیط و شرایط کمک می کنند.
بورس24 : فردا دومین هفته ریاست جمهوری ترامپ در حالی آغاز شده که سرمایه گذاران در برخی بازارها درباره آینده امیدوار هستند و هفته پیش شاهد رشد شاخص های بورس آمریکا، قیمت طلا و قیمت مس بودیم. هفته ها و ماه های نخست ریاست جمهوری ترامپ دوره تغییرات بزرگ در رویه های دولت و بانک مرکزی آمریکا خواهد بود و این یعنی برای حضور در بازارها باید آماده نوسان های بزرگ در شاخص های مالی، ارزش ارزهای معتبر و قیمت مواد خام بود و نیز باید بدانیم که دیدگاه نهادهای بین المللی و نهادهای سرمایه گذاری درباره آینده پیوسته تغییر خواهد کرد.
این سوال مهم برای همه سرمایه گذاران مطرح است که آیا حضور مجدد ترامپ در کاخ سفید به نفع اقتصاد آمریکا و جهان است؟ پاسخ دادن به این سوال هنوز ممکن نیست زیرا درحالیکه برخی سیاست های ترامپ سبب رشد تورم و تحرک اقتصاد می شود برخی دیگر تاثیر معکوس دارند.
خوب
یک جنبه مثبت واقعیت این است که ترامپ سیاست هایی را دنبال می کند که سبب رونق فعالیت های اقتصادی و عملکرد بهتر شرکت ها خواهد شد. اقداماتی که ترامپ وعده انجام آنها را داده سبب خوشبینی شرکت ها، رشد سرمایه گذاری، افزایش نوآوری و نرخ بالاتر رشد اقتصاد خواهد شد. مسلما این تحولات به نفع اقتصاد است و بر این مبنا می توان درباره رشد شاخص های بورس خوشبین بود. از سوی دیگر ترامپ قصد دارد مقررات دست و پاگیر را حذف کند و این عامل نیز به رونق اقتصاد کمک خواهد کرد. هدف دیگر ترامپ بالا بردن تولید نفت در آمریکاست و تحقق این هدف به کاهش قیمت بنزین برای مصرف کنندگان و افت هزینه صنایع بزرگ مصرف کننده انرژی خواهد شد. موضوع امیدوارکننده دیگر حمایت مدیران شرکت های بزرگ فناوری از ترامپ است و این یعنی آمریکا در حوزه صنایع آینده از جمله هوش مصنوعی، اتوماسیون، روباتیکس و .. پیشرو باقی خواهد ماند. دولت ترامپ نه تنها مانعی در برابر رشد این شرکت ها و بخش ها ایجاد نمی کند بلکه به رونق آنها کمک خواهد کرد. این عامل، رقابت پذیری آمریکا را تضمین خواهد کرد.
بد
اما واقعیت این است که تحقق اهداف ترامپ در حوزه های مختلف نه تنها زمانبر است بلکه تاثیرگذاری آنها قطعی نیست و به عوامل گوناگون وابسته است. رشد بالاتر اقتصاد و تورم کمتر در اثر کاهش مالیات ها و حذف مقررات دست و پاگیر، در بلندمدت تحقق خواهد یافت و در کوتاه مدت، اقداماتی نظیر بالا بردن تعرفه کالاهای وارداتی به آمریکا سبب افزایش نرخ تورم می شود. تردیدی وجود ندارد که رشد تعرفه ها، جنگ تجاری و کاستن از وابستگی به کالاهای وارداتی از چین به رشد تورم منجر می شود. میزان لطمه ای که به اقتصاد وارد می شود به میزان تعرفه و دیگر سیاست های حمایت گرابانه وابسته است. نکته دیگر این است که اخراج مهاجران غیرقانونی به کاهش نرخ رشد اقتصاد، رشد هزینه تولید و افزایش فشارهای تورمی منجر می شود. در نهایت اگر کاهش مالیات ها دائمی باشد و راهی برای بالا بردن درآمد دولت پیدا نشود وضعیت مالی دولت بسیار بدتر خواهد شد. مسلما تحقق این پیش بینی های منفی به اعتماد مصرف کنندگان و سرمایه گذاران لطمه وارد می کند و سیستم اقتصادی آمریکا دچار مشکلات عمیق خواهد شد.
مبهم
ترامپ در دوره نخست ریاست جمهوری اش تدابیری علیه چین اتخاذ کرد و این بار هم چین و برخی شرکای تجاری آمریکا را به اعمال تعرفه تهدید کرده است. این یعنی افق روابط تجاری آمریکا با چین و .. مشخص نیست. با آنکه ترامپ وعده داده برخی تنش های ژئوپلیتیک را رفع کند از جمله به جنگ اوکراین و تنش ها در خاورمیانه پایان دهد اما وعده های او در باره اعمال فشار تجاری بر شرکای تجاری آمریکا زمینه تنش های جدید را فراهم خواهد کرد و این تنش ها اثرات نامشخص اقتصادی برای آمریکا و جهان خواهند داشت. مسیر سیاست های پولی بانک مرکزی آمریکا از اقدامات ترامپ و نیز فشارهایی که او بر این نهاد وارد خواهد کرد تاثیر خواهد پذیرفت. ترامپ هفته پیش گفت درخواست می کند نرخ های بهره فورا پایین آورده شود. این جمله بسیار نگران کننده است زیرا نه تنها نشان می دهد ترامپ قصد دخالت در سیاست های بانک مرکزی را دارد بلکه اگر این فشارها موثر واقع شود همه باید برای دوره نرخ بالای تورم آماده باشند.
سناریوی مطلوب کاهش تورم و بالا رفتن نرخ رشد اقتصاد است اما درباره تحقق این سناریو قطعیت وجود ندارد. برخی تحلیلگران معتقدند باید صبور بود و آینده را بر مبنای اقدامات روزهای اخیر ترامپ پیش بینی نکرد.
اگر سناریوی منفی تحقق یابد یعنی اقدامات ترامپ به کاهش نرخ رشد و رشد تورم منجر شود آنگاه اقتصاد جهان و اقتصاد آمریکا لطمه خواهند دید، بازارها بی ثبات تر می شوند و برای مدت طولانی فعالیت های اقتصادی و .. به شدت کاهش خواهد یافت. ابهام اجازه نخواهد داد فعالیت ها رشد کند. در سناریوی مثبت، ترامپ ملایم رفتار می کند و اجازه می دهد بانک مرکزی مستقل عمل کند. در این حالت نرخ تورم به تدریج کاهش می یابد و اقتصاد رونق نسبی خواهد داشت.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.