تنها چند روز تا شروع دوران ریاست جمهوری ترامپ باقی است و درباره این دوره نگرانی وجود دارد. مسلما این نگرانی غیرمنطقی نیست اما این پرسش مطرح است که چقدر باید نگران بود. در مطلب حاضر به محتوای گزارش جدید سازمان ملل درباره افق اقتصاد جهان در سال جاری و نیز دو سناریو درباره دوره ریاست جمهوری ترامپ اشاره شده است. هیچکس نمی تواند با قطعیت درباره آینده اظهارنظر کند اما بر مبنای شرایط کنونی و وعده های ترامپ ..
بورس24 : به زمان شروع دوره ریاست جمهوری ترامپ نزدیک شده ایم و همچنان سناریوهای مختلف درباره وضعیت اقتصاد جهان در سال جاری و چهار سال آینده مطرح می شود. دوره ریاست جمهوری ترامپ قطعا دورانی پرالتهاب خواهد بود و احتمال های مختلف درباره آن مطرح است یعنی نه می توان مطمئن بود شرایط به شدت بد خواهد شد و نه می توان مطمئن بود شرایط خوب خواهد بود. در هفته های آینده بر مبنای اقداماتی که ترامپ از روز نخست ریاست جمهوری اش انجام خواهد داد می توان به نتایجی درباره افق اقتصاد جهان دست یافت. در مطلب حاضر به برخی دیدگاه ها درباره تاثیر ترامپ بر اقتصاد جهان اشاره می کنیم.
دیدگاه سازمان ملل
سازمان ملل در گزارش جدید خود پیش بینی کرده سال جاری میلادی نرخ رشد اقتصاد جهان مانند سال پیش 2.8 درصد خواهد بود و دو اقتصاد بزرگ یعنی آمریکا و چین سبب بالاتر نبودن نرخ رشد اقتصاد جهان هستند. واقعیت این است که این دو اقتصاد در مجموع سهمی بسیار بزرگ از تولید ناخالص داخلی جهان، حجم تجارت، سرمایه گذاری، نفوذ سیاسی و ژئوپلیتیک و .. را دارند و طبیعی است که حتی یک تحول کوچک در هر کدام اثرات بسیار بزرگ بر جهان دارد چه رسد به تحولاتی نظیر به ریاست جمهوری رسیدن ترامپ در آمریکا یا تداوم ضعف در اقتصاد چین.
از دید سازمان ملل، سال جاری میلادی نرخ رشد اقتصاد آمریکا و چین پایین تر از سال پیش است، در اروپا وضعیت به ثبات خواهد رشد و در اقتصادهای در حال توسعه بویژه هند و اندونزی وضعیت بهتر می شود.
بین سال های 2010 تا 2019 متوسط نرخ رشد اقتصاد جهان 3.2 درصد بود. سال جاری نرخ رشد پایین تر از آن رقم است البته رشد ادامه می یابد و شاهد رکود نخواهیم بود. عواملی نظیر فشارهای جمعیتی، میزان بالای بدهی ها، میزان پایین سرمایه گذاری، رشد اندک بهره وری و .. سبب پایین بودن نرخ رشد اقتصاد جهان در سال جاری می شوند و ممکن است در سال آینده هم وضعیت به همین شکل باشد.
در گزارش سازمان ملل آمده نرخ رشد اقتصاد آمریکا از 2.8 درصد سال گذشته به 1.9 درصد در سال جاری کاهش خواهد یافت. همچنین نرخ رشد اقتصاد چین از رقم تخمینی 4.9 درصد درسال گذشته به 4.8 درصد در سال جاری کاهش می یابد زیرا مصرف رشد نکرده و برنامه های دولت برای حل مشکلات عمیق از جمله بحران در بخش مسکن کافی نیستند. وضعیت اقتصاد اروپا سال جاری بهتر از سال قبل است. انتظار می رود نرخ رشد اقتصاد اروپا از 0.9 درصد در سال قبل به 1.3 درصد در سال جاری افزایش یابد. در جنوب آسیا نرخ رشد بالاترین میزان در جهان خواهد بود. پیش بینی می شود نرخ رشد این منطقه سال جاری و سال آینده به ترتیب 5.7 درصد و 6 درصد باشد. نرخ رشد اقتصاد هند سال جاری و سال آینده به ترتیب 6.6 درصد و 6.8 درصد خواهد بود. از نظر سازمان ملل بانک های مرکزی بزرگ سال جاری نیز نرخ های بهره را پایین خواهند آورد زیرا تورم کاهش می یابد. پیش بینی شده نرخ تورم جهان از 4 درصد در سال گذشته به 3.4 درصد در سال جاری کاهش خواهد یافت. در گزارش سازمان ملل از کشورها خواسته شده برای غلبه بر چالش های بزرگ از جمله تغییرات آب و هوایی و بدهی همکاری کنند.
نقش ترامپ
ترامپ در دوره تبلیغات ریاست جمهوری وعده های متعدد داد اما بزرگ ترین تاثیری که پیش بینی شده ترامپ در سال جاری بر اقتصاد جهان دارد تاثیری است که با اعمال تعرفه های بالاتر بر کالاهای وارداتی به آمریکا اعمال خواهد شد. درباره میزان این تعرفه های هنوز اطمینان و قطعیت وجود ندارد در نتیجه سناریوهای مختلف مطرح است.
در سناریوی نخست ترامپ اقدامات بزرگ برای اعمال فشار بر چین، کانادا و .. انجام نخواهد داد و این یعنی تنش تجاری شدت پیدا نخواهد کرد. اگر مذاکرات شروع شود و طرف ها به نتایجی برسند وضعیت بازارها و اقتصادها بد نخواهد شد و نرخ رشد اقتصاد جهان مانند سال گذشته خواهد بود. در این سناریو دولت چین اقداماتی برای کمک به اقتصاد این کشور انجام می دهد و اقتصاد به ثبات می رسد البته انتظار می رود نرخ رشد پایین تر از سال جاری باشد. همچنین در این سناریو شاخص دلار رشد نخواهد کرد و بازار مواد خام تا اندازه ای رونق پیدا می کند.
در سناریوی دوم، اقدامات ترامپ بسیار تند و آشوب زا خواهد بود و در این حالت چین و شرکای تجاری بزرگ آمریکا به این اقدامات واکنش نشان می دهند. این یک سناریوی منفی برای بازارها و اقتصاد جهان خواهد بود. اگر تنش های تجاری به جنگ تجاری تبدیل شود نرخ های رشد پایین تر از پیش بینی های کنونی خواهد بود و بازارها لطمه خواهند دید. در این سناریو حداقل برای مدتی شرایط منفی است و سرمایه گذاران با احتیاط رفتار خواهند کرد. پیش بینی تحولات بازارها در این سناریو بسیار دشوار است اما حداقل این است که سال جاری وضعیت مطلوب نخواهد بود. در این سناریو شاخص دلار رشد می کند و اختلال هایی در بازارهای مختلف مشاهده خواهد شد.
برخی تحلیلگران معتقدند آنچه رخ خواهد داد شبیه سناریوی نخست خواهد بود و تعادل بازارها بر هم نخواهد خورد. به باور آنها مشاوران ترامپ توصیه های لازم را به او خواهند کرد و او اقدامات تند انجام نخواهد داد بنابراین نباید درباره افق بازارها دچار وحشت بود.
هفته پیش رو دوره چهار ساله ریاست جمهوری ترامپ شروع می شود و قطعا او تلاش می کند به وعده هایی که داده عمل کند. او این بار پخته تر عمل خواهد کرد زیرا می داند که چین به فشارهای تجاری و غیرتجاری او واکنش تند نشان خواهد داد. تضعیف اروپا به زیان آمریکا خواهد بود و رشد ارزش دلار که در اثر اقدامات ترامپ رخ خواهد داد در نهایت به اقتصاد آمریکا هم لطمه وارد خواهد کرد.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.