تنش های تجاری ادامه پیدا کرده و تاثیر آن را بر بازارهای مختلف و روابط کشورها با آمریکا شاهد هستیم. قیمت طلا امروز به رکورد جدید رسید و در بورس های بزرگ شاخص ها کاهش یافته اند. تنش های تجاری کنونی ویژگی های منحصربفرد دارد و برای درک تاثیر این تنش ها باید این ویژگی ها را شناخت. در مطلب حاضر به شش ویژگی تنش های کنونی و روابط چین و آمریکا اشاره شده است.

بورس24 : تنش های تجاری از چند ماه پیش تاکنون و بویژه در دو هفته اخیر مهم ترین عامل موثر بر عملکرد بازارها بوده و انتظار می رود در آینده قابل پیش بینی این عامل یکی از چند عامل موثر بر رفتار سرمایه گذاران، مصرف کنندگان، شرکت ها و دولت ها باشد.
تنش هایی که از زمان ورود ترامپ به کاخ سفید شروع شده ویژگی های مختلف دارد و برای درک تاثیر این تنش ها باید این ویژگی ها شناخته شود. در مطلب حاضر به این ویژگی ها و روابط چین و آمریکا در سال های آینده اشاره می شود.
ویژگی های مهم
نخستین ویژگی تنش های تجاری کنونی، ابهامی است که بوجود آورده است. تنش های تجاری بین کشورها همواره وجود داشته زیرا دولت ها برای حمایت از شرکت ها و صنایع داخلی اقداماتی انجام می دهند که سبب برتری بازیگران داخلی در برابر شرکت های خارجی می شود و این امر با واکنش کشورهای دیگر مواجه می شود.
اما تنش های تجاری کنونی حاصل تعرفه هایی است که ترامپ به شکل ناگهانی بر کالاهای تقریبا تمامی کشورهای جهان و حتی همپیمان های آمریکا اعمال کرده و پس از چند روز بخش اعظم آنها را برای سه ماه به حالت تعلیق در آورده است. سپس او برخی کالاها را از تعرفه معاف کرده و تاکید کرده که بخش های مختلف را بررسی خواهد کرد تا در صورت لزوم بر آنها تعرفه اعمال کند. این یعنی وضعیت بسیار نامشخص است و شرکت ها، بانک های مرکزی و سرمایه گذاران هیچ تصویر شفافی از آینده در ذهن ندارند.
دومین ویژگی تنش های تجاری کنونی این است که این تنش ها فراگیر هستند و لطمات بزرگ به اقتصاد جهان وارد می کنند. نهادهای بین المللی و بانک های بزرگ در گزارش های جدید خود نسبت به رخ دادن رکود در اقتصاد آمریکا و کاهش نرخ رشد اقتصادهای بزرگ در سال جاری هشدار داده اند. از پیش تحلیلگران معتقد بودند نرخ رشد اقتصادهای بزرگ سال جاری کمتر از سال قبل خواهد بود. تنش های تجاری یک عامل منفی بزرگ و جدید است که سبب ضعف اقتصاد جهان می شود.
سومین ویژگی این تنش ها، کاهش شدید ارزش دلار است. ترامپ با شعار کمک به رونق اقتصاد آمریکا وارد کاخ سفید شد و تصور می شد تحقق وعده های او به رشد شدید ارزش دلار منجر می شود.
اما به دلیل اثرات منفی تعرفه ها بر اقتصاد آمریکا و کاهش اتکاپذیری اقتصاد این کشور، ارزش دلار زیر فشار قرار گرفته است. عملکرد شاخص دلار در سال جاری میلادی تاکنون بسیار منفی است و بعید نیست این وضعیت حفظ شود. دلار دیگر حوزه امن سرمایه گذاری نیست و سرمایه گذاران به سمت طلا و ارزهایی نظیر ین و یورو حرکت کرده اند. ضعف اقتصاد آمریکا بانک مرکزی این کشور را وادار می کند نرخ های بهره را پایین آورد و این عامل هم بر ارزش دلار فشار وارد خواهد کرد.
چهارمین ویژگی تنش های کنونی رونق بازار طلاست. قیمت طلا سال جاری میلادی تاکنون یعنی حدود 100 روز اخیر رشد حدود 25 درصدی داشته و به رکوردهای جدید رسیده است. رشد قیمت طلا هم حاصل تنش های تجاری و غیرتجاری است و هم حاصل تمایل بانک های مرکزی به کاستن از سهم دلار در ذخایر خود و افزودن بر سهم طلا. بانک های مرکزی همواره به خرید طلا می پردازند اما تحولات اخیر در تجارت جهانی و تنش ها سبب جذابیت این فلز شده است. سال پیش میزان خرید طلا از سوی بانک های مرکزی بسیار بالاتر از سال های قبل از آن بود. سرمایه گذاران هم به سمت طلا حرکت کرده اند.
تشدید رقابت و تنازع بین آمریکا و چین ویژگی بعدی تنش های کنونی است. ترامپ بر کالاهای وارداتی از چین تعرفه 145 درصدی اعمال کرده و چین در واکنش به این اقدام تعرفه 125 درصدی برای کالاهای صادراتی آمریکا اعمال کرده است. اگرچه انتظار می رود دو طرف مذاکرات تجاری را شروع کنند و به توافق هایی برسند اما هیچگاه در گذشته دو کشور تا این اندازه تنش در روابط شان نداشته اند.
ششمین ویژگی تنش های کنونی تاثیر آنها بر تغییر زنجیره های بین المللی تامین و ائتلاف های تجاری منطقه ای و جهان است. از آنجا که آمریکا بزرگ ترین اقتصاد جهان است و ترامپ سیاست های حمایت گرایانه را دنبال کرده ساختار تجاری جهان و زنجیره های عرضه در جهان در حال تغییر است زیرا این باور وجود دارد که آمریکا منزوی خواهد شد و دیگر جایگاه قبلی را در جهان نخواهد داشت. کشورها و شرکت های بزرگ در حال برنامه ریزی برای فعالیت در دنیایی متفاوت هستند. اخیرا چین بر تلاش های خود برای گسترش روابط تجاری با کشورهای شرق آسیا افزوده است. اروپایی ها هم باید تغییرات عمیق در سیاست های تجاری و اقتصادی خود ایجاد کنند.
روابط چین و آمریکا
چین از همان ابتدا اعلام کرد به خواست آمریکا در حوزه تجاری تن نمی دهد و تا آخر مبارزه خواهد کرد. روابط چین و آمریکا با روابطی که ژاپن، کانادا، مکزیک با کشورهای دیگر با آمریکا دارند بسیار متفاوت است. چین رقیب اصلی آمریکا در صحنه سیاسی و اقتصادی در جهان است و حوزه نفوذ چین در دو دهه اخیر به سرعت رشد کرده است. دولت چین با مذاکره مخالف نیست اما تن دادن به خواست آمریکا اقدامی غیرقابل قبول برای شی جین پینگ است زیرا اگر او ضعف نشان دهد توانیی مدیریت کشوری بزرگ را از دست خواهد داد.
ترامپ گفته منتظر تماس تلفنی چین است اما او باید برای مدت طولانی منتظر بماند. رییس جمهوری چین با تقویت روحیه ملی گرایی به قدرتمندترین رهبر چین در چند دهه اخیر تبدیل شده نه با تسلیم شدن در برابر خواست قدرت های دیگر. مذاکره با آمریکا بر مبنای شرایطی که ترامپ تعیین می کند هرگز گزینه مورد تمایل آقای شی نیست. تحلیلگران معتقدند سرعت کاهش روابط تجاری و اقتصادی آمریکا و چین افزایش خواهد یافت و بر رقابت دو کشور در حوزه های مختلف افزوده می شود. افق روابط چین و آمریکا بسیار متفاوت افق روابط دیگر کشورها با آمریکاست زیرا چین در نظام جهانی رقیب بزرگ آمریکاست.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.