بازار ارزهای معتبر در چند ماه اخیر بسیار بی ثبات بوده و شاخص دلار به شدت کاهش یافته است. مثل دیگر بازارها، افق دلار هم مبهم است اما می توان انتظار داشت فشارها بر ارزش این ارز ادامه یابد. در مطلب حاضر به برخی احتمال ها درباره آینده و دلایل وضعیت کنونی بازار ارزهای معتبر اشاره شده است.

بورس24 : در هفته های اخیر تغییرات ارزش دلار در برابر یورو و پوند بزرگ بوده و رقم شاخص دلار کاهش یافته است. این هفته داده های مهم از اقتصاد آمریکا و اروپا منتشر می شود و این داده ها در کنار اخبار تعرفه ها بر بازارها تاثیر خواهند گذاشت.
عملکرد شاخص دلار سال جاری میلادی تاکنون بسیار منفی بوده و عامل اصلی کاهش شدید ارزش دلار در برابر ارزهای معتبر، اقدامات تعرفه ای ترامپ است. در واقع دلار قربانی بزرگ برنامه های تجاری ترامپ است. هراس درباره اثرات جنگ تجاری بر اقتصاد آمریکا سبب کاهش ارزش دلار شده و بعید نیست این کاهش ادامه یابد البته پیش بینی شده هفته جاری شاخص دلار رشد خواهد کرد.
روز جمعه شاخص بلومبرگ از ارزش دلار به پایین ترین میزان در شش ماه اخیر کاهش یافت و این کاهش پس از اقدام تعرفه ای چین علیه کالاهای صادراتی آمریکا رخ داد. آمریکا تعرفه ها بر کالاهای چینی را به 145 درصد بالا برده و چین تعرفه بر کالاهای آمریکایی را به 125 درصد بالا برده است.
ین ژاپن، فرانک سوییس و طلا از تحولات تعرفه ای اخیر سود برده اند. هفته پیش قیمت طلا به ارقام بی سابقه جدید افزایش یافت. بر جذابیت ین و فرانک هم افزوده شده است. ارزش یورو در برابر دلار به بالاترین میزان در سه سال اخیر رسیده است.
یک نکته بسیار مهم این است که برخی عوامل بلندمدت نیز بر ارزش دلار فشار وارد کرده اند. برای مثال نشانه های ضعف در شاخص های مهم اقتصاد آمریکا و رشد شدید بدهی های این کشور در کنار کاهش قابل اتکا بودن آمریکا در صحنه جهان جایگاه دلار را تهدید می کند و سبب کاهش ارزش این ارز شده است.
در حال حاضر هم عواملی که بیان شد و هم برنامه هایی که ترامپ علیه کشورهای دیگر اجرا کرده به کاهش جذابیت دلار منجر شده است. در واقع برنامه های ترامپ صرفا تجاری نیستند. ترامپ در حال منزوی کردن آمریکاست. رویکرد ترامپ در قبال عضویت آمریکا در ناتو و برخی نهادهای بین المللی دیگر سبب نگرانی کشورها شده است.
هیجان کنونی در بازار ارزهای معتبر در آینده کاهش خواهد یافت اما اگر برنامه های ترامپ چه در حوزه تجاری و اقتصادی و چه ژئوپلیتیک ادامه پیدا کند دلار در مسیر نزولی حرکت خواهد کرد.
در هفته های اخیر عملکرد بورس آمریکا نیز عموما منفی بوده است. نگرانی درباره افق اقتصاد آمریکا و لطمات تعرفه ها به شرکت ها از ریسک پذیری سرمایه گذاران کاسته است. یک نکته مهم این است که وضعیت کنونی اقتصاد آمریکا با آنچه چند ماه پیش تصور می شد بسیار متفاوت است. پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری این باور را ایجاد کرده بوده که برنامه های او از جمله کاهش مالیات ها به رونق اقتصاد و بورس منجر می شود. در آن دوره شاخص دلار رشد کرد اما اخیرا شرایط کاملا متفاوت بوده است.
تعرفه هایی که ترامپ علیه تقریبا تمام کشورها اعلام کرده سبب ضعف اقتصاد آمریکا خواهد شد زیرا از مصرف مردم و سرمایه گذاری شرکت ها خواهد کاست. ترامپ تعرفه ها را برای نود روز به حالت تعلیق درآورده اما آنها را لغو نکرده بنابراین مشخص نیست پس از این سه ماه چه رخ خواهد داد. نگرانی ادامه دارد و زیان های وضعیت کنونی به اقتصاد آمریکا بیشتر خواهد شد.
در هفته ها و ماه های آینده تکلیف برخی موضوع ها مشخص خواهد شد. درباره روابط تجاری آمریکا با دیگر کشورها سناریوهای مختلف مطرح است. تحلیلگران خوشبین معتقدند او در نهایت با بسیاری کشورها که مبادلات تجاری بالا با آمریکا دارند بر سر تعرفه ها به توافق خواهد رسید. این توافق ها به کاهش نگرانی و رشد ارزش دلار و شاخص بورس آمریکا منجر خواهد شد. عده ای نیز بدبین هستند و معتقدند موضوع تعرفه ها همچنان مطرح خواهد بود و سبب ضعف اقتصاد آمریکا می شود در نتیجه دلار افول خواهد کرد. ضعف اقتصاد آمریکا بانک مرکزی این کشور را مجبور می کند نرخ های بهره را پایین آورد و این به زیان دلار است.
ابتدای سال جاری میلادی رقم شاخص دلار 108.5 بود و حالا این رقم به 100 رسیده است. سرمایه گذاران در حال کاهش سهم دارایی های آمریکایی در سبد دارایی خود هستند.
دیدگاه برخی تحلیلگران بسیار منفی است. آنها معتقدند بحران مالی رخ نخواهد داد اما رکود قطعا رخ می دهد و شاید مدت و عمق آن زیاد باشد. از پیش برخی بانک های سرمایه گذاری به افزایش احتمال رخ دادن رکود در 12 ماه آینده اشاره کرده اند. تحقق این سناریو حاصل جنگ تجاری آمریکا و چین، باقی ماندن تعرفه ها بر کالاهای وارداتی به آمریکا از کشورهای دیگر، تداوم حمایت گرایی آمریکا و ضعف کلی اقتصاد جهان است.
از اواخر سال پیش به دلیل تحولات اقتصادی و سیاسی در جهان شاهد تغییراتی در بازارهای مختلف از جمله بازار ارزهای معتبر بوده ایم. هر چه برنامه های ترامپ بیشتر اختلال ایجاد کند ریسک ها بیشتر می شود. دیدگاه بانک مرکزی آمریکا درباره افق اقتصاد این کشور چندان منفی نیست. جروم پاول رییس بانک مرکزی آمریکا گفته این اثرات زودگذر هستند و بانک مرکزی فعلا تغییری در نرخ های بهره نخواهد داد. این درحالیستکه پیش بینی شده امسال در آمریکا نرخ های بهره چهار بار پایین آورده خواهد شد.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.