وضعیت بازارها این هفته هم نگران کننده بوده و بر ابهام و نگرانی سرمایه گذاران افزوده شده است. عملکرد بورس آمریکا این هفته کمی مثبت است اما سقوط هفته های اخیر جبران نشده است. به باور بسیاری از تحلیلگران تنش در روابط آمریکا و چین شدت پیدا می کند اما در نهایت دو طرف به توافق هایی خواهند رسید. این هفته قیمت طلا به شدت رشد کرده اما دلار یک قربانی بزرگ تنش ها بوده است. در مطلب حاضر به تقویم اقتصاد جهان در هفته پیش رو و برخی روندهای جدید اشاره شده است.

بورس24 : نوسان شاخص های مالی، قیمت مواد خام و ارزش ارزهای معتبر هفته جاری شدید بوده و تنش های تجاری بین آمریکا و چین شدت پیدا کرده است. این هفته ترامپ تعرفه های اخیر بر کالاهای صادراتی کشورها به آمریکا را برای 90 روز به حالت تعلیق درآورد البته این شامل چین نمی شود. تعرفه ها بر کالاهای وارداتی از چین به 145 درصد بالا برده شده است. چین هم تعرفه بر کالاهای وارداتی از آمریکا را به 125 درصد بالا برده است.
تنش های تجاری سبب نگرانی سرمایه گذاران شده و شاهد بی ثباتی بازارها و کاهش ریسک پذیری سرمایه گذاران هستیم. چند روند نمایان شده که به آنها اشاره می کنیم.
روند نخست، نگرانی درباره رخ دادن رکود در اقتصاد آمریکاست. نشانه های جدید از ضعف مصرف و افت نرخ تورم در آمریکا نمایان شده است. کاهش نرخ تورم به خودی خود یک تحول مثبت است اما در شرایط کنونی به دلیل هراس بازیگران اقتصاد درباره افق اقتصاد آمریکا و اقتصاد جهان، کاهش مصرف می تواند مقدمه رخ دادن رکود باشد.
روند دوم، تشدید تنش ها بین چین و آمریکاست. هفته جاری تعرفه ها بالا برده شده و به نظر می رسد برای مدتی این وضعیت نگران کننده ادامه پیدا خواهد کرد اما چین و آمریکا در نهایت مذاکره خواهند کرد و به توافق هایی خواهند رسید. تعرفه ها در این سطح باقی نخواهند ماند. اگر مذاکرات دیر انجام شود اثرات منفی تنش ها بر اقتصاد جهان بسیار بزرگ تر خواهد بود. البته نباید فراموش کرد که چین و آمریکا هرگز دوست نخواهند شد.
سومین روند، ضعف بازار مواد خام است. هفته جاری نوسان قیمت نفت و فلزات پایه زیاد بوده و قیمت نفت کاهش یافت. قیمت هر بشکه نفت برنت و نفت آمریکا به ترتیب در محدوده 64 دلار و 60 دلار قرار گرفته است. در بازار فلزات پایه قیمت مس و روی به ترتیب 9100 دلار و 2650 دلار است. بدون شک ضعف اقتصاد جهان به زیان بازار مواد خام تمام خواهد شد. حتی اگر تنش های تجاری وجود نداشته باشد سال جاری نرخ رشد اقتصادهای بزرگ پایین تر از سال پیش است و به همین دلیل بازار مواد خام رونق ندارد. تاثیر تنش های تجاری بر بازارها منفی است.
چهارمین روند افول شاخص دلار است. این هفته هم عملکرد شاخص دلار منفی بوده و رقم آن در سطح 100 است. هراس درباره افق اقتصاد آمریکا به ارزش دلار لطمه وارد کرده است. عملکرد شاخص دلار در سال جاری میلادی تاکنون بسیار منفی است. ابتدای سال رقم این شاخص 108 بود. شاهد جذابیت ین ژاپن و برخی ارزهای دیگر هستیم.
هفته پیش رو
هفته آینده نه تنها داده های مهم از اقتصاد چین، آمریکا و اروپا منتشر می شود بلکه بانک مرکزی اروپا و بانک مرکزی کانادا نشست سیاستگذاری خواهند داشت و نتیجه این نشست ها در کنار محتوای گزارش ها از اقتصادهای بزرگ و اخبار از تنش های تجاری بر بازارها تاثیر می گذارند.
تقویم اقتصاد جهان
روز دوشنبه وضعیت تجاری چین در ماه گذشته میلادی مشخص خواهد شد و دو تن از مقامات بانک مرکزی آمریکا درباره وضعیت اقتصاد و نرخ های بهره سخن می گویند. همچنین گزارش ماهانه اوپک درباره وضعیت بازار و افق تقاضا منتشر می شود. انتظار می رود در آینده تغییراتی در وضعیت تجاری چین ایجاد شود زیرا تعرفه ها بر قیمت ها و تقاضا تاثیر می گذارند. در این روز همچنین وضعیت تولید صنعتی ژاپن مشخص خواهد شد.
روز سه شنبه وضعیت تولید صنعتی در منطقه یورو، نرخ تورم در کانادا و شاخص بهای واردات و صادرات در آمریکا اعلام می شود. همچنین تغییرات ذخیره نفت آمریکا در هفته جاری مشخص خواهد شد. این هفته عملکرد بازار نفت منفی بوده است. نیروهایی که بر بازار وارد می شوند منفی و قدرتمند هستند یعنی شاهد ضعف تقاضا و رشد عرضه هستیم. رشد تقاضای جهانی برای نفت در سال جاری اندک است. تنش های تجاری یک عامل جدید فشار بر بازار نفت است.
روز چهارشنبه پنج داده بسیار مهم از اقتصاد چین منتشر می شود: نرخ رشد اقتصاد در سه ماهه نخست امسال، وضعیت تولید صنعتی، خرده فروشی، شاخص قیمت مسکن و سرمایه گذاری ثابت. این داده ها وضعیت کلی اقتصاد چین را به نمایش می گذارند. تنش های تجاری به چالش های دیگر اقتصاد چین از جمله بحران بی اعتمادی مردم و بحران در بخش مسکن این کشور که از دو تا سه سال پیش وجود داشته اند اضافه شده است. در این روز همچنین وضعیت خرده فروشی و تولید صنعتی در آمریکا و نرخ تورم و شاخص بهای تولیدکننده در انگلستان اعلام می شود و بانک مرکزی کانادا نشست سیاستگذاری خواهد داشت.
روز پنجشنبه در آمریکا وضعیت بازار کار در هفته قبل، موارد شروع ساخت مسکن و شاخص فعالیت های تولیدی فدرال رزرو فیلادلفیا اعلام می شود. همچنین بانک مرکزی اروپا نشست سیاستگذاری خواهد داشت و انتظار می رود نرخ های بهره پایین آورده شود. در این روز شاخص بهای تولیدکننده در آلمان اعلام می شود.
روز جمعه بازارهای آمریکا و کانادا تعطیل هستند. در این روز یکی از مقامات بانک مرکزی آمریکا درباره وضعیت اقتصاد و نرخ های بهره اظهارنظر خواهد کرد.
به دلیل تصمیم های ترامپ درباره تعرفه ها، بازارها دچار بی ثباتی هستند و احتمال رخ دادن رکود افزایش یافته است. تاثیر رویدادهای هفته های اخیر بر مصرف کنندگان، سرمایه گذاران و شرکت ها منفی است و از ریسک پذیری کاسته شده است. شاید این وضعیت برای مدت طولانی باقی بماند. هنوز مشخص نیست برنامه های ترامپ برای رابطه تجاری با دیگر کشورها چیست. او تلاش می کند کسری تجاری آمریکا را از میان ببرد. واکنش ها به اقدامات تعرفه ای او سبب ضعف اقتصاد جهان می شود.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.