عملکرد شاخص دلار فصل کنونی که فردا پایان می یابد منفی بوده و در مقابل، قیمت مس در این فصل رشد کرده است. بازارهای به دلایل مختلف بویژه به دلیل سیاست های ترامپ بسیار بی ثباتی هستند. پرسش مهم سرمایه گذاران این است که در ماه های آینده وضعیت بازارها چگونه خواهد شد. آیا جایگاه دلار در مبادلات تجاری و سیستم مالی جهان تضعیف می شود و قیمت مس سقوط خواهد کرد؟

بورس24 : در پایان فصل نخست سال جاری میلادی هستیم و وضعیت اکثر بازارها مطلوب نیست. با توجه به شرایط جهان انتظار می رود بی ثباتی و هراس ادامه یابد. در دوره کنونی موضوع تعرفه ها مهم ترین عامل موثر بر رفتار سرمایه گذاران، مصرف کنندگان و بانک های مرکزی است. این هفته ترامپ مجموعه ای جدید از تعرفه ها بر کالاهای وارداتی به آمریکا را اعلام می کند و تاثیر منفی این عامل را مشاهده خواهیم کرد.
از پیش سیاست اعمال فشار بر شرکای تجاری آمریکا اثرات مخرب بر بازارها و اقتصاد جهان داشته است. بر مبنای رویدادهای هفته های اخیر و برنامه هایی که دولت ترامپ معرفی کرده سرمایه گذاران باید برای تحولات بزرگ در فصول و سال های آینده آماده باشند. در مطلب حاضر به وضعیت بازار مس و جایگاه دلار اشاره می کنیم.
سقوط فلز سرخ؟
فردا سه ماهه نخست سال جاری پایان می یابد. عملکرد بازار مس در فصل کنونی مثبت بوده و قیمت هر تن از این فلز مهم پایه در بورس لندن به نزدیک 10 هزار دلار رسیده است. در بورس نیویورک قیمت ها در مرز 12 هزار دلار قرار گرفته است. از مس در بسیاری از بخش های اقتصاد جهان استفاده می شود و به همین دلیل وضعیت بازار این فلز معیاری از اقتصاد جهان است.
حرکت جهان به سمت تولید میزان بالاتر انرژی تجدیدپذیر، افزایش بودجه دفاعی در اروپا، توسعه شبکه های برق در اقتصادهای بزرگ در حال توسعه و نوظهور و .. همگی به رشد سریع مصرف مس منجر می شوند و این درحالیستکه تولید با سرعت کمتر در حال افزایش است. بدین ترتیب در بلندمدت بازار با کسری مواجه می شود و می توان انتظار داشت قیمت ها بالاتر رود.
پیش بینی های مختلف درباره میزان رشد تقاضا برای مس در سال های آینده مطرح است. آژانس بین المللی انرژی معتقد است در سال 2030 میزان مصرف سالانه مس به 31 میلیون تن می رسد یعنی رشد 20 درصدی نسبت به اکنون. همچنین انتظار می رود در سال 2040 میزان مصرف به 36 میلیون تن برسد.
تحلیلگر بانک آمریکا معتقد است رشد شدید قیمت مس در بورس نیویورک حاصل رشد واردات است. معامله گران تلاش می کنند قبل از اعمال شدن تعرفه بر مس وارداتی تا جایی که ممکن است از این فلز وارد کنند. در بازار جهانی مازاد مس وجود ندارد و رشد تقاضا به افزایش قیمت ها منجر می شود. ترامپ تهدید کرده بر مس وارداتی به آمریکا تعرفه اعمال می کند. شاید این اقدام همین هفته انجام شود. تحلیلگران بانک گلدمن ساکس معتقدند بزودی بر مس و بسیاری فلزات دیگر که به آمریکا وارد می شود تعرفه اعمال خواهد شد.
یک نکته مهم درباره قیمت مس در هفته های اخیر این است که رشد قیمت ها تااندازه ای حاصل نگرانی درباره اعمال شدن تعرفه بر مس وارداتی به آمریکا بوده و تحلیلگران بانک بی ان پی پاریباس می گویند هنگامیکه این تعرفه اعمال شود قیمت مس سقوط خواهد کرد زیرا تقاضای اضافی هفته های اخیر از میان می رود.
نزول جایگاه دلار!
عملکرد شاخص دلار در سال جاری میلادی تاکنون یعنی سه ماهه نخست سال منفی بوده است. ابتدای سال رقم شاخص دلار 108.5 بود و اکنون 104 است. تغییرات ارزش دلار در برابر ارزهای معتبر در سه ماه اخیر بزرگ بوده است. ارزش دلار از وضعیت اقتصاد آمریکا، اقدامات ترامپ، تنش های ژئوپلیتیک و سیاست های بانک های مرکزی بزرگ بیشترین تاثیر را پذیرفته است.
در دو نشستی که بانک مرکزی آمریکا در فصل کنونی برای تعیین نرخ های بهره برگزار کرد تغییری در نرخ ها اعمال نشد. این نهاد ترجیح داده منتظر بماند تا ابهام ها رفع شود. رییس بانک مرکزی آمریکا تاثیر تعرفه ها را موقت توصیف کرده است و شاید تا پایان سال نرخ های بهره چند بار پایین آورده شود. به تدریج اثرات تعرفه های اعمال شده بر کالاهای وارداتی به آمریکا نمایان می شود.
در این میان تحلیلگران دویچه بانک می گویند اگر بانک مرکزی آمریکا کمک به همپیمان های آمریکا در دوران های سخت را کنار گذارد جهان تلاش خواهد کرد اتکا خود را به دلار آمریکا کم کند و این آغاز حذف دلار از معاملات و ساختار مالی جهان خواهد بود.
بانک مرکزی آمریکا همواره در دوران های سخت به بانک های مرکزی کشورهای همپیمان کمک کرده اما شرایط به دلیل حضور ترامپ در کاخ سفید در حال تغییر است. سیاست های ترامپ سبب بی اعتمادی کشورها به آمریکا می شود. با آنکه بانک مرکزی آمریکا مستقل عمل می کند اما دولت بر سیاست های آن تاثیر غیرمستقیم دارد.
روابط آمریکا و اروپا در هفته های اخیر پرتنش بوده و بر شدت این تنش ها افزوده خواهد شد. سیاست های انزواطلبانه ترامپ سبب تغییر عمیق روابط کشورها با آمریکا و شکل گیری ائتلاف های جدید بدون حضور آمریکا می شود و تاثیر این تحولات مهم بر ارزش و جایگاه دلار بزرگ خواهد بود.
در هفته های اخیر با آنکه تنش ها سبب جذابیت حوزه های امن سرمایه گذاری شده و دلار معمولا چنین نقشی را بازی می کند سرمایه گذاران به سمت ین ژاپن، سهام اروپایی و طلا حرکت کرده اند و شاهد افول شدید شاخص دلار بوده ایم. در فصل کنونی ارزش دلار در برابر اکثر 31 ارز معتبر جهان کاهش یافته است.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.