Bourse24 Ads 261
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 236
تبلیغ بورس24

بورس تهران معاملات ششمین روز اسفند را با افزایش تقاضا و تحرکات مثبت برگرفته از حرکت یکساعت پایانی بازار یکشنبه آغاز کرد و در همین راستا نمادهای بیشتری (82 درصد) سبزپوش شده و شاهد جنب و جوش بیشتر معامله‌گران بودیم. این وضعیت تا انتهای ساعت معاملات ادامه داشت و عدم عرضه‌ها به دلیل جذابیت ویژه قیمت‌ها و اصلاح غیرمنطقی اخیر موجب شد تا در نهایت بیش از 3 همت صف تقاضا برای سهام و صندوق‌های سهامی و اهرمی تشکیل شود و حتی ...

«تحرکات حقیقی‌ها !!»  

علیرضا باغانی: 1) پیش‌بینی بازار ...

بورس24 : بورس تهران معاملات ششمین روز اسفند را با افزایش تقاضا و تحرکات مثبت برگرفته از حرکت یکساعت پایانی بازار یکشنبه آغاز کرد و در همین راستا نمادهای بیشتری (82 درصد) سبزپوش شده و شاهد جنب و جوش بیشتر معامله‌گران بودیم. این وضعیت تا انتهای ساعت معاملات ادامه داشت و عدم عرضه‌ها به دلیل جذابیت ویژه قیمت‌ها و اصلاح غیرمنطقی اخیر موجب شد تا در نهایت بیش از 3 همت صف تقاضا برای سهام و صندوق‌های سهامی و اهرمی تشکیل شود و حتی بازار طلافروش‌ها هم نتوانست خللی در حرکت رو به جلوی سهام ایجاد کند. در نتیجه معاملات روز گذشته، شاخص کل با یک کندل قوی 2 درصدی (حدود 57 هزار واحد) تا یک قدمی کانال 2.8 میلیون پیشروی کرد. ارزش معاملات با رشد 17 درصدی به 6.5 همت رسید و حقیقی‌ها رقمی بالغ بر 1.5 همت درآمد ثابت فروختند و تقریبا به همین میزان (1.8 همت) اقدام به خرید سهام نمودند. از نیمه دی ماه تا امروز، این نخستین مرتبه‌ای است که چنین پولی از سوی حقیقی‌ها وارد بازار می‌شود.

به شکل واضحی روشن است که تحرکات دو جلسه اخیر در دو گروه خودرو و پالایش و صفوف خرید سنگین در صندوق‌های اهرمی نقش بااهمیتی در تقویت روحیه معامله‌گران و کاهش نگرانی سهامداران داشته است. ضمنا با وجود اینکه حجم‌ها هنوز بالا نیست اما طی 2 روز اخیر شاهد مثبت شدن تراز نقدینگی معامله‌گران حقیقی (مجموعا به ارزش 2.3 همت) بودیم و همین مساله نشان می‌دهد بسیاری از فعالین بازار ریوارد بهتری را از این نقاط برای هفته‌ها و ماه‌های پیش رو متصورند. البته با یک گل بهار نمی‌شود و معتقدیم فضای اسفند علی‌الخصوص تا نیمه‌های آن به شکلی نیست که شاهد رشد دامنه‌دار قیمت‌ها و برگشت قطعی بازار باشیم و کماکان تصور می‌کنیم عرضه حقوقی‌ها جهت تامین منابع شب عید و حواشی مربوط به‌ استیضاح همتی، مانعی برای حرکت جدی بازار طی روزهای پیش‌رو باشد.

ولی در کل احساس می‌کنیم، محدوده 2.7 میلیون تبدیل به کف جدید بازار شده باشد و با گذر از این روزها و نزدیک شدن به سال 1404 ، فضا به مرور بهتر و طرف تقاضا قوی‌تر خواهد شد. اگر به خاطر داشته باشید طی روزهای گذشته عنوان کردیم که رسیدن اخبار مثبت سیاسی و تحولات اثرگذار در صنایع به‌خصوص در گروه‌های لیدر یعنی خودرو، پالایش و بانک، تحرکات دلار توافقی، انتشار گزارش‌های ماهانه و در نهایت اتمام استیضاح همتی و رای نیاوردن آن در مجلس می‌تواند عاملی برای حرکت مجدد بازار باشد. البته مهم‌ترین بستر برای حرکت، اصلاحی است که اخیرا صورت گرفته و دوباره بازار را در شرایط ارزنده قرار داده که هم P/E و هم ارزش دلاری بازار به کف‌های تاریخی بازگشته‌اند.

نسبت P/E بازار اکنون در سطوح کمتر از 7 واحدی است. میانه تاریخی نسبت P/E بورس تهران 7.4 واحد است. در‌ حال‌ حاضر نسبت قیمت به سود هر سهم بازار سرمایه زیر میانه تاریخی است که با این اوصاف می‌توان گفت بورس تهران از این منظر در وضعیت ارزنده‌ای قرار دارد. از طرف دیگر ارزش دلاری بازار تلاش دارد تا کف تاریخی 108 میلیارد دلار را از دست ندهد. فراموش نکنیم که ارزش بازار در اوج رشد اخیر (در دی ماه) 135 میلیارد بود و اکنون به 112 میلیارد دلار رسیده است. دلار توافقی که عامل اصلی در گام صعودی آبان ‌ماه بورس تهران بود، مدتی است در کانال 67 هزار تومان در نوسان است (بخوانید سرکوب می‌شود) و بانک مرکزی مجوز رشد بیشتر آن را نمی‌دهد. شکاف میان دلار توافقی و بازار آزاد که اکنون بیش از 35 درصد است، اصلی‌ترین معیار جهت چشم‌انداز رشد سودآوری صنایع است. لذا بازار برای انگیزه بیشتر و جذب نقدینگی دوباره، نیاز به کاهش شکاف بین دلار رسمی و غیررسمی دارد.

اما از آنجا که سناریوی بدبینانه یعنی ادامه افت بازار تا سطح 2,550 هزار واحدی تقریبا منتفی شده، معتقدیم که از اینجا به‌ بعد ماجرا، بازار به دو شکل می‌تواند حرکت کند. حالت اول این است که از هفته آتی یک اصلاح دیگر خواهیم داشت اما در این اصلاح نهایت افت بازار تا محدوده 2.7 میلیون خواهد بود و بعید است خیلی افت ارزش داشته باشیم و احتمالا بعد از این عقبگرد رالی بعدی بازار آغاز شود. در حالت دوم که می‌تواند سناریوی قشنگ‌تر و منطقی‌تری باشد و به نظر بازار هم در این مسیر قرار گرفته است، شاخص کل تا حوالی مقاومت دو میلیون و 850 هزار واحدی حرکت خواهد کرد. پس از آن یک اصلاح 50 - 60 هزار واحدی را در هفته‌های پیش رو تجربه می‌کنیم و احتمالا از روزهای پایانی اسفند وارد رالی دوم خواهیم شد. در هر دو سناریو معتقدیم که اهداف شاخص بالای 3.2 میلیون خواهد بود. البته این نکته را فراموش نکنیم که یک استیضاح در پیش است و هنوز کار بانک مرکزی با طلا و سکه تمام نشده است !

معتقدیم اگر تحولات بنیادی بازار بتواند به شکلی که انتظار داریم پیش برود، روزهای تلخ بازار به انتهایش نزدیک شده. لذا اگر قصد حضور در بازار را دارید به نظر این روزها با چشمانی باز اخبار و تحولات بنیادی شرکت‌ها را دنبال کنید. در گزارش‌های اخیر هم به این نکته اشاره شد که به جای تماشاچی بودن و دست روی دست گذاشتن برای برگشت هیجان مثبت و نشستن در صفوف خرید، کمی فضای بنیادی (گزارش‌های فصلی و ماهانه)، جریان خبری و P/E و P/S و رفتار اخیر بازار در سهم‌های متفاوت را بررسی کنید تا در زمان حرکت بازار واچ‌لیست مناسبی داشته باشید و اسیر صف‌نشینی و التماس به فروشندگان برای عرضه سهام نشوید ! چراکه بسیار بعید است در اسفند اصلاح عجیبی داشته باشیم و از آن طرف احتمالا بهار جذاب‌تری در پیش است. (مشروط بر اینکه حوادث غیرمترقبه و حواشی جدیدی در راه نباشد.)

در بازار طلا بسیاری بر این عقیده‌اند که زور اخبار در قیمت‌ها دیده شده و از این به بعد کار کمی متفاوت است. ۱۰ درصد رشد دلار یعنی قیمت‌های بیش از 100 هزار تومان و همین بازدهی را می‌توان در صندوق‌های طلا متصور بود اما به نظر گذر از این نرخ‌ها و این شرایط کمی دشوار باشد. لذا اگر فضا به همین شکل پیش برود و تغییرات عجیب سیاسی و اقتصادی دیگری نداشته باشیم، احتمالا کف بازار در همین محدوده باشد و لذا خرید سهام حتی با از استفاده از اهرم اعتبار استراتژی بهتری نسبت به‌ خرید صندوق‌های طلا خواهد بود و احتمالا پاداش خوبی را نصیب سهامداران کند.

اما به سراغ بازار برویم. بازاری که مثبت آغاز کرد و تحت تاثیر تشکیل صف تقاضا برای بزرگان، به سرعت مورد توجه قرار گرفت و تا انتها نیز با همین فرمان پیش رفت. برای امروز طبیعتا دقایق نخست، فضا شبیه به بازار دیروز خواهد بود اما انتظار داریم با گذر از یکساعت ابتدایی، به مرور شاهد عرضه‌های بیشتر و برقراری تعادل در بازار باشیم. در مقطع فعلی، تحرکات در نمادهای نقدشونده و شاخص‌ساز قوی‌تر از سایر نماد هاست.

2) جدول بررسی آخرین وضعیت شاخص‌ها، بازار، نوسانات بازارهای جهانی و منحنی ارزش معاملات :

ارزش معاملات

3) سر تیتر خبرهای سیاسی و اقتصادی اخبار و شایعات بازار :  

* روزنامه شرق نوشت: سفر لاوروف به تهران در حالی انجام می‌شود که اخیرا از زبان تحلیلگران روسی عنوان شده‌ آغاز مذاکرات ترامپ با روسیه درباره اوکراین ممکن است مقدمه‌ای برای چالش بسیار بزرگ‌تر رئیس‌جمهور آمریکا، یعنی ایران باشد. این ایده، هرچند غیرممکن به نظر می‌رسد، اما مسیری است که دولت ترامپ احتمالا برای حل یکی از قدیمی‌ترین معضلات سیاست خارجی آمریکا در پیش خواهد گرفت؛ مسئله‌ای که از زمان انقلاب ایران، دولت‌های متوالی آمریکا را سردرگم کرده است. تحلیلگر سیاسی مستقر در مسکو، مالک دوداکوف، پیشنهاد کرده‌: اگر ترامپ از زاویه‌ای متفاوت وارد شود و از روسیه برای مذاکرات با تهران کمک بخواهد، ممکن است فضایی برای گفت‌وگو باز شود. او تأکید کرد در صورت تلاش آمریکا برای دستیابی به یک توافق جامع در خاورمیانه، روسیه می‌تواند «نقشی مهم و حتی کلیدی» ایفا کند.

* نیویورک پست نوشت: زلنسکی، در شرایطی قرار گرفته که تقریباً هیچ حامی نزد دولت جدید آمریکا ندارد. رسانه حامی ترامپ نوشته که تنش میان زلنسکی رئیس‌جمهور اوکراین و دونالد ترامپ، در حال افزایش است و این موضوع می‌تواند موقعیت اوکراین را در مذاکرات صلح با روسیه تضعیف کند.

* هند از چابهار خارج خواهد شد. هدف مقام‌های دولت هند از امضای قرارداد با ایران این بود که با سرمایه‌گذاری در بندر چابهار از رویارویی با پاکستان رقیب دیرینه‌اش اجتناب کند و بتواند کالاهایش را از طریق ایران و سپس شبکه‌های ریلی یا جاده‌ای به افغانستان، ازبکستان، قزاقستان و مناطقی در خاک روسیه منتقل کند، اما اکنون دستور‌های تحریمی ترامپ، مهم‌ترین پروژه اقتصادی ایران را در آستانه توقف کامل قرار داده است، زیرا صنعت ۶۰۰ میلیارد دلاری هندی‌ها در صورت اعمال مجازات دولت ترامپ متحمل ضرر هنگفتی خواهد شد.

* گزارش پولی بانک مرکزی، نرخ رشد نقطه به نقطه پایه پولی را در پایان دی‌ماه برابر ۲۰.۱ درصد نشان داد که در مقایسه با نرخ رشد ۳۱.۷ درصدی سال قبل،‌ می‌توان نتیجه گرفت سرعت رشد درمجموع کنترل شده است. پایه پولی کشور در پایان دی به رقم ۱,۲۴۱ هزار میلیارد تومان و نقدینگی به ۹,۷۲۳ هزار میلیارد تومان رسید. مهم‌ترین عامل رشد پایه پولی، افزایش دارایی‌های خارجی بانک مرکزی در اثر افزایش نرخ تسعیر ارز بوده است.

* شرکت پالایش نفت اصفهان در نظر دارد سرمایه خود را از سطوح ۳۷۱ میلیارد ریالی به ۵۲۷ میلیارد ریال (معادل ۴۲ درصد) از محل سود انباشته به منظور جبران مخارج سرمایه‌ای انجام شده در مجموعه طرح‌های بهبود فرآیند و بهینه‌سازی پالایشگاه، اصلاح ساختار مالی و جهت تأمین مالی پروژه‌های در دست تکمیل و سرمایه در گردش افزایش دهد.

4) بررسی صنایع :

* در گروه پالایشی شپنا پیشتاز بود و با افزایش تقاضا در همان دقایق ابتدایی بار خود را بست به صف خرید میلیونی نشست. شپنا از نظر کیفی‌سازی محصولات یک سر و گردن جلوتر از سایر شرکتها است و بیشترین تاثیر را از ابلاغ مصوبه هیئت وزیران درخصوص ماده 45 قانون هفتم و تخفیف 5 درصدی خوراک و میعانات گازی می‌پذیرد. شپنا احتمالا یک توقف کوتاه در قیمت‌های 520 - 530 تومانی داشته باشد و در ادامه با تحرکات قوی‌تر راهی اهداف 600 تومانی شده و سایر پالایشی‌ها را با خود همراه کند. در این گروه شبریز، شاوان و شراز هم گزینه‌های جالبی برای خرید خواهند بود. هر 3 نماد دارای P/E جذابی هستند و در دوره 12 ماهه گزارش‌های بهتری خواهند داشت. رشد اخیر کرک‌اسپرد‌ها و افزایش نرخ دلار توافقی (که بارها اشاره شد) آثار مثبتی بر سود کوارتر چهارم پالایشی‌ها دارد.

* در گروه خودرویی، پابرجا بودن صف خرید سنگین در ایران‌خودرو، محرک خوبی برای حرکت سایر نمادها بود. شنبه شب گزارش افزایش سرمایه 941 درصدی ایران‌خودرو از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها منتشر شد. خودرو برای خروج از ماده 141 نیاز به حدود 800 درصد افزایش سرمایه دارد و به نظر سازمان با 800 تا 850 درصد از این افزایش سرمایه موافقت کند. با همین فرمول یعنی افزایش سرمایه 30 به 300 همتی خودرو می‌توان تخمینی از میزان افزایش سرمایه سایپا داشت. سرمایه خساپا حدود 20 همت است و از آنجا که تورم 5 سال اخیر (در زمین‌ها، ساختمان، ماشین‌آلات و تجهیزات و سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت) برای هر دو شرکت یکسان بوده، بنابراین با یک تناسب ساده می‌توان حدس زد که احتمالا تجدید ارزیابی سایپا حوالی 800 درصد باشد. لذا شاید در این مقطع خساپا کیس جذاب‌تری برای خرید باشد. و نکته آخر اینکه در گروه قطعاتی روز گذشته خفنر حجم خوبی زد و ورود نقدینگی داشت. به نظر خفنر هم برای نوسان بد نباشد.

* در گروه پتروشیمی هم تحرکات خوبی را در اکثر نمادها به ویژه نمادهای بزرگ و نقدشونده دیده می‌شود. همانطور که قبلا هم اشاره شد، با دلار توافقی 75 هزار تومانی، سود سال 1404 شرکتها دستخوش تحولات مثبت بااهمیتی خواهد شد. در این گروه تاپیکو پس از کف‌سازی در قیمت‌های 1,750 - 1,800 تومانی با افزایش تقاضا همراه است. به نظر تاپیکو تا قیمت‌های 2 هزار تومانی رشد کند و پس از یک اصلاح مختصر راهی قیمت‌های 2,400 تومانی شود. در سوی دیگر مارون را داریم که طی روزهای اخیر اصلاح خوبی کرد. مارون در دوره 9 ماهه گزارش بسیار خوبی داشت و انتظار می‌رود در دوره 12 ماهه هم به کمک سود سرمایه‌گذاری‌ها به EPS جالبی دست یابد. از این رو هر افت قیمتی در مارون فرصت خرید خواهد بود و در نهایت اشاره به پتروشیمی پارس داشته باشیم که با نفوذ به سقف تاریخی، می‌تواند اهداف 380 تومانی را دنبال نماید. پارس برای سال آتی قابلیت رسیدن به سود 55 - 60 تومانی را خواهد داشت. ضمن اینکه یک سود مجمع هم در دل خود دارد.  

* و در نهایت اشاره به کهمدا در گروه کانی‌های غیرفلزی داشته باشیم که پس از اصلاح خوب اخیر و با گزارش جذاب ماهانه به قیمت‌های درصد مثبت رسید. فروش کهمدا در بهمن به 216 میلیارد تومان رسید که نسبت به ماه قبل 9 درصد افزایش، نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل 35 درصد افزایش و نسبت به میانگین فروش سال مالی 1403 میزان 55 درصد افزایش داشته است. کهمدا که سال مالی منتهی به 31 خرداد دارد، در پایان بهمن به مبلغ فروش تجمعی 1,512 میلیارد تومان رسید که نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل با 1,080 میلیارد تومان افزایش 40 درصدی را نشان می‌دهد. کهمدا از بنیادی فضای خوبی دارد و به مرور می‌تواند سقف 300 تومانی دی ماه را پس بگیرد.

منبع خبر: سازمان خبری - تحلیلی بورس 24

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :

نظرات :

شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.

شما هم نظر دهید

برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید



پاسخ به سوالات بورسی شما
Bourse24 Ads 250
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 265
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 259
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 143
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 208
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 25
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 27
تبلیغ بورس24