ریسک های متعدد رونق بازارها را تهدید می کنند و هر روز که می گذرد تصمیم گیری دشوارتر می شود. نرخ تورم آمریکا ماه پیش رشد کرده، ترامپ قصد دارد بر کالاهای بیشتری تعرفه اعمال کند، اقتصاد چین همچنان دچار ضعف است و تنش ها به احتمال زیاد شدت پیدا خواهد کرد. اینها برخی از واقعیت های این روزهای بازارها هستند. در مطلب حاضر به برخی نکات درباره شرایط کنونی و تحولات در سه بازار اشاره شده است.
![بروزرسانی وضعیت بازارها؛ نگرانی و امیدواری ادامه دارد](https://static.bourse24.ir/images/articles/640/88741U7ol-1739381380.jpg)
بورس24 : گزارش وضعیت تورم آمریکا در ماه گذشته میلادی که ساعاتی پیش منتشر شد سبب تغییراتی در بازارها شده و در واقع از ریسک پذیری سرمایه گذاران کاسته است. از پیش انتظار می رفت محتوای این گزارش اثراتی بر بازارها داشته باشد. در گزارش آمده است، ماه گذشته میلادی نرخ تورم کمی بالا رفته و این یعنی اقتصاد با ریسک هایی مواجه است. رشد نرخ تورم اندک بوده اما یک نکته بسیار مهم این است که برنامه های ترامپ تازه شروع شده و تاثیر آنها را در آینده مشاهده خواهیم کرد. هنوز تاثیر اقدامات تعرفه ای و غیرتعرفه ای ترامپ بر اقتصاد نمایان نشده و هنگامیکه این تاثیرات نمایان شود آنگاه احتمالا تورم در سطوح بالاتر قرار خواهد گرفت.
پیام اصلی گزارش امروز این است که فشارهای تورمی قدرتمند هستند در نتیجه بانک مرکزی کاهش نرخ های بهره را برای مدتی طولانی به تعویق خواهد انداخت و سرمایه گذاران باید برای وضعیت های نه چندان مطلوب در بازارهای مختلف آماده باشند. امروز شاخص دلار کمی رشد کرده و شاخص های بورس آمریکا و قیمت طلا کاهش یافته اند. پیش بینی بالا باقی ماندن نرخ های بهره سبب احتیاط تمامی بازیگران اقتصاد از جمله مصرف کنندگان و شرکت ها می شود و به احتمال بسیار زیاد نرخ رشد اقتصاد کاهش خواهد یافت.
اقدامات تعرفه ای ترامپ و نامشخص بودن افق شرکت های فعال در حوزه فناوری بویژه هوش مصنوعی دو عامل مهم نگرانی سرمایه گذاران بوده و امروز با انتشار گزارش وضعیت تورم در ماه قبل یک عامل دیگر بر عوامل نگرانی سرمایه گذاران افزوده شده است. رشد نرخ تورم در بزرگ ترین اقتصاد جهان و بالا باقی ماندن نرخ های بهره در این اقتصاد معانی نگران کننده برای اقتصادهای دیگر دارد.
یکی از این معانی، کاهش نرخ رشد اقتصادهاست. بالا باقی ماندن نرخ های بهره در آمریکا از کاهش نرخ های بهره در دیگر اقتصادها جلوگیری می کند و این به زیان رونق اقتصاد هاست. از سوی دیگر با رشد ارزش دلار اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه با بدهی دلاری بالا، دچار مشکلات بزرگ می شود. و یک نکته دیگر این است که افق برنامه های ترامپ مشخص نیست. شاید او اقدامات تند و آشوب زای خود را ادامه دهد و در این حالت بانک های مرکزی و سیاستگذاران با وضعیت های بدتری مواجه خواهند شد. احتمال های منفی اثرات منفی بر بازارها دارد.
ارزهای دیجیتالی
امروز قیمت ارزهای دیجیتالی کمی پایین آمده زیرا بالا باقی ماندن نرخ های بهره در آمریکا به زیان این بازار است. قیمت بیت کوین در محدوده 97 هزار دلار در نوسان است و 12 هزار دلار با رکورد قبلی فاصله دارد. بسیار بعید است بزودی شاهد رکوردشکنی مجدد قیمت بیت کوین باشیم. ترامپ اقداماتی برای عمل به وعده های خود در حمایت از بازار ارزهای دیجیتالی انجام داده اما او نمی تواند معجزه کند. محرک هایی که سبب رکوردشکنی قیمت بیت کوین شوند فعلا فراهم نیستند. البته به علل مختلف می توان درباره آینده خوشبین بود. نهادهای سرمایه گذاری معتقدند قیمت بیت کوین رشد خواهد کرد و امسال هم بیش از دو برابر خواهد شد. باید منتظر بود و دید چه روی می دهد اما یک واقعیت این است که هیجان اولیه که با پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ایجاد شده بود از میان رفته است. برای احیای آن هیجان به محرک های قدرتمند نیاز است. تحلیلگران برخی بانک های سرمایه گذاری از جمله بانک استاندارد چارترد معتقدند قیمت بیت کوین امسال به 200 هزار دلار افزایش خواهد یافت.
قیمت نفت
بازار نفت امروز در وضعیت مطلوب نبوده و قیمت ها بیش از دو درصد کاهش یافته اند زیرا از یک سو هفته پیش ذخیره نفت آمریکا میلیون ها بشکه افزایش یافته و از سوی دیگر رویکرد بانک مرکزی آمریکا در حوزه سیاست های پولی سبب نگرانی درباره افق مصرف نفت شده است. بانک مرکزی آمریکا به علل مختلف از جمله افزایش فشارهای تورمی و پیش بینی رشد تورم قصد ندارد در آینده نزدیک نرخ های بهره را پایین آورد. یک نتیجه مسلم این رویکرد، ضعف تقاضا برای مواد خام است. از پیش به علل مختلف دیدگاه ها درباره افق بازار نفت منفی بوده است. ضعف اقتصاد چین، رشد عرضه نفت آمریکا و چند کشور دیگر و میزان بالای مازاد ظرفیت تولید همگی عوامل ضعف بازار نفت هستند. در هفته های اخیر یک عامل یعنی تحریم های دولت بایدن بر بخش انرژی روسیه به رشد قیمت ها کمک کرده بود زیرا این تحریم ها از عرضه نفت روسیه به بازار کاسته است. تصمیم های اوپک پلاس مهم است. این ائتلاف تصمیم گرفته میزان تولید را فعلا بدون تغییر حفظ کند.
روز خوب بازار مس
قیمت فلزات پایه امروز رشد کرده و قیمت مس به مرز 9500 دلار در هر تن رسیده است. نوسان قیمت فلز سرخ در هفته های اخیر بزرگ بوده و سرمایه گذاران معتقدند اگر وضعیت اقتصاد چین بهتر شود قیمت مس هم به ارقام بالاتر نظیر 10500 دلار خواهد رسید. البته موانعی در برابر تحقق این پیش بینی وجود دارد. نرخ های بالای بهره در اقتصادهای بزرگ، ضعف اقتصاد چین و رشد شاخص دلار از موانع رونق بازار فلزات پایه هستند. از سوی دیگر سرعت گذار به انرژی های پاک مشخص نیست. به دلیل ابهام ها درباره سیاست های ترامپ، شرکت ها و سیاستگذاران با احتیاط رفتار می کنند. فعلا خوشبینانه ترین دیدگاه درباره افق بازار مس این است که قیمت این فلز سال جاری به 10500 دلار افزایش خواهد یافت. همچنین این دیدگاه وجود دارد که سال آینده قیمت مس به 11500 دلار می رسد البته شرط تحقق این پیش بینی ها این است که رویداد خاص منفی در اقتصاد جهان رخ ندهد. قیمت هر تن روی و الومینیوم به ترتیب در سطح 2870 دلار و 2630 دلار است.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.