درباره سرنوشت اقدامات ترامپ و تاثیرات این اقدامات بر بازارها و اقتصاد جهان پرسش های مهم مطرح است. برخی تحلیلگران معتقدند نباید تصور کرد فاجعه ای رخ خواهد داد و دنیا به پایان خواهد رسید. کشورها و شرکت ها دوران های سخت تر از دوران کنونی را پشت سر گذاشته اند و توانسته اند به حیات خود ادامه دهند. البته تغییرات همیشه برندگان و بازندگانی دارد. تحولات بسیار با سرعت در حال وقوع هستند و باید مراقب بود. در مطلب حاضر به تاثیر تعرفه های ترامپ بر کشورها و چند نکته مهم اشاره شده است.
![برندگان و بازندگان داستان تعرفه ها](https://static.bourse24.ir/images/articles/640/887411NJ7-1739304317.jpeg)
بورس24 : جنجال آفرینی ترامپ ادامه دارد و شاهد انتشار اخبار جدید از برنامه های تعرفه ای او هستیم. در حال حاضر برای بسیاری از کشورها و شرکت ها مهم ترین موضوع اقتصادی، بحث تعرفه هاست. ترامپ در چند هفته اخیر بر برخی کالاها از جمله آلومینیوم و فولاد وارداتی به آمریکا و کالاهای وارداتی از چین تعرفه اعمال کرده است.
اعمال تعرفه بر تمامی فولاد و آلومینیوم وارداتی به آمریکا اثرات بزرگ و فراگیر بر اقتصاد این کشور و کشورهای تولید و صادرکننده این دو فلز به آمریکا دارد. از این دو فلز بطور گسترده در صنایع مختلف استفاده می شود و طبیعی است که تعرفه ها بر بازارها تاثیر دارند.
هر تغییر در اقتصاد و مبادلات تجاری، برندگان و بازندگانی دارد و در ادامه به برندگان و بازندگان تعرفه جدید آمریکا بر فولاد و آلومینیوم وارداتی به این کشور اشاره می شود.
ایالات متحده برنده این تحول است. طبیعی است که آمریکا بزرگ ترین برنده اعمال تعرفه بر فولاد و آلومینیوم است. واردات فولاد به آمریکا در یک دهه اخیر کاهش یافته و برخی معتقدند این کاهش حاصل تعرفه ای است که ترامپ در دوره نخست ریاست جمهوری اش بر فولاد وارداتی به آمریکا اعمال کرد. از سال 2014 تا سال پیش واردات فولاد به آمریکا 35 درصد کاهش یافته است. البته واردات آلومینیوم به آمریکا در همین مدت 14 درصد رشد کرده است. از سال 2020 صادرات آلومینیوم آمریکا رشد کرده است.
یکی از تحلیلگران می گوید: "تعرفه ها تاثیرات کوتاه مدت و بلندمدت دارند. در کوتاه مدت قیمت ها رشد می کند و تقاضا کم می شود اما در بلندمدت بر سرمایه گذاری ها افزوده می شود. از سال 2018 که ترامپ تعرفه بر فولاد و آلومینیوم وارداتی به آمریکا اعمال کرده شاهد رشد سرمایه گذاری در این دو بخش بوده ایم." ترامپ در دور نخست ریاست جمهوری اش بر فولاد و آلومینیوم وارداتی از کانادا، مکزیک و اتحادیه اروپا تعرفه اعمال کرد و بر واردات از برخی کشورهای دیگر نظیر کره جنوبی، آرژانتین و و استرالیا محدودیت واردات در نظر گرفت. آمریکا از ده ها کشور فولاد و آلومینیوم وارد می کند. اعمال تعرفه به رشد تولید داخل منجر می شود اما وضعیت تولید و قیمت ها ممکن است به شکلی نباشد که به نفع اقتصاد تمام شود. رشد قیمت مواد خام به افزایش فشارهای تورمی منجر می شود.
کانادا و مکزیک بازنده هستند. این دو کشور جزء بزرگ ترین صادرکنندگان فولاد و آلومینیوم به آمریکا هستند بنابراین از اعمال تعرفه بر این دو کالا زیان می بینند. نکته دیگر این است که اگر آنها بخواهند اقدامات تلافی جویانه انجام دهند زیان ها افزایش خواهد یافت. هر نوع افزایش موانع سبب رشد قیمت ها می شود و کارایی بازارها را کم می کند.
آلمان بازنده است. آلمان صادرکننده بزرگ فولاد به آمریکاست و اعمال تعرفه به زیان این کشور است. البته بخش اعظم تولید فولاد این کشور به کشورهای اروپایی صادر می شود و میزان صادرات به آمریکا زیاد نیست. نکته دیگر این است که آلمان می تواند مشتری های جدید برای فولاد صادراتی خود بیابد.
صادرکنندگان آسیایی بازنده هستند. ژاپن، کره جنوبی و ویتنام صادرکننده فولاد به آمریکا هستند و تعرفه ها بر آنها تاثیر منفی می گذارد. البته آنها به تدریج مشتری هایی در آسیا برای کالاهای خود خواهند یافت.
تحول عمیق و فراگیر در سیستم تجاری جهان
مسیری که ترامپ برای تغییر روندهای قبلی تجاری بین آمریکا و دیگر کشورها طی می کند بدون شک تاثیرات بزرگ بر تعاملات تجاری جهان خواهد داشت. این تحولات بر شرکت ها تاثیر دارد. ترامپ تلاش می کند میزان بیشتری تولید در داخل آمریکا انجام شود و میزان صادرات شرکت های آمریکا بیشتر شود. این یک اقدام غیرمنتظره نیست زیرا تمامی دولت ها چنین تمایلی دارند اما استفاده فراگیر او از تعرفه به عنوان ابزار اعمال فشار، نوعی حمایت گرایی است و اگر کشورهای دیگر هم به روشی مشابه عمل کنند آنگاه سیستم تجاری جهان دچار اختلال می شود و سال ها تلاش برای رفع موانع تجاری بی اثر خواهد شد. در این حالت حتی خود آمریکا از تحولات یاد شده زیان خواهد دید.
بی ثباتی در بازارها. در هفته های اخیر یعنی از زمان شروع دوران ریاست جمهوری ترامپ شاهد افزایش نوسان شاخص های مالی در بورس های بزرگ، تغییرات بزرگ تر در قیمت مواد خام و ارزش ارزهای معتبر بوده ایم. از ریسک پذیری سرمایه گذاران در بسیاری بازارها کاسته شده و این روندها ادامه پیدا خواهد کرد. برخی تحلیلگران خوشبین معتقدند به تدریج اقدامات ترامپ ملایم تر می شود و نیز در برخی حوزه ها او با موانعی مواجه می شود در نتیجه تغییراتی در رویه هایش مشاهده خواهد شد. در ماه های آینده بیشترین تحولات رخ خواهند داد و سپس دوره ثبات فرا می رسد. نکته دیگر این است که سیستم تجاری جهان به تدریج با وضعیت جدید سازگار می شود بنابراین نباید تصور کرد فاجعه ای بزرگ و تحمل ناپذیر رخ خواهد داد.
یک رویداد منفی می تواند کاهش نرخ رشد اقتصادها در سال جاری نسبت به سال پیش باشد. باید منتظر انتشار گزارش های جدید چشم انداز اقتصاد جهان از سوی نهادهای بین المللی نظیر بانک جهانی و صندوق بین المللی پول باشیم. در این گزارش ها تصویری شفاف تر از وضعیت کنونی ارائه می شود.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.