تحولات سه هفته اخیر یعنی از ابتدای حضور ترامپ در کاخ سفید نشان داده تنش هایی که او منشا آنهاست رشد خواهد کرد و تحولات بازار از این تنش ها تاثیر می پذیرد. هفته پیش رو هم داده های مهم از اقتصاد امریکا منتشر می شود و هم اخبار از اقدامات ترامپ بر بازارها تاثیر خواهد داشت.
![درباره نفت، دلار، تعرفه ها و چین](https://static.bourse24.ir/images/articles/640/88741sKwX-1739128651.jpg)
بورس24 : وارد چهارمین هفته ریاست جمهوری ترامپ شده ایم و این هفته، هم داده های مهم از اقتصادهای بزرگ منتشر می شود و هم بحث درباره تعرفه ها و سیاست های پولی بانک مرکزی آمریکا بر رفتار سرمایه گذاران تاثیر خواهند داشت. ریسک های مختلف اقتصاد جهان را تهدید می کنند و پیش بینی می شود این ریسک ها بلندمدت باشند یعنی تاثیر آنها برای مدتی طولانی بر بازارها مشاهده خواهد شد. تحولات بر بازارها تاثیر دارند و سرمایه گذاران باید بر این تحولات نظارت دقیق داشته باشند. در ادامه به چهار موضوع مهم که این روزها مطرح است اشاره می کنیم.
افزایش نگرانی
جمعه گذشته گزارش وزارت کار آمریکا درباره وضعیت بازار کار این کشور در ماه قبل منتشر شد و محتوای آن از دید برخی تحلیلگران و سرمایه گذاران مثبت بود زیرا مشخص شد ماه قبل نرخ بیکاری کاهش یافته و رشد دستمزدها بیشتر از دو ماه قبل بوده است. انتشار این گزارش سبب شد قیمت طلا کاهش یابد البته عملکرد بازار فلز زرد هفته پیش مثبت بود. با توجه به استحکام بازار کار، بانک مرکزی آمریکا می تواند کاستن از نرخ های بهره را همچنان به تعویق اندازد و این یعنی دلار رشد خواهد کرد و لطماتی به اقتصاد جهان وارد خواهد شد. در اروپا بانک مرکزی انگلستان و بانک مرکزی اروپا نرخ های بهره را پایین آورده اند. واگرایی بین سیاست های پولی دو سوی اقیانوس اطلس به زیان اقتصاد جهان خواهد بود. از سوی دیگر هر چه تهدیدهای تعرفه ای ترامپ علیه شرکای تجاری آمریکا بیشتر می شود نگرانی درباره افق اقتصاد جهان افزایش می یابد. ترامپ قصد دارد این هفته بر تعدادی از اقتصادها که بر کالاهای صادراتی آمریکا تعرفه اعمال کرده اند تعرفه اعمال کند. اعمال تعرفه وضعیت اقتصادها را متزلزل می کند. مشخص نیست در ماه های آینده وضعیت تعرفه ها و روابط تجاری آمریکا با دیگر کشورها به چه شکل خواهد بود اما بسیار محتمل است که تنش های تجاری ادامه یابد و نرخ رشد اقتصادها سال جاری کمتر از ارقامی باشد که بانک جهانی و صندوق بین المللی پول اخیرا پیش بینی کرده اند. سرمایه گذاران باید برای تحولاتی که مطلوب نیستند آماده باشند.
وضعیت اقتصاد چین خوب نیست
امروز نرخ تورم چین مربوط به ماه قبل مشخص شد. نرخ تورم بالا رفته اما همچنان بسیار اندک است زیرا اقدامات دولت چین برای احیای اعتماد در سرمایه گذاران تاثیر مورد نظر را نداشته و نیز مردم درباره بسیاری مسایل از جمله روابط تجاری کشورشان با آمریکا نگران هستند. تحلیلگران معتقدند نرخ تورم و شاخص بهای تولیدکننده در چین سال جاری پایین باقی خواهد ماند. این یک روند منفی است و نکته نگران کننده تر این است که مشخص نیست دولت چین برای رفع این چالش قصد دارد چه اقداماتی انجام دهد. بنا به اعلام دفتر ملی آماد چین نرخ تورم ماه گذشته در مقیاس سالانه 0.5 درصد بوده است. دو ماه پیش این رقم 0.1 درصد بود. شاخص بهای تولیدکننده در محدوده منفی باقی مانده است. رهبران چین هنوز تصویری روشن از تحولات در روابط با آمریکا ندارند. دولت آمریکا قصد دارد بر چین هم فشار وارد کند اما دولت چین به فشارهای ترامپ تسلیم نخواهد شد و این یک عامل تشدید تنش هاست. ماه آینده دولت چین نرخ هدف رشد اقتصاد در سال جاری را تعیین می کند و پیش بینی شده این رقم مانند سال قبل حدود 5 درصد خواهد بود. انتظار می رود مذاکرات تجاری بین چین و آمریکا ماه ها طول بکشد و در نهایت تنش ها رفع نشود. واقعیتی که نباید فراموش کرد این است که آمریکا و چین در حوزه های مختلف رقیب هستند و این رقابت از میان نمی رود. انتظار می رود سال جاری نرخ رشد اقتصاد چین پایین تر از سال گذشته باشد.
سرنوشت بازار نفت
افق بازار نفت تا اندازه زیادی به روابط آمریکا و چین وابسته است زیرا آنها بزرگ ترین مصرف کنندگان نفت هستند. تعرفه هایی که ترامپ تهدید کرده بر کالاهای صادراتی چین اعمال می کند به هر دو اقتصاد لطمه وارد خواهد کرد و از تقاضا برای نفت خواهد کاست. از سوی دیگر تقابل آمریکا و چین لطماتی به اقتصاد جهان وارد خواهد کرد و این عامل هم سبب ضعف اقتصاد جهان و بازار نفت می شود. در ماه های آینده وضعیت بازار نفت مطلوب نخواهد بود مگر آنکه اتفاقی خاص رخ دهد. آژانس بین المللی انرژی و اوپک ارقامی را درباره رشد تقاضای جهانی برای نفت در سال جاری پیش بینی کرده اند. دیدگاه اوپک خوشبینانه تر است. وضعیت کلی اقتصاد جهان به شکلی است که بعید است بازار مواد خام بویژه نفت رونق پایدار داشته باشد. تصمیم اوپک پلاس درباره عرضه تغییر نکرده یعنی فعلا زمانی برای شروع رشد عرضه تعیین نشده است. وضعیت جهانب سیار مبهم است و به همین دلیل تصمیم گیری برای اعضاء اوپک پلاس اسان نیست.
احتمال رشد دلار
هفته گذشته شاخص دلار کمی کاهش یافت و رقم آن در پایان معاملات هفته در روز جمعه در سطح 108 قرار گرفت. پیش بینی شده این هفته شاخص دلار رشد خواهد کرد. در یک نظرسنجی تحلیلگران متوسط نسبت یورو به دلار در هفته جاری و چهار هفته آینده را به ترتیب 1.0346 و 1.0283 پیش بینی کرده اند. این دو رقم برای نسبت پوند به دلار به ترتیب 1.2445 و 1.2422 پیش بینی شده است. این هفته مهم ترین گزارش از اقتصاد آمریکا گزارش وضعیت تورم است که روز چهارشنبه منتشر خواهد شد. عملکرد شاخص دلار سال جاری میلادی تاکنون کمی منفی است. گزارش های مثبت از اقتصاد که نشانه افزایش فشارهای تورمی باشند به رشد ارزش دلار کمک می کنند. نشست بعدی کمیته سیاستگذاری بانک مرکزی آمریکا اواسط ماه آینده میلادی برگزار خواهد شد. بعید است در آن نشست نرخ های بهره پایین آورده شود. برخی تحلیلگران معتقدند سال جاری در مجموع تنها دو بار نرخ های بهره پایین آورده خواهد شد. در این حالت عملکرد شاخص دلار مثبت خواهد بود.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.