عده ای از تحلیلگران معتقدند آرامشی که در روزهای اخیر در برخی بازارها وجود داشته آرامش قبل از توفان است زیرا در روزها و هفته های آینده رویدادهای بسیار مهم در جهان رخ می دهد و هیجان بیشتری در بازارها مشاهده خواهد شد. شروع دوره ریاست جمهوری ترامپ، برگزاری نشست سیاستگذاری بانک مرکزی آمریکا، تنش ها در اوکراین و .. همگی بر بازارها تاثیر دارند. در مطلب حاضر به تازه ترین نکات درباره وضعیت بازار نفت، مس و دلار اشاره شده است.
بورس24 : هفته پیش و این هفته نوسان قیمت برخی مواد خام و شاخص های مالی در بورس های بزرگ شدید نبوده و رویکرد انتظار در سرمایه گذاران کاملا مشهود است. این رویکرد طبیعی است زیرا رویدادهای مهم در آینده نه چندان دور رخ خواهند داد و باید تکلیف برخی مسایل مشخص شود. هفته آینده دوران پرتنش ریاست جمهوری ترامپ شروع می شود و نیز پایان ماه جاری یعنی دو هفته دیگر بانک مرکزی آمریکا نشست سیاستگذاری خواهد داشت. در روزها و هفته های آینده همچنین داده های مهم از اقتصادهای بزرگ منتشر می شود و مقامات پولی در آمریکا و اروپا درباره سیاست های بانک مرکزی سخن خواهند گفت. تمام این عوامل بر بازارها تاثیر می گذارند. به دلیل آنکه بازارها بی ثبات هستند و تحولات به سرعت رخ می دهند باید پیوسته بر آنها نظارت داشت. در مطلب حاضر به تازه ترین نکات درباره وضعیت سه بازار اشاره می کنیم.
رشد بازار ادامه می یابد
بانک گلدمن ساکس معتقد است فشارهای آمریکا بر روسیه حتی با شروع دوره ریاست جمهوری ترامپ کم نخواهد شد و به همین دلیل قیمت نفت به 90 دلار در هر بشکه افزایش خواهد یافت. روز جمعه گذشته دولت بایدن تحریم های فراگیر جدید بر بخش انرژی روسیه اعمال کرد و عامل اصلی رشد قیمت نفت به رغم ضعف اقتصاد جهان این است که تصور می شود این تحریم ها بسیار موثر هستند و از عرضه نفت روسیه خواهند کاست. قیمت نفت هفته پیش و این هفته رشد کرده و قیمت هر بشکه نفت برنت و نفت آمریکا به ترتیب در سطح 80 دلار و 78 دلار قرار دارد. تا قبل از اعمال تحریم های جدید آمریکا تحلیلگران معتقد بودند سال جاری میلادی قیمت نفت به زیر 70 دلار کاهش می یابد زیرا ضعف اقتصاد چین ادامه خواهد داشت و عرضه افزایش می یابد. رشد تقاضای جهانی برای نفت سال جاری زیاد نیست و کشورهای غیرعضور اوپک پلاس از جمله آمریکا و کانادا عرضه را بالا خواهند برد. نتیجه طبیعی رشد عرضه و ضعف تقاضا، کاهش قیمت هاست. اکنون که تحریم های جدید و جدی بر بخش انرژی روسیه اعمال شده بازار رونق یافته و قیمت ها رشد کرده است. درباره آنچه رخ خواهد داد قطعیت وجود ندارد یعنی شاید تحریم ها در عمل نتواند خیلی از عرضه نفت روسیه بکاهد یا میزان ضعف اقتصاد جهان به حدی باشد که تقاضا برای نفت بسیار اندک رشد کند. در این حالت قیمت نفت پایین خواهد آمد. و یک نکته دیگر این است که اوپک پلاس قصد دارد بر عرضه بیفزاید یعنی اگر قیمت ها مناسب باشد این ائتلاف برنامه افزایش تدریجی عرضه را شروع خواهد کرد. این عامل بر بازار فشار وارد می کند.
تحول مثبت
قیمت مس در دو هفته اخیر یعنی سال جدید میلادی رشد محدود داشته و به 9150 دلار در هر تن رسیده است. این درحالیسکه گزارش های منتشر شده از اقتصاد چین در هفته های اخیر مثبت نبوده و شاخص دلار رشد کرده است. به نظر می رسد رشد قیمت مس حاصل خوشبینی سرمایه گذاران درباره افق تقاضاست. این یعنی تصور می شود دولت چین در فصل کنونی برنامه های بزرگ برای کمک به اقتصاد معرفی خواهد کرد و نیز اقدامات تعرفه ای ترامپ علیه چین که می تواند سبب ضعف اقتصاد جهان و کاهش تقاضا برای مواد خام شود شدید نخواهد بود بلکه تدریجی است. برخی تحلیلگران معتقدند دولت چین ماه ها به بررسی وضعیت اقتصاد پرداخته و حالا به این نتیجه رسیده که باید برنامه های بزرگ تر برای کمک به اقتصاد اجرا شود. این برنامه ها شامل تشویق به رشد مصرف داخلی و کمک به شرکت ها و دولت های محلی خواهد بود. اگر این برنامه اجرا شود تقاضا برای انواع مواد خام بالا خواهد رفت. از سوی دیگر، برخی تحلیلگران معتقدند ترامپ همان ابتدای شروع دوره ریاست جمهوری خود تعرفه های بالا بر کالاهای وارداتی از چین اعمال نخواهد کرد. همه می دانند که تعرفه به اقتصاد آمریکا هم لطمه وارد می کند بنابراین اقدامات تعرفه ای ترامپ صرفا به صادرکنندگان کالا به آمریکا لطمه نمی زند. اگر این پیش بینی تحقق یابد یعنی ترامپ اقدامات تند علیه چین، کانادا و اروپا انجام ندهد فشار بزرگی به اقتصاد این کشورها و آمریکا وارد نخواهد شد و این یک خبر مثبت است. برای آنکه بازار مواد خام سال جاری رونق یابد باید نرخ رشد اقتصادهای بزرگ امسال حداقل برابر سال پیش باشد.
پیش به سوی دلار قدرتمندتر!
برخی تحلیلگران معتقدند رشد شاخص دلار ادامه پیدا خواهد کرد یعنی روندی که از سه ماه پیش شروع شده متوقف نمی شود و شاهد رشد ارزش دلار در برابر ارزهای معتبر بویژه یورو و پوند خواهیم بود. از دید این تحلیلگران، رشد فشارهای تورمی در اثر اقدامات ترامپ و وضعیت بهتر اقتصاد آمریکا نسبت به اقتصاد اروپا سبب رشد شاخص دلار می شود و بانک های مرکزی ابزارهای لازم برای مقابله با کاهش ارزش پولی ملی خود در برابر دلار در اختیار ندارند. در منطقه یورو وضعیت شاخص های اقتصاد مطلوب نیست و بانک مرکزی اروپا باید نرخ های بهره را پایین تر آورد. بانک مرکزی انگلستان هم در وضعیت مشابه قرار دارد در نتیجه می توان انتظار داشت ارزش یورو و پوند در برابر دلار کاهش یابد. بخش بزرگی از تحولات در بازارهای مختلف به برنامه هایی وابسته است که ترامپ در هفته های اول دوره ریاست جمهوری خود اجرا خواهد کرد. اگر در اثر اقدامات او بانک مرکزی آمریکا کاستن از نرخ های بهره را متوقف کند دلار رشد می کند. از سوی دیگر تحولات ژئوپلیتیک بر دلار تاثیر دارند. تشدید تنش ها به رشد ارزش دلار کمک می کنند. بدون شک در هفته ها و ماه های آینده عامل اصلی و بسیار مهم تغییرات ارزش دلار، برنامه های ترامپ است. البته اگر آنچه پیش بینی شده تحقق نیابد یعنی ترامپ تدریجی برخی برنامه ها را اجرا کند آنگاه دلار نزول خواهد کرد. این یعنی باید برای رویدادهای مختلف آماده بود.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.