چند روز دیگر سال جاری میلادی به پایان می رسد و برخی روزهای این هفته بازارها در آمریکا و اروپا تعطیل هستند. در واقع سال جاری در ایستگاه آخر قرار دارد و سرمایه گذاران بیش از هر زمان دیگر مایلند بدانند سال جدید چه تحولاتی رخ خواهد داد. هفته گذشته شوک هایی به بورس آمریکا، بازار طلا، بازار ارزهای دیجیتالی و شاخص دلار وارد شد. درباره سیاست های پولی بانک مرکزی آمریکا و بسیاری از مسایل دیگر دیدگاه های مختلف مطرح است. فعلا باید منتظر بود. در مطلب حاضر به تقویم اقتصاد جهان در هفته پیش رو و برخی نکات مهم در بازار بازارها اشاره شده است.
بورس24 : هفته گذشته نوسان شاخص های مالی در بورس های بزرگ بویژه بورس آمریکا شدید بود و در نهایت عملکرد هفتگی بورس آمریکا منفی شد. هفته پیش نشست سیاستگذاری بانک مرکزی آمریکا و سخنان رییس بانک مرکزی پس از نشست بیشترین تاثیر را بر بازارها داشت و شوک به بورس آمریکا، بازار طلا، بازار ارزهای دیجیتالی و بازار ارزهای معتبر وارد کرد. علت این است که در نشست یاد شده نرخ های بهره همانطور که انتظار می رفت 0.25 درصد پایین آورده شده اما این سیگنال ارسال شد که در آینده کاهش نرخ های بهره کند خواهد بود. از سوی دیگر رییس بانک مرکزی در سخنان خود پس از نشست گفت وضعیت اقتصاد خوب است و شاید کاهش نرخ تورم به 2 درصد، دو سال طول بکشد. معنای این جمله این است که کاهش نرخ های بهره سال آینده نه تنها سریع نیست بلکه ممکن است در برخی نشست ها تغییری در نرخ ها ایجاد نشود.
واکنش سرمایه گذاران به این سخنان بسیار شدید بود و روز چهارشنبه که نتیجه نشست بانک مرکزی مشخص شد شاخص متوسط صنعتی داوجونز در بورس آمریکا 1100 واحد سقوط کرد. البته روز جمعه گزارش یک شاخص از تورم در آمریکا که بسیار مورد توجه بانک مرکزی این کشور است منتشر شد و محتوای آن از کاهش فشارهای تورمی حکایت داشت در نتیجه شاخص های بورس آمریکا رشد کردند اما سقوط روز چهارشنبه جبران نشد و عملکرد هفتگی بورس منفی شد. هفته پیش نشست بانک مرکزی بر بازار طلا و بازار ارزهای دیجیتالی اثرات منفی داشت و شاهد سقوط قیمت طلا و بیت کوین بودیم. البته شاخص دلار رشد کرد و به محدوده 108 رسید. هفته پیش بانک مرکزی انگلستان، بانک مرکزی ژاپن و بانک مرکزی چین نیز نشست سیاستگذاری داشتند و در این نشست ها تغییری در نرخ های بهره ایجاد نشد.
هفته پیش رو
این هفته عملا آخرین هفته سال جاری میلادی است و برخی روزها بازارهای اروپایی و بازار آمریکا به مناسبت کریسمس تعطیل هستند. انتظار می رود هیجان کمتری در بازارها مشاهده شود. رفتار سرمایه گذاران در هفته های اخیر از داده ها از اقتصادهای بزرگ، اخبار تنش های ژئوپلیتیک و گمانه زنی ها درباره اقدامات ترامپ در سال آینده و اثرات این اقدامات تاثیر پذیرفته است. این عوامل در هفته های آینده هم بر بازارها تاثیر می گذارند و یک عامل جدید، تغییر سیاست های پولی بانک مرکزی آمریکا یعنی کند شدن کاهش نرخ های بهره است. این عامل در کنار عوامل دیگر در ماه های آینده بر رفتار سرمایه گذاران و عملکرد بازارها تاثیر دارد و سبب ابهام عمیق تر درباره آینده می شود. بدین ترتیب برخلاف پیش بینی ها، ماه های آینده به جای آنکه وضعیت بازارها و سیاست های پولی شفاف تر شود مبهم تر خواهد شد.
تقویم اقتصاد جهان
روز دوشنبه نرخ رشد اقتصاد انگلستان و اسپانیا در سه ماهه سوم امسال منتشر می شود و در آمریکا شاخص اعتماد مصرف کنندگان و شاخص فعالیت های ملی فدرال رزرو شیکاگو اعلام می شود. تغییر سیاست های پولی بانک مرکزی آمریکا بر بورس این کشور و بازارهای جهان تاثیر منفی می گذارد. کند شدن کاهش نرخ های بهره سبب بالا باقی ماندن شاخص دلار و فشار بر بازار مواد خام می شود و توان مالی دولت ها در اقتصادهای نوظهور را کم می کند. این وضعیت تبعات بزرگ برای اقتصاد جهان خواهد داشت. ترامپ دائما شرکای تجاری آمریکا را به اعمال تعرفه های بالا تهدید می کند و این یک رفتار جنون آمیز به نظر می رسد. به هر حال اگر او بخواهد به این تهدیدها عمل کند شاهد اختلال های بزرگ و فراگیر در اقتصاد جهان خواهیم بود.
روز سه شنبه بازارها در برخی کشورهای اروپایی به مناسبت کریسمس تعطیل هستند. در این روز در آمریکا تغییرات ذخیره نفت در هفته پیش، فروش خانه های جدید، شاخص فعالیت های فدرال رزرو ریچموند و سفارش کالاهای بادوام منتشر خواهد شد. هفته پیش قیمت نفت کمی پایین آمد و روز جمعه قیمت هر بشکه نفت برنت و نفت آمریکا به ترتیب در سطح 73 دلار و 70 دلار قرار گرفت. رشد شاخص دلار و تداوم ضعف اقتصاد چین در کنار رشد عرضه عوامل اصلی ضعف بازار نفت هستند و نهادهای تحلیلگر معتقدند سال آینده وضعیت بازار بدتر خواهد شد. شاید قیمت نفت سال آینده تا 10 درصد نسبت به اکنون پایین تر قرار گیرد. اگر کاهش نرخ های بهره در آمریکا کند یا متوقف شود و ضعف اقتصاد چین ادامه یابد قطعا قیمت نفت کاهش خواهد یافت. این عوامل بر قیمت فلزات پایه و دیگر مواد خام هم تاثیر منفی خواهند داشت.
روز چهارشنبه در چند اقتصاد بزرگ بازارها به مناسبت های مختلف تعطیل هستند.
روز پنجشنبه وضعیت بازار کار آمریکا در هفته گذشته و تعدادی گزارش از اقتصاد ژاپن منتشر می شود: نرخ بیکاری و تورم، وضعیت تولید صنعتی، خرده فروشی و وضعیت ساخت مسکن.
روز جمعه تراز تجاری و ذخیره عمده فروشی در آمریکا مشخص خواهد شد. اخبار مثبت به رشد ارزش دلار کمک خواهد کرد.
در هفته های پیش رو اخبار از اقتصادهای بزرگ، تحولات ژئوپلیتیک و شروع دوره ریاست جمهوری ترامپ بیشترین تاثیر را بر بازارها خواهند داشت و سرمایه گذاران باید بر این عوامل و سیاست های پولی بانک های مرکزی بزرگ تمرکز داشته باشند. به هیچ وجه نباید منتظر ثبات در بازارها بود. سناریوهای مثبت و منفی متعدد مطرح است و باید برای تمامی آنها آمادگی داشت.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.