این روزها برخی بازارها از جمله بورس آمریکا آرام هستند و هیجان روزهای اولیه پس از انتخابات ریاست جمهوری این کشور از میان رفته است. نوسان قیمت نفت و فلزات پایه در هفته های اخیر بزرگ نبوده و عملکرد بازار طلا در این دوره منفی است البته شاخص دلار رشد کرده است. درباره تاثیر اقدامات ترامپ بر اقتصاد آمریکا و جهان گمانه زنی ها ادامه دارد. سناریوهای مثبت و منفی مطرح است. در مطلب حاضر به برخی نکات درباره وضعیت آینده اقتصاد آمریکا اشاره شده است.

بورس24 : در چند هفته اخیر نگرانی درباره تبعات اقدامات ترامپ و وضعیت اقتصاد چین اثرات بزرگ بر رفتار سرمایه گذاران داشته است. درباره این دو عامل دیدگاه های مختلف مطرح است.
در مطلب حاضر بطور خلاصه وضعیت برخی بازارها و دیدگاه هایی که درباره افق اقتصاد آمریکا مطرح است توصیف می شود. اقتصاد آمریکا بزرگ ترین اقتصاد جهان است و قطعا تحولات در آن بویژه اگر بزرگ باشند بر تمام بازارها تاثیر خواهند داشت بنابراین برای درک بهتر آینده باید وضعیت این کشور بررسی شود. احتمال های مثبت و منفی درباره آنچه ترامپ انجام خواهد داد و اثرات آن بر بازارها وجود دارد.
بازارها
وضعیت بورس آمریکا در هفته های اخیر در مجموع مثبت بوده یعنی پس از پیروزی ترامپ در انتخابات، شاخص ها رشد چشمگیر داشتند و سپس نمودار آنها نزولی شد
. درباره اقدامات ترامپ، ضعف اقتصاد چین، تنش های ژئوپلیتیک و برخی چالش های بزرگ نظیر رشد بدهی ها و کسری مالی نگرانی عمیق وجود دارد. عملکرد سه شاخص اصلی بورس آمریکا یعنی استاندارد اند پورز، نزدک و متوسط صنعتی داوجونز سال جاری میلادی بسیار مثبت است. درباره تداوم رشد شاخص ها قطعیت وجود ندارد. سال آینده می تواند سال اصلاح قیمت سهام شرکت های آمریکایی باشد.
عملکرد بازار نفت در هفته های اخیر در مجموع کمی مثبت بوده است. تحلیلگران می گویند پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا فشار بر قیمت نفت را بالا خواهد برد زیرا او تلاش خواهد کرد تولید نفت آمریکا افزایش یابد. بازار نفت از وضعیت عرضه، وضعیت اقتصاد چین و سیاست های اوپک پلاس بیشترین تاثیر را می پذیرد. امروز قیمت نفت رشد کرده و قیمت نفت برنت و نفت آمریکا به ترتیب در سطح 73 دلار و 70 دلار در نوسان است. اگر اقدامات ترامپ سبب ضعف اقتصاد جهان شود فشار بر بازار نفت بیشتر خواهد شد.
قیمت طلا در هفته های اخیر نوسان های بزرگ داشته و عملکرد بازار نسبت به زمان انتخابات آمریکا منفی است زیرا شاخص دلار رشد کرده و برخی تحلیلگران معتقدند سال آینده نرخ های بهره در آمریکا تنها اندکی پایین آورده خواهد شد. قیمت طلا در محدوده 2700 دلار در نوسان است عملکرد بازار طلا سال جاری میلادی بسیار مثبت است.
رکود رخ می دهد؟
سوال اصلی درباره افق اقتصاد آمریکا و اثرات دوران ریاست جمهوری ترامپ این است که آیا ترامپ قصد دارد به وعده هایی که در دوره تبلیغات انتخابات داده عمل کند یا نه؟ و اگر پاسخ مثبت است او در این حوزه تا کجا پیش خواهد رفت؟ در ماه های منتهی به انتخایات ماه قبل، ترامپ وعده های مختلف درباره دوران راست جمهوری اش داد اما چهار وعده اهمیت یالاتری داشتند: افزایش تعرفه ها بر کالاهای وارداتی به آمریکا، کاهش مالیات ها، اخراج دسته جمعی مهاجران غیرقانونی و کمک به رونق بازار ارزهای دیجیتالی.
مدیر موسسه تحقیقات اقتصادی و اجتماعی آمریکا معتقد است اگر ترامپ بخواهد با سختگیری به وعده های خود عمل کند بویژه سه وعده نخست، اقتصاد آمریکا در آینده نه چندان دور دچار رکود خواهد شد و این رکود اثرات بسیار بزرگ و عمیق بر اقتصاد جهان و بازارها خواهد داشت. در بدترین سناریو یعنی اخراج میلیون ها مهاجر غیرقانونی در مدتی کوتاه، افزایش تعرفه ها و اقدامات تلافی جویانه شرکای تجاری آمریکا و رشد تورم، تولید ناخالص داخلی آمریکا 2 تا 3 درصد کاهش خواهد یافت.
افت تولید ناخالص داخلی آمریکا یک اتفاق بسیار منفی برای شرکای تجاری این کشور، شرکت ها و بازارها خواهد بود. ترامپ به رای دهندگان وعده داده بود رونق را به اقتصاد باز می گرداند و سطح رفاه را بالا می برد اما اگر او بخواهد به وعده هایش عمل کند آنچه در عمل رخ می دهد با رونق اقتصاد در تضاد خواهد بود. رکود در اقتصاد آمریکا موج های منفی به اقتصاد جهان ارسال می کند و در این میان چین، مکزیک و کانادا بیشترین لطمه را از وضعیت جدید خواهند دید زیرا آنها با آمریکا روابط تجاری بسیار گسترده دارند.
ترامپ قصد دارد تعرفه تا 60 درصد بر کالاهای صادراتی چین اعمال کند، مالیات ها را پایین آورد، هزینه دولت را کم کند و میلیون ها مهاجر غیرقانوی را در مدتی کوتاه اخراج کند.
او ایلان ماسک را برای بخش کارایی دولت انتخاب کرده و ماسک قصد دارد هزینه ها را 2 هزار میلیارد دلار کم کند. از دید مدیر موسسه تحقیقات اقتصادی و اجتماعی، سیاست اخراج مهاجران منفی ترین سیاست ترامپ خواهد بود زیرا این کار به بخش های مختلف اقتصاد بویژه آنهایی که به نیروی کار مهاجر وابستگی شدید دارند یعنی کشاورزی و ساخت و ساز به شدت لطمه می زند و سبب رشد تورم می شود.
کمبود نیروی کار به رشد دستمزدها منجر می شود و کارفرماها با انواع مشکلات برای ادامه فعالیت مواجه خواهند شد. از آنجا که انتظار می رود اخراج نیروی کار ادامه پیدا کند فشار بر اقتصاد پایدار خواهد بود و ساختار بازار کار مختل خواهد شد.
تاثیر برنامه های ترامپ بر سیاست های پولی بانک مرکزی آمریکا سبب نگرانی است. با آنکه ترامپ گفته است تلاش نمی کند رییس بانک مرکزی را تغییر دهد اما شاید او فشارهایی بر بانک مرکزی وارد کند.
از سوی دیگر اگر تورم رشد کند بانک مرکزی نمی تواند نرخ های بهره را مکرر پایین آورد. با آنکه وضعیت اقتصاد آمریکا بهتر از اروپاست اما اختلال در اقتصاد می تواند سبب رکود شود زیرا در چنین وضعیتی اعتماد مصرف کنندگان و سرمایه گذاران به آینده کاهش خواهد یافت.
سناریوی مثبت
یک سناریوی نسبتا مثبت این است که ترامپ سختگیرانه به دنبال اجرای وعده های خود نباشد یعنی گام هایی برای اجرای برنامه هایی که اعلام کرده بردارد اما شدت اقدامات اش زیاد نباشد. این یعنی تنش های تجاری با چین و .. شدت پیدا نمی کند و دو طرف به مذاکره می پردازند.
همچنین در این سناریو اخراج مهاجران تدریجی خواهد بود و به بازار کار لطمه وارد نمی شود. در این سناریو وضعیت اقتصاد آمریکا و بازارها بد نخواهد شد. برخی تحلیلگران معتقدند نباید درباره دوران ریاست جمهوری ترامپ وحشت زده باشیم.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.