هفته پیش عملکرد بازار طلا منفی بود درحالیکه تصور می شد وضعیت بهتر می شود. دو هفته قبل هم عملکرد بازار منفی بود و اساسا سرمایه گذاران در بازار فلز زرد به دلیل وضعیت بازار در هفته های اخیر بسیار نگران آینده و تحولاتی هستند که در سال جدید رخ می دهد. در مطلب حاضر به نتیجه دو نظرسنجی درباره افق بازار در کوتاه مدت، نکات مهم درباره بازار و دیدگاه موسسه مک کواری درباره افق بازار در سال جدید اشاره شده است.

بورس24 : هفته گذشته عملکرد بازار طلا منفی بود و روز جمعه در پایان معاملات هفته در بازارهای جهان، قیمت هر اونس فلز زرد در سطح 2633 دلار قرار گرفت. قیمت نقره، پلاتین و پالادیوم به ترتیب 31 دلار، 930 دلار و 956 دلار بود. قبل از بررسی وضعیت بازار طلا به نتیجه دو نظرسنجی درباره افق بازار در هفته پیش رو اشاره می کنیم.
در نظرسنجی این هفته کیتکو، 42 درصد تحلیلگران و 60 درصد سرمایه گذاران معتقد بودند قیمت طلا این هفته رشد می کند. در مقابل، 17 درصد تحلیلگران و 20 درصد سرمایه گذاران درباره افق بازار بدبین بودند. در یک نظرسنجی دیگر، تحلیلگران متوسط قیمت هر اونس طلا در هفته جاری و چهار هفته آینده را به ترتیب 2635 دلار و 2680 دلار پیش بینی کردند. این یعنی دیدگاه آنها در باره افق کوتاه مدت بازار منفی است.
آنچه گذشت
هفته پیش شاخص دلار کمی بالا رفت و تغییرات نرخ بازده اوراق 10 ساله خزانه در آمریکا اندک بود. گزارش وضعیت بازار کار آمریکا در ماه قبل که روز جمعه منتشر شد نشان داد وضعیت بازار کار خوب است البته بانک مرکزی می تواند به کاستن از نرخ های بهره ادامه دهد. محتوای گزارش بازار کار به شکلی بود که احتمال کاهش نرخ های بهره در نشست هفته آینده کمیته سیاست گذاری بانک مرکزی آمریکا افزایش یافت و این عامل سبب رشد قیمت طلا شد البته رشد قیمت ها زیاد نبود و در نهایت عملکرد هفتگی بازار منفی شد.
از شش هفته پیش یعنی قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نوسان قیمت طلا شدید بوده زیرا دیدگاه های مختلف درباره افق بازار این فلز مطرح است. مانع اصلی رونق بازار طلا، اقداماتی است که انتظار می رود دولت جدید آمریکا در سال آینده انجام دهد و سبب رشد تورم شود. افزایش فشارهای تورمی بانک مرکزی را مجبور می کند با سرعت کمتر نرخ های بهره را پایین آورد و این به زیان بازار طلاست.
گزارش بازار کار آمریکا نه مثبت بود و نه منفی و این یعنی بانک مرکزی می تواند در نشست آتی خود نرخ های بهره را 0.25 درصد پایین آورد اما درباره سیاست های پولی بانک مرکزی در سال جدید ابهام وجود دارد. در سناریوی منفی، اقدامات ترامپ به رشد تورم منجر می شود و بانک مرکزی آمریکا تنها دو تا سه بار نرخ های بهره را پایین خواهد آورد. در این حالت طلا جذابیت خاصی نخواهد داشت.
البته نهادهای تحلیلگر و شورای جهانی طلا درباره افق بازار خوشبین هستند زیرا از دید آنها عوامل مختلف به رشد قیمت طلا منجر می شوند. خرید طلا از سوی بانک های مرکزی، بی ثباتی در بازارها و اقتصاد جهان، تنش های ژئوپلیتیک و .. همگی از عوامل حمایت کننده از بازار طلا هستند.
یک پیش بینی مثبت!
موسسه مک کواری در گزارش جدید خود افقی مثبت برای بازار طلا در ماه های آینده پیش بینی کرده است. از دید این موسسه خرید طلا از سوی بانک های مرکزی، تنش های ژئوپلیتیک، کاهش نرخ های بهره در ده ها اقتصاد بزرگ و کوچک و مصرف طلا در اقتصادهایی نظیر چین و هند همگی سبب رشد قیمت طلا و ثبت رکوردهای جدید برای قیمت این فلز گرانبها خواهند شد. در سه ماهه نخست سال آینده اگر شاخص دلار رشد کند و دیگر عوامل تغییری نکنند بازار طلا زیر فشار قرار می گیرد.
اگر تقاضای چین رشد کند یا افق وضعیت مالی دولت آمریکا بدتر شود قیمت طلا به راحتی به 3000 دلار افزایش خواهد یافت. بازار طلا سال جاری یکی از بالاترین عملکردها را در بین مواد خام داشته و حدود 28 درصد رشد کرده است. همچنین قیمت این فلز چندی پیش به 2800 دلار رسید. بانک های گلدمن ساکس و یو بی اس درباره افق قیمت طلا خوشبین هستند.
یک نکته مهم این است که دارایی طلای صندوق های ایی تی اف طلا اکنون نسبت به اوج سال 2020 حدود 25 درصد پایین تر است و این یعنی ظرفیت رشد این دارایی ها و افزایش قیمت طلا وجود دارد. پیش بینی می شود در فصل نخست سال آینده متوسط قیمت هر اونس طلا 2650 دلار باشد. در سه ماهه دوم این رقم 2800 دلار خواهد بود اما در نیمه دوم سال آینده بازار کمی زیر فشار قرار خواهد گرفت البته در محیط پرآشوب کنونی جهان باید برای اتفاقات غیرمنتظره آماده بود. این رویدادها می توانند مسیر بازارها را بکلی تغییر دهند.
هفته پیش رو
این هفته سه گزارش از وضعیت تورم آمریکا در اختیار سرمایه گذاران قرار می گیرد. تورم مصرف کننده، شاخص بهای تولیدکننده و شاخص بهای واردات و صادرات. محتوای این گزارش ها به بانک مرکزی نشان می دهد وضعیت فشارهای تورم چگونه است. احتمال کاهش 0.25 درصدی نرخ های بهره در نشست هفته آینده بانک مرکزی بیش از 90 درصد است اما در سال جدید بانک مرکزی باید موضوع های مختلف را زیر نظر بگیرد.
اقدامات ترامپ از جمله اعمال تعرفه بر کالاهای وارداتی به آمریکا از چین، کانادا و .. تاثیرات تورمی بر اقتصاد دارد. بانک مرکزی باید ببیند این تاثیرات چه میزان است و آیا باید کاهش نرخ های بهره را متوقف کرد یا نه. سوالات مهم درباره مسیر اقتصاد آمریکا و سیاست های پولی برای سرمایه گذاران مطرح است.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.