پیش بینی درست مهم ترین عنصر کسب سود است و در وضعیت کنونی اقتصاد جهان، دست یافتن به درک صحیح از روندها بسیار مشکل است. کمتر از دو ماه دیگر ترامپ دوره ریاست جمهوری خود را شروع می کند و از قبل وعده های او بر بازارها تاثیر گذاشته است. این هفته تهدید او به اعمال تعرفه بر کالاهای صادراتی کانادا، چین و مکزیک به آمریکا بار دیگر سبب نگرانی سرمایه گذاران شده است. سوالات مختلف درباره برنامه های ترامپ مطرح است. در مطلب حاضر به آنچه "احتمالا" در بازار طلا و بازار ارزهای معتبر و امن رخ خواهد داد اشاره می کنیم. استدلال ها بر مبنای وعده های ترامپ، وضعیت کلی اقتصاد جهان، سیاست های پولی بانک مرکزی آمریکا، احتمال رخ دادن جنگ تجاری و .. انجام شده است.
بورس24 : از ششم ماه جاری میلادی یعنی فردای روز برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا، سرمایه گذاران شاهد نوسان های بزرگ در بازارهای مختلف بوده اند و پرسش اصلی طی این دوره و در ماه های آینده این بوده و خواهد بود که وضعیت بازارها در دوره ریاست جمهوری ترامپ بویژه سال آینده میلادی چگونه خواهد شد. در مطلب حاضر به این سوال درباره دلار و طلا اشاره می کنیم. البته نباید فراموش کرد که احتمال های مختلف مطرح است و شاید آنچه اکنون بر مبنای شرایط حاضر پیش بینی می شود تحقق نیابد.
ترامپ بیستم ماه ژانویه یعنی کمتر از دو ماه دیگر دوره ریاست جمهوری خود را آغاز می کند و با توجه به وعده هایی که داده باید منتظر بی ثباتی و آشوب در بسیاری از بازارها باشیم. سرمایه گذاران، معامله گران و سیاستگذاران در حال ارزیابی شرایط برای تصمیم گیری درباره ترکیب سبد دارایی های خود هستند. این تصمیم گیری بر مبنای وضعیت شاخص های بنیادی اقتصاد جهان، وعده های ترامپ، دیدگاه نهادهای سرمایه گذاری، سناریوهای نهادهای بین المللی و واکنش احتمالی سرمایه گذاران به تحولات آتی انجام می شود. تعدد عوامل موثر بر بازارها پیش بینی را دشوار کرده است. فعلا بر مبنای آنچه قابل مشاهده است سناریوهایی مطرح می شود.
تشدید تنش ها
وعده های ترامپ یکی از معیارهای پیش بینی تحولات آینده است. او قبل از پیروزی در انتخابات وعده داد تعرفه بالا بر کالاهای وارداتی به آمریکا اعمال کند. بعید است او انجام این وعده را فراموش کند یا به تعویق اندازد. دو روز پیش او گفت در روز نخست ریاست جمهوری اش بر کالاهای وارداتی از مکزیک، کانادا و چین تعرفه اعمال خواهد کرد.
این تهدید بر ارزش ارز ملی این سه کشور در برابر دلار تاثیر منفی گذاشت و شاهد رشد شاخص دلار بودیم. هر سه کشور یاد شده میزان بالا مبادلات تجاری با آمریکا دارند و ترامپ تصمیم گرفته از تعرفه به عنوان سلاح استفاده کند تا کشورها را به انجام آنچه مایل است وادار نماید. در واقع تعرفه در دست ترامپ یک سلاح چند منظوره است. درباره کالاهای صادراتی مکزیک و کانادا، تعرفه ها تا زمانیکه این دو کشور از ورود مهاجران غیرقانونی و مواد مخدر به آمریکا جلوگیری نکنند ادامه خواهد داشت.
تحلیلگران معتقدند تنش یا جنگ تجاری به رشد شاخص دلار و کاهش ارزش ارزهای ملی شرکای تجاری آمریکا منجر می شود. بانک آمریکا معتقد است در نیمه نخست سال آینده میلادی در صورت تحقق وعده های تعرفه ای ترامپ، ارزش سبد ارزهای ملی اقتصادهای نوظهور 5 درصد در برابر دلار کاهش خواهد یافت. ترامپ این هفته درباره اعمال تعرفه بر کالاهای وارداتی از اروپا و ژاپن سخنی نگفته است در نتیجه ارزش یورو در برابر دلار کمی رشد کرده است. اما تحلیلگران معتقدند ترامپ برای رسیدن به اهداف تجاری و غیرتجاری خود با کشورهای اروپایی برای آنها هم از ابزار تعرفه استفاده خواهد کرد. این به معنای احتمال رشد شاخص دلار در سال آینده است.
دارایی های امن
تنش تجاری به تنش های دیگر بین آمریکا و قدرت های اقتصادی منجر می شود و این روند سبب پرریسک شدن محیط اقتصاد جهان و جذابیت حوزه های امن سرمایه گذاری از جمله طلا، ین ژاپن، فرانک سوییس و دلار آمریکاست. هم سرمایه گذاران خرد و هم سرمایه گذاران نهادی به سمت این دارایی ها حرکت خواهند کرد در نتیجه احتمالا این دارایی ها هم رشد می کنند.
از آنجا که آمریکا از دلار به عنوان سلاح علیه رقبا و دشمنان خود استفاده می کند کشورها مایلند از وابستگی خود به این ارز بکاهند. این یک انگیزه دیگر برای حرکت به سمت طلاست. هم سرمایه گذاران و هم بانک های مرکزی به خرید طلا اقدام می کنند و این یک روند پایدار است. ده ها بانک مرکزی در سال های اخیر بر میزان خرید طلا برای ذخایر خود افزوده اند. از سال 2020 تا اواسط سال جاری میلادی بانک های مرکزی 2500 تن طلا خریداری کرده اند. سال آینده اقدامات ترامپ سبب افزایش جذابیت طلا خواهد شد.
در چین که بزرگ ترین مصرف کننده طلا در جهان است چالش های عمیق اقتصادی از جمله بحران در بخش مسکن سبب حرکت مردم به سمت این دارایی شده است. سال آینده اقدامات تجاری و غیرتجاری آمریکا علیه چین سبب سرمایه گذاری بیشتر در طلا در چین خواهد شد. با آنکه بانک مرکزی چین در ماه های اخیر از خرید طلا اجتناب کرده اما خریدها ادامه پیدا خواهد کرد.
هر چه میزان بی ثباتی بازارها بیشتر شود جذابیت طلا هم بیشتر خواهد شد. وضعیت دلار آمریکا، ین و فرانک سوییس هم مانند طلاست. باور تحلیلگران این است که سال آینده قیمت طلا به 300 تا 400 دلار بالاتر از ارقام کنونی می رسد. یک نکته مهم این است که سرمایه گذاران نهادی گروه جدیدی هستند که به طلا علاقمند شده اند. از دید آنها این دارایی ظرفیت رشد چشمگیر دارد و باید در سبد دارایی ها سهم داشته باشد.
حرکت هم جهت طلا و دلار
پیش بینی آشوب سبب تغییر رفتار سرمایه گذاران و حرکت آنها به سمت دارایی ها امن می شود. این یعنی دلار و طلا هر دو مورد توجه قرار می گیرند. این درحالیستکه معمولا جهت حرکت این دو بازار معکوس است. هر دو دارایی هم به دلیل افزایش تنش ها و بی ثباتی ها مورد توجه قرار می گیرند و هم به دلیل پیش بینی رشد تورم. اقدامات ترامپ سبب رشد تورم می شود و بانک مرکزی آمریکا کاستن از نرخ های بهره را کند خواهد کرد. این سبب رشد ارزش دلار می شود.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.