این هفته وضعیت بسیاری از بازارها از جمله بورس آمریکا، طلا و نفت مثبت بوده و شاید برخی تصور کنند ریسک ها از میان رفته اند یا در آینده قطعا وضعیت بهتر از حالا خواهد بود. این دیدگاه بسیار اشتباه است و کسانی که چنین دیدگاهی دارند واقعیت های کنونی اقتصاد جهان و شرایط ژئوپلیتیک را درک نمی کنند. در مطلب حاضر به تقویم اقتصاد جهان در هفته پیش رو، وضعیت برخی بازارها و نکاتی که باید مورد توجه قرار گیرد اشاره شده است. به نظر می رسد دوره انباشت ریسک ها شروع شده است.
بورس24 : هفته جاری سرمایه گذاران بر اخبار سیاسی، تحولات ژئوپلیتیک و نیز گزارش ها از اقتصاد آمریکا و اروپا تمرکز داشته اند و عملکرد بورس آمریکا، بازار نفت، بازار طلا، شاخص دلار و برخی فلزات پایه مثبت بوده است. بی ثباتی در بازارها افزایش یافته زیرا نه تنها درباره تاثیر اقدامات آتی ترامپ بر بازارها و اقتصاد جهان ابهام وجود دارد بلکه در روزهای اخیر بر شدت تنش ها در جنگ اوکراین افزوده شده و احتمال های گوناگون درباره سرنوشت این جنگ رو به رشد مطرح است. پیش بینی تحولات آینده و تصمیم گیری درباره ترکیب سبد دارایی ها بسیار دشوار است. سرمایه گذاران مجبور هستند بر اخبار سیاسی، تحولات ژئوپلیتیک، وضعیت شاخص های اقتصادی، سیاست های پولی بانک های مرکزی و گزارش عملکرد شرکت های بورسی تمرکز داشته باشند و برای تحولات و رویدادهای غیرمنتظره آماده باشند. این وضعیت سال آینده هم وجود خواهد داشت و شاید بدتر شود.
تقویم اقتصاد جهان
روز دوشنبه در آلمان وضعیت تجاری و انتظارات اقتصادی و در آمریکا شاخص فعالیت های تولیدی فدرال رزرو دالاس منتشر می شود. امروز وضعیت بخش های تولید و خدمات آمریکا و اروپا مربوط به ماه جاری مشخص شد. محتوای گزارش ها منفی بود یعنی شاخص فعالیت ها زیر 50 است. با توجه به اینکه نرخ های بهره در دو سوی اقیانوس اطلس بالاست اقتصادها سردتر خواهند شد و بانک های مرکزی باید نرخ های بهره را پایین آورند اما سیاست های ترامپ سبب رشد تورم می شود و کاهش نرخ های بهره به مانع مواجه می شود. این یک وضعیت خطرناک است. پیش بینی شده سال آینده بانک مرکزی آمریکا در برخی نشست های خود نرخ های بهره ار پایین نخواهد آورد. بالا باقی ماندن نرخ های بهره در آمریکا و رشد شاخص دلار به اقتصاد این کشور و جهان لطمه وارد می کند.
روز سه شنبه در آمریکا شاخص قیمت مسکن، شاخص اعتماد مصرف کنندگان، فروش خانه های جدید، شاخص فعالیت های تولیدی فدرال رزرو ریچموند، تغییرات ذخیره نفت در هفته جاری و گزارش نشست قبلی کمیته سیاستگذاری بانک مرکزی منتشر خواهد شد. این گزارش ها بسیار مهم و اثرگذار هستند و انتظار می رود نوسان بازارها در این روز بزرگ باشد. این هفته قیمت نفت کمی رشد کرده و قیمت هر بشکه نفت برنت و نفت آمریکا اکنون به ترتیب در محدوده 75 دلار و 71 دلار قرار دارد. دیدگاه تحلیلگران درباره افق بازار در سال جدید عموما منفی است زیرا قطعا اقدامات ترامپ به اقتصاد چین و جهان لطمه وارد خواهد کرد و نیز بر عرضه نفت آمریکا و چند کشور دیگر افزوده خواهد شد. ترکیب رشد عرضه و ضعف تقاضا سبب افول قیمت ها می شود. بانک گلدمن ساکس معتقد است سال آینده قیمت نفت بین 65 تا 80 دلار نوسان خواهد کرد اما اگر خسارت های برنامه ترامپ به اقتصاد جهان بزرگ باشد قیمت ها در نزدیکی حد پایین این طیف نوسان خواهد کرد. عملکرد بازار نفت سال جاری میلادی تاکنون منفی است. تنش های ژئوپلیتیک می تواند بطور موقت سبب رشد قیمت ها شود.
روز چهارشنبه تعداد زیادی گزارش از اقتصاد آمریکا منتشر خواهد شد: نرخ رشد در سه ماهه سوم، تغییرات درآمد شخصی و مصرف شخصی، فروش خانه های موجود، شاخص فعالیت های تولیدی فدرال رزرو شیکاگو، وضعیت بازار کار در هفته جاری، سفارش کالاهای بادوام و یک شاخص از تورم یعنی شاخص پی سی ایی که بسیار مورد توجه بانک مرکزی است. این داده ها از آن جهت که بر تصمیم بانک مرکزی در حوزه نرخ های بهره و رفتار مصرف کنندگان تاثیر می گذارند بسیار مهم هستند. خبرهای مثبت به معنای استحکام اقتصاد و کند شدن کاهش نرخ های بهره است.
روز پنجشنبه بازارهای آمریکا به مناسبت روز شکرگزاری تعطیل هستند. در این روز در آلمان و اسپانیا نرخ تورم منتشر می شود. همچنین پنج شاخص از اقتصاد منطقه یورو منتشر می شود: اعتماد در بخش تولید و خدمات، اعتماد اقتصادی، اعتماد مصرف کنندگان و جو تجاری. همچنین در ژاپن وضعیت تولید صنعتی، تورم و بیکاری مشخص می شود.
روز جمعه وضعیت خرده فروشی، بیکاری و شاخص بهای واردات در آلمان، قیمت مسکن در انگلستان، تورم فرانسه و ایتالیا و یک شاخص از تورم منطقه یورو و نرخ رشد اقتصاد کانادا منتشر خواهد شد.
گزارش ها از اقتصادهای بزرگ در کنار اخبار از تحولات سیاسی و ژئوپلیتیک عوامل موثر بر رفتار سرمایه گذاران در هفته ها و ماه های آینده هستند. سال آینده تحولات در بازارهای مختلف بزرگ تر از امسال خواهد بود. شاید تحولات مثبت رخ دهد یعنی جنگ اوکراین پایان یابد و چین با آمریکا بر سر مسایل تجاری به توافق برسد طوری که نیازی به یک جنگ تعرفه ای نباشد. انواع سناریوها درباره تحولات بازارها در سال آینده میلادی مطرح است و باید زمان بگذرد تا وضعیت مشخص شود. فعلا همه می دانیم که بر ریسک ها افزوده شده و پیش بینی سخت تر است.
یکی از ویژگی های سال آینده، آشوب در اقتصاد جهان است. اگر سناریوهای منفی تحقق یابد بر تنش ها بین چین و غرب افزوده می شود، ضعف اقتصاد چین بیشتر می شود، بانک های مرکزی مجبور می شوند نرخ های بهره را بالا نگه دارند در حالیکه اقتصادها در حال سرد شدن است. همچنین بر شدت تنش های ژئوپلیتیک افزوده خواهد شد. اینها برخی اتفاقات منفی احتمالی در سال 2025 هستند.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.