تنها چند هفته تا پایان سال جاری میلادی باقی مانده و تحولات حدود سه هفته اخیر یعنی از زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا سبب بی ثباتی بازارها شده است. برنامه های ترامپ بر تمام بازارها تاثیر خواهد داشت و موضوع تعرفه ها بر اقتصاد چین و بازار مواد خام فشار وارد می کند. در مطلب حاضر به نتیجه نظرسنجی خبرگزاری رویترز از بیش از 50 اقتصاددان درباره اقدامات ترامپ علیه چین اشاره شده و نکاتی درباره افق بازار مواد خام بیان شده است. روز گذشته وضعیت بورس آمریکا، بازار نفت، بازار طلا و بیت کوین مثبت بود. شاخص دلار هم رشد کرد. سوال مهم ..
بورس24 : روز گذشته وضعیت بازارها بد نبود یعنی شاخص های بورس آمریکا، قیمت نفت، قیمت فلزات گرانبها و شاخص دلار رشد کردند و قیمت برخی فلزات پایه هم بالا رفت. روز گذشته قیمت بیت کوین به رکورد جدید یعنی مرز 100 هزار دلار افزایش یافت. همچنان این پرسش مهم مطرح است که وضعیت بازارها در سال آینده میلادی چگونه خواهد بود؟ دولت ترامپ سال جدید اقداماتی آشوب زا و اختلال آور انجام خواهد داد و بی ثباتی در تمام بازارها شدت پیدا خواهد کرد. با آنکه پیش بینی آسان نیست اما بر مبنای برخی واقعیت ها و برنامه های وعده داده شده ترامپ می توان سناریوهایی را مطرح کرد.
تا پایان سال جاری میلادی 40 روز باقی مانده و در دو هفته اخیر به دلیل پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا تحولاتی در بازارهای مختلف رخ داده که باید بررسی شود. بازگشت ترامپ به کاخ سفید اثرات فراگیر بر بازارها، اقتصاد آمریکا و اقتصاد جهان خواهد داشت و به همین دلیل سرمایه گذاران باید برای تحولات عمیق در بسیاری حوزه ها آماده باشند. در این دو هفته که از انتخابات ریاست جمهوری گذشته شاهد رشد شدید شاخص دلار، کاهش قیمت طلا و رشد شدید قیمت بیت کوین بوده ایم. درباره اقدامات ترامپ علیه چین نگرانی وجود دارد. در این دوره دو هفته ای تغییرات قیمت فلزات پایه و سنگ آهن بزرگ نبوده است. در مطلب حاضر به نتیجه نظرسنجی جدید خبرگزاری رویترز از بیش از 50 اقتصاددان درباره اقدامات ترامپ علیه چین و وضعیت اقتصاد چین در سال آینده اشاره می کنیم.
در یک هفته اخیر خبرگزاری رویترز از اقتصاددان ها درباره اقدامات احتمالی ترامپ علیه چین، نرخ رشد و نرخ تورم چین در سال جاری و سال آینده و افق بازار مواد خام سوالاتی پرسیده است.
اکثر اقتصاددان ها معتقدند ترامپ اوایل سال آینده میلادی تعرفه 40 درصدی بر کالاهای صادراتی چین به آمریکا اعمال خواهد کرد و این اقدام به کاهش یک درصدی نرخ رشد اقتصاد چین منجر خواهد شد. ترامپ تعرفه 60 درصدی اعمال نخواهد کرد زیرا این اقدام سبب رشد چشمگیر نرخ تورم در آمریکا می شود.
ترامپ در دوره تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری وعده داد به عنوان بخشی از تدابیر تجاری علیه چین، بر کالاهای صادراتی این کشور به آمریکا تعرفه بالا اعمال خواهد کرد. دو نکته مهم وجود دارد: نخست اینکه تعرفه های جدید بسیار بالاتر از تعرفه های اعمال شده در دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ خواهند بود. در آن دوره تعرفه ها بین 7.5 درصد تا 25 درصد بودند. نکته دوم این است که اکنون اقتصاد چین به شوک های بیرونی بسیار آسیب پذیرتر از دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ است زیرا اکنون اقتصاد چین با چالش های بزرگ و عمیق از جمله بحران در بخش مسکن، بی اعتمادی مصرف کنندگان و بدهی عظیم دولت های محلی مواجه است.
اقتصاددان ها در نظرسنجی خبرگزاری رویترز در پیش بینی میزان تعرفه ای که ترامپ اعمال خواهد کرد طیفی از اعداد را مطرح کرده اند از 15 درصد تا 60 درصد. اکثر آنها معتقدند اوایل سال آینده تعرفه ها اعمال می شود. متوسط ارقام پیش بینی شده برای تعرفه ها 38 درصد است.
رویکرد ترامپ به تجارت با چین به معنای کاهش صادرات چین به آمریکاست و از آنجا که رشد اقتصاد چین به شدت به صادرات وابسته است دولت باید تغییراتی در وضعیت اقتصاد بدهد یعنی تدابیری برای تشویق مردم به مصرف در نظر بگیرد. سال آینده فشار بر رهبران چین برای تشویق مردم به مصرف افزایش خواهد یافت. دولت چین از پیش اقداماتی برای احیای اعتماد مصرف کنندگان انجام داده اما تاثیر این اقدامات اندک بوده است. اگر مصرف داخلی کاهش صادرات را جبران نکند نرخ رشد اقتصاد پایین می آید و این به زیان بازار مواد خام و بورس ها خواهد بود.
اقتصاددان ها در نظرسنجی رویترز معتقد بودند تعرفه های ترامپ سبب می شود نرخ رشد اقتصاد چین سال آینده 0.5 درصد تا یک درصد پایین آید. از دید آنها، نرخ رشد اقتصاد چین سال جاری و سال آینده 4.8 درصد و 4.5 درصد است. سال 2026 این رقم به 4.2 درصد کاهش خواهد یافت.
اقتصاددان ها منتظر تصمیم های تجاری ترامپ علیه چین هستند تا بر مبنای آن و سیاست های حمایتی دولت چین، نرخ رشد اقتصاد این کشور در سال جدید را پیش بینی کنند. احتمالا آنها ارقام پایین تری را برای رشد اقتصاد چین در سال آینده مطرح خواهند کرد زیرا اعمال تعرفه به تجارت دو طرف لطمه وارد می کند. وابستگی رشد اقتصاد چین به صادرات سبب می شود اقدامات ترامپ تاثیرات بزرگ بر اقتصاد چین بگذارد. اقتصاددان بانک بارکلیز می گوید: "ما معتقدیم دولت چین هنوز فرصت دارد تا با مشاهده اقدامات آمریکا، درباره برنامه های حمایتی تصمیم بگیرد طوری که تاثیر اقدامات آمریکا خنثی شود."
اقتصاددان ها در نظرسنجی رویترز پیش بینی کردند تورم چین سال آینده و سال 2026 به ترتیب 1.1 درصد و 1.4 درصد خواهد بود. در نظرسنجی ماه پیش این دو رقم به ترتیب 1.4 درصد و 1.6 درصد پیش بینی شده بود.
به دلیل فقدان برنامه های حمایتی کافی، گزارش ها از اقتصاد چین منفی است. این یعنی سرمایه گذاران در بازار مواد خام نباید منتظر رونق چشمگیر در این بازار باشند. شاید رویدادهای غیرمنتظره به رشد قیمت ها کمک کند اما فعلا بر مبنای آنچه اکنون مشاهده می شود نمی توان روی رشد بازار حساب کرد.
موضوع بعدی شاخص دلار است که به دلیل وعده های ترامپ شاهد رشد آن هستیم و این عامل هم بر بازار مواد خام فشار وارد خواهد کرد.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.