در شرایطی به مصاف معاملات دومین روز کاری هفته میرویم که بازار شنبه هم دستاورد خاصی نداشت و یک روز تلخ و کسلکننده دیگر را پشت سر گذاشتیم. و البته قسمت جالب ماجرا اینجاست که حتی میزان فشار عرضه در بازار چهارشنبه با وجود قرار گرفتن در روزهای پایانی هفته هم به قدری نبود که بازار دیروز اینچنین زیر فشار فروش بود ! بازار برای فرار از این بحران نیاز به شوکهای قوی و اساسی دارد و برخی معتقدند تا زمان انتخابات، برگشت قطعی بازار ...
1) پیشبینی بازار ...
سایه اصغری - بورس24 : در شرایطی به مصاف معاملات دومین روز کاری هفته میرویم که بازار شنبه هم دستاورد خاصی نداشت و یک روز تلخ و کسلکننده دیگر را پشت سر گذاشتیم. و البته قسمت جالب ماجرا اینجاست که حتی میزان فشار عرضه در بازار چهارشنبه با وجود قرار گرفتن در روزهای پایانی هفته هم به قدری نبود که بازار دیروز اینچنین زیر فشار فروش بود ! بازار برای فرار از این بحران نیاز به شوکهای قوی و اساسی دارد و برخی معتقدند تا زمان انتخابات، برگشت قطعی بازار غیرممکن خواهد بود. برخی هم معتقدند نیما و نرخ بهره میتوانند این شرایط را تغییر دهند. بههر جهت تا روز انتخابات 7 روز کاری باقیست و به نظر این چند روز را هم باید تحمل کرد تا بلکه (امیدواریم) با کشیدن سوت پایان انتخابات و روشن شدن رئیسجمهور منتخب، شاهد تغییر ذائقه معاملهگران باشیم؛ مشروط بر اینکه انتخابات به مرحله دوم کشیده نشود ! در نتیجه معاملات روز گذشته، شاخص کل با افت دیگری (حدود 14 هزار واحد) تا ارتفاع دو میلیون و 61 هزار واحدی عقب نشست. ارزش معاملات بواسطه تشکیل صف فروش در بسیاری از نمادها و موضع تماشاچیشدن بسیاری از معاملهگران حقیقی و حقوقی کاهشی بود و به حدود 2 همت رسید و رقمی بالغ بر 560 میلیارد تومان از چرخه بازار خارج شد.
روزها و هفته پایانی خرداد را حالی پشت سر میگذاریم، بهار سال جاری یکی از تلخترین و افتضاحترین بهارها طی سالیان اخیر بوده است. فروردین را با نرخ بهره بالا و سرکوب دلار نیما و یک جنگ برونمرزی تمام عیار آغاز کردیم. در اردیبهشت درگیر گزارشهای ضعیف 12 ماهه و روشن شدن اثرات تصمیمات سیاستگذار در دستدرازی به جیب شرکتها بودیم. و خرداد را با فرود سخت بالگرد آغاز کردیم و طی حدود 53 روز کاری سقوط سخت قیمتها ادامه داشت و لذا بعید است سهامداران هرگز بهار 1403 را به فراموش بسپارند !
مشکل بازار دقیقا از جایی حاد و پیچیده شد که چهار اتفاق پشت سر هم و بصورت رگباری به وقوع پیوست و بازار را رها نکرد. اولین رویداد در سیاستهای ارزی بود که بانک مرکزی مسیری که در کم کردن فاصله نرخ ارز نیما و دلار آزاد را در پیش گرفته بود متوقف کرد. ضربه دوم و تلخترین اتفاق افزایش نرخ سود سپرده و آشفتگی بازار اخزا بود. در ادامه ریسکهای سیاسی و نظامی اضافه شد و هنوز این ریسک خاتمه نیافته بود که گزارشهای تلخ 12 ماهه شرکتها از راه رسید و در نهایت رئیسجمهور سقوط عجیبی کرد تا بسیاری از اتفاقات تلخ را بصورت MP3 در یک بازه زمانی کوتاه تجربه کرده باشیم؛ در نتیجه بازار به ویرانهای تبدیل شد که امروز جسد آن را میبینیم و لذا این بازار در گام نخست نیاز برداشته شدن این آوار دارد.
این اتفاق دقیقا باید از جایی به نام نرخ بهره و نیما آغاز شود. به نظر میرسد در این 7 - 8 روز کاری هم آبی از این دولت و رئیس فعلی بانک مرکزی برای بازار گرم نشود و لذا احتمالا همه چیز به بعد از انتخابات ریاست جمهوری موکول شود. البته کمی تغییرات در نیما و بهره را در شرایط کنونی شاهدیم اما از آنجا که این تغییرات کُند و آهسته است و بازار اعتمادی به این دولت ندارد، فعلا واکنش درخور توجهی به این تغییرات نشان نمیدهد. اما به نظر سهامداران و فعالان بازار باید تحولات نرخ اخزا را به دقت دنبال کنند. چراکه احتمالا آغاز حرکت قوی بازار از آغاز این رویداد باشد؛ جایی که نرخ سود به دامنه منطقی خود برگشته و فرصت ویژهای برای بازار رقم میزند.
اگر بخواهیم این موضوع را دقیقتر توضیح دهیم باید به نکتهای اشاره کنیم به نام ارزندگی؛ جایی که قیمتها به جایی رسیدهاند که از فاز تحلیل چه تکنیکال و چه بنیادی خارج شدهاند. متوسط P/E بازار به اعداد و ارقام نازل 6 واحدی و P/S بازار به سطوح 1.6 واحدی رسیده. از طرف دیگر در سهامی همچون بانک تجارت میبینیم که P/E سهم به 1 واحد میرسد ! رقمی که هرگز بانکها در تاریخ معاملات خود در بازار سرمایه تجربه نکردهاند ! طی مدت اخیر به قدری قیمتها افت کرده که در بسیاری از سهمها P/Eها به اعداد و ارقام 2 و 3 واحد رسیده و هنوز طیف وسیعی از شرکتها به مجامع سالانه نرفتهاند ! بنابراین با کمی تامل میتوان گزینههای جذابی در بازار پیدا کرد. و البته با روشن شدن دید رئیسجمهور منتخب، احتمالا (امیدواریم) شاهد تحرکات بهتری در بازار باشیم.
منتهی ایراد بازار و معاملهگران این است که همه در فضای مثبت و صف خرید شجاع و تحلیلگر میشوند و کسی حاضر به خرید سهام با قیمتهای جذاب فعلی نیست. و قسمت تلختر ماجرا اینجاست که حتی حقوقیهای ما هم رفتاری بدتر و ضعیفتر از حقیقیهای آماتور دارند. ای کاش آنها که اتفاقا جریان پول قوی هم در اختیار دارند، با کمک گرفتن از ابزار تحلیلی و فارغ از اتفاقات کوتاهمدت به این مسیر وارد میشدند. شک نداریم این ریسکپذیری، ریوارد خوبی خواهد داشت. معمولا کف قیمت سهام در شرایطی تجربه میشود که معاملهگران آماتور به طور کامل از بازار بریدهاند و به قول سبزه میدانیها، فروشنده با التماس در مسیر فروش اموال خود قرار میگیرد.
و اما مجددا به بحث آخر یعنی انتخابات میرسیم. متاسفانه طی روزهای اخیر با وجود آغاز شدن میتینگهای انتخاباتی، کاندیدها برنامه روشنی برای اقتصاد ارائه نکردهاند. نه اینکه برنامهای نداشته باشند؛ شاید سرعت تحولات اخیر و یا عدم اعلام آن به واسطه نگرانی نسبت به ریزش آرا باعث این جریان شده باشد. اما آثار این بلاتکلیفی و سردرگمی بیش از همه برای بازار روشن است که بورسیها و به طور کلی فعالان اقتصادی نمیدانند که چه چیزی در انتظار آنهاست؛ موضوعات مهمی که باید به آن پرداخته شود نظیر نرخ بهره، نرخ ارز، انرژی و موارد کلان دیگر آنقدر اهمیت دارد که نمیدانیم چرا کسی درخواست نمیکند که کاندیدا روشن و شفاف در مورد آن صحبت کنند.
بنابراین بهتر است مشاورین بورسی که این روزها در ستاد کاندیدها پرسه میزنند، این دوستان را مجاب کنند که در مورد موارد کلان سیاسی و اقتصادی، اظهارنظرهای دقیقتری ارائه کنند. البته احتمالا تنور انتخابات و تبلیغات از دوشنبه شب که برای نخستین بار کاندیدها رو در روی یکدیگر قرار میگیرند، گرمتر و جالبتر شود. اما به سراغ بازار برویم. بازاری که مدتها است حرفی برای گفتن و شنیدن ندارد و همه در انتظار خاتمه یافتن فصل بهار و انتخابند. فقط باید امیدوار بود انتخابات دو مرحلهای در پیش نباشد و خروج آرا از صندوقها به سود بازار تمام شود. برای امروز هم بازاری ضعیف و بیرمق مورد انتظار است و احتمالا بازار نیز به پیشواز عید قربان برود ... !!!
2) جدول بررسی آخرین وضعیت شاخصها، بازار، نوسانات بازارهای جهانی و منحنی ارزش معاملات :
3) سر تیتر خبرهای سیاسی و اقتصادی – اخبار و شایعات بازار :
* ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاع داده که غنیسازی هستهای را افزایش خواهد داد و صدها سانتریفیوژ اضافی را در تاسیسات هستهای نطنز و فردو نصب خواهد کرد. در همین حال گروه G7 در بیانیهای گفت: ما از ایران میخواهیم که تشدید تنشهای هستهای و فعالیتهای غنیسازی اورانیوم را متوقف کند.
* برخی مراکز نظرسنجی میگویند در میان عمومیت مردم تحرک انتخاباتی چندانی مشاهده نمیشود. درصد مشارکت در انتخابات تاکنون تفاوت چندانی با سال 1400 ندارد. 44 درصد حتما شرکت میکنند. 29 درصد بههیچوجه شرکت نمیکنند و 15 درصد هم هنوز تصمیم نگرفتهاند.
* موضع قالیباف درخصوص بازار سهام: بورس را مهمترین جا برای رشد اقتصادی و بهرهوری میدانم. بورس جایی است که اقتصاد کشور را پیشبینیپذیر میکند. قیمتگذاری دستوری ایجاد هزینه برای مردم و شرکتهاست. بدون بازار ثانویه نمیتوان به سراغ بازار اولیه رفت. بانک مرکزی با نرخ ۳۰ درصد بیاعتمادی را دامن زد. نرخ نیمایی را به کانالی میرود که قابل پیشبینی و رشد ملایم داشته باشد. در نرخ آزاد هم باید مداخله کنیم. در ۲۸,۵۰۰ و ۴,۲۰۰ دستوری تکرار کردیم و شکست خوردیم. (فقط نمیدانیم چرا در قامت ریاست مجلس شورای اسلامی در برابر تصمیمات دولت نایستادید !)
* رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به مکاتبات سازمان بورس با وزارت نیرو برای کاهش ریسک قطعی برق صنایع در تابستان گفت: قطعی برق صنایع در تابستان از جمله معضلاتی است که هر ساله شاهد تاثیرپذیری فعالیت تولیدی صنایع و روند معاملات بازار از این اتفاق هستیم. از چند وقت گذشته جلساتی را به منظور کاهش نوسانات بازار برگزار کردیم و قبل از ایجاد هر گونه مشکلی در بازار در صدد رفع این مشکل برآمدیم. قرار بر این شد تا قطعی یا محدودیت مصرف برق صنایع به صورت کاملا برنامهریزی شده باشد و با اطلاع واحدهای تولیدی انجام شود. مجید عشقی گفت: صنایع باید بتوانند به منظور کاهش ضرر و زیان احتمالی از محدودیت ایجاد شده در مصرف برق، تعمیرات اساسی واحدهای خود را به زمان قطعی برق موکول کنند. هر ساله تلاش کردیم تا از طریق مذاکرات با نهادهای مربوطه اثر قطعی برق و گاز را در تابستان و زمستان به حداقل برسانیم. تاکنون از طریق راه اندازی ابزارهای جدید در بازار سرمایه و بورس انرژی به سمت کنترل مصرف برق و کاهش زمان قطعی برق واحدها پیش رفتیم.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.