Bourse24 Ads 245
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 236
تبلیغ بورس24

در شرایطی به مصاف معاملات دومین روز کاری هفته می‌رویم که بازار شنبه بواسطه گذر از تعطیلات پایان هفته آن هم بدون انتشار خبر منفی و جنگی و رشد نسبی کامودیتی‌ها و فلزات پایه در بازارهای جهانی، آغاز نسبتا خوبی داشت و لذا شاخص کل در همان دقایق ابتدایی روند رو به جلو را تحت تاثیر تحرکات مثبت در بزرگان بازار در پیش گرفت اما با گذر از یکساعت ابتدایی، باری دیگر ضعف بازار که همانا بی‌اعتمادی به رفتار و تصمیمات سیاستگذار است، آشکار شد و در همین راستا ...

دلخوش به تحولات مثبت

1) پیش‌بینی بازار ...

میثم بهرامی - بورس24 : در شرایطی به مصاف معاملات دومین روز کاری هفته می‌رویم که بازار شنبه بواسطه گذر از تعطیلات پایان هفته آن هم بدون انتشار خبر منفی و جنگی و رشد نسبی کامودیتی‌ها و فلزات پایه در بازارهای جهانی، آغاز نسبتا خوبی داشت و لذا شاخص کل در همان دقایق ابتدایی روند رو به جلو را تحت تاثیر تحرکات مثبت در بزرگان بازار در پیش گرفت اما با گذر از یکساعت ابتدایی، باری دیگر ضعف بازار که همانا بی‌اعتمادی به رفتار و تصمیمات سیاستگذار است، آشکار شد و در همین راستا شاهد عقبگرد خریداران و حضور بیشتر فروشنده‌ها در کف بازار بودیم. در نتیجه این رویداد، کل رشد 8 هزار واحدی شاخص از دست رفت و این نماگر پرحاشیه در ارتفاع دو میلیون و 305 هزار واحدی ایستاد. ارزش معاملات بدون تغییر خاصی نسبت به بازار چهارشنبه 4.5 همت گزارش شد و تراز نقدینگی حقیقی‌ها تقریبا صفر بود. هنوز هم احتیاط و تردید در رفتار معامله‌گران دیده می‌شود. به هر جهت آسیبی که طی یکسال اخیر به ویژه از سوی دولت به بازار تحمیل شده به این سادگی‌ها از ذهن سهامداران پاک نخواهد شد و لذا بازار برای رسیدن به روزهای اوج، نیاز به آرامش نسبی و رسیدن خبرهای قوی و دلگرم‌کننده دارد. این خبرها می‌تواند از جنس خودرو، پالایش، نیما و یا تحولات مثبت شرکت‌ها در کدال باشد.

البته در مقطع فعلی اخبار و تحولات گروه خودرو و اصلاح سیاست‌های ارزی می‌تواند انگیزه قوی‌تری برای حرکت بازار ایجاد نماید. هر دو موضوع، رویداد ویژه‌ای برای بازار خواهد بود و به‌نظر همه ارکان بازار به اهمیت این دو موضوع پی برده‌اند. البته برخی هم معقتدند مصوبه اخیر مجلس درخصوص اخذ مالیات از بازارهای موازی و مبارزه با سفته‌بازی می‌تواند عاملی برای حرکت نقدینگی به سمت بازار سرمایه باشد ولی اثر آن در حال حاضر برای بازار گنگ و مبهم است و اما و اگرهای زیادی دارد.

با این‌حال همینکه سیاستگذار متوجه شده بازارهایی نظیر ارز، طلا، مسکن و خودرو قابلیت‌های یک دارایی مولد را ندارند، جای شکر دارد و امیدواریم این مسیر را ادامه دهند؛ چراکه تضعیف بازارهای رقیب و کوچ نقدینگی به سمت بورس، یک انقلاب عجیب و بزرگ برای بازار خواهد بود و البته در مقطع فعلی خیلی نباید دلخوش بود، چراکه اولا اعتباری به دولت و سیاست‌هایش نیست؛ ثانیا اجرایی شدن این مساله نیاز به اتخاذ قوانین و دستورالعمل‌هایی دارد و ثالثا موضوعی زمان‌بر خواهد بود و مافیای این بازارها به راحتی تن به این مصوبه نخواهند داد. فراموش نکنیم، تنها بازاری که اتحاد بین فعالینش دیده نمی‌شود، بازار سرمایه است !! حتی برخی معتقدند دولت به‌ هیچ عنوان به فکر اصلاح سیاست‌های خود و هدایت نقدینگی به سمت تولید نبوده و صرفا به دنبال رفع مشکلات روزمره خود و اخذ مالیات از هر فرد و هر موجود زنده‌ای در اقتصاد است !

حقیقت‌امر، در مقطع فعلی، اعتمادی به سیاست‌های دولت نداریم. ضمن اینکه بازار سرمایه به قدری طی این سالها ذهنیت منفی در اذعان عمومی ایجاد کرده که نقدینگی به راحتی تن به پذیرش ریسک و حضور در بازار نخواهد داد. فراموش نکنیم که بازار این روزها بیش از اینکه شبیه به یک بازار مولد و اقتصادی باشد، شبیه‌ به مکانی است که توسط دشمن به بدترین شکل ممکن ویران شده است. سیاست‌های دولت و نظام اقتصادی کشور در چند سال گذشته به سمت ویران کردن پایه‌های اعتماد بوده و لذا شک نکنید بدون ایجاد ثبات و آرامش اقتصادی، خبری از جذب نقدینگی نخواهد بود. و در آخر باید گفت، امیدواریم طرز تفکر ما اشتباه باشد و واقعا دولت به دنبال محقق کردن شعار امسال یعنی "جهش تولید با مشارکت مردم" باشد.

اما برای هفته پیش رو چه در انتظار بازار خواهد بود. تقریبا کلیه شرکتها گزارش ماهانه خود را منتشر کرده‌اند. تقریبا اکثر ناشرین گزارش‌های 12 ماهه را در هفته پایانی اردیبهشت راهی کدال خواهند کرد. اما در این بین شرکت‌هایی هستند که کمی پایبند به اصول و اخلاق بوده و با تکمیل صورت‌های مالی، گزارش خود را راهی کدال خواهند کرد. لذا رسیدن هر گزارش مثبتی از صنایع در تقویت روحیه معامله‌گران و سفت شدن کف بازار موثر خواهد بود. در حوزه سیاسی فضا کمی آرام شده و لذا فتیله طلا و ارز هم تا حدودی کشیده است. بنابراین بسیاری از فعالین اقتصادی امیدوارند با برقراری این آرامش، دولت و بانک مرکزی تن به اصلاح دلار نیمایی بدهند.

اما به سراغ بازار برویم. بازاری که شروعی امیدوارکننده داشت اما رفته‌رفته تضعیف شد و پایان چندان جالبی نداشت؛ چراکه بسیاری از نمادها در سطوحی پائین‌تر از قیمت‌های پایانی به کار خود خاتمه دادند. بازار کماکان در انتظار رسیدن خبرهای تاثیرگذار است و لذا چنانچه اتفاق خاصی نداشته باشیم، برای امروز بازاری نوسانی و منفی خواهیم داشت.

2) جدول بررسی آخرین وضعیت شاخص‌ها، بازار، نوسانات بازارهای جهانی و منحنی ارزش معاملات :

ارزش معاملات

3) سر تیتر خبرهای سیاسی و اقتصادی اخبار و شایعات بازار :  

* مصری‌ها قصد دارند حماس را برای دستیابی به توافق برای آزادی بازداشت‌شدگان تحت فشار قرار دهند. یک مقام اسرائیلی گفت: اراده بزرگی در مذاکرات برای دستیابی به توافق وجود دارد و این آخرین فرصت قبل از عملیات رفح است.

* کمیسیون تلفیق تغییرات اندکی در بخش دوم لایحه بودجه اعمال کرده و تغییرات محسوس نیست. احتمالا یکشنبه یا دوشنبه هفته جاری بخش دوم لایحه بودجه در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار ‌گیرد.

* انتقاد شدید پورابراهیمی از سیاست های بانک مرکزی: کالاهای اساسی با وجود پرداخت ارز ترجیحی با قیمت 2 تا 3 برابری به دست مردم می‌رسند !!

* در بازارهای جهانی، شاخص دلار قوی ماند و محدوده 106 واحد حفظ شد. طلا اندکی اصلاحکرد. قیمت گاز هنری هاب آمریکا در محدوده بالای 6 سنت در هر مترمکعب معامله شد. اوره و متانول تقریبا برابر شدند. قیمت فلزات رنگی مانند مس، روی و آلومینیوم به محدوده 3 سال قبل بازگشتند و رشد خوبی را ثبت کردند. انتظار می‌رود روند صعودی که قیمت مس را به حدود 10 هزار دلار در هر تن رسانده، با ظهور کمبودها در ماه‌های آینده حفظ شود. جی تیتوم، مدیر پورتفولیوی Valent Asset Management گفت: کمبود فلز مس آزمون واقعی برای حفظ قیمت مس و افزایش آن است.

* قادر معصومی خانقاه در رابطه با از سرگیری عرضه‌های اولیه در سال جاری گفت: تا زمانی که شرایط بازار مساعد نشود عرضه‌ای صورت نخواهد گرفت. مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس در رابطه با ماده ۳۴ و لزوم عرضه نمادها تا ۶ ماه بعد از درج افزود: در این زمینه به بورس و فرابورس اطلاع داده‌ایم. در صورت نیاز تمدید مهلت خواهیم داشت و هر وقت شرایط بازار مناسب بود و کشش عرضه اولیه را داشت به‌ترتیب برای عرضه اقدام خواهد شد. وی دلیل این تصمیم را خروج بیشتر نقدینگی در شرایط نامساعد و بازگشت قیمت عرضه‌های اولیه به نرخ‌های روز اول و حتی پایین‌تر از آن عنوان کرد و این اقدام را درجهت حمایت از بازار دانست و افزود: باید بازار کشش کافی برای عرضه‌ها اولیه را داشته باشد.

* برخی منابع خبری از قطعی گاز برخی شرکتهای تولیدی منطقه ویژه ماهشهر مانند پتروشیمی فن‌آوران خبر می‌دهند. گویا دلیل قطعی گاز این شرکتها بدهی به شرکت گاز است !

4) بررسی صنایع :

* رشد قیمت فلزات پایه در بازارهای جهانی عاملی برای افزایش انگیزه معامله‌گران و ایجاد تحرکات قوی‌تر در نمادهای فلزی و معدنی است. در این گروه فملی با وجود رشد 40 درصدی اخیر اما کماکان مورد توجه است. او از 3 ناحیه (رشد قیمت مس تا سطوح 10 هزار دلاری، رشد خزنده دلار نیمایی و تحولات مثبت بورس کالا) تاثیر مثبت گرفته و خود را برای جدال با مقاومت 820 تومانی آماده می‌کند. مقاومتی که اگر شکسته شود، مسیر سهم را برای یک رشد 100 تومانی دیگر هموار خواهد کرد. اما در نمادهای فعال در تولید کنسانتره و شمش روی هم تحرکات خوبی را شاهد هستیم. نزدیک شدن قیمت روی به کانال 3 هزار دلاری اتفاقی خاص و تاثیرگذار بر سود شرکت‌هاست و لذا در بازار می‌بینیم که نمادهایی نظیر کیمیا، فاسمین، فگستر و ... مورد توجهند. کیمیا به سمت مقاومت 425 تومانی حرکت می‌کند. فتوسا اگر از مقاومت 850 تومانی گذر نماید، تارگت 950 تومانی را دنبال خواهد کرد و برای فگستر اهداف 550 تومانی را متصوریم. اما برای پرتفوهای بزرگ، پیشنهاد ما فاسمین است. سهمی که موجودی انبار خوبی دارد و می‌تواند یکسال خاص را پشت سر بگذارد.

* از دیگر صنایع مورد توجه بازار روز گذشته می‌توان به گروه زراعت و دامداری اشاره کرد. البته تقاضا در این صنعت یکپارچه نیست اما به هر جهت تداوم وضعیت فعلی می‌تواند عاملی برای سرایت تقاضا به دیگر نمادها باشد. در این گروه تلیسه با نفوذ به مقاومت 450 تومانی میل رسیدن به کانال 500 تومانی دارد. در نماد زشریف شاهد نوسانات سهم در قالب الگوی استراحتی مثلث متقارن هستیم. بنابراین زشریف برای اینکه بتواند موج افزایشی جدیدی را آغاز نماید، نیاز به گذر از مقاومت 630 تومانی دارد. در زبینا هم فضای تکنیکی تا حدودی شبیه به زشریف است. این سهم تنها با یک تقاضای قوی 5 درصدی می‌تواند مسیر خود را برای پس گرفتن سقف 530 تومانی هموار سازد. و در نهایت اشاره به زفجر داشته باشیم هفته‌هاست در محدوده قیمتی 2.000 – 2.250 تومانی در نوسان است. بنابراین آغاز روند صعودی در زفجر، منوط به خروج رو به بالا از کانال اشاره شده خواهد بود.

* در گروه کانی‌های غیرفلزی، کهمدا یکی از گزینه‌های جذاب با شرایط بنیادی و تکنیکی مناسب برای سرمایه‌گذاری است. شرکت شیشه همدان که در تابستان با فروش 414 میلیارد تومانی به سود خالص 107 ریالی و در پائیز با فروش 385 میلیارد تومان به سود خالص 199 ریالی رسیده بود، در زمستان فروش قوی‌تر 487 میلیارد تومانی را ثبت کرد اما در سود خالص کمی افت داشت و به 140 ریال رسید. نکته مهم اینکه حاشیه سود ناخالص شرکت افت خاصی در 3 ماه سوم نداشته و تقریبا باثابت بوده و لذا دلیل افت سود خالص، عدم شناسایی درآمدهای غیرعملیاتی (تکرارناپذیر) بوده است. گفتنی است، مجموع سود شرکت تا پایان دوره 9 ماهه 446 ریال بوده که 51 درصد بیشتر از سود 295 ریالی دوره مشابه سال گذشته است. در تحلیل‌ بنیادی صورت گرفته، سود شرکت برای سال مالی منتهی به 31 خرداد 1403 در سطوح 648 ریالی برآورد شده و کهمدا تا پایان دوره 9 ماهه 69 درصد از این سود را محقق کرده است. از آنجا که شرکت یک تسعیر نرخ ارز در دل خود دارد و از طرف دیگر احتمالا در مسیر افزایش نرخ محصولات خود قرار خواهد گرفت، کماکان تحلیل فوق معتبر بوده و سرمایه‌گذاری در این نماد با در نظر گرفتن P/E جذاب کمتر از 5 واحدی جذاب خواهد بود.

* در گروه تجهیزاتی، فاراک که به تازگی از بند عرضه‌های بانک دی رها شده بود، روز گذشته زیر شلاق حقیقی‌ها قرار گرفت و به تعادل رسید. در گزارش اخیر هم اشاره شد که خروج بانک دی از ترکیب این سهم، الزاما به معنای آغاز رالی صعودی نیست. فاراک برای جلب اعتماد بازار نیاز به گذر پر قدرت از مقاومت 190 - 195 تومانی دارد. به نظر فاراک کمی اصلاح زمانی را تجربه کرده و در ادامه روند صعودی مناسبی را در پیش بگیرد. از اتفاقات مهم دیگر روز گذشته می‌توان به تحرکات خاص در نماد تپکو اشاره کرد. هر چند که فشار عرضه در نیمه دوم بازار، او را هم متزلزل کرد. بازار در انتظار برنامه افزایش سرمایه سنگین شرکت از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها است. به نظر تپکو به مرور تا مقاومت 270 - 275 تومانی رشد کند اما رشد بیشتر مستلزم رسیدن خبر قطعی از افزایش سرمایه شرکت است. در این گروه حفاری 670 - 680 تومانی هم گزینه بدی برای بررسی نیست. حفاری بارها در محدوده قیمتی اشاره شده مورد حمایت قرار گرفته است.

5) بررسی گزارش عملکرد ماهانه شرکت‌ها:

در گروه پتروشیمی و در بین شرکت‌های فعال در تولید اوره و آمونیاک، کرماشا را داریم که چندان مورد توجه بازار نیست. پتروشیمی کرمانشاه در سال 1401 به فروش 7.928 میلیارد تومانی رسید. میانگین فروش هر ماه 689 میلیارد تومان بوده است. شرکت در سال 1402 تحت تاثیر افت قیمت اوره در بازارهای جهانی، مقداری در فروش ضعیف‌تر بود. جمع درآمد کرماشا در این سال 7.908 میلیارد تومان (میانگین ماهانه 660 میلیارد تومان) بود. گفتنی است کرماشا فروردین 1403 را با فروش 346 میلیارد تومانی آغاز کرد. این درآمد 47 درصد کمتر از میانگین فروش ماهانه 1402 و البته 43 درصد بیشتر از فروردین سال گذشته است. نکته مهم اینکه بطور کل کرماشا فروش منظمی ندارد. نرخ فروش اوره کیسه‌ای در فروردین ماه به ازای هر تن 140 میلیون ریال بوده که تقریبا برابر با میانگین نرخ فروش سال گذشته است. با در نظر گرفتن دلار نیمای 40 هزار تومانی، به نرخ اوره 350 دلاری می‌رسیم.

منبع خبر: سازمان خبری - تحلیلی بورس 24

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :

نظرات :

شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.

شما هم نظر دهید

برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید


Bourse24 Ads 242


پاسخ به سوالات بورسی شما
Bourse24 Ads 250
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 246
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 143
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 247
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 208
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 25
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 27
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 32
تبلیغ بورس24