در شرایطی به مصاف معاملات چهارمین روز کاری هفته میرویم که بازار دیروز بعد از آخرین کتکی که از ناحیه اختلال در زیرساخت سامانه فرابورس خورده بود، مقداری بهتر شد و به کمک ویراژ خودروسازان در جاده مخصوص و تحرکات نسبی در بانکیها، کمی از عرضهها فاصله گرفت. اما فضا آنقدر امیدوارکننده نبود که بگوئیم بازار به پیشواز فصل بهار رفته است. شاید دلیل این مساله بحث تسویه اعتبارات و تجهیز نقدینگی شب عید و البته شناسایی سود برخی از حقوقیها جهت ...
1) پیشبینی بازار ...
میثم بهرامی - بورس24 : در شرایطی به مصاف معاملات چهارمین روز کاری هفته میرویم که بازار دیروز بعد از آخرین کتکی که از ناحیه اختلال در زیرساخت سامانه فرابورس خورده بود، مقداری بهتر شد و به کمک ویراژ خودروسازان در جاده مخصوص و تحرکات نسبی در بانکیها، کمی از عرضهها فاصله گرفت. اما فضا آنقدر امیدوارکننده نبود که بگوئیم بازار به پیشواز فصل بهار رفته است. شاید دلیل این مساله بحث تسویه اعتبارات و تجهیز نقدینگی شب عید و البته شناسایی سود برخی از حقوقیها جهت بستن دفاتر سالانه باشد که احتمالا فشار این مساله هم نهایتا تا پایان هفته از سر بازار برداشته خواهد شد. در نتیجه معاملات روز گذشته شاخص کل با رشد اندک هزار واحدی در ارتفاع دو میلیون و 161 هزار واحدی ایستاد اما شاخص هموزن با اندکی افت همراه شد. ارزش معاملات با رشد جالبتوجه 45 درصدی به 6 همت رسید و تراز نقدینگی حقیقیها، مثبت (ورود 160 میلیارد تومان پول) شد.
بازار در روزهای ابتدایی هفته درگیر چالشی از جنس قطعی سامانه معاملات بود. انصافا سهامداران در سال 1402 اتفاقی نبوده که تجربه نکرده باشند. قطعی فرابورس تکمیلکننده کلکسیون بلاهایی بود که دولت و سازمان بر سر بازار آوار کردند. امیدواریم دستاندرکاران از تبعات این موضوع آگاه باشند و بدانند که این خرابیها چگونه نظام عرضه و تقاضا را بر هم میزند. شرایط طوری شده که زمین بازی فرصتی برای تغییر شرایط پیدا نمیکند و این مهمترین چیزی است که بازار در حال حاضر به آن نیاز دارد. به هر جهت روزشمار بازار نشان میدهد که تنها 5 روز کاری تا پایان سال باقی مانده و لذا هرچه جلوتر میرویم حجم و تعداد فروشندهها کمتر میشود.
روز گذشته درخصوص دو بحث تجدید ارزیابی و تغییر و تحولات مدیریتی خودروییها بحث شد. هر یک از این خبرها اگر بازار در شرایط نرمالی قرار داشت، میتوانست سمت تقاضا را به شکل بااهمیتی تقویت و سمت عرضه را پشیمان کند. فراموش نکنیم که بازار در آبان ماه به کمک اخبار افزایش سرمایه هلدینگها تغییر مسیر داد. و لذا قرار گرفتن وامید در مسیر تجدید این پیام را منتقل میکند که این موضوع فراموش نشده و میتواند نقطه قوت بازار باشد. هر چند که فعلا بازار همه چیز را را روی نقطهای خاص دایورت کرده ... !!
موضوع دیگر بحث تغییر و تحولات خاص در جاده مخصوص است. در سایپا، تغییر مدیرعامل اتفاق بسیار مهمی است. توسلی شخصی است که ایرانخودرو دیزل را با آن حجم از زیان انباشته با مدیریت قوی و فضای تورمی به سود رساند. البته که این موضوع در سایپا بسیار دشوار و زمانبر است و به آسانی محقق نمیشود اما به طور کل بازار به تغییر و تحولات در نارنجیپوشان جاده مخصوص امیدوار است. در ایرانخودرو گرفتن حق رای خگستر بعد از اظهارات اخیر رهبری نشان میدهد که دولت باید از این صنعت فاصله بگیرد و احتمالا کروز مدیریت آبیپوشان را بر عهده خواهد گرفت. البته تغییرات مدیریتی بهخصوص در ایرانخودرو سریع نخواهد بود اما این قابلیت را دارد که فضای متفاوتتری در مدیریت و اداره این شرکتها به وجود آورد.
بازار دقیقا به چنین خبرهایی نیاز دارد اما از آنجا که اعتماد از دسته رفته و در روزهای پایانی سال خیلی تمایلی به پذیرش ریسک حضور در بازار نیست، فعلا فضا باب میل سهامداران پیش نمیرود اما در منفیها هستند خریدارانی که این فرصت را مغتنم شمرده و بصورت سوسکی در حال جمعآوری سهامی هستند که پتانسیل خوبی برای رشد در سال آتی را دارند. و نکته آخر اینکه ششمین جلسه حراج سکه طلا امروز برگزار میشود. در این حراج علاوه بر ربع سکه، قرار است عرضه نیمسکه و سکه تمام بهار آزادی را داشته باشیم. حداکثر حجم سفارش برای هر متقاضی مجموعا ۵ قطعه است. به نظر این آخرین مرحله حراج سکه است و احتمالا سقف کوتاهمدت دلار هم همان رقم 61 هزار تومان باشد و با اتمام فروش سکه، افسار دلار کشیده شود.
دولت همچنین قصد دارد در این هفته 90 هزار میلیارد تومان اوراق را با نرخ سود 20 درصدی به حراج بگذارد. آخرین نرخ اوراق دولتی 27 درصد بوده و قطعا با این نرخ این 90 هزار میلیارد تومان فروش نمیرود مگر از قبل خریدارانی مثل بانکها با راهکارهایی مجاب به خرید شده باشند. اما به هر جهت با اتمام فروش سکه و اوراق و از طرف دیگر خاتمه یافتن فروش سهام توسط حقوقیها، فضای بهتری برای حرکت بازار در سال جدید ایجاد خواهد شد.
اما بحث را کوتاه کنیم و به سراغ بازار برویم. بازاری که به لطف تحرکات خودروییها کمی بهتر شد اما تمرکز اصلی بازار روی این گروه و تا حدودی گروه بانک بود و در سایر صنایع تقاضا چشمگیر نبود. برای امروز نیز بازاری متعادل و مثبت اما نسبتا پرعرضه مورد انتظار است. همانطور که روز گذشته هم وعده داده شد، از امروز به مدت 4 روز نگاهی به اتفاقات مهم امسال خواهیم داشت. کلکسیونی از بلاهایی که دولت بر سر بازار نازل کرد ...
2) اپیزود 1: بهاری با کندلهای پر قدرت صعودی و نزولی
بورس تهران بهار 1402 را در ارتفاع 1.970 هزار واحدی و با افزایش تقاضا و با شعار «مهار تورم و رشد تولید» آغاز کرد ! میگویند سالی که نکوست از بهارش پیدا است ...
این روند افزایشی با تاخت و تاز نقدینگی واردشده به تالار شیشهای تا سطح 2.550 هزار واحدی تا تاریخ معروف 17 اردیبهشت ادامه داشت و به یکباره ترمز بازار به بدترین شکل ممکن و با یک کندل منفی یکصد هزار واحدی کشیده شد ... ! ترمزگیرندگان شاخص، اعتقاد به شتاب بالای رشد داشتند اما هیچگاه جلوی شتاب ریزش قیمتها را نگرفتند !
سالی که با عطر گل بهاری و اُمید و انگیزه برای فعالین بازار سرمایه آغاز شده بود، اما دقیقا از نیمههای همین فصل بود که زمستان آغاز شد و این زمستان تا زمستان ادامه داشت ...
درایور اصلی بازار در فصل بهار رشد نرخ ارز بود و از 17 اردیبهشت با برخی توصیهها و دستورها از مقامات بالادستی، ترمز بازار به بدترین شکل ممکن گرفته شد.
البته بازار بسیار امیدوار به گزارشهای 3 ماهه و تحولات فصل مجامع بود و کمتر کسی تصور میکرد فضای رکود به شکلی عجیب و تا پایان سال گسترش یابد !!
مهمترین اتفاقات فصل بهار:
- افت قیمت نفت در بازارهای جهانی
- منعکس شدن اثرات رشد دلار نیمای2 در گزارشهای ماهانه
- صدور قطعنامه درباره «وضعیت حقوق بشر علیه جمهوری اسلامی ایران»
- رشد نرخ ارز در بازار آزاد
- از سرگیری روابط بینالمللی ایران و عربستان و بازگشایی سفارتخانهها
- افزایش قیمت 35 درصدی محصولات کارخانه ایرانخودرو و سایپا (که به دستور مخبر وتو شد !)
- کاهش حد نصاب سهام در صندوقهای بادرآمد ثابت از 15 به 10
- کاهش حد اعتباری معاملهگران
- جهش قیمت شکر در بازارهای جهانی و دریافت مجوز افزایش نرخ در بازار داخل
- جدال ایران و آمریکا در توقیف نفتکش
- نصب مجدد دوربینهای آژانس در برخی سایتهای هستهای ایران
- خروج خودرو از بورس کالا
- زمزمه افزایش نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی
- افزایش نگرانیها نسبت به تعیین تکلیف بودجه و روشن شدن ابعاد کسری سال 1402
- آغاز روند نزولی دلار در بازار آزاد
- تقویت کرک اسپرد فرآوردههای نفتی
- رایزنی مقامات کره و آمریکا جهت آزادسازی ۷ میلیارد دلار بلوکه شده ایران در کره
- وضع تحریمهای جدید خزانهداری آمریکا علیه برخی از افراد سپاه پاسداران
- انتشار گزارشهای 12 ماهه
- درگیری نیروهای گروهک طالبان با مرزبانان ایرانی
- برگزاری نمایشگاه بورس، بانک و بیمه پس از 4 سال وقفه
- تغییر دبیر شورای عالی امنیت ملی
- استیضاح وزیر صمت و تغییرات مدیریتی در این وزارتخانه
در مجموع، بهاری که با عشقبازی خریداران آغاز شده بود به شکلی تلخ و در ارتفاع 2.174 هزار واحدی خاتمه یافت. بازدهی شاخص کل در فصل بهار 10 درصد بود.
3) جدول بررسی آخرین وضعیت شاخصها، بازار، نوسانات بازارهای جهانی و منحنی ارزش معاملات :
4) سر تیتر خبرهای سیاسی و اقتصادی – اخبار و شایعات بازار :
* با وخیمتر شدن وضعیت حقوق بشر و قحطی در نوار غزه، اختلافهای سیاسی میان دولت بایدن و دولت نتانیاهو افزایش پیدا کرده است.
* قرادادهای طرح فشارافزایی میدان پارسجنوبی با ۴ شرکت پتروپارس، اویک، قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا و مپنا به امضا رسید. بار مالی طرح فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی با پیمانکاران ۲۰ میلیارد دلار است.
* دیوان محاسبات کشور اعلام کرد: این نهاد با تجدید ارزیابی دارایی خودروسازان موافقت و از این موضوع حمایت میکند. اما در نهایت این وزارت اقتصاد است که باید با تجدید ارزیابی خودروسازان موافقت کند. خودروسازان بزرگ کشور از چند ماه پیش مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت شدهاند و برای رهایی از آن باید یا زیان را جبران کنند یا افزایش سرمایه دهند. با توجه به اعلام حمایت دیوان محاسبات از تجدید ارزیابی خودروسازان، باید منتظر ماند و دید وزارت اقصاد چه تصمیمی در این مورد خواهد گرفت. البته به نظر میرسد در نهایت با تجدید ارزیابی خودروسازان موافقت شود، زیرا در غیر این صورت، آنها به سمت اعلام ورشکستگی خواهند رفت.
* سبهان در نظر دارد سرمایه خود را از سطوح 200 ملیارد ریالی به 7.400 میلیارد ریال (معادل 3.600 درصد) از محل سود انباشته، مازاد تجدید ارزیابی داراییها (طبقه زمین) افزایش دهد.
5) بررسی صنایع :
* در گروه خودرویی؛ آبیپوشان جاده مخصوص بازوبند لیدری را بر بازو داشتند و با رنجهای مثبت در این نماد، خون تازهای به رگ سایر نمادها دمیده شد. به لحاظ تکنیکی، خودرو مشکوک به تشکیل الگوی سر و شانه معکوس است و روز گذشته به خط گردن این الگو در سطوح 305 تومانی نفوذ کرد. طبق قواعد کلاسیک، روند صعودی شکلگرفته در خودرو میتواند تا قیمتهای 400 تومانی (با در نظر گرفتن اصلاحهای مقطعی) تداوم یابد. اما در سایپا هنوز تقاضا نتوانسته آنطور که باید و شاید فروشندهها را از دور خارج کند. با تغییر و تحولات مدیریتی، به اتفاقات مثبت در سایپا کمی خوشبین هستیم. از این رو شاید بد نباشد در منفیهای احتمالی، نیمنگاهی به خساپا و خپارس داشته باشید. و نکته آخر اینکه، به لحاظ تکنیکی در اکثر نمادهای خودرویی و قطعاتی الگوهای صعودی خوبی دیده میشود.
* در گروه بانکی، بازی را وتجارت آغاز کرد و با تشکیل صف تقاضا، سایرین را در مسیر رشد قرار داد. در نمودار وتجارت شاهد تشکیل الگوی AB=CD هستیم. سیگنال تغییر روند سهم زمانی صادر میشود که وتجارت بالای مقاومت 142 تومانی تثبیت شود. به نظر اگر برای امروز تقاضا در وتجارت ادامه داشته باشد، سیگنال صعود صادر خواهد شد. در سوی دیگر وبصادر را داریم که بیش از تمامی بانکها پتانسیل قرار گرفتن در مسیر تجدید ارزیابی را دارد. 210 تومان نخستین هدف پیش رو صادراتیها خواهد بود. و در نهایت اشاره به وپارس داشته باشیم که پس از یک رشد خیرهکننده، چند روزی است که روند اصلاحی را در پیش گرفته است. انتظار میرود وپارس پس از کمی دست به دست شدن و کفسازی در این نقاط روند صعودی جدیدی را با اهداف قیمتی 270 تومانی در پیش بگیرد.
* در گروه حمل و نقلی، حکشتی کمی از دور توجهات خارج شده اما نکته جالب، نزدیک شدن سهم به کف کانال صعودی است. چارتیستها معتقدند محدوده 1.150 تومانی میتواند عاملی برای افزایش تقاضا در حکشتی باشد. در سوی دیگر توریل را داریم که کماکان حد فاصل دو سطح 530 و 630 تومان در نوسان بوده و روز گذشته نیز به حمایت خود واکنش نشان داد. توریل بواسطه عقد قرارداد جدید و در صورت بهبود روند بازار، پتانسیل خروج رو به بالا از ناحیه نوسانی اشاره شده را دارد. و در نهایت اشاره به حآفرین داشته باشیم که پس از نزول سنگین 50 درصدی اخیر، در قیمتهای 180 تومانی خریداران خوبی دارد و طی این مدت واکنش چند باره خوبی به این سطح نشان داده است. از این رو میتوان حآفرین را در این قیمتها زیر نظر داشت.
6) بررسی گزارش عملکرد ماهانه شرکتها:
* در گروه فلزی و معدنی نگاهی به فملی داشته باشیم که در مرز کانال 600 تومانی و یک قدمی سقف تاریخی 630 تومانی در نوسان بوده و تحولات بورس کالا میتواند عاملی برای شکست این ناحیه حساس باشد. گزارش ماهانه فملی نشان میدهد که این شرکت در بهمن 1402 موفق به فروش 10,137 میلیارد تومان محصول شده که نسبت به ماه گذشته کاهش 3 درصدی داشته است. لازم به توضیح است که میانگین فروش ماهانه شرکت تا پایان این ماه مبلغ 10,118 میلیارد تومان بوده که فروش این ماه نسبت به میانگین فروش ماهانه برابر بوده است. مجموع فروش شرکت در سال مالی 1402 مبلغ 111,293 میلیارد تومان بوده است. همچنین گزارش ماهانه فملی از نظر مقداری نشان میدهد که شرکت در بهمن 1402 موفق به فروش 107,245 تن محصول شده که نسبت به ماه گذشته کاهش 10 درصدی داشته است. شرکت در آخرین برآورد خود، پیشبینی فروش 118,773 میلیارد تومانی با حاشیه سود ناخالص 57 درصدی برای سال مالی 1402 را داشته که توانسته تا پایان بهمن حدود 94 درصد بودجه خود را از لحاظ مبلغ فروش، پوشش دهد.
* در سوی دیگر فاسمین را داریم که هنوز نتوانسته پس از عرضههای سنگین بیمه مرکزی روی پای خود بایستد. البته فاسمین پس از این اصلاح و بواسطه قرار گرفتن روی خط روند صعودی بلندمدتی، ریسک چندانی ندارد. گزارش ماهانه فاسمین نشان میدهد که این شرکت در بهمن 1402 موفق به فروش 202 میلیارد تومان محصول شده که نسبت به ماه گذشته کاهش 42 درصدی داشته است. لازم به توضیح است که میانگین فروش ماهانه شرکت تا پایان این ماه مبلغ 502 میلیارد تومان بوده که فروش این ماه نسبت به میانگین فروش ماهانه 60 درصد کمتر بوده است. مجموع فروش شرکت در سال مالی 1402 مبلغ 5,527 میلیارد تومان بوده است. همچنین گزارش ماهانه فاسمین از نظر مقداری نشان میدهد که شرکت در بهمن 1402 موفق به فروش 1,800 تن محصول شده که نسبت به ماه گذشته کاهش 42 درصدی داشته است. شرکت در آخرین برآورد خود، پیشبینی فروش 6,089 میلیارد تومانی با حاشیه سود ناخالص 22 درصدی برای سال مالی 1402 را داشته که توانسته تا پایان بهمن حدود 91 درصد بودجه خود را از لحاظ مبلغ فروش، پوشش دهد.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.