Bourse24 Ads 245
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 236
تبلیغ بورس24

در شرایطی به مصاف معاملات سومین روز کاری هفته می‌رویم که انتظارات از بازار روز گذشته بواسطه رسیدن برخی اخبار مثبت نظیر تجدید ارزیابی در یکی از بزرگترین هلدینگ‌های چندرشته‌ای و تغییر و تحولات مدیریتی در جاده مخصوص، بالا بود اما رسیدن پیام ناظر فرابورس مبنی بر پابرجا بودن مشکلات فنی در زیرساخت‌ها موجب شد تا بازار دیروز هم شرایط خوبی را تجربه نکند. بخش عمده‌ای از بازیگران و فروشنده‌های بازار، صندوق‌ها و سبدگردان‌ها هستند. بنابراین وقتی سیم ...

دو راند طاقت‌فرسای بورسی

1) پیش‌بینی بازار ...

سایه اصغری - بورس24 : در شرایطی به مصاف معاملات سومین روز کاری هفته می‌رویم که انتظارات از بازار روز گذشته بواسطه رسیدن برخی اخبار مثبت نظیر تجدید ارزیابی در یکی از بزرگترین هلدینگ‌های چندرشته‌ای و تغییر و تحولات مدیریتی در جاده مخصوص، بالا بود اما رسیدن پیام ناظر فرابورس مبنی بر پابرجا بودن مشکلات فنی در زیرساخت‌ها موجب شد تا بازار دیروز هم شرایط خوبی را تجربه نکند. بخش عمده‌ای از بازیگران و فروشنده‌های بازار، صندوق‌ها و سبدگردان‌ها هستند. بنابراین وقتی سیم فرابورس قطع می‌شود، طبیعی است که فشار فروش روی سر بورس خراب شود و بازار دو روز گذشته دقیقا زیر فشار عرضه از این ناحیه بود.

البته حوالی ساعت 13:30 دقیقه (بعد از اتمام ساعت معاملات) بود که فرابورس با اطلاع‌رسانی درخصوص رفع اختلال فنی پیش آمده، خبر از آغاز راند دوم معاملات از ساعت 14 لغایت 17:30 دقیقه داد ! این خبر خوبی برای بازار نبود. معامله‌گرانی که خسته از اتفاقات راند اول بودند حالا می‌بایست یک افت قیمتی دیگر و معاملات رکودی راند دوم را هم تحمل می‌‌کردند. در واقع از همان زمانی که پیام ناظر رسید، مشخص بود که فرابورس در ساعت جبرانی نه‌تنها سودی برای سهامداران ندارد که قرار است در اکثر سهام فرابورسی شاهد افت قیمتی باشیم.

به هر جهت بازار دیروز هم شرایط خوبی نداشت. شاخص کل با افت 3.500 واحدی در ارتفاع دو میلیون و 160 هزار واحدی قرار گرفت و شاخص فرابورس هم با رنگ سرخ به کار خود خاتمه داد. ارزش معاملات خرد در تابلوی بورس 2.8 همت، در تابلوی فرابورس در حدود 1.3 همت و در مجموع 4.1 همت بود. همچنین در این روز تراز نقدینگی حقیقی‌ها منفی (خروج بیش از 170 میلیارد تومان پول) بود.

بحث امروز را در 4 حوزه پیش می‌بریم. در حوزه سیاسی با رسیدن بعضی خبرها، برخی به آغاز مجدد مذاکرات امیدوار شده‌اند. برخی آن را هشدارهای طرف مقابل به ایران و برخی دیگر تمایل ایران به مذاکره می‌دانند اما هرچه که هست تحرکات سیاسی کمی بیشتر شده است. اما واقعیت‌امر خیلی به‌فضای سیاسی فعلی و مذاکرات امیدوار نیستیم. به‌خصوص که در آمریکا هم فاصله چندانی تا انتخابات نیست و بعید می‌دانیم که بایدن ریسک این موضوع را بپذیرد. در حوزه اقتصادی کماکان بازار نگاه به نرخ نیما و تحولات آن دارد. هر چند که سیاستگذار در خواب زمستانی به سر می‌برد اما به هر جهت مهمترین اتفاق اقتصادی این روزها، اصلاح دلار نیما خواهد بود و فعالین اقتصادی (بورسی و غیربورسی) تحولات این حوزه را با دقت بالایی دنبال می‌کنند.

اما یکی از مهمترین اتفاقات بازار، خبر افزایش سرمایه وامید بود. بالاخره اولین هلدینگ، پیشنهاد افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها (سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت) را ارائه کرد. آبان ‌ماه حرکتی در سازمان شروع شد تا هلدینگ‌ها را ترغیب به افزایش سرمایه کند. مدت‌ها بود که خبر جدیدی از این برنامه نبود که بالاخره وامید به عنوان اولین هلدینگ، پیشنهاد افزایش سرمایه سنگین خود را (2.641 درصد) منتشر کرد. به نظر برخی دیگر از شرکت‌ها نظیر وبانک نیز بتوانند در این مسیر قرار گیرند و سیگنال‌های قوی‌تری را صادر نمایند. و البته در این بین تصمیمات سازمان در سرعت بخشیدن این فرآیند و حمایت از برنامه هیات مدیره وامید نیز موثر خواهد بود.

و رویداد چهارم، تحولات خاص در جاده مخصوص است. روز شنبه تغییر و تحولات در مجموعه پرحاشیه سایپا را داشتیم. توسلی‌مهر مدیرعامل موفق ایران‌خودرو دیزل به عنوان مدیرعامل جدید سایپا معرفی شد و این شرکت را با 90 همت زیان انباشته تحویل گرفت. توسلی بیش از 3 سال مدیرعامل خاور بود. این شرکت 6.1 همت زیان انباشته تلفیقی داشت و حقوق صاحبان سهامش منفی 5.4 همت بود. بعد از 3 سال در حالی این شرکت را ترک کرد که 5 همت سود انباشته داشت و حقوق صاحبان سهام شرکت به مثبت 16.4 همت رسید.

بسیاری امیدوار هستند این مدیر موفق بتواند در سایپا نیز عملکرد خوبی از خود نشان دهد. البته این موضوع بستگی به رفتار دولت و شورای رقابت در حوزه قیمت‌گذاری هم دارد. از طرف دیگر صدور حکم مبنی بر ممنوعیت شرکت گسترش سرمایه‌گذاری ایران‌خودرو از اعمال رای در مجامع عمومی شرکت ایران‌خودرو را داشتیم. به نظر با این رای، کروز مدیریت ایران‌خودرو را به دست گرفته است. با تحولات شکل‌گرفته در آبی‌پوشان و نارنجی‌پوشان جاده مخصوص، به نظر اتفاقات و تحولات مثبتی پیش‌روی صنعت خودروسازی خواهد بود. از افزایش سرمایه گرفته تا اصلاح نرخ‌ها و واگذاری شرکت‌های تودلی و رگه‌هایی از این اثرات را در معاملات روز گذشته شاهد بودیم.

در بازار هم همه نگاه‌ها به سران قوا و دولت و تصمیماتی است که قرار است برای این دو خط مقدم یعنی گروه خودرو و پالایش اخذ شود. در این روزهای باقی مانده خیلی امیدی به تصمیمات اساسی به ویژه اصلاح نرخ نیما از سوی دولت و بانک مرکزی نداریم و تنها امید ما به همین چند رویداد خاص بورسی است که شاید بتواند فضا را به سود بازار پیش ببرد و ایام خوش فروردین شرایط بهتری داشته باشد. البته تحولات نیما هرچه پیش می‌رود خاص‌تر و اثر آن مهم‌تر و البته احتمال تغییر آن در ماه‌های ابتدایی سال جدید بیشتر می‌شود.

کماکان فاصله قابل توجهی بین نیما و دلار بازار آزاد وجود دارد. به نظر می‌رسد نیما به مرور به سمت قیمت‌های 42 تا 43 هزار تومان حرکت کند. براساس شنیده‌ها دو پیشنهاد برای کم کردن فاصله دلار نیما و آزاد مورد بررسی قرار گرفته اما مشخص نیست به کدامیک عمل خواهد شد. موضوع اول رشد بیشتر نرخ دلار نیما به محدود 47 تا 48 هزار تومان بود که ظاهرا خیلی با استقبال مواجه نشده. اما سناریو دوم، ارائه مجوز فروش بخشی از ارز صادراتی با نرخ توافقی است که می‌تواند به افزایش درآمد شرکت‌های بزرگ صادرکننده کمک شایانی کند. تقریباً همه به این نتیجه رسیده‌اند که این نرخ باید تغییر کند اما هیچکس جرات پذیرش این موضوع و اطلاع‌رسانی آن را ندارد.

اما به سراغ بازار برویم. بازاری که حسابی روی اعصاب فعالین خود رژه می‌رود و همه را کلافه کرده است. تا انتهای سال تنها 6 روز کاری باقی است. احتمالا در 3 روز نخست یعنی تا پایان هفته کمی فشار فروش داشته باشیم اما از هفته بعد و در 3 روز پایانی، فیتیله فروش پائین کشیده می‌شود و این به سود بازار خواهد بود. البته تمام این پیش‌بینی‌ها مشروط به این است که اتفاق و لایای جدیدی بر سر بازار نازل نگردد ... !!

از فردا به مدت 4 روز نگاهی به اتفاقات 4 فصلی که گذشت، خواهیم داشت. برای مرور این خاطرات همراه ما باشید ...

2) شاخص کل تعدیل شده با تورم !!

شاید بد نباشد نگاهی به یک دیتای خاص بازار داشته باشیم که نشان می‌دهد طی 3 – 4 سال اخیر چه ظلمی در حق سهامداران و سرمایه‌گذاران این بازار شده است. دیتای این نمودار بر گرفته از تحولات ماهانه شاخص کل است و در آن اثرات تورم نیز تعدیل شده است. رقم شاخص کل در انتهای تیر ماه 1399 نزدیک به دوره اوج رونق بازار سرمایه، در حدود 1.9 میلیون واحد بوده است. امروز نیز شاخص کمی بالاتر از سطح 2.1 میلیون واحد است. در ظاهر امر، شاخص 11% رشد کرده اما اگر اثرات تورم را لحاظ کنیم، رقم تعدیل شده شاخص به 533 هزار واحد می‌رسد !! این سقوط بیش از 70 درصدی نتیجه اقتصاد دستوری، دست‌درازی دولت به جیب شرکت‌ها و بطور کل سرکوب بورس است. آنهایی که بورس را عامل تورم می‌دانستند، چه پاسخی برای تورم افسارگسیخته این روزها و سقوط تاریخی بورس دارند ؟

شاخص تعدیل شده با تورم

3) جدول بررسی آخرین وضعیت شاخص‌ها، بازار، نوسانات بازارهای جهانی و منحنی ارزش معاملات :

ارزش معاملات

4) سر تیتر خبرهای سیاسی و اقتصادی اخبار و شایعات بازار :  

* جلسات مربوط به ایران در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، به رغم تمام ادعاها، فضاسازی‌ها وتهدیدهای کشورهای غربی، بدون صدور قطعنامه علیه برنامه هسته‌ای کشورمان پایان یافت.

* رئیس مجلس گفت: بنا شد کمیسیون برنامه و بودجه طرحی را تدوین کند که در این طرح به دولت اجازه داده شود تا احکامی را که در شورای نگهبان تأیید شده از اول فروردین اجرا کند.

* مرکز مبادله ارز و طلای ایران: ششمین جلسه حراج سکه طلا در روز سه شنبه، برگزار خواهد شد. این حراج از طریق سامانه معاملات این مرکز  برگزار می شود و دارایی موضوع ششمین حراج، تمام سکه، نیم سکه و ربع سکه بهار آزادی ضرب سال ۱۳۸۶ بانک مرکزی و بدون بسته بندی است. حداکثر حجم سفارش و خرید برای هر متقاضی مجموعا ۵ قطعه سکه است. به نحوی که می‌توان ۵ قطعه ربع سکه، یا ۵ قطعه نیم سکه، یا ۵ قطعه تمام سکه، و یا ترکیبی از هر سه شامل تمام سکه، نیم سکه و ربع سکه باشد که جمع هر سه باهم نباید بیش از ۵ قطعه باشد. شروع جلسه حراج راس ساعت ۱۲ است و بازه ثبت سفارش نیز از ساعت ۱۲ الی ۱۵ خواهد بود. بازه نظارت و تخصیص نیز از ساعت ۱۵ تا ۱۶ همان روز است و ساعت ۱۶ نیز نتایج حراج اعلام می‌شود.

* شپدیس شفاف‌سازی زد و اعلام کرد: بازگشت به نامه سازمان مورخ 15/12/1402 و اطلاعیه منشر شده توسط مبین، با توجه به اعلام قیمت سرویس‌های جانبی برای سال 1401 توسط شرکت مذکور، به اطلاع می‌رساند در صورت پذیرش این تفاوت در دفاتر، اثر آن بر عملکرد منجر به افزایش 3 درصد هزینه‌های شرکت برای سال 1401 خواهد گردید. ضمناً مصوبه مذکور قابل تسری به سال 1402 نمی‌باشد. همچنین هیچگونه ابلاغیه‌ای از سوی مراجع ذیصلاح درخصوص نرخ‌های فوق الذکر ارسال نگردیده است. هرگونه نتیجه پرونده نرخ سرویس‌های جانبی پس از تعیین تکلیف، اطلاع‌رسانی خواهد رسید.

* بهرام سبحانی در حاشیه بازدید از فولاد هرمزگان گفت: معنی توسعه را در این شرکت می‌توان دید و توسعه به صورت واقعی در آن جریان دارد.

* به گفته برخی منابع خبری امروز قرادادهای اجرایی طرح فشارافزایی میدان گازی پارس‌جنوبی با ۴ شرکت پتروپارس، اویک، قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا و مپنا به امضا می‌رسد. ۲۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در این حوزه، افزایش برداشت ۹۰ تریلیون فوت مکعب گاز و ۲ میلیارد بشکه مایعات گازی همراه با درآمد ۹۰۰ میلیارد دلاری را به همراه خواهد داشت.

5) بررسی صنایع :

* از گروه خودرویی آغاز می‌کنیم که روز گذشته تحت تاثیر رسیدن برخی اخبار مثبت مدیریتی، متعادل و مثبت آغاز کرد. با گذر از دقایق ابتدایی اوج گرفت اما فضای رکودی در بازار منجر به عقبگرد خریداران و عرض‌اندام فروشنده‌ها شد. در این گروه همه نگاه‌ها به خودرو است. سهمی که می‌تواند الگوی سر و شانه معکوس را تشکیل دهد اما برای تحقق این موضوع نیاز به گذر و تثبیت در قیمت‌های بالاتر از 300 تومان دارد. البته از آنجا که بسیار خوشبین به تحولات مثبت در مجموعه سایپا با حضور توسلی‌مهر هستند، شاید سایپا هم گزینه بدی نباشد. با توجه به اینکه طی روزهای اخیر دو نماد ورنا و خگستر به مقاومت‌های کلیدی خود نفوذ کردند، می‌توان امیدوار بود که در سایر نمادها هم به مرور شاهد تحرکات قوی‌تری باشیم.

* در گروه پالایشی معاملات متعادل و با رگه‌هایی از عرضه دنبال می‌شود. بازار کماکان در انتظار رسیدن ابلاغیه اصلاحی نرخ فرمول بنزین و سایر فرآورده‌ها است. پس از رشد سرعتی که اکثر نمادهای این گروه تجربه نمودند، ممکن است اصلاح قیمت‌ها با شیب ملایم تا پایان هفته جاری ادامه داشته باشد اما برای هفته بعد احتمالا فضای تقاضا به سود این گروه باشد. از این رو خرید 3 نماد شپنا، شبندر و شتران در منفی‌ روزهای پیش رو جذاب خواهد بود. البته ونفت 450 - 460 تومانی هم قابلیت‌های خوبی دارد. او هیچ‌گاه از نظر P/E تا این اندازه جذاب و خوش‌قیمت نبوده است.

* یکی از صنایعی که پتانسیل خوبی برای رشد در سال 1403 دارد، صنعت کانی‌های غیرفلزی است. هزینه این شرکت‌ها ریالی بوده اما اثرات رشد نرخ ارز به سرعت در نرخ فروش محصولات منعکس می‌شود. در این گروه به لحاظ بنیادی کهمدا را جذاب‌ترین گزینه می‌بینیم. سهمی که بواسطه افزایش میزان تولید و کاهش هزینه مالی از محل افزایش سرمایه اخیر، می‌تواند گزینه جالبی برای ثبت بازدهی سریع باشد. در نماد کفرا هم اصلاح قیمتی و زمانی خوبی شکل گرفته و به نظر کف سهم در سطوح 1.000 تومانی بسته شده باشد. از این رو شاید شرکت در افزایش سرمایه این شرکت استراتژی جالبی برای سهامداران میان‌مدتی باشد. و در نهایت اشاره به کرازی داشته باشیم که تا سطح حمایتی 130 تومانی برابر با خط روند صعودی بلندمدتی فاصله خاصی ندارد. کرازری سهم خوش‌نوسانی است و می‌تواند در برگشت‌ها قوی ظاهر شود.

6) بررسی گزارش عملکرد ماهانه شرکت‌ها:

* در گروه فلزی و معدنی به سراغ فباهنر خواهیم رفت. سهمی که طی روزهای اخیر بواسطه تحولات مثبت در فروش و عملکرد مناسب از مقاومت 450 تومانی گذر کرده و می‌تواند پس از کمی دست به دست شدن، به مرور تا قیمت‌های 520 تومانی رشد کند. گزارش ماهانه فباهنر نشان می‌دهد که این شرکت در بهمن 1402 موفق به فروش 959 میلیارد تومان محصول شده که نسبت به ماه گذشته رشد 6 درصدی داشته است. لازم به توضیح است که میانگین فروش ماهانه شرکت تا پایان این ماه مبلغ 856 میلیارد تومان بوده که فروش این ماه نسبت به میانگین فروش ماهانه 12 درصد بیشتر بوده است. مجموع فروش شرکت در سال مالی 1402 مبلغ 9,411 میلیارد تومان بوده است. همچنین گزارش ماهانه فباهنر از نظر مقداری نشان می‌دهد که شرکت در بهمن 1402 موفق به فروش 2,742 تن محصول شده که نسبت به ماه گذشته کاهش 6 درصدی داشته است. شرکت در آخرین برآورد خود، پیش‌بینی فروش 10,783 میلیارد تومانی با حاشیه سود ناخالص 24 درصدی برای سال مالی 1402 را داشته که توانسته تا پایان بهمن حدود 87 درصد بودجه خود را از لحاظ مبلغ فروش، پوشش دهد.

* در سوی دیگر فایرا را داریم که از دو اتفاق رشد قیمت آلومینیوم در بازارهای جهانی و جهش نرخ ارز سود می‌برد. گزارش ماهانه فایرا نشان می‌دهد که این شرکت در بهمن 1402 موفق به فروش 2,195 میلیارد تومان محصول شده که نسبت به ماه گذشته رشد 4 درصدی داشته است. لازم به توضیح است که میانگین فروش ماهانه شرکت تا پایان این ماه مبلغ 1,520 میلیارد تومان بوده که فروش این ماه نسبت به میانگین فروش ماهانه 44 درصد بیشتر بوده است. مجموع فروش شرکت درسال مالی 1402 مبلغ 16,716 میلیارد تومان بوده‌‌است. همچنین گزارش‌ ماهانه فایرا از نظر مقداری نشان می‌دهد که شرکت در بهمن 1402 موفق به فروش 17,753 تن محصول شده که نسبت به ماه گذشته کاهش 10 درصدی داشته است. شرکت در آخرین برآورد خود، پیش‌بینی فروش 17,175 میلیارد تومانی با حاشیه سود ناخالص 25 درصدی برای سال مالی 1402 را داشته که توانسته تا پایان بهمن حدود 97 درصد بودجه خود را از لحاظ مبلغ فروش، پوشش دهد. فایرا برای اینکه از روند اصلاحی خارج شود، نیاز به گذر پر قدرت از مقاومت 590 تومانی دارد.

منبع خبر: سازمان خبری - تحلیلی بورس 24

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :

نظرات :

شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.

شما هم نظر دهید

برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید


Bourse24 Ads 242


پاسخ به سوالات بورسی شما
Bourse24 Ads 250
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 246
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 143
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 247
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 208
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 25
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 27
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 32
تبلیغ بورس24