Bourse24 Ads 245
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 236
تبلیغ بورس24

در شرایطی به مصاف معاملات پنجمین روز کاری اسفند می‌رویم که نه‌تنها اتمام تعطیلات 4 روزه نتوانست تغییری در رویکرد معامله‌گران ایجاد نماید که اتفاقا فروشنده‌ها با گارد قوی‌تر و جدی‌تری وارد میدان شدند و لذا هوای بورس هم همچون هوای این روزهای زمستانی سرد و یخ‌زده پیش می‌رود و خبری از تزریق پول و شوک‌های خبری نیست ! حس بازنده بودن و خروج از بازار همراه با ضرر اسمی و واقعی بسیار آزازدهنده است. در واقع رفتار دولت با بازار این روزها از یک ...

بچه سر راهی

1) پیش‌بینی بازار ...

میثم بهرامی - بورس24 : در شرایطی به مصاف معاملات پنجمین روز کاری اسفند می‌رویم که نه‌تنها اتمام تعطیلات 4 روزه نتوانست تغییری در رویکرد معامله‌گران ایجاد نماید که اتفاقا فروشنده‌ها با گارد قوی‌تر و جدی‌تری وارد میدان شدند و لذا هوای بورس هم همچون هوای این روزهای زمستانی سرد و یخ‌زده پیش می‌رود و خبری از تزریق پول و شوک‌های خبری نیست ! حس بازنده بودن و خروج از بازار همراه با ضرر اسمی و واقعی بسیار آزازدهنده است. در واقع رفتار دولت با بازار این روزها از یک بچه سر راهی هم بدتر است. در نتیجه معاملات روز گذشته، شاخص کل با افت تلخ 16 هزار واحدی تا ارتفاع دو میلیون و 49 هزار واحدی عقب نشست. (البته افت قیمت در اکثر نمادها به مراتب بالاتر از 3 – 4 درصد بود ! ارزش معاملات با گذر از تعطیلات کمی رشد کرد و به 3.5 همت رسید اما طبق روال عادی برنامه خروج پول از بازار (340 میلیارد تومان) ادامه داشت.

بازار اسفند را در حالی پیش می‌بریم که همه ناامید شده‌اند و اگر تحرکات جدیدی نداشته باشیم تلخی فضا شدت بیشتری خواهد گرفت. قبلا هم به این نکته اشاره شد که اگر جریان پول به سمت بازار نیاید، خیلی زود فشار فروش برخی از حقوقی‌ها چه برای شناسایی سود آخر سال و چه تسویه اعتبار کارگزاری‌ها و همچنین نقد کردن برخی حقیقی‌ها برای نیاز شب عید، منجر به پیچیده شدن فضای بازار خواهد شد. چیزی که همین روزها هم با آن مواجهیم ... !! متاسفانه دولتی که باید به فکر هدایت جریان پول به سمت بازار مولدی همچون بازار سرمایه باشد، در گوشه‌ای نشسته و با هر ابزاری که به دستش می‌رسد، به دنبال سرکوب نرخ ارز و کنترل تورم است. غافل از اینکه از اردیبهشت تا امروز، آسیب قابل ملاحظه‌ای به دارایی سهامداران وارد شده است. قسمت بدتر و دردناک‌تر ماجرا اینجاست که سازمان بورس هم سر خود را در برف فرو کرده و حتی یک نامه اعتراض‌آمیز به دولت نمی‌نویسد !

ریشه روند این روزهای بازار را باید در اردیبهشت جستجو کرد. جایی که فرمان فروش توسط بالادستی‌ها صادر شد و در ادامه با تاخیر چند هفته‌ای سلسله اخباری از تعلیق عرضه خودرو در بورس کالا گرفته تا تغییر فرمول نرخ خوراک پتروشیمی‌ها، افزایش عوارض صادراتی، در نظر گرفتن جریمه برای بانکها و در نهایت تغییر فرمول نرخ بنزین پالایشی‌ها و افزایش نرخ اوراق تا سطح 30 – 35 درصد را داشتیم. بعد از حرکت بانک مرکزی در افزایش نرخ بهره رسمی به 30 درصد که برای اولین بار در کشور اتفاق افتاد، بانکها نیز برای جذب سپرده در حال رقابت با یکدیگرند و لذا صندوق‌های درآمد ثابت که در حال از دست دادن منابع هستند، برای جا نماندن از رقابت، نرخ‌های موثر خودشان را به بالای 30 درصد رسانده‌اند و لذا اوضاع قمر در عقرب پیش می‌رود.

روزهای گذشته بطور مفصل در مورد چشم‌انداز بازار (خوشبینی‌ها و بد‌بینی‌ها) بحث شد. حقیقت امر اگر با دید بنیادی (گزارش‌های ماهانه، قیمت‌های فعلی، فضای بورس کالا، P/E ، P/S ، ارزش دلاری و ...) و حتی دید تکنیکی به بازار نگاه کنیم، هیچگاه قیمت‌ها آنقدر ذلیل و ارزندگی در بازار به این حد و اندازه نبوده و تنها یک تحرک و نشانه برای تغییر مسیر کافی است اما در عالم واقعیت هیچ تحرکی دیده نمی‌شود و فعلا همه انگشت به دهان در حال تماشای سیاست‌های رئیس بانک مرکزی (جهش نرخ ارز و رقابت بانکها برای جذب سپرده) ‌اند !! نکته مهم اینکه، جریان پول قوی وجود دارد اما انگیزه لازم برای خرید نیست. طی مدت اخیر آنقدر بلا بر سر جریان پول نازل شده که دیگر کسی تن به خرید نمی‌دهد و فعلا همه نظاره‌گرند. بنابراین به نظر می‌رسد تنها تلفیقی از جریان خبری (اخبار پی در پی) و تحریک نقدینگی بتواند روند بازار را تغییر دهد. رویدادی که در حال حاضر در چهره تصمیم‌گیران بازار دیده نمی‌شود و همه در سکوت خبری عجیبی به سر می‌برند.

اسفند سال 1398 (یعنی 4 سال پیش) دقیقا در دوره‌ای که دنیا درگیر کرونا بود، معامله‌گران با اینکه نگران این بیماری و آثار نکبت‌بار آن بودند، اما به سود کردن روزانه عادت کرده بودند. هر روز قیمت سهم‌ها رشد می‌کرد و بر ثروت سهامداران افزوده می‌شد. آن موقع برنده مطلق همه بازارها، بورس بود اما از مرداد سال 1399 تا به امروز دقیقا معکوس این ماجرا حاکم بوده است. بورسی‌ها هر روز مشغول شمردن زیان و ناسزاگویی به مسببین این وضعیت بوده و سایر سرمایه‌گذاران در سایر بازارها، با تمام توان در حال شمارش سود و خشنود از حفظ ارزش دارایی خود در برابر تورم‌اند و از این پیروزی لذت می‌برند. البته که نه آن عرش دوام داشت و نه این فرش قرار است سوراخ‌تر از این شود ... !

اما به سراغ بازار برویم. بازاری که همچون بچه سر راهی به حال خود رها شده و گویا مسئولان و متولیان امر هم اهمیتی به این موضوع و آب رفتن ارزش دارایی سهامداران نمی‌دهند. واقعا بازار دیروز حرفی برای گفتن نداشت و بسیار کلافه‌کننده و دردناک پیش رفت. با این حال چارتیست‌ها معتقدند با توجه به قرار گرفتن اندیکاتورها در ناحیه اشباع فروش، شاخص جایی بین اعداد دو میلیون و دو میلیون و 30 هزار واحدی به روند اصلاحی خود خاتمه خواهد داد. بنابراین در حالت خوشبینانه، برای امروز هم بازاری منفی اما با فشار عرضه کمتر مدنظر است.

2) جدول بررسی آخرین وضعیت شاخص‌ها، بازار، نوسانات بازارهای جهانی و منحنی ارزش معاملات :

ارزش معاملات

3) سر تیتر خبرهای سیاسی و اقتصادی اخبار و شایعات بازار :  

* جیک سالیوان، مشاوره امنیت ملی کاخ سفید گفت: اسرائیل، مصر، قطر و آمریکا درخصوص ویژگی‌های اساسی توافق برای آتش‌بس در غزه به توافق رسیدند.

* بر اساس گزارش‌ها، ترامپ با کسب ۵۹.۸ درصد آراء در مقابل ۳۹.۵ درصد برای هیلی، پیروز ایالت کارولینای جنوبی شد. دونالد ترامپ اکنون پیروز انتخابات کارولینای جنوبی، ایالت زادگاه نیکی هیلی که چند سال متوالی فرماندار آن بود، شده است.

* دهمین جلسه حراج شمش طلای استاندارد امروز، انجام خواهد گرفت. زمان جلسه حراج از ساعت ۱۲:۰۰ الی ۱۶:۰۰ است و وجه الضمان مبلغ ۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال به ازای هر قطعه شمش طلای استاندارد است.

* وتجارت اعلام کرد: پیرو انتشار گواهی سپرده خاص با سود 30 درصد، موارد ذیل را به استحضار می‌رسد: 1- سقف انتشار گواهی مذکور برای این بانک 180,000 میلیارد ریال (معادل 5 درصد سپرده‌های مدت‌دار) است. 2- با توجه به‌ اینکه غالب فروش گواهی مذکور از محل تبدیل سپرده‌های بانک صورت پذیرفته، آثار هزینه‌ای آن قطعا بر سود و زیان بانک موثر می‌باشد اما با توجه به وقوع این رخداد در ماه‌های پایانی سال جاری، تاثیر بخش عمده آن در سال آینده رخ خواهد داد. این هم اثرات دسته گلی است که رئیس بانک مرکزی تحویل بازار داد ... !! یک هزینه اضافی به بانکها تحمیل شد و نتیجه‌اش تورمی است که باید از جیب مردم پرداخت گردد.

* وبانک مجددا بحث عرضه سهام پتروشیمی اراک و شرکت تجهیزات مدارس ایران را بصورت بلوکی آگهی کرد. تقریبا همه می‌دانیم که بانک هر ساله در اسفند چنین آگهی‌هایی منتشر می‌کند اما فروشنده نیست.

4) بررسی صنایع :

* در گروه حمل‌ونقل فضا بد پیش نمی‌رود و دست‌کم برخی از نمادها معاملاتی روان و رو به جلو را تجربه می‌کنند. در این گروه حفارس که بتای منفی با بازار دارد و اخیرا هم از قیمت‌های 260 تومانی تا سطوح 150 - 160 تومان کاهش قیمت را تجربه کرده بود، مجددا با بازی‌های نوسانی مورد توجه قرار گرفته و به کانال 200 تومانی برگشته است. حفارس می‌تواند باری دیگر به سقف قیمت خود بازگردد، مشروط بر اینکه از مقاومت 225 تومانی گذر نماید. در سوی دیگر حسیر را داریم که الگویی شبیه به دوقلوی کف در دل خود دارد و چنانچه بتواند در قیمت‌هایی بالاتر از 1.265 تومان تثبیت شود، سیگنال مثبت خوبی برای آغاز روند صعودی با در نظر گرفتن حد سود نخست 1.500 تومانی صادر خواهد کرد. به نظر حگهر هم در این قیمت‌ها بد نیست و عدم فشار فروش با وجود شرایط فعلی بازار نشان می‌دهد که او می‌تواند یکی از گزینه‌های خوش‌نوسان در حرکت بعدی بازار باشد.

* در گروه خودرویی، عرضه‌های کمرشکن روز شنبه ناشی از فروش قراردادهای اعمال شده نماد ایران‌خودرو توسط برخی از حقیقی‌ها، نفس سهم و بطور کل گروه مذکور را گرفته و لذا روند معاملات اکثر نمادها در دامنه منفی توام با فشار فروش دنبال می‌شود. در این گروه زامیاد طی روزهای اخیر با قدرت نسبتا قابل قبول از الگوی اصلاحی خود خارج شد و در بازار دیروز نیز در مسیر پولبک به مقاومت شکسته شده 420 تومانی قرار داشت. به نظر زامیاد پس از کف‌سازی و کمی کش و قوس در این نقاط، روند صعودی جدیدی را آغاز نماید. نکته مهم اینکه، فروش شرکت در فصل پائیز در شرایطی 4.267 میلیارد تومان بوده که در 2 ماه زمستان فروش 7.702 میلیارد تومان (دی 4.312 میلیارد تومان، بهمن 3.390 میلیارد تومان) بوده و این یعنی سود شرکت در کوارتر پایانی سال قابل ملاحظه خواهد بود. در این گروه خگستر 390 - 400 تومانی هم خریداران خوبی دارد و بعید است این سطح را به سادگی از دست بدهد.

* در گروه پالایشی حجم معاملات به مرحله طنز تلخ رسیده است. پالایشی‌هایی که روزی روزگاری با تحرکات خود یک بازار را تکان می‌دادند، این روزها در گوشه‌ای کنار بخاری کِز کرده و در انتظار برگشت نظر دولت از ابلاغیه تغییر فرمول نرخ بنزین هستند. در این گروه همه نگاه‌ها به شبندر است. سهمی که تا پایان دوره 9 ماهه 180 تومان سود محقق کرده و حتی با در نظر گرفتن عدم اصلاح نرخ بنزین هم به کف سود 210 تومانی خواهد رسید. به نظر خرید شبندر 900 - 940 تومانی یک از کم‌ریسک‌ترین و جذاب‌ترین گزینه‌ها در بازار علی‌الخصوص برای پولهای بزرگ حقیقی و حقوقی است. همچنین شتران 265 - 270 تومانی هم گزینه جالبی است. البته شبندر نقش لیدری دارد اما به هر جهت شتران هم در این قیمت‌ها گزینه جالبی برای بررسی خواهد بود.

5) بررسی گزارش عملکرد ماهانه شرکت‌ها:

* در گروه سیمانی به سراغ سآبیک می‌رویم که در فروش ضعیف‌تر از دی ماه بوده و البته این وضعیت هم کاملا طبیعی است؛ چراکه عموما سیمانی‌ها در زمستان به 2 دلیل برودت هوا و کاهش عملیات ساختمانی، تولید و فروش محدودتری دارند. گزارش ماهانه سآبیک نشان می‌دهد که این شرکت در بهمن 1402 موفق به فروش 196 میلیارد تومان محصول شده که نسبت به ماه گذشته کاهش 24 درصدی داشته است. لازم به توضیح است که میانگین فروش ماهانه شرکت تا پایان این ماه مبلغ 253 میلیارد تومان بوده که فروش این ماه نسبت به میانگین فروش ماهانه 23 درصد کمتر بوده است. مجموع فروش شرکت در سال مالی 1402 مبلغ 2,783 میلیارد تومان بوده است. همچنین گزارش ماهانه سآبیک از نظر مقداری نشان می‌دهد که شرکت در بهمن 1402 موفق به فروش 205,709 تن محصول شده که نسبت به ماه گذشته کاهش 23 درصدی داشته است. شرکت در آخرین برآورد خود، پیش‌بینی فروش 2,928 میلیارد تومانی با حاشیه سود ناخالص 55 درصدی برای سال مالی 1402 را داشته که توانسته تا پایان بهمن حدود 95 درصد بودجه خود را از لحاظ مبلغ فروش، پوشش دهد و لذا مشکلی از بابت تحقق بودجه ندارد.

* در گروه فلزی و معدنی به سراغ فسرب می‌رویم که معمولا در نیمه دوم سال به‌ویژه در 3 ماه پایانی در تولید و فروش عملکرد جالبی دارد و امسال هم از این قاعده مستثنی نبوده است. گزارش ماهانه فسرب نشان می‌دهد که این شرکت در بهمن 1402 موفق به فروش 84 میلیارد تومان محصول شده که نسبت به ماه گذشته افت 6 درصدی داشته است. لازم به توضیح است که میانگین فروش ماهانه شرکت تا پایان این ماه مبلغ 35 میلیارد تومان بوده که فروش این ماه نسبت به میانگین فروش ماهانه 140 درصد بیشتر بوده است. مجموع فروش شرکت در سال مالی 1402 مبلغ 380 میلیارد تومان بوده است. همچنین گزارش ماهانه فسرب از نظر مقداری نشان می‌دهد که شرکت در بهمن 1402 موفق به فروش 1.051 تن محصول شده که نسبت به ماه گذشته رشد 57 درصدی داشته است. شرکت در آخرین برآورد خود، پیش‌بینی فروش 437 میلیارد تومانی با حاشیه سود ناخالص 6 درصدی برای سال مالی 1402 را داشته که توانسته تا پایان بهمن حدود 87 درصد بودجه خود را از لحاظ مبلغ فروش، پوشش دهد.

منبع خبر: سازمان خبری - تحلیلی بورس 24

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :

نظرات :

شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.

شما هم نظر دهید

برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید


Bourse24 Ads 242


پاسخ به سوالات بورسی شما
Bourse24 Ads 250
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 246
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 143
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 247
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 208
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 25
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 27
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 32
تبلیغ بورس24